Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
wpis o wynikach egzaminu w arkuszach ocen |
krystyna | 10-06-2003 12:10:30 [#01] |
---|
1. Wiadomo, że na świadectwie tego wpisu już nie ma, ale nigdzie nie mogę znaleźć, czy w arkuszu ocen, w rubryczce do tego przeznaczonej, wpisuje się ten zakichany wynik, czy nie ????? Gdzieś była nawet specjalna formułka (przepisuję ją ze starego arkusza), którą należało tam wpisać: "Uczeń uzyskał w części humanistycznej .......punktów na 50 możliwych do uzyskania, a w części matematyczno - przyrodniczej ....punktów na 50 punktów możliwych do uzyskania" Skąd się brało tą formułkę, gdzie ona była ???? 2. Czy w arkuszu III klasy wpisuje się tylko te przedmioty, które faktycznie były w III klasie, a dopiero na świadectwie wszystkie te, które uczeń miał w całym cyklu edukacyjnym ??? |
Jacek | 10-06-2003 12:36:02 [#02] |
---|
Ad. 1 nie wpisuje się "zakichanego wyniku" :)) brak podstaw prawnych Ad. 2 arkusz zakładasz przecież od początku nauki w danej szkole i wpisuje sie tam wszystkie zajęcia z których uczeń był klasyfikowany w danym roku szkolnym. Na świadectwie natomiast powinny być wszystkie zajęcia z trzech lat nauki. Np. jesli technika była w klasie 1 i 2 to w arkuszu będzie własnie wpisana w tych klasach w trzeciej będzie kreska ale na świadectwie będzie wpisana równiez technika i ocena z niej umieszczona w arkuszu w klasie drugiej |
Ewa z Rz | 10-06-2003 12:58:22 [#03] |
---|
tak jest. :-) |
krystyna | 10-06-2003 12:59:41 [#04] |
---|
tak też dokładnie myślałam, ale.... ale, tak sobie wyobrażam, że gdy kiedyś, tak za 10 lat, przyjdzie sobie ktoś zrobić odpis (duplikat) zgubionego świadectwa kl. III i pani sekretarka weźmie arkusz ocen, wyszuka w nim kl. III i nie będzie się zastanawiała, które przedmioty skończyły się w poprzednich latach - tylko (tak mi się wydaje...) przepisze te, które jej oczy zobaczą w rubryce "kl. III "....................... A co do wyniku egzaminu - przecież z "ROZPORZĄDZENIA MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 19 lutego 2002 r. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji " - wcale nie ulotnił się § 12 ust. 2, który mówi, że: "Wpisów w arkuszu ocen ucznia dokonuje się na podstawie danych zawartych w księdze uczniów, dzienniku lekcyjnym, protokołach egzaminów klasyfikacyjnych i poprawkowych, protokołach zebrań rady pedagogicznej i informacji o wyniku sprawdzianu przeprowadzonego w ostatnim roku nauki w szkole podstawowej i egzaminu przeprowadzonego w ostatnim roku nauki w gimnazjum bądź o zwolnieniu odpowiednio ze sprawdzianu lub egzaminu przez dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej. Nauczyciel wypełniający arkusz ocen ucznia potwierdza podpisem zgodność wpisów z dokumentami, na podstawie których ich dokonano." No to jak - ze świadectwa zniknęło, a z arkusza nie ???? |
Jersz | 10-06-2003 13:06:40 [#05] |
---|
Sekretarka ... może się nie będzie zastanawiać, ale dyrektor odpowiada za prawidłowość dokumentów wystawianych przez szkołę, więc chyba sprawdzi. ;-)) Pozdrawiam Jersz |
dareks | 10-06-2003 14:21:53 [#06] |
---|
Trudno mi się zgodzić! wynik egzaminu gimnazjalnego w części humanistycznej i matematyczno - przyrodniczej wpisujemy do arkusza ocen.
Więc dlaczego nie wpisać wyniku sprawdzianu, skoro jest stosowna rubryka (wiem to od kumpla dyrektora SP) |
Jacek | 10-06-2003 16:13:00 [#07] |
---|
To prawda dareks, że jest taka rubryka w arkuszu ocen na wpisanie wyniku egzaminu ale jest to najwyraźniej zostawione przez nieuwagę po wykreśleniu zapisu o odnotowywaniu wyniku egzaminu lub sprawdzianu na świadectwie. Nawet jesli wpiszemy w arkuszu ocen ile uczeń uzyskał punktów to i tak nie możemy wystawić jakiegoś zaświadczenia czy duplikatu w przypadku zaginięcia lub zniszczenia zaświadczenia przez OKE bo wystawianie duplikatu leży właśnie w gestii OKE a nie dyrektora szkoły. Zatem wpis wyniku egzaminu lub sprawdzianu do arkusza ocen jest, że tak powiem sobie a muzom, ale faktem pozostaje, że przepis, który przywołuje Krystyna jest. Poczekajmy na kolejną interpretację MENiSa :))))) |
dareks | 10-06-2003 16:40:14 [#08] |
---|
bez interpretacji menisa wszyscy mają racjię. Dobrze, że oświatowe prawo jest tak jednoznaczne,
a może jesteśmy zbyt drobiazgowi,
a może w mniemaniu menisa jest to właśnie poletko prwne, które wg własnego uznania winniśmy uprawiać.
Wszak menis nie będzie nam wszstkiego regulował, jesteśmy saodzielni itd. ....
Kategoria: żart |
krystyna | 12-06-2003 14:42:26 [#09] |
---|
no to wpisujemy..... |
dareks | 12-06-2003 16:47:25 [#10] |
---|
Jacek ma rację, ja jednak mimio to wpiszę... |
beera | 13-06-2003 11:33:57 [#11] |
---|
ja też wpiszę.. o rany, gdyby nie to forum zginęłabym.. |
grajko | 13-06-2003 13:19:57 [#12] |
---|
asia może Łódź (moja OKE) zaleje powódź, ja też wpiszę też, bym zginął, gdyby nie forum. |
beera | 13-06-2003 22:31:47 [#13] |
---|
grajko :-)) trzymając się razem przetrzymamy wszystkie zamiecie ;-)) no..chyba, że nas zmiecie :-))) |
HenrykB | 16-06-2003 00:40:56 [#14] |
---|
My też piszemy. Na wypadek zalania, jakiegokolwiek. |
Stanisław | 16-06-2003 09:47:43 [#15] |
---|
wpis o wynikach egzaminu w arkuszach ocen Czy w szkole podstawowej wynik sprawdzianu wpisujemy do arkusza ocen . |
beera | 16-06-2003 10:25:35 [#16] |
---|
Zatem wpis wyniku egzaminu lub sprawdzianu do arkusza ocen jest, że tak powiem sobie a muzom, ale faktem pozostaje, że przepis, który przywołuje Krystyna jest. Poczekajmy na kolejną interpretację MENiSa :))))) jacek napisał j.w i ja go posłucham, czyli wpiszę :-)) |
Renata | 16-06-2003 12:07:45 [#17] |
---|
Nie żarujcie.. wpisać w arkuszach? nie mam takiego miejsca! no co Wy...?????
w dzienniku tak i kropka! (chodzi mi o SP)
kurka, mało mamy biurokracji???? |
Renata | 16-06-2003 12:11:26 [#18] |
---|
miało być.. nie żartujcie..:-(
;-) |
Renata | 16-06-2003 13:13:58 [#19] |
---|
ok, wypatrzyłam... jest...;-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|