Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Orzeczenie do klasy integracyjnej
strony: [ 1 ]
grażka26-06-2003 22:24:50   [#01]

Spotkałam dziś matkę jednego z moich absolwentów - uczy się od dwóch lat w klasie integracyjnej. W czerwcu miał zaplanowane kolejne testy i  mama miała otrzymać orzeczenie do nauczania w oddziale integracyjnym na następny rok szkolny (poprzednie straciło ważność). Gdy zjawiła się w poradni w wyznaczonym terminie usłyszała, że orzeczeń do oddziałów integracyjnych się już nie wydaje, bo właśnie zmieniło się rozporządzenie w tej sprawie.

Czy nadal obowiązuje zatem niżej zacytowane
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej
z dnia 12 lutego 2001r.
w sprawie orzekania o potrzebie kształcenia specjalnego lub indywidualnego nauczania dzieci i młodzieży, oraz szczegółowych zasad kierowania do kształcenia specjalnego lub indywidualnego nauczania
?  

W § 7. jest mowa o orzeczeniach do klas integracyjnych - 

W orzeczeniu o potrzebie kształcenia specjalnego określa się zalecaną formę kształcenia specjalnego: w szkole ogólnodostępnej, szkole integracyjnej lub oddziale integracyjnym, szkole specjalnej lub oddziale specjalnym albo w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym.
Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego wydaje się na okres roku szkolnego, etapu edukacyjnego, okresu kształcenia w danej szkole albo na czas nieokreślony.

Tyle znalazłam sama, ale nie znam szczegółów funkcjonowania klas integracyjnych.

Dziecko co prawda będzie przyjęte do następnej klasy, ale czy taka decyzja nie zostanie zakwestionowana, np przez gminę lub nadzór?

Chciałabym coś matce doradzić, aby czuła się bezpiecznie.

Grażyna28-06-2003 12:15:56   [#02]
u nas orzczenia do klasy integracyjnej wydaje się na cykl edukacyjny (cała podstawówkę), bo to przecież nie jest loteria, aby jednego roku była klasa, na następny nie itp. Poza tym klasy integracyjne i orzeczenia nadal obowiązkują, bo ja takowe dostałam w maju. Rozporządzenie w/w jest nadal aktualne!
Grażyna28-06-2003 12:33:20   [#03]

i jeszcze

ukazała się jedynie zmiana kilku paragrafów do tego rozporządzenia, ale nie wynika z niej, aby poprzednie pkt. zostały uchylone, chyba, że ustała przyczyna dla, której uczeń był skierowany do klasy integracyjnej, wtedy orzeczenie można uchylić:

oto dodane nowe poragrafy

7a.

1. Jeżeli w związku ze zmianą okoliczności stanowiących podstawę wydania orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego albo indywidualnego nauczania ustanie potrzeba kształcenia specjalnego albo indywidualnego nauczania, zespół, na wniosek rodziców (prawnych opiekunów), wydaje orzeczenie uchylające orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego albo indywidualnego nauczania.

2. W razie zmiany dotyczącej rodzaju i stopnia zaburzeń i odchyleń rozwojowych, wskazanych w orzeczeniu o potrzebie kształcenia specjalnego, zespół, na wniosek rodziców (prawnych opiekunów), wydaje nowe orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, według wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do rozporządzenia, oraz orzeczenie uchylające wcześniej wydane orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego. W uzasadnieniu nowego orzeczenia zespół wskazuje także na zmianę dotyczącą rodzaju i stopnia zaburzeń i odchyleń rozwojowych.

3. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 i 2, przepisy § 5 stosuje się odpowiednio.

4. Do orzeczeń uchylających, o których mowa w ust. 1 i 2, przepisy § 8 ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio.

§ 7b.

1. W przypadku uwzględnienia wniosku o wydanie opinii, zespół wydaje opinię o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju dziecka.

2. Opinia, o której mowa w ust. 1, zawiera:

1) datę wydania opinii,

2) oznaczenie poradni, w której działa zespół wydający opinię,

3) podstawę prawną opinii,

4) skład zespołu, który wydał opinię,

5) imię i nazwisko dziecka, datę i miejsce jego urodzenia oraz miejsce zamieszkania, a także imiona i nazwiska rodziców (prawnych opiekunów) oraz miejsce ich zamieszkania,

6) stwierdzenie, że zachodzi potrzeba wczesnego wspomagania rozwoju dziecka,

7) wskazanie odpowiedniej formy pomocy udzielanej dziecku i rodzinie, w szczególności pomocy psychologiczno-pedagogicznej, stosownie do potrzeb,

8) uzasadnienie opinii, w tym szczegółowe uzasadnienie wskazanej formy pomocy,

9) podpis przewodniczącego zespołu.";

Grażyna28-06-2003 12:52:10   [#04]

na stronie wymiany plików zamieściłam ujednolicony tekst rozporządzenia. Nie jestem w tym tak dobra jak Leszek, ale chyba nie zrobiłam błędów...:))

Leszek! sprawdź na wszelki wypadek:))

grażka28-06-2003 18:27:14   [#05]

Grażynko!

Bardzo dziekuję - drukuję i przekażę w poniedziałek!
Leszek29-06-2003 09:46:40   [#06]

Grażynko, jeżeli jest to ujednolicenie podobne do tego , które zamieściłem 13.02.2003 r. to myślę, że jest w porządku.

Pozdrawiam

Grażyna29-06-2003 20:04:02   [#07]

Leszku!

Twoje jest lepsze, moje jest zrobione specjalnie dla Grażki w szybkim tempie. Pojawiają się niedociągnięcia jak, np. w paragrafie 3a, który powinien być dodany do podpunktu 3, a nie do pkt. 3.Poza tym, mimo, że wkleiłam tę informację, nie wyciełam w par. 12 ust. 3 i 4, które są uchylone.Sorki!

Pobierajcie ujednolicenie Leszka - jest pewne na 100%!

grażka03-07-2003 19:18:32   [#08]

Wrzucam temat orzeczeń ponownie, bo koleżanka zasygnalizowała mi inny problem.

Okazuje sie bowiem, że jest ono wydawane na prośbę rodziców lub opiekunów prawnych (par.4.)

Istnieje jak się okazuje rozbieżność w prawie dotyczącym pobytu nieletnich uczniów w ośrodkach opiekuńczo-wychowawczych - gdy są tam "osadzeni" decyzją sądu(rodzice mają ograniczone prawa rodzicielskie), a potrzebą uzyskania orzeczenia - zwraca się o nie pedagog placówki. Na wniosku żąda się podpisu rodzica - a rodzica czasami nie ma. I orzeczenia nie można wydać. Sytuacja patowa.

Wczytam sie jeszcze w tekst, ale może macie jakies doświadczenia w rozwiązywaniu takich sytuacji?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]