Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Ważne dla nauczycieli biologii i przyrody ;-) |
|
Jersz | 10-06-2003 09:30:10 [#01] |
---|
Ministerstwo Ochrony Środowiska chce abyśmy rejestrowali posiadanie egzotycznych roślin i zwierząt. Jeśli nie zgłosimy to nasza agawa, żółw ... i inni przedstawiciele egzotycznej fauny i flory zostaną poddani ekstradycji http://info.onet.pl/730987,11,item.html Masz roślinę w domu - musisz iść do urzędu
|
"Super Express": Jeśli masz w domu agawę albo fiołek alpejski, a w terrarium legwana - niestety, czeka cię wizyta w urzędzie.
Wszedł bowiem w życie nowy przepis Ministerstwa Ochrony Środowiska mówiący o obowiązku rejestrowania egzotycznych roślin i zwierząt.
"Nie ma wykrętów - rejestracja jest obowiązkowa - przestrzega dziennik - Jeśli coś egzotycznego przywiozłeś zza granicy, masz tylko dwa tygodnie, by zgłosić się do starostwa. Co innego, gdy niezwykła roślina czy zwierzę pochodzi z rodzimego rynku - tu jest aż półtora roku na dokonanie rejestracji. Skąd pomysł na taki spis? Ministerstwo doszło do wniosku, że przecież musi wiedzieć, ile i jakich egzotycznych roślin i zwierząt żyje w Polsce.
Na specjalnej liście gatunków do rejestracji znajduje się kilkaset roślin i zwierząt. Właściciele muszą przyjść do urzędu i wypełnić druk. Złożenie wniosku kosztuje 5 złotych. Jeśli roślinka zwiędnie, a zwierzątko padnie, trzeba je wyrejestrować - czyli pójść do urzędu i ponownie wypełnić druk.
Niewywiązanie się z rejestrowego obowiązku grozić może ekstradycją egzotycznego zwierzątka z naszego kraju - i to na koszt właściciela.
Według ministerstwa ochrony środowiska, przepis ma wpłynąć na ograniczenie nielegalnego obrotu florą i fauną z zagranicy.
Resort przewiduje kontrole, do których upoważniona jest policja wraz z przedstawicielem starosty.
"Super Express" dowiedział się w ministerstwie Ochrony Środowiska, że już jest rozważana zmiana na liście gatunków objętych przymusowym spisem.
Najprawdopodobniej jeszcze przed jesienią zniknie z niej fiołek, popularne agawy czy orchidee.
Pozdrawiam Jersz | |
Mariola | 10-06-2003 12:30:06 [#03] |
---|
myślałąm,że to żart ale mój Jacek wyprowadził mnie z błędu
zdziwił się tylko,że trzeba będzie rejestować zwierzęta domowe
na dodatek, trzeba będzie udokumentować ich pochodzenie :-) |
ewa | 10-06-2003 22:52:26 [#04] |
---|
mic |
Marek Pleśniar | 10-06-2003 23:10:01 [#05] |
---|
w kwestii pochodzenia mojego żółwia.. imię ojca też mam znać? |
ewa | 10-06-2003 23:13:28 [#06] |
---|
ja bardzo proszę ... powiedzcie mi, że to zły sen tylko ;-( |
Marek Pleśniar | 10-06-2003 23:20:25 [#07] |
---|
tak tak ewa ty masz 2 zółwie, to trzeba bedzie im do skorup 2 tablice rejestracyje z wydziału komunikacji;-) Pociesz się że one są z kategorii wolnobieznych. |
Gaba | 10-06-2003 23:45:37 [#08] |
---|
fiołek... fioł... powiadacie - i agawa... mówicie... a czy mogę mieć -
- 5 rybek złotych (złoto jest rybie nie prawdziwe)
- 2 koszatniczki vel koszatki
- 2 papugi...
a z agawy to się da pędzić... |
grażka | 11-06-2003 00:14:48 [#09] |
---|
Moja koleżanka ma takie plaskate i okrągłe kaktusy z Sycylii. Matko, też powinna to gdzieś zgłosić? |
HenrykB | 11-06-2003 09:21:22 [#10] |
---|
Szykujcie certyfikaty i lećcie rejestrować. Kary nad głowami wiszą. Sam się rozglądam po mieszkaniu, czy mi się coś w zakamarkach nie ukrywa. |
Anka L | 11-06-2003 09:27:27 [#11] |
---|
nie lećcie ;-) zanim zbierzecie certyfikaty przepisy się zmienią ponoć już nie dotyczą roślin, a tylko wybranych gatunków zwierząt- powtarzam zasłyszane z radia ;-) |
Elusia | 11-06-2003 16:28:38 [#12] |
---|
To nic! Moje panie z obsługi chciały już wyrzucać z okien fiołki alpejskie. Ale w porę je powstrzymałam, bo by mi oszpeciły okna w szkole ;-))) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|