Forum OSKKO - wątek

TEMAT: obowiązek szkolny a obowiązek nauki
strony: [ 1 ][ 2 ]
iwonowa01-09-2008 11:14:17   [#01]
jaka jest różnica między obowiązkiem szkolnym i obowiązkiem nauki?
Leszek01-09-2008 11:25:09   [#02]
obowiązek szkolny to kształcenie w sP i Gim. do 18 roku zycia...
obowiązek nauki to kształcenie w szkole ponadgimnazjalnej lub innych formach po ukończeniu gimnazjum, również do 18 roku życia...

trywializując - trzeba czymś zająć młodego człowieka do 18 roku zycia

pozdrawiam
rzewa01-09-2008 11:29:00   [#03]
jeśli uczeń ukończy gimnazjum zanim skończy 18 lat (tak jest zazwyczaj), to przestaje podlegać obowiązkowi szkolnemu, ale podlega obowiązkowi nauki do momentu ukończenia 18 lat

jeśli gimnazjum nie skończy przed ukończeniem 18 lat, kończą mu się wszelakie obowiązki szkolne - taka osoba w żadnym momencie sewgo życia nie będzie podlegała obowiązkowi nauki
Mardi01-09-2008 22:01:28   [#04]
rzewa, a jak postąpić z uczniem, który skończył 18 lat, ale nie ukończył gimnazjum - powtarza trzecią klasę w b.r.szk.Czy mam obowiązek zapisać go ponownie do trzeciej klasy, czy też odesłać do gimnazjum dla dorosłych?
zgredek01-09-2008 23:56:30   [#05]

ma prawo powtarzać

on jest dalej uczniem szkoły

(to, że jest pełnoletni to nie jest powód do skreślenia ucznia)

fredi02-09-2008 07:43:06   [#06]
i tak do lat 50
rzewa02-09-2008 08:00:26   [#07]
albo i dłużej...

:-))
Mardi02-09-2008 18:21:55   [#08]
A więc, jeśli ma wolę kontynuować naukę to chwała mu za to - niech próbuje dokąd mu tej woli nie zabraknie?:-) Czy nie ma żadnego progu w świetle prawa?
rzewa02-09-2008 18:22:40   [#09]
nie ma
zgredek02-09-2008 18:23:06   [#10]
nie
Mardi02-09-2008 21:21:13   [#11]
A wydawało mi się, że w gimnazjum dla młodzieży jest to 24 lata. Ale widać nie miałam racji. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Mardi02-09-2008 21:26:13   [#12]
A wydawało mi się, że w gimnazjum dla młodzieży jest to 24 lata. Ale widać nie miałam racji. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
arabrab06-09-2008 16:17:48   [#13]
Podopieczna Pogotowia Interwencyjnego ukończyła 18 lat i skreślono ja z listy. U mnie nie skończyła szóstej klasy. Czy mam prawo ją skreślić z listy uczniów??
bosia06-09-2008 16:23:12   [#14]

możesz ją skreslić, ale jeśli nie chcesz nie musisz

jeśli jest szansa, aby ukończyła szkołę, ja bym nie skreślała

arabrab06-09-2008 16:36:35   [#15]
Szansy nie widzę żadnej. Nie wiadomo gdzie przebywa,szukała jej policja, bo od roku była na ucieczce gdzieś w kraju i nie realizowała obowiązku szkolnego. Czy aby ją skreślić wystarczy zaświadczenie z PO o tym, że nie jest już ich podopieczną a tym samym nie należy do obwodu mojej szkoły?
rzewa06-09-2008 16:55:25   [#16]
nie

podstawę skreślenia stanowi odpowiedni zapis w statucie - skreślasz za coś co robi, a jej nie wolno lub za coś czego nie robi a powinna

czyli powinnaś mieć określone w statucie, że jak uczeń ma np. ileś tam nieobecności nieusprawiedliwionych i skończył 18 lat to można go skreślić (oczywiście z zachowaniem procedury)

albo, jeśli takiego zapisu nie masz, to powinnaś mieć wymienione przypadki w jakich możesz zwrócić się do kuratora o "karne" przeniesienie uczni do innej szkoły -> wtedy, w przypadku ucznia pełnoletniego są to wystarczające powody (i podstawa) do skreślenia
aga08-09-2008 19:13:59   [#17]
A jak zapisujecie uczniów do szkoły? Czy macie prawo odmówić zapisu dziecka do szkoły spoza obwodu, jeśli przychodzi Wam tylko jeden rodzic?Właśnie dostałam dziwne pismo od adwokata, który kwestionuje zasadność zapisu dziecka do szkoły- zapisał ojciec u którego dzieci zamieszkuja, zameldowane są w innym obwodzie. Rodzice kłócą się, nie przedstawili żadnych pism dotyczących, iż założyli jakiekolwiek sprawy. Matka wraz z adwokatem pytają mnie jakim prawem zapisałam dziecko, skoro UoSO mówi:Art. 18. Rodzice dziecka podlegającego obowiązkowi szkolnemu są obowiązani do:
1) dopełnienia czynności związanych ze zgłoszeniem dziecka do szkoły,
Adwokat pisze w piśmie, że oboje rodziców powinno to zrobić. Jak jest u Was, poradźcie -MąDRE GłOWY!!!
AnJa08-09-2008 20:46:45   [#18]
poszperaj w Kodeksie Rodzinnym- tam coś zdaje sie jest o opiece nad dzieckiem i decydowaniu o nim w przypadku, kiedy oboje mają pełnię praw
boss12-09-2008 19:49:11   [#19]
Zawsze oboje! Oczywiście jeśli nie ma ograniczonych lub odebranych praw rodzicielskich. Nawet jeśli jednemu z rodziców w wyniku rozwodu powierzono wykonanie władzy rodzicielskiej nad małoletnimi dziećmi to drugi rodzic ma prawo współdecydowania w istotnych sprawach dziecka dotyczących wyboru zawodu i szkoły,leczenia,informowania sie o wynikach nauki itd., chyba że te prawa mu ograniczono lub odebrano. Ja zawsze przyjmowałam dzieci pod warunkiem rozmowy z matką i ojcem ( ci rozwiedzeni tez przychodzili razem ), a jeśli to nie było możliwe z jakichś ważnych powodów to jedna strona składała stosowne oświadczenie na piśmie.
A wtedy w razie protestu matki lub ojca ... niech się kłócą sami. Tylko dzieci żal :-(
AnJa13-09-2008 08:48:16   [#20]
pp możesz dla żądania obecności obojga?
war0603-12-2008 12:38:00   [#21]
Uczeń ma 17 lat nie che chodzić do szkoły ponadgimnazjalnej. Rodzice nie mają na niego wpływu ale nie chcą odebrać dokumentów ze szkoły, w statucie jest zapis, że można go skreslić gdy ma 50 % nieusprawiedliwionych w ciągu 2 miesięcy. Jakie czynności ma wykonać dyrektor zanim go skresli, kogo  poinformować? Sąd rodzinny?
mariz03-12-2008 22:13:06   [#22]
Czyli jeżeli uczeń 18 letni nie spełnia zapisów w statucie, to aby go skreślić z listy uczniów należy:
- podjąć uchwałę RP o skreśleniu- pp. to odpowiedni i zapis w statucie czy coś jeszcze?
- wydać decyzję dyrektora dotyczącą skreślenia z listy uczniów?

Czy taka jest procedura , czy cos pominęłam?

Jeżeli uczeń 18-letni sam napisze podanie o skreślenie z listy uczniów, to już uchwała RP i decyzja dyrektora nie są potrzebne??
rzewa04-12-2008 05:08:50   [#23]
tak, tylko uczeń nie pisze podania o skreślenie a składa pisemną rezygnację z dalszej nauki - jako przyczynę odejścia ze szkoły piszemy: rezygnacja lub odbiór dokumentów

natomiast, jeśli uczeń zostaje skreślony z powodów wymienionych w statucie wówczas przyczyną opuszczenia szkoły jest skreślenie z podaniem odpowiedniego par. statutu
mariz04-12-2008 05:20:21   [#24]
dziękuje bardzo
bosia04-12-2008 08:32:04   [#25]

należy również zasięgnąć opinii samorządu uczniowskiego

kiedyś było tutaj coś takiego:

Skreślanie ucznia z listy uczniów

Tryb postępowania w wypadku skreślenia ucznia z listy uczniów

Szkoła, zgodnie z ustawą o systemie oświaty (zwana dalej ustawą) pełni nie tylko funkcje dydaktyczną, lecz również opiekuńczo-wychowawczą. Skreślenie ucznia z listy uczniów powinno zatem być stosowane wyjątkowo, w szczególnych przypadkach, po wykorzystaniu wszystkich możliwości oddziaływania wychowawczego na ucznia, w tym pomocy psychologiczno-pedagogicznej. Zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego (III CZP 84/92) skreślenie ucznia z listy uczniów następuje w formie decyzji administracyjnej. W związku z tym przy podejmowaniu takiej decyzji obowiązuje procedura zgodna z kodeksem postępowania administracyjnego.
W sytuacjach, wymagających skreślenia ucznia z listy uczniów należy zachować następujący tok postępowania:
1. Sporządzić notatkę służbową o zaistniałym incydencie, załączając ewentualnie protokół zeznań świadków – art. 14 KPA (zasada pisemności).
2. Sprawdzić czy dany czyn został uwzględniony w statucie szkoły jako przypadek, który upoważnia do podjęcia decyzji o skreśleniu – art. 39 ust. 2 oraz art. 60 ust. 1 pkt 7) ustawy o systemie oświaty.
3. Zebrać wszelkie dowody w sprawie, w tym opinie i wyjaśnienia stron (także rodziców ucznia).
4. Zwołać zebranie rady pedagogicznej (zgodnie z regulaminem rady pedagogicznej).
5. Poinformować ucznia o jego prawie do wskazania rzeczników obrony (np. wychowawca lub pedagog szkolny), którzy mają obowiązek przedstawić rzetelnie nie tylko uchybienia w postępowaniu ucznia ale także jego cechy dodatnie i okoliczności łagodzące. Wyniki w nauce nie są podstawą do skreślenia z listy uczniów - § 18 ust. 7 Rozporządzenia MENiS z dnia 7 września 2004 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów ....
 Należy wziąć także pod uwagę zapis § 12 ust. 5 Rozporządzenia jw., tj. „oceny klasyfikacyjne z zajęć edukacyjnych nie mają wpływu na ocenę klasyfikacyjną zachowania”. 
6. Przedyskutować na zebraniu rady pedagogicznej czy wykorzystano wszystkie możliwości wychowawczego oddziaływania szkoły na ucznia, czy uczeń był wcześniej karany mniejszymi karami statutowymi i przeprowadzono z nim rozmowy ostrzegawcze oraz czy udzielono mu pomocy psychologiczno-pedagogicznej.
7. Sporządzić protokół z zebrania rady pedagogicznej, uwzględniający wszystkie informacje mające wpływ na podjęcie uchwały.
8. Zgodnie z art. 61 kpa wszcząć postępowanie w tej sprawie, zawiadomić o tym rodziców (uczniów) oraz poinformować ich o prawie wglądu w dokumentację sprawy.
9. Podjąć uchwałę dotyczącą danej sprawy (zgodnie z regulaminem rady pedagogicznej) – stanowiący charakter uchwały o skreśleniu obliguje dyrektora szkoły do rozliczenia się przed radą pedagogiczną ze sposobu jej wykonania – art. 41 ust. 1 ustawy.
10. Przedstawić treść uchwały samorządowi uczniowskiemu celem sformułowania pisemnej opinii samorządu uczniowskiego w tej sprawie - art. 39 ust. 2 ustawy o systemie oświaty. Opinia  ta nie jest wiążąca dla dyrektora, lecz bez niej decyzja jest nieważna.
11. Na podstawie uchwały rady pedagogicznej oraz własnego postępowania sprawdzającego zgodność uchwały z przepisami prawa (art. 41 ust. 3 ustawy) dyrektor szkoły podejmuje decyzję.
12. W przypadku podjęcia przez dyrektora decyzji o skreśleniu ucznia z listy uczniów sformułować decyzję zgodnie z wymogami kodeksu postępowania administracyjnego – decyzja o skreśleniu ucznia z listy uczniów powinna zawierać uzasadnienie, zarówno faktyczne jak i prawne - art. 107 KPA.
13. Dostarczyć decyzję uczniowi lub jego rodzicom (jeżeli uczeń nie jest pełnoletni) – KPA, Rozdział 8 Doręczenia - data odbioru pisma umożliwia sprawdzenie dotrzymania terminu ewentualnego odwołania od decyzji.
14. Wykonać decyzję dopiero po upływie czasu przewidzianego na odwołanie lub natychmiast jeżeli decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności – rygor natychmiastowej wykonalności obwarowany jest przepisem art. 108 KPA.
15. W przypadku wniesienia odwołania wstrzymać wykonanie decyzji do czasu rozpatrzenia odwołania przez instancję odwoławczą.

Zawieszenie w prawach ucznia

Niedopuszczalne jest zawieszanie uczniów szkół (zarówno publicznych jak i niepublicznych) w ich obowiązkach. Powyższe pozostaje w sprzeczności z art. 15 ust. 1 i 2 ustawy, uniemożliwia bowiem realizacje obowiązku szkolnego i obowiązku nauki.
Statut szkolny nie może być sprzeczny z polskim i międzynarodowym prawem w zakresie praw człowieka, obywatela, praw dziecka i ogólnymi normami państwa demokratycznego. Tak więc wszelkie zapisy w statutach szkół, które utożsamiają zawieszenie w prawach ucznia z ograniczeniem praw ucznia do uczęszczania do szkoły – jako niezgodne z prawem powinny zostać zmienione.

Regulacje prawne dotyczące skreślenia ucznia z listy uczniów

USTAWA z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty
(tekst jednolity Dz.U. z 2004 r. nr 256 poz.2572, ze zmianami)
Art. 15.
1. Nauka jest obowiązkowa do ukończenia 18 roku życia.
2. Obowiązek szkolny dziecka rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 7 lat, oraz trwa do ukończenia gimnazjum, nie dłużej jednak niż do ukończenia 18 roku życia.
Art. 31
Kurator oświaty, w imieniu wojewody, wykonuje zadania i kompetencje w zakresie oświaty określone w ustawie i przepisach odrębnych na obszarze województwa, a w szczególności:
5) wykonuje zadania organu wyższego stopnia w rozumieniu przepisów KPA:
b) w stosunku do dyrektorów szkół – w sprawach z zakresu obowiązku szkolnego i obowiązku nauki oraz w sprawach skreślenia uczniów z listy uczniów.
Art. 39.
2. Dyrektor szkoły lub placówki może, w drodze decyzji, skreślić ucznia z listy uczniów w przypadkach określonych w statucie szkoły lub placówki. Skreślenie następuje na podstawie uchwały rady pedagogicznej, po zasięgnięciu opinii samorządu uczniowskiego.
2a. Przepis ust. 2 nie dotyczy ucznia objętego obowiązkiem szkolnym. W uzasadnionych przypadkach uczeń ten, na wniosek dyrektora szkoły, może zostać przeniesiony przez kuratora oświaty do innej szkoły.
Art. 41.
1. Do kompetencji stanowiących rady pedagogicznej należy:
5) podejmowanie uchwał w sprawach skreślenia z listy uczniów
Art. 60 ust. 1 pkt. 7 (szkoły publiczne)
Statut szkoły lub placówki publicznej powinien określać:
prawa i obowiązki uczniów, w tym przypadki, w których uczeń może zostać skreślony z listy uczniów szkoły lub placówki. 
Art. 84. ust 2 pkt. 5 (szkoły niepubliczne)
Statut szkoły lub placówki powinien określać:
prawa i obowiązki pracowników oraz uczniów szkoły lub placówki, w tym przypadki, w których uczeń może zostać skreślony z listy uczniów szkoły lub placówki.

WYROK SĄDU NAJWYŻSZEGO - Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społ. z dnia 9 listopada 2001 r. III RN 149/2000

W wypadku, gdy rodzice (opiekunowie prawni) dziecka objętego obowiązkiem szkolnym dokonali dobrowolnego wyboru odpłatnego trybu realizacji tego obowiązku w niepublicznej szkole podstawowej, a następnie nie wywiązują się wobec szkoły niepublicznej z przyjętego na siebie obowiązku opłaty kosztów nauki świadczonej na rzecz ich dziecka (tzw. czesnego), dyrektor szkoły niepublicznej nie jest związany ograniczeniem ustawowym wynikającym z art. 39 ust. 2a ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Tekst jednolity: Dz. U. 1996 r. Nr 67 poz. 329 ze zm.) i może podjąć decyzję o skreśleniu dziecka z listy uczniów szkoły (art. 84 ust. 2 pkt 5 ustawy o systemie oświaty). Jest jednakże obowiązany poinformować o tym dyrektora szkoły publicznej, w której obwodzie dziecko mieszka, w celu umożliwienia skutecznego sprawowania kontroli dopełnienia przez rodziców zapewnienia dalszej realizacji obowiązku szkolnego dziecka (art. 16 ust. 6 w związku z art. 19 ust. 1 i art. 18 pkt 1 ustawy o systemie oświaty).

war0604-12-2008 11:54:32   [#26]

jeszcze raz podniosę wątek

(post #21)

Czy dyrektor szkoły ponadgimnazjalnej informuje jakieś instytucje (np. sąd, kuratora?) o tym , że uczen 17 - letni nie wypełnia obowiązku nauki (rodzice ucznia chcą aby on chodził do szkoły, uczeń odmawia) wszystkie procedury dot. skreslenia ucznia są przestrzegane.

dziękuję

bosia04-12-2008 12:58:27   [#27]

UoSO

Art. 16 6b. Dyrektorzy publicznych i niepublicznych szkół ponadgimnazjalnych oraz dyrektorzy placówek, o których mowa w ust. 5a pkt 2, osoby prawne lub fizyczne prowadzące działalność oświatową, o której mowa w ust. 5a pkt 3, oraz pracodawcy, o których mowa w ust. 5a pkt 4, są obowiązani powiadomić wójta gminy (burmistrza, prezydenta miasta), na terenie której mieszka absolwent gimnazjum, który nie ukończył 18 lat, o przyjęciu go odpowiednio do szkoły, placówki, na zajęcia, o których mowa w ust. 5a pkt 3, albo w celu przygotowania zawodowego, w terminie 14 dni od dnia przyjęcia absolwenta, oraz informować tego wójta (burmistrza, prezydenta miasta) o zmianach w spełnianiu obowiązku nauki przez absolwenta gimnazjum, w terminie 14 dni od dnia powstania tych zmian.

Art. 20. 1. Niespełnianie obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki podlega egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

2. Przez niespełnienie obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki należy rozumieć nieusprawiedliwioną nieobecność w okresie jednego miesiąca na co najmniej 50%:

1) obowiązkowych zajęć edukacyjnych w przedszkolu (oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej), szkole podstawowej, gimnazjum, szkole ponadgimnazjalnej lub placówce;

Konto zapomniane04-12-2008 14:03:44   [#28]
czy uczniów , którzy realizują obowiązek nauki po ukończeniu gimnazjum do 18 roku życia powinnam odnotować w tej samej księdze dzieci kontynuujących obowiązek szkolny.
bosia17-12-2008 23:37:39   [#29]

mam pierwsze odzewy, ze urzędy interweniują u rodziców których dzieci nie realizują obowiązku nauki

na razie rodzice-są oburzeni, ze szkoła wysłała pismo

Marek Pleśniar17-12-2008 23:48:40   [#30]

o to chodzi;-)

żeby się, że tak ujmę, wzruszyli rodzice :-)

bosia17-12-2008 23:59:50   [#31]

ostatnio zastosowalismy też dość prosty acz skuteczny sposób poprawy frekwencji

pedagog lub wychowwca klasy po dwóch godzinach lekcyjnych dzwoni do rodzica z informacją, że dziecka nie ma w szkole-tylko informacja

codziennie

wymaga to dużej dyscypliny i konsekwencji nauczycieli

ale sa już pierwsze efekty, rodzice sami oddzwaniają, ze już dziecko jedzie do szkoły, albo, że chore, albo jeszcze coś innego

czasami rodzice zostawiaja dzieci w domu z różnych powodów, po telefonach i stwierdzeniu: zdecydowała pani, ze syn nie pójdzie dziś do szkoły, rodzice mniej chętnie decydują o niepójściu

co ciekawe, lepiej zaczęła się układać współpraca z rodzicami

rachunki tylko wzrosły za telefon

a dzieci: "ta pedagożka, to chyba oszalała codziennie dzwoni, nie chce mi się już tłumaczyć, idę do szkoły"

Marek Pleśniar18-12-2008 00:02:15   [#32]

zawsze lepiej się układa współpraca gdy jest częsty kontakt i wymiana informacji

jakoś mi nie szkoda na to pieniędzy telefonicznych :-)

bosia18-12-2008 00:05:55   [#33]

właśnie mi też nie;-)

rob7106-01-2009 21:35:08   [#34]
Mam pytanko bo się zgubiłę. Czy uczeń, który ma 16l i uczęszcza do 1 klasy szkoły zawodowej może zostać skreślony po pierwszym semestrze z listy uczniów przez dyrektora szkoły, jeżeli ma niską prekwęcję w szkole i jest nieklasyfikowany z kilku przedmiotów (status szkoły mówi o dwóch przedmiotach nieklasyfikowanych). Obowiązek szkolny obowiązuje go do 18 roku życia więc?
AnJa06-01-2009 21:37:10   [#35]
obowiazek szkolny jest do ukończenia gimnazjum lub 18 roku życia

więc może
rob7107-01-2009 19:36:40   [#36]
a obowiązek nauki?
Swistak200407-01-2009 19:56:11   [#37]
AnJa masz rację. Obowiązek nauki(po gimnazjum) spoczywa na rodzicach i to oni muszą zapewnić swojej latorośli dalszą naukę, która może być realizowana w formach pozaszkolnych(nauka zawodu). Dyrektor skreślając powinien powołać się na np. zagrożenie demoralizacją pozostałych uczniów.
bogna07-01-2009 23:20:55   [#38]

Dyrektor skreślając, powinien się wykazać,

że wyczerpał wszelkie możliwości

zmobilizowania delikwenta do realizacji obowiązku nauki w szkole

AnJa07-01-2009 23:23:07   [#39]
tiaa?

a pp misiaczku dla wykazywania wyczerpania to masz?
bogna07-01-2009 23:29:47   [#40]

pp - nie

ale doświadczenie - i owszem ;)

AnJa07-01-2009 23:36:28   [#41]
doświadczenie czy wyczerpanie?
bosia07-01-2009 23:37:15   [#42]
a jak napiszesz uzasadnienie? bez wyczerpania
AnJa07-01-2009 23:38:13   [#43]
kopiuj-wklej
bosia07-01-2009 23:39:25   [#44]
tzn, że trzeba gdzieś już wykorzystać możliwośc, bo nie będzie z czego
AnJa07-01-2009 23:42:17   [#45]
z netu
bosia07-01-2009 23:42:48   [#46]
ale ja mówię o prawdzie
AnJa07-01-2009 23:50:21   [#47]
prawda jest tak , że jak sie ktoś nie chce uczyć to go wypierdzielić nalezy, coby nie przeszkadzał innym

konserwatyści uwazają, ze nawet zabić szkodnika powinno się- ale ja jestem liberałem w tej kwestii
bosia07-01-2009 23:52:54   [#48]

czasami nie wie, ze sie chce uczyć

a niechodzenie do szkoły może co innego oznaczać

post został zmieniony: 07-01-2009 23:53:19
AnJa07-01-2009 23:57:54   [#49]
no i dlatego jestem przeciw ostatecznym, konserwatywnym, rozwiązaniom
bosia08-01-2009 00:02:46   [#50]
zgadzasz się?
strony: [ 1 ][ 2 ]