Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Ile procent na ocenę dopuszczjacą |
Krystyna Za | 16-06-2003 17:05:05 [#01] |
---|
Kochani! Ile (procentowo) według Was- powinien uczeń napisać na sprawdzianie w szkole średniej, na ocenę dopuszczajacą. Wydaje mi się, ze 40% ale już zgłupiałam i nie wiem czy dobrze myslę |
Mariola | 16-06-2003 17:14:59 [#02] |
---|
u nas 45% |
JarTul | 16-06-2003 17:40:23 [#03] |
---|
Jeżeli da się to procentowo ująć, to: 94%-100% bdb (6%) 75%-93% db (18%) 50%-74% dst (24%) (dawnej tutaj bybłby ndst) od (30%-)35%-49% dop. (14%-19%) od 0% do (29%-)34% ndst |
Gaba | 16-06-2003 17:55:39 [#04] |
---|
Odmiany pseudo-norm w pomiarze dydaktycznym wg B. Niemierki.
Założenie przyjmowane bez dowodu – oparte na |
Nazwy skali procedury |
Przykład |
Krytyka /główna teza |
Treść kształcenia dzieli się na 100 równych części. |
Procent Opanowanej treści |
Niedostateczny: do 35% Dopuszczający: 35% - 49% Dostateczny: 50% - 64% Dobry: 65% - 79% Bardzo dobry: 80% - 85% Celujący 90% |
Treść kształcenia ma postać struktury, różnie ukształtowanej u różnych uczniów. |
Niskie, umiarkowane i wysokie wyniki uczenia się występują w stałych proporcjach. |
Według krzywej Gaussa |
5% niedostateczny 10% dopuszczający 35% dostateczny 35% dobry 10% bardzo dobry 5% celujący |
Rozdział wyników testowania silniej zależy od przebiegu kształcenia niż od czynników losowych. |
Wyniki testowania powinny odzwierciedlać rozkład stopni uczniów według dziennika lekcyjnego lub na świadectwie szkolnym. |
Kalibrowanie testu |
Procedura podobna do ww., ale wyjściowe procenty wyznacza się na podstawie stopni w dzienniku lub na świadectwie. |
Wcześniejsze stopnie uczniów nie są obiektywną miarą ich osiągnięć w danym zakresie. |
Kształt rozkładu wyników testowania wykazuje naturalne granice między stopniami. |
Przegląd Wyników testowania |
Niskie wyniki: niedostateczny i dopuszczający, Średnie, typowe wyniki: dostateczny i dobry, Wysokie wyniki: Bardzo dobry i celujący. |
Kształt rozkładu silnej zależy od sposobu grupowania wyników niż od jakościowych różnic w osiągnięciach uczniów. | Z tabeli wynika, że zależnie od niepopartego empirycznie założenia o rozkładzie wyników testowania, można te wyniki dowolnie kształtować (normować). Jedne z tych norm są bardziej, inne mniej surowe, ale we wszystkich nie ma wyraźnej granicy między stopniami, a nawet można ją dowolnie ustalać i przesuwać, w konsekwencji nimi manipulować. Wspólną cechą tych wszystkich odmian jest więc żonglowanie danymi ilościowymi z pominięciem interpretacji jakościowej. Stwarza to złudzenie sprawiedliwości i ułatwia wyrokowanie o osiągnięciach uczniów, ale tylko pozornie oddaje prawdę takiego wnioskowania. Świadomość istnienia pseudo-norm i dostrzeganie ich wad potrzebna jest każdemu, kto pragnie uczynić ocenianie rzetelnym, trafnym i obiektywnym.
|
Czesia | 16-06-2003 18:14:21 [#06] |
---|
w 2002, aby zdać egzamin maturalny z matematyki na poziomie podstawowym, trzeba było zdobyć 30 pkt na 100, podzielam zdanie Jartula (30%-35%) co do dopuszczającej i dostatecznej, dalej trzeba by uwzglęnić celującą, jednak w diagnozach zewnętrznych na dop trzeba ok.40% |
Krystyna Za | 16-06-2003 18:49:24 [#07] |
---|
Dziękuję bardzo wszystkim za informację! Przypadek ten dotyczy syna mojej koleżanki, otórz dzisiaj zdawał sprawdzian zaliczeniowy za II sem.z geografii w szkole średniej,(nieobecność uspr. z powodu choroby). Nauczyciel sprawdził i uznał 40% odpowiedzi. Wg nauczyciela sprawdzian jest na ocenę ndst. i poprawka w sierpniu! |
Krystyna Za | 16-06-2003 18:53:53 [#08] |
---|
Oceny cząstkowe były: dop.,dop, dostawiona ocena przez n-la ndst. i teraz ndst. na koniec roku niedostateczny i co Wy Moi Drodzy na to? |
JarTul | 16-06-2003 18:56:22 [#09] |
---|
A gdzie jest... dyrektor, WSO i PO? |
JarTul | 16-06-2003 18:56:53 [#10] |
---|
Miało być PSO... ... |
Krystyna Za | 16-06-2003 19:08:12 [#11] |
---|
Właśnie o to chodzi , gdzie jest WSO i PSO? Jeśli chodzi o moją (małą) szkołę średnią w powiecie to kontrole z Kuratorium dokładnie mnie sprawdzają (2 lub 3 razy w roku), czy mam wszystko w dokumentach. Nie dopuszczam do takich przypadków jak ten, który zdarzył się w dużej szkole(1500 uczn.) w mieście, a nie na prowincji. I chyba rodzic tu nic nie pomoże, musi czekać do sierpnia bo jak zaskarży n-la to zaszkodzi swojemu dziecku na przyszłe lata. |
Gaba | 16-06-2003 19:23:36 [#12] |
---|
Marek - czy pytanie to do mnie czy Twoje tzw. adasie, są do mnie - jak do mnie, to ci powiem szczerze, że ja nie umiem. |
Marek Pleśniar | 16-06-2003 19:30:42 [#13] |
---|
adasie są do wykazu Jartula:-) Początkowo myslałem że to wykaz jakowychś trunków i nawet formułowałem pytanie co to za gatunki;-) |
Krystyna Za | 16-06-2003 20:35:47 [#14] |
---|
Oj te procenty! Marku! pewnie pomyślałeś, że to nowy przepis na nalewkę zlotową? |
Ewa z Rz | 17-06-2003 02:40:25 [#15] |
---|
A wystarczy tak mało... By takich problemów nie było. Wystarczy PRZED sprawdzianem, egzaminem itp. poinformować ile trzeba na jaka ocenę i dlaczego! Potem to już pestka. I nie ma niezadowolonych i skarżacych się. A gdy jeszcze pozwolimy na negocjacje PRZED egzaminem - to będziemy w raju... ............... Czesia, a skąd wziełaś te 40% przy zewnętrznych? Przecież "przy zewnętrznych", zdaniem Menis nie wolno stawiać ocen. |
Czesia | 17-06-2003 07:08:56 [#16] |
---|
Ewo, może źle sformułowałam, ale mówiąc o "zewnętrznych" miałam na myśli diagnozy opracowywane przez zespoły nauczycieli z róznych szkół dla np. powiatu (pracowałam w takim zespole). I tam ustaliliśmy te właśnie 40 %. W tym roku były u nas takie dla kl.I lic oraz przedmaturalne dla III LO i IV tech (szkoły nie muszą obowiązkowo ich pisać). A wracając do przypadku "sprawdzian zaliczeniowy za II sem.z geografii w szkole średniej", to może ten sprawdzian "był na ocenę dop" i wówczas to trzeba mieć co najmniej 80% punktów (tak jak egzaminie sprawdzającym - zadania na konkretną ocenę), ale oczywiście o tym tym uczeń powinien być poinformowany | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|