Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
zwolnienia pracowników administracji i obsługi |
RGT | 05-06-2003 10:12:14 [#01] |
---|
Organ prowadzący polecił dyrektorom szkół zwolnić z pracy pracowników administracji i obsługi z powodów oszczędnościowych (praca do wykonania zostaje ta sama). Jaki powód zwolnienia powinien podać dyrektor szkoły w rozwiązaniu umowy o pracę? Stopień organizacji placówek nie uległ zasadniczym zmianom. |
Marek Pleśniar | 05-06-2003 10:15:00 [#02] |
---|
jak to polecił? Nie zatwierdzili Wam projektów? Czy co? |
RGT | 05-06-2003 10:22:17 [#03] |
---|
Projekty czekają na zatwierdzenie, a dyrektorzy mają dokonać redukcji zatrudnienia. |
ewa | 05-06-2003 10:22:59 [#04] |
---|
czy to polecenie na piśmie? |
RGT | 05-06-2003 10:23:57 [#05] |
---|
Pismo ma być 10 czerwca |
ewa | 05-06-2003 10:27:40 [#06] |
---|
ja poczekałabym na pisemne polecenie, może się zdarzyć, że pracownik odda sprawę do sądu, co prawda decyzję podejmuje dyrektor, ale jeżeli zrobi to w wyniku nie zatwierdzenia odpowiedniej liczby etatów w arkuszu, to jest to redukcja, natomiast, gdy robi to bez jakiegokolwiek uzasadnienia, na które ma dowodu to może to być przez sąd różnie interpretowane |
RGT | 05-06-2003 10:32:05 [#07] |
---|
A jaką podać przyczynę zwolnienia? |
ewa | 05-06-2003 11:02:24 [#08] |
---|
jeżeli zredukują etaty w arkuszu, albo dostaniesz to na piśmie to reorganizacja, jeżeli nic nie będziesz miał, to hm.... ja nie zwalniałabym |
dareks | 05-06-2003 20:49:57 [#09] |
---|
Ty jesteś pacodawcą dla tych ludzi i nic nie zmieni w tej kwestii pismo organu. Ty ewentualnie będziesz pozwany do sądu.
Organ postępuje niewłaściwie; czy organ do funkcjonowania Twojej szkoły dokłada poza subwencją środki własne?
Ja na miejscu organu zrobiłbym inaczej. |
ewa | 05-06-2003 23:16:12 [#10] |
---|
dareks sądu nie trzeba się bać, jeżeli pracodawca otrzymał od organu prowadzącego pismo, to jest w stanie udowodnić, że nie zwalnia dla zwolnienia tylko był ku temu powód. I tylko to miałam na myśli... a odnośnie pracodawcy masz rację szkoła jest pracodawcą, a ją reprezentuje dyrektor |
dareks | 06-06-2003 08:43:45 [#11] |
---|
Konsekwencją wszelkich spraw sądowych z zakresu prawa pracy są późniejsze kontrole placówki przez inspektorów bhp. Wszyscy wiemy, że te wizyty do przyjemnych raczej nie należą. |
RGT | 06-06-2003 10:48:37 [#12] |
---|
dareks Organ nie dokłada własnych środków do funkcjonowania mojej placówki, wręcz przeciwnie; jeszcze zostaje. |
dareks | 06-06-2003 14:57:26 [#13] |
---|
w takich okolicznościach organ nie ma prawa wydać Tobie takiego polecenia;
chyba, że nazwie ten zabieg reorganizacją, jak mówi Ewa.
Jeżeli posiadasz wystarczające środki na funkcjonowanie placówki to teoretycznie możesz zatrudnić dodatkowych pracowników obsługi- to wyłącznie Twoja, dyrektorska sprawa. |
Marek z Rzeszowa | 06-06-2003 16:59:16 [#14] |
---|
Arkusz nie ma nic do pracowników administracyjno-obsługowych szkoły. Znów zacytuję RAMOWY STATUT PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ, który w § 10. stwiedza, że: Szczegółową organizację nauczania, wychowania i opieki w danym roku szkolnym określa arkusz organizacji szkoły opracowany przez dyrektora szkoły, z uwzględnieniem szkolnego planu nauczania, o którym mowa w przepisach w sprawie ramowych planów nauczania - do dnia 30 kwietnia każdego roku. Arkusz organizacji szkoły zatwierdza organ prowadzący szkolę do dnia 30 maja danego roku. i dalej: W arkuszu organizacji szkoły zamieszcza się w szczególności: liczbę pracowników szkoły, w tym pracowników zajmujących stanowiska kierownicze, ogólną liczbę godzin zajęć edukacyjnych finansowanych ze środków przydzielonych przez organ prowadzący szkolę. Tak więc liczbę pracowników - tak, nazwiska i stanowiska - nie. Stąd wniosek, że nie arkusz stanowi podstawę do rozwiązania umowy o pracę lecz decyzja dyrektora spowodowana czy to uchwałą organu, czy to poleceniem na piśmie, czy to poleceniem ustnym (nie tak łatwo się odmawia takim poleceniom...) Marek |
dareks | 06-06-2003 20:13:07 [#15] |
---|
Masz rację Marku dlatego nic w swoim komentarzu nie wspominałem o arkuszu organizacyjnym. Masz także rację, gdy mówisz by nie zadrażniać sytuacji z organem.
Jednak w zasadniczej kwestii nic to nie zmienia - organ nie powinien takiego polecenia wydawać zwłaszcza, że RGT posiada wystarczające środki.
Lepiej moim zdaniem sprywatyzować obsługę, w umowie zagwarantować obecnym pracownikom zatrudnienie i dopiero wówczas można zakładać oszczędności. |
ewa | 06-06-2003 22:07:42 [#16] |
---|
no i rozwiązanie ok :-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|