Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Klimat pracy szkoły |
Alkot1 | 25-06-2003 23:12:42 [#01] |
---|
Witam wszystkich zmęczonych Dyrektorów!
Pomagacie innym w szukaniu materiałów, może i ja otrzymam pomoc. Chodzi mi o materiały dotyczące tworzenia klimatu pracy wśród nauczycieli. Jeszcze nie jestem dyrciem, ale chciałabym się zmierzyć z tym zadaniem. Coś już mam, ale brakuje mi takich sprawdzonych pomysłów. Proszę podzielcie się informacjami. |
Alkot1 | 26-06-2003 18:06:48 [#03] |
---|
Dziękuję. Mam już ankietę zrobioną. Wiem, co gra, a co nie w mojej szkole. Potrzebuję jeszcze wskazówek jak pracować, aby klimat był sprzyjający. Ogólnie wyszło, że nauczyciele są zniechęceni. |
violka | 26-06-2003 20:42:27 [#04] |
---|
napisz konkretniej co nie gra, będzie łatwiej coś podpowiedzieć a generalnie jeśli to jest zniechęcenie wywołane przeciążeniem, to tylko odpoczynek, a po wakacjach krótkie i łatwe zadania (na początek trochę sukcesów wpłynie na poprawę nastroju) to coś takiego jak praca z uczniem słabym, mającym trudności - dać możliwość wykazania się i chwalić (ale opisowo, językiem "ja", a nie peany na temat geniuszu danej osoby) |
Alkot1 | 27-06-2003 09:02:58 [#05] |
---|
Dzięki Violka
Nie gra wiele spraw z ankiety wynika, że praca jest niedoceniana przez Dyrektora, brak motywacji z jego strony. Nie mówię o dodatku motywacyjnym, bo ten jest znikomy jak w każdej szkole. Atmosfera jest chlodna i stresująca tak mówią wyniki z ankiety. Jak to zmienić.Wcale nie pracuje się dobrze w takiej atmosferze. Dodam,że nie jestem Dyrektorem tej szkoły. Na przeprowadzenie ankiety uzyskałam zgodę dopiero po miesiącu zabiegania o nią. Pozdrawiam |
violka | 27-06-2003 20:55:17 [#06] |
---|
przede wszystkim sprawdź ile osób chce to zmienić jesli jesteś sama lub w zdecydowanej mniejszości wiele nie zdziałasz często ludzie narzekają, ale palcem nie kiwną będą cię zagrzewać do czynu a sami staną z boku przyglądając się co z tego wyniknie jak osiągniesz sukces zaraz przyjdą przypomnieć się jak ci pomagali, doradzali, wspierali jak przegrasz będą że i tak sprawa była bez szans a co niejktórzy ci jeszcze dołożą więcej na priva pozdrawiam |
Marek Pleśniar | 30-06-2003 09:58:35 [#07] |
---|
a czemu ci nauczyciele są zniechęceni? Pytam bo jestem po prostu ciekaw czy taka opinia nie jest obarczona subiektywnym spojrzeniem. Stąd pytanie jak na początku: a czemu są zniechęceni? Jakie przykładowe przyczyny? Czytam o "zimnej atmosferze" - nie musi być przytulna, bo praca to nie miejsce rozkosznego wypoczynku - byle było profesjonalnie i sprawiedliwie. Czytam że "brak motywacji" - w ogóle?? Nic ten dyrektor nie robi? hę? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|