Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Mam kłopot z kwalifikacjami...chyba... |
|
Patka | 06-07-2008 16:41:24 [#01] |
---|
Witam wszystkich.
Czy ktoś mógłby pomóc wyjaśnić mi następującą kwestię: skończyłam filologię polską ale nie specjalność nauczycielską. (Mój uniwerek owego czasu takowej nie prowadził) Chciałam dorobić przygotowanie pedagogiczne na podyplomowych ,ale postanowiłam, że pójdę na drugie studia z przygotowaniem pedagogicznym, zatem skończyłam licencjat z pedagogiki: zintegrowana edukacja wczesnoszkolna z wychowaniem przedszkolnym. Miałam praktyki w liczbie godzin 180 + ponad 270 godzin zajęć teoretycznych, ale z tego co wyczytałam, nadal nie mogę uczyć polskiego. Mam propozycję pracy w przedszkolu, gdzie na pewno mam odpowiednie kwalifikacje, ale chciałabym w przyszłości uczyć też polskiego, zatem czy jako nauczycielka przedszkola mogę dorobić kurs pedagogiczny z polskiego w ośrodku dla nauczycieli, bo raz, że jest krótszy i dwa, tańszy. Na pedagogice miałam pedagogikę, psychologię, dydaktykę, metodykę i to w bardzo dużej ilości. I jeszcze kwestia zarobków - jak mnie potraktują, jak magistra, czy jak licencjata. Dodam, że w trakcie ukończyłam także studia podyplomowe z historii i wos-u w liczbie 370 godzin. Dyrektorzy mają różne zdania na temat powyższych kwestii - jedni uważają, że mogę uczyć polskiego bo wystarczy jedno przygotowanie inni mówią że nie.
Z góry dziękuję za pomoc. |
zgredek | 06-07-2008 17:18:33 [#02] |
---|
moim zdaniem możesz uczyć j. polskiego, historii, wos
stawka - wyższe magisterskie z pp
także w przedszkolu |
Patka | 06-07-2008 18:23:38 [#03] |
---|
Dziękuje za szybką odpowiedź. Jutro jeszcze przejdę się zapytać w kuratorium. Może jeszcze ktoś wyrazi swoje zdanie??? |
ewa | 06-07-2008 18:59:17 [#04] |
---|
a gdzie wyczytałaś, że nie możesz uczyć polskiego? |
Patka | 06-07-2008 19:30:10 [#05] |
---|
Tak mi się wydaje, na podstawie rozporządzenia o kwalifikacjach nauczycieli. Skoro nie miałam na polonistyce psychologii, pedagogiki, dydaktyki to nie mogę uczyć. Ale miałam te przedmioty na drugich studiach. Istnieje prawdopodobieństwo nawet duże :) że to ja to pojmuje inaczej, dlatego pytam Was fachowców. |
ewa | 06-07-2008 19:36:54 [#06] |
---|
odpowiedz sobie na pytanie czy na podstawie ukończonych przez Ciebie uczelni masz przygotowanie pedagogiczne czy nie?
wg mnie jak najbardziej masz, nie ma specjalnego przygotowania pedagogicznego do j.polskiego :-)
|
AnJa | 06-07-2008 19:42:16 [#07] |
---|
moim zdaniem też
ale pamiętam, nawet tutaj dyskusje, że nie zawsze - zwłaszcza jeśli metodyka nauczania jest bardzo rózna- np. wf i język obcy
z tym, że tutaj- nawet jeśli uznać, że przedszkolna pedgogika od szkoły się rozni mamy jeszcze historię i wos |
Patka | 06-07-2008 19:42:59 [#08] |
---|
Dziękuję w takim razie za wyjaśnienie. Wiem, że teraz może zachowam się jak legalna blondynka, ale to mi po prostu nie daje spokoju. Skoro skończyłam zintegrowaną edukację wczesnoszkolną z wychowaniem przedszkolnym i na tych studiach odbyłam 180 godzin praktyk (przedszkole i sp) to czy jednak polskiego mogę uczyć też w liceum?? Tam praktyk nie miałam. Przepraszam, że tak się naprzykrzam. |
AnJa | 06-07-2008 19:47:54 [#09] |
---|
wg mnie- tak |
Jacek | 06-07-2008 19:49:22 [#10] |
---|
wg mnie też |
ewa | 06-07-2008 19:56:35 [#11] |
---|
tak Patko, moim zdaniem jak najbardziej masz pped i możesz uczyć :-)))
czyli dużo już masz potwierdzeń, że masz, a jak Ci ktoś powie, że nie masz, to poproś o pp pisemne ;-)
. |
Patka | 06-07-2008 20:10:01 [#12] |
---|
No przygotowanie będę mieć w suplemencie studiów licencjackich - tam będzie pisało, że odbyłam 180 godzin praktyk pedagogicznych (ale tylko przedszkole i szkoła podstawowa) i będzie podana ilość godzin z metodyki, dydaktyki, psychologii, pedagogiki (osobnego zaświadczenia o przygotowaniu pedagogicznym nie dostanę, teraz to jest wypisane w suplemencie) Teraz właśnie matka mówi, że pytała dwóch znajomych nauczycielek, i te znowu twierdzą, że jednak będę płacona jak za licencjata, bo na polonistyce nie miałam żadnych godzin z pedagogiki, psychologii, dydaktyki i metodyki. Dobić się tylko można. |
AnJa | 06-07-2008 20:21:19 [#13] |
---|
kogo zamierzasz dobijac?
koleżanki matki?
czy jeszcze radykalniej?
bo jakoś nie złapałem
co do poziomu wykształcenia jest w KN (albo rozporządzeniu płacowym- ne pamiętam) jak wół napisane, że masz zawsze z najwyższego - co najwyżej byłabyś zatrudniona za zgodą ko jako nauczyciel bez kwalifikacji- ale mgr bez pp, a nie licencjat |
DYREK | 06-07-2008 20:24:45 [#14] |
---|
w/g mnie posiadasz kwalifikacje pedagogiczne (licencjat z pedagogiki: zintegrowana edukacja wczesnoszkolna z wychowaniem przedszkolnym) i możesz uczyć języka polskiego (magisterskie filologia polska)
dla celów płacowych: mgr z pp
Zgodnie z treścią rozporządzenia o kwalifikacjach wymaganych od nauczycieli - kwalifikacje pedagogiczne to nabyta wiedza i umiejętności z zakresu psychologii, pedagogiki i dydaktyki szczegółowej, nauczanych w powiązaniu z kierunkiem (specjalnością) kształcenia i praktyką pedagogiczną - w wymiarze nie mniejszym niż 270 godzin, oraz odbycie pozytywnie ocenionych praktyk pedagogicznych w wymiarze nie mniejszym niż 150 godzin.
może warto zrobić kurs metodyki nauczania literatury i języka polskiego:-)
|
Patka | 06-07-2008 20:27:45 [#15] |
---|
No no ja wiem, że mogę być zatrudniona jako mgr bez przygotowania pedagogicznego, ale tym samym stawka wynosi jak za licencjat z przygotowaniem, czyli jakby nie patrzeć żeby być w przyszłości płacona jako mgr z pp to tak czy siak podyplomówkę robić z przygotowania pedagogicznego do języka polskiego robić muszę.
Rany, no ja wiem, że się wkurzacie, ale to nie jest łatwe, skoro teoretycznie teraz tego mgr mogę sobie wsadzić, a samemu nie łatwo się będzie utrzymać po zabraniu renty rodzinnej od września. Dlatego się ciągle czepiam tego tematu. |
AnJa | 06-07-2008 20:28:14 [#16] |
---|
dla się- przydałoby się
pewnie ODN takie doskonalace pod 120 h robią |
AnJa | 06-07-2008 20:32:36 [#17] |
---|
Droga Koleżanko! (za drogie dziecko kiedyś dostałem już- więc forma dostojniejsza)
Weź Ty napija się jakiejś wody (albo gorzały) i ze zrozumieniem przeczytaj, co Ci piszemy.
Razem pewnie mamy więcej lat dyrektorowania niż Ty w dowodzie osobistym - to może przestań kwestionować kompetencje, w tym dyrektora-seniora;-) - co to już niejednego do pracy przyjmowali- i jak wół piszą Ci, że masz mgr z pp i możesz uczyć polskiego.
Choć nie powinnaś, bo z czytania tak sobie:-)
No, ale w ogólniaku to nawet za bardzo nie trzeba czytać;-) |
Patka | 06-07-2008 20:34:19 [#18] |
---|
No i właśnie się pytam też, czy muszę robić kurs lub podyplomowe chcąc uczyć polskiego, a tym samym jak to zrobię, to dopiero wtedy będę mgr z pp, a tak to jestem jak na mój rozum magister bez pp i licencjat z pp. |
AnJa | 06-07-2008 20:37:59 [#19] |
---|
DYREK 06-07-2008 20:24:45 [#14]
w/g mnie posiadasz kwalifikacje pedagogiczne (licencjat z pedagogiki: zintegrowana edukacja wczesnoszkolna z wychowaniem przedszkolnym) i możesz uczyć języka polskiego (magisterskie filologia polska)
dla celów płacowych: mgr z pp
...
a ten kurs, o którym dyrek to doskonalący tylko, nie klasyfikacyjny- no bo dydaktyki szczegółowej do polskiego nie masz- to się możesz poduczyć nieco |
alexw | 06-07-2008 20:38:37 [#20] |
---|
Kochanie, masz mgr z pp i możeśz uczyć polskiego wg prawa. Ale jeżeli chcesz to robić dobrze to zrób jakiś kurs z metodyki - nie musisz, ale byłoby to korzystne dla ciebie i uczniów - patrz #17 :)) |
Patka | 06-07-2008 20:39:37 [#21] |
---|
Drogi Dyrektorze - seniorze!
Dobrze, napije się gorzały, bo chyba tylko to mi pozostaje. Przestałabym się czepiać, gdyby nie fakt, że część dyrektorów szkół jak podania roznosiłam twierdziła, że uczyć nie mogę tego polskiego, a część, że mogę. |
AnJa | 06-07-2008 20:42:16 [#22] |
---|
nie ja tym dyrektorem -seniorem jestem- powołałem się na Autorytet tylko
ale jakbyś była tak bliżej to z tym urządzeniem ze zdjęcia miałabyś okazję zapoznać się:-)
skuteczne podobniez jest |
Patka | 06-07-2008 21:07:36 [#23] |
---|
Zadzwoniłam do jednej znajomej dyrektorki podstawówki (wiem, upierdliwa jestem). Twierdzi, że będę płacona jako licencjat z przygotowaniem. I co? Następna zagubiona w przepisach? Nie gniewajcie się, ale podam przykład dziwnego pytania jednego z dyrektorów szkół gdzie składałam podanie o pracę. Jeśli chodzi o moje średnie wykształcenie, to skończyłam liceum plastyczne. Pani dyrektor widząc to w podaniu pyta: "O, liceum plastyczne, a czy to znaczy, że plastyki też może Pani uczyć, bo akurat byśmy potrzebowali"?? Drugi motyw: podyplomówkę z historii i wos-u zrobiłam na Papieskiej Akademii Teologicznej - Pani widząc to pyta: "O, Papieska Akademia, to religii też Pani uczyć może, bo ksiądz kogoś akurat szuka". No i nie krzyczcie tu na mnie, żem jakaś niekumata. :) Pozdrawiam. |
eny | 06-07-2008 21:13:06 [#24] |
---|
A ja się Patce wcale nie dziwię, że dziewczyna wystraszona i niepewna. 9 na 10 dyrektorów pojmie jej pp tak jak tu napisano a 10-ty właśnie nie. I dziewczyna się boi, że trafi właśnie na tego 10-tego. Tak więc Patka składaj podanie gdzie tam chcesz a później będziesz kombinować co dalej.
Życzę Ci abyś trafiła na tych dziewięciu;) |
eny | 06-07-2008 21:14:44 [#25] |
---|
ha ha ha i mów tu o kompetencjach dyrektora.
Żenuła |
AnJa | 06-07-2008 21:16:03 [#26] |
---|
krzyczał???
a skąd
co do tych dyrektorów, o których piszesz- coż , widocznie mają dobrych kadrowych i ufają im bezgranicznie |
Patka | 06-07-2008 21:30:42 [#27] |
---|
No Jezusie, to teraz kadrowego mam pytać czy mogę uczyć polskiego i czy mi zapłaci jak za magistra?? |
AnJa | 06-07-2008 21:32:33 [#28] |
---|
no, czemu nie? |
beera | 06-07-2008 21:33:41 [#29] |
---|
ja jakos inaczej
po co kogokolwiek pytasz
zatrudnia cię, naliczą pieniądze i wówczas będziesz pytać, dlaczego, itp.
Teraz to i tak jakies wołanie na puszczy jest post został zmieniony: 06-07-2008 21:33:53 |
Patka | 06-07-2008 21:34:06 [#30] |
---|
No fakt, może zacznę, skoro co niektórzy dyrektorzy nie wiedzą. Ech... |
marzanna20 | 07-07-2008 11:25:03 [#31] |
---|
absolwentka SGH na kierunku zarzadzanie i markrting + kwalifikacje do nauczania j.angielskiego i ukończyła Studia Podyplomowe"w zakresie przygotowania pedagogicznego do nauczania j.angielskiego" może uczyć w LO podstaw przedsiebiorczości ?
temat podobny do pytania Patka - pozdrawiam!
Mnie powiedziano,że nie ma pp do nauczania w LO. |
DYREK | 07-07-2008 13:09:01 [#32] |
---|
To dyrektor szkoły dokonuje oceny kwalifikacji nauczyciela
zobacz: http://oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=21438
Natomiast do kuratora oświaty należy nadzór nad czynnościami dokonywanymi przez dyrektora szkoły. post został zmieniony: 07-07-2008 13:10:45 |
marzanna20 | 07-07-2008 14:45:53 [#33] |
---|
no i własnie staram sie dokonać...
ukończenie studiów podyplomowych dało przygotowanie do j.angielskiego ale czy do podstaw przed. w LO ? chociaz o przygotowaniu do nauczania podstaw przed. TYLKO nie slyszałam,
DYREK - powiedz Twoim zdaniem moze uczyc czy nie może? Przeczytałam watek ktory podałes - dziekuje , niby nie ma przygotowania ale kogo ja znajde na 2 godz? |
DYREK | 07-07-2008 15:36:07 [#34] |
---|
w/g mnie
zarządzanie i marketing - oceniasz jako wystarczające do przedsiębiorczości
w indeksie ma na pewno zaliczone egzaminy z mikroekonomii, makroekonomii, prawa pracy, rachunkowości itp. post został zmieniony: 07-07-2008 15:48:10 |
marzanna20 | 07-07-2008 16:21:27 [#35] |
---|
baaardzo dziekuje! może rozpoczać staz jako nauczyciel angielskiego a gdyby kwestionowano przygotowanie do podst.przed. nie moglaby robić stazu, dziekuje raz jeszcze ! |
cynamonowa | 07-07-2008 16:32:33 [#36] |
---|
marzanno- a co to konkrektnie za kwalifikacjie do angielskiego? ( bo nie ze wszystkimi można uczyć , jak zrozumiałam w LO)?
|
Patka | 07-07-2008 20:33:49 [#37] |
---|
To jakiś jeden burdel jest - dzwoniłam do ministerstwa, departamentu pragmatyki i powiedzieli, że będę płacona jak magister z pp, ale aby uczyć polskiego muszę dorobić kurs, natomiast pani z kuratorium, jakaś prawniczka twierdzi, że w ministerstwie się mylą i będę płacona jak licencjat z pp. To chore wszystko jest!!! |
zgredek | 07-07-2008 20:44:34 [#38] |
---|
e, tam chore
nic na telefon - wszystko na piśmie
a jak będą mieli napisać to się dobrze zastanowią |
zgredek | 07-07-2008 20:48:05 [#39] |
---|
i poczytać forum zdążą;-)))))) |
Patka | 07-07-2008 21:59:06 [#40] |
---|
A niech czytają, mam się ICH (obcych, z innego świata) bać??? Jak się znajdzie jakiś kompetentny, na swoim stanowisku, to może mi to wyjaśni, co z tymi kwalifikacjami moimi. Póki co, zacznę zbierać grosiki na kolejne przygotowanie pedagogiczne, bo zarabiać będę "Taką Kasę", że w sam raz starczy :/, albo najlepiej jak rozejrzę się za jakąś pracą z miotłom w ręku, bo widać 3 kierunki studiów to za mało żeby pracować w zawodzie i zarabiać te bajońskie sumy. |
marzanna20 | 08-07-2008 11:26:36 [#41] |
---|
Patka - masz racje, 3 kierunki studiów i dalej problem ! chore... ale napisać warto,w ubiegłym roku przez telefon dowiedziałam sie ze nie wolno dac kontraktowego a jak napisałam to dostałam wyjasnienie że oczywiście tak,tak!
viola - ta n-lka angielskiego w podstawówce bedzie uczyc, jest ok, ja to jej zarzadzanie chce dopasowac do pods.przed.- potrzebe mam taką ale na dyplomie stoi jak wół że ma studia podyplomowe : pedagogiczne przygotowanie do nauczania j.angielskiego a do podst.przed? nadal nie ma? znowu ma robić pp do przedsieb.? nie pójdzie bo to 2 godz w LO.
już mnie DYREK wczoraj wyprostował ( #34) a teraz znowu zgłupiałam! |
DYREK | 08-07-2008 11:56:08 [#42] |
---|
oczywista oczywistość w przepisach dotyczących kwalifikacji nauczycieli w zasadzie nie jest możliwa
dlatego mamy różne interpretacje i opinie MEN lub KO
decyzja jednak należy wyłącznie do dyrektora szkoły (taki urok jego pracy) :-)
|
marzanna20 | 08-07-2008 14:03:46 [#43] |
---|
...taki urok, no to ja znów sie z DYRKIEM zgadzam i niech uczy. Pozdrawiam! |
Dżoana | 08-07-2008 15:44:13 [#44] |
---|
Dziewczyno słuchaj, bo dobrze mówią. Ja jestem dobrym przykładem: mam licencjat z pp i mgr z przedmiotu którego nie uczy się w szkole. Dla celów płacowych jestem traktowana jak mgr z pp. Poczytaj rozporządzenie płacowe, pod tabelką zawsze jest uwaga, że uznaje się najwyzszy posiadany poziom wykształcenia. a pani z kuratorium powinna zacząć się uczyć i nie gadać bzdur. |
Dżoana | 08-07-2008 15:46:38 [#45] |
---|
Marzanno, czy ta dziewczyna ma inne kwalifikacje do angielskiego oprócz podyplomówki? Nie wiem, czy wiesz, że podyplomówki z języków nie dają kwalifikacji. |
beera | 08-07-2008 16:55:48 [#46] |
---|
dlaczego nie dają?
|
AnJa | 08-07-2008 17:04:19 [#47] |
---|
no, nie wiem jak to jest- ale nie spotkałem się jeszcze z czymś takim, a nasze dziewczyny do drugiego języka dorabiały licencjaty- nie podyplomówki
więc albo w rozporządzeniu tak, albo takich podyplomówek nie ma (co na jedno wychodzi, bo drugie zależy od pierwszego) |
rzewa | 08-07-2008 17:05:29 [#48] |
---|
bo rozporządzenie o kwalifikacjach nie przewiduje takiego rozwiązania - patrz § 11 rozporządzenia w sprawie kwalifikacji |
Adaa | 08-07-2008 17:06:27 [#49] |
---|
nie ma takich podyplomówek - znaczy moga byc (matodyka nauczania...albo cos podobnego) ale w czasie studiowania studenci i tak musza zdobyc jakis certyfikat uprawniajacy |
beera | 08-07-2008 17:08:30 [#50] |
---|
aaaaaaa
|
|