Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Laptop dla gimnazjalisty nabiera rumieńców |
JarTul | 13-06-2008 18:07:15 [#01] |
---|
Czy to ma sens - laptop dla gimnazjalisty
Dolnośląskie KO:
- Pismo przewodnie - Ankieta - "Komputer dla ucznia" [Swoją drogą gratulacje dla osoby redagującej ten dokument - praca z edytorem i zasady redagowania pism opanowane perfekcyjnie.]
- Ankieta - "Komputer dla ucznia".
Ech!!!
Jak bym był premierem wdrożyłbym wiele pięknych programów edukacyjnych wyrównująych szanse edukacyjne wszystkich rodaków.
A pierwszym byłby 60" LCD telewizor dla każdej rodziny...
Podatnik za wszystko zapłaci... a ja mu zwrot podatku. Pokochałby mnie naród na parę lat. :-)
Chętnie przyjmę też posadę, jeżeli nie premiera, to doradcy premiera do spraw wyrównywania szans edukacyjnych rodaków... Mam wiele pomysłów - zasługa "Pomysłowego Dobromira" i "Zaczarowanego ołówka" oraz kilku ekip rządowych... które już przeminęły... i pięknie umiały wydawać nasze pieniądze. :-( |
AnJa | 13-06-2008 22:19:58 [#02] |
---|
Kochany Jarku!
Odpisz- Pocałujcie mnie w d...!
jak odpiszą odmownie- zgłaszam się |
JarTul | 16-06-2008 16:57:28 [#03] |
---|
Wiem, że koniec roku, ale czy tę sprawę (laptopów dla gimnazjalisty) należy tak zostawić?
Czy nie możemy jako Stowarzyszenie zająć stanowiska?
Może pan Premier się zastanowi?
Sądzę, że te pieniądze da się lepiej spożytkować o czym ja i inni pisali w wątku "Czy to ma sens - laptop dla gimnazjalisty" [patrz #1]. Choć były i głosy za... |
AnJa | 16-06-2008 17:17:05 [#04] |
---|
u nas na stronie ko ankietka dla dyrektorów gimnazjów- chyba na ten temat
a;e pytania w nie- dziwne
np. rodzaj łacza netowego w szkole |
krystyna | 16-06-2008 17:18:22 [#05] |
---|
albo, o jakim oprogramowaniu marzymy w roku 2011..... |
AnJa | 16-06-2008 17:24:24 [#06] |
---|
aha
a ja myślałem, ze kretyństwo nasz wizytator wymyślił
a tu nie- centralnie tabelka sporządzona |
ulkowa | 16-06-2008 17:58:19 [#07] |
---|
a beeeeeeeee. Mój młody rok temu skończył Gimnazjum i ja sama musiałam kupić komputer i za internet też płacę sama.
Osobiście pomysł uważam za swietny. Głodny dzieciak włączy sobie internet, znajdzie jakąś restauracje i naje sie do syta patrząc na jedzenie. Ba nawet spędzi urlop na Kanarach. Od samego widoku przestanie jemu w brzuchu burczeć.
Gratuluję "świetnych pomysłów" naszym władzom |
bosia | 16-06-2008 18:12:30 [#08] |
---|
na stronie naszego KO też ankieta i te same pytania np. miesięczna opłata za dostęp do internetu, o łącza itd.
czyli jednak tabelka centralna |
malgala | 16-06-2008 23:04:15 [#09] |
---|
u nas to samo i odesłać wypełnioną najpóźniej jutro |
Ala | 16-06-2008 23:18:32 [#10] |
---|
łomatko! u mnie też? |
Ala | 16-06-2008 23:23:30 [#11] |
---|
poleciałam sprawdzić, u mnie jeszcze nie ;-) albo ja niedowidzę ;-) |
hania | 16-06-2008 23:25:13 [#12] |
---|
nie ma ..... u nas:-) |
JarTul | 18-06-2008 07:34:10 [#13] |
---|
#03 |
akam | 18-06-2008 08:54:16 [#14] |
---|
u mnie też to cudo jest, mój informatyk złapał się za głowę jak mu kazałam wypisywać oprogramowania |
hania | 18-06-2008 09:05:19 [#15] |
---|
no już jest Alu |
Ala | 18-06-2008 09:14:46 [#16] |
---|
wiem, już wypełniłam :-) |
JarTul | 18-06-2008 19:28:44 [#17] |
---|
Szkoda, że w ankiecie nikt nie pyta o wykorzystanie tzw. "wolnego oprogramowania". |
JarTul | 18-06-2008 23:03:59 [#19] |
---|
Gdybym nie wiedział, że to na serio, to cały ten program uznałbym w naszej sytuacji za ŻART. :-( |
JarTul | 18-06-2008 23:39:38 [#20] |
---|
#1 i #3 |
Matylda | 19-06-2008 14:35:14 [#22] |
---|
elektroniczna ankieta ONLINE i cała reszta z pisma świadczy o tym, że wicekurator matury nie powinien mieć. |
grażka | 22-06-2008 07:51:50 [#24] |
---|
Wywiad z Premierem:
http://wyborcza.pl/1,76498,5334914,Tusk__nie_naciskac_Irlandii.html?as=2&ias=5&startsz=x
Na przykład Ministerstwo Edukacji Narodowej zostało zaskoczone pomysłem "Laptop dla każdego ucznia". Kto obmyśla takie bieżące, mocne tematy?
- Ten tysiącosobowy zespół PR-owców, który od rana do wieczora mi podpowiada, jak dbać o sondaże (śmiech). A poważnie, nie zawsze można opierać się na rutynowej pracy resortów, w których przez lata gromadzą się doświadczenia i propozycje urzędników i następnie przekształcają się w projekty ustaw. Kiedy trafiają na Radę Ministrów, nikt już nie pamięta, po co i dlaczego zostały skonstruowane. Chcemy to zmienić.
To jest też przyczynek do dyskusji o budżecie zadaniowym, często mitologizowanym jako projekt wymagający wieloletniej pracy. Już teraz chcemy urzeczywistnić "myślenie zadaniowe" w ramach prawa, które dziś obowiązuje. Uporczywie pytam ministrów i wiceministrów - jaki jest powód, dla którego składają taką, a nie inną propozycję ustawy czy rozporządzenia albo wydatków finansowych. Powoli resorty zaczynają się przyzwyczajać do tego, że muszą wytłumaczyć mnie i sobie, dlaczego decydują się na daną inicjatywę legislacyjną lub wydatek.
Projekt "Laptop dla gimnazjalisty" urodził się w czasie dyskusji, w gronie moich współpracowników. Zastanawialiśmy się, w jaki sposób ułatwić dostęp do internetu nastolatkom, zanim infrastrukturalne zmiany doprowadzą do tego, że on rzeczywiście będzie powszechny w domach lub w szkołach. Poprosiłem Tomasza Arabskiego, szefa kancelarii o wyliczenie kosztu takiej operacji. Ponieważ koszt produkcji laptopa przeznaczonego do edukacji dość istotnie spadł, program ten jest być może w zasięgu naszych możliwości.
Kiedy coś wydaje się oczywiste i w zasięgu możliwości, nie czekam na konsultację z resortami, tylko staram się zrealizować pomysł. Trzeba mieć wiarę w to, że można przeskoczyć rutynę i inercję. Projekt "Laptop dla gimnazjalisty" jest moim zdaniem tego typu przedsięwzięciem. To marzenie dla wielu dzieci, zwłaszcza z biednych rodzin, nie jest czymś niewykonalnym.
|
krystyna | 26-07-2008 18:04:16 [#25] |
---|
albo ja czegoś nie rozumiem, albo zaraz zacznę sobie wyobrażać dyrektora, który nie ma dostępu do internetu, ale i tak wypenia on-line i wysyła elektronicznie ankietę .....
tylko jak i gdzie ???
bo oto fragment komunikatu KO:
W związku z przygotowaniami do realizacji projektu Kancelarii Prezesa Rady Ministrów „Komputer dla ucznia” uprzejmie proszę o przesłanie do Kuratorium Oświaty w Rzeszowie informacji TYLKO przez te gimnazja publiczne i niepubliczne, które NIE POSIADAJĄ DOSTĘPU DO SIECI INTERNET. Informację powyższą proszę przesłać w formie on-line i papierowej.
http://www.ko.rzeszow.pl/~wpolek/Komunikaty/dostinter_gim/gim_inter.htm
|
emeryt | 26-07-2008 20:55:32 [#26] |
---|
To proste.
Szukasz najbliższego hot-spota, logujesz się.... i po bólu....
Biurokracja zadowolniona, |
Marek Pleśniar | 27-07-2008 21:17:04 [#27] |
---|
staniało wiele rzeczy oprócz laptopów - np dolar, funt, samochody
ale to trochę mało żeby to wszystko nabyc i rozdac obywatelom
---
policzywszy szybko i uwzgledniwszy że chce to kupić nie MEN ale ktoś tam - stwierdzam, że sprawa jest mała, nieszkodliwa, głupia trochę
i troszkę szkodliwa dla lansowanego np w MEN zagadnienia nowej podstawy programowej:
"na pieniążki na zakup czegoś trzeba zapracować" |
beera | 09-09-2008 07:47:32 [#29] |
---|
brawo |
krystyna | 12-11-2008 11:10:13 [#30] |
---|
wracam do tematu, bo rumieńce coraz większe...
wiadomo już, że laptopy w I klasach gimnazjów będą,
ale....
czy znacie klucz, wg którego ta, a nie inna szkoła laptopy otrzyma ?
(bo plotkę usłyszałam przedziwną...) |
dariuszw | 12-11-2008 11:37:43 [#31] |
---|
skąd takie informacje masz?? |
krystyna | 12-11-2008 12:19:59 [#32] |
---|
najlepszy pasztet szykuje się (podobno) w sposobie rozdzielania,
którym to sposobem jest (podobno) LOSOWANIE !
i może być tak, że w mieście X, w którym jest np. 5 gimnazjów - laptopy otrzymają 2 lub 1 wylosowana szkoła !
a konsekwencja takiej dystrybucji ?
ot, chociażby zapisanie dziecka do "gimnazjum z laptopami" !
(o innych animozjach międzygimnazjalnych już nie wspominając...)
i jeżeli to by się okazało prawdą, to chyba lepszym pomysłem jest losowanie (skoro już musi być...) miast, miasteczek, czy gmin - a nie pojedynczych szkół. |
AnJa | 12-11-2008 12:26:55 [#33] |
---|
województw może?
a najlepiej to nie losowac, tylko wedlug wyniku w okregu wyborczym proporcjonalnie do oddanych głosów na partyję własciwą
jak znam życie, to PSL wyjdzie, że własciwa:-) |
Marek Pleśniar | 12-11-2008 13:35:35 [#34] |
---|
sprawa jest, jak dla mnie, spoza oświaty
ot, tak jakby rozdano cebulę i marchew na zimę gimnazjalistom
róznicy miedzy komputerami a ww warzywami n ie widze bo obie grupy towarów dadzą edukacyjnie wartośc "edukacyjną dodaną" dokładnie zerową
bedzioe na czym gadać na gg i oglądać filmiki, bo przeciez obdarowani nic nie muszą, a zresztą każdy ma już w domu komp
więc nie ma się czym przejmować, tylko rozdawać te ceb.. laptopy |
AnJa | 12-11-2008 15:35:14 [#35] |
---|
nie każdy ma
i nie każdy z obdarowanych miec będzie
znany mi dobrze małolat np. nie ma komórki - ciągle mu kroją nieznani sprawcy- choć na niewyrośnietego i zabiedzonego nie wygląda, a wszystkich szemranych typków w mieście zna po imieniu i ksywce |
Jacek | 12-11-2008 16:10:53 [#36] |
---|
może taki klucz?
Bezpłatne szkolenia w ramach przygotowywanego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów projektu „Komputer dla ucznia”
Lubelski Kurator Oświaty informuje, że zostały rozpoczęte działania przygotowawcze do realizacji programu Prezesa Rady Ministrów "Komputer dla ucznia". Głównym założeniem programu jest to, aby każdy uczeń gimnazjum posiadał dostęp do komputera osobistego i internetu oraz był przygotowany do wykorzystania ich jako narzędzia edukacyjnego. Niezbędnym warunkiem realizacji tego programu jest przygotowanie nauczycieli gimnazjów w zakresie stosowania nowoczesnych technologii w procesie nauczania poszczególnych przedmiotów. I etap realizacji programu to bezpłatne 16-godzinne szkolenia dla nauczycieli wszystkich przedmiotów (z wyjątkiem informatycznych). Przeszkolenie wszystkich nauczycieli w danym gimnazjum będzie jednym z podstawowych warunków przy typowaniu w pierwszej kolejności szkoły do realizacji kolejnych etapów programu. W związku z powyższym, w trybie zamówienia publicznego, Lubelski Kurator Oświaty wyłonił Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli EDUCOM w Lublinie jako wykonawcę szkoleń. Szkolenia realizowane będą w ośrodkach zlokalizowanych na terenie całego województwa (co najmniej jeden ośrodek w każdym powiecie) w listopadzie - grudniu 2008 r. Szczegółowych informacji w sprawie rekrutacji, terminiów i miejsc szkoleń, udziela Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli EDUCOM w Lublinie.
|
Jacek | 12-11-2008 19:18:17 [#39] |
---|
"To jest krok w przód. Koszty też nie są jakieś ogromne. To mniej więcej tyle, ile trzeba zapłacić za kilka samolotów F 16."
ha.. to już wiem czemu nie kupiliśmy więcej tych F-16 |
AnJa | 12-11-2008 19:20:34 [#40] |
---|
bo miejsc w hangarach i warsztatach brakuje? |
krystyna | 12-11-2008 19:24:47 [#41] |
---|
dzięki,
ale rozumiem coraz mniej...,
bo w Kielcach:
"Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji wytypuje dwa gimnazja, które będą pilotażowo go prowadzić od 1 września 2009 roku"
a jednocześnie:
"Zainteresowanie jest ogromne, zgłosiło się do nas 2,4 tys. osób, ponad połowa wszystkich nauczycieli w gimnazjach "
i KO:
"W pierwszej kolejności dostaną je te szkoły, które będą do tego przygotowane, tj. będą w nich przeszkoleni nauczyciele i warunki do korzystania z urządzeń - mówi Marek Szymoniak ze Świętokrzyskiego Kuratorium Oświaty"
czyli wymogi KO są dwa:
- przeszkoleni nauczyciele - a szkolą się prawie wszyscy
- w szkole są "warunki do korzystania z urządzeń" - a tego to już nie rozumiem !?!
i jak się to ma do pierwszego cytatu ?
no i dalej klucza nie ma,
czyżby jednak losowanie ?
;-) |
Jacek | 12-11-2008 19:28:14 [#42] |
---|
aleś dociekliwa, najpóźniej za 3 lata dostaniesz i te późniejsze bądą bardziej wypasione :-) |
zgredek | 12-11-2008 19:33:48 [#43] |
---|
i mniejsze i lżejsze |
AnJa | 12-11-2008 19:56:23 [#44] |
---|
niekonieczni- wiodąca firma(z tych tańszych) schodzi z 8,9 na 10 cali
wypasione- fakt- z duzym twardym i windowsem |
Magosia | 12-11-2008 20:27:16 [#45] |
---|
Przeszkolenie wszystkich nauczycieli w danym gimnazjum będzie jednym z podstawowych warunków przy typowaniu w pierwszej kolejności szkoły do realizacji kolejnych etapów programu.
Kurczę - chyba zmusic muszę ;-) , bo jak szkolić - i po co, tych, dla ktorych to bulka z maslem . ??
Ale jak nie przeszkolę - to warunku nie spełnię. Znaczy- zgloszę na szkolenie i liste każę podpisać.
Ot- znów paranoja ...:-(
Ale laptopy dzieciakom bym "zdobyla" ...
Chyba namowię nauczycieli, żeby sie poświęcili i dali przeszkolić , niezaleznie od potrzeb..
Uff..cos mam dziś marudzący wieczor:-( |
AnJa | 12-11-2008 20:34:28 [#46] |
---|
kretyństwo to jest kolejne- jak z kolejnym pracowniami |
Jacek | 12-11-2008 20:39:08 [#47] |
---|
za szkolenia z pracowni trza było płacić tu jest postęp.. bo za darmo :-) |
AnJa | 12-11-2008 20:39:55 [#48] |
---|
w kapitaliżmie to za darmo nie ma nic
koszty szkoleń to na pewnoio z jeden f-16 |
Jacek | 12-11-2008 21:05:31 [#49] |