Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Ocena nauczyciela - jak często? |
grażka | 04-06-2003 18:43:16 [#01] |
---|
wrzucam pytanie na prośbę koleżanki - dyrektorki. Jak długo "ważna", aktualna, jest ocena pracy nauczyciela? Kiedyś był chyba taki limit czasowy - 5 lat? Sama pamiętam, że jak zaczynałam pracę niektórym nauczycielkom dyrektorka mówiła - "muszę Pani zrobić ocenę, bo poprzednia w tym roku już bedzie nieważna". Znalazłam jednak tylko informację, że dokonuje się jej nie wcześniej niż po roku od poprzedniej; w trzy miesiące od wniosku itd. Ale jak długo ocena zachowuje aktualność? Będę wdzięczna także za podanie podstawy prawnej. Grażka |
jerzyk | 04-06-2003 18:50:12 [#02] |
---|
jezeli juz jest raz dokonana to może nawet wystarczyć na całe życie:-))) ocena z ostatnich 5 lat wymagana jest tylko dla kandydatow na dyrów KN Art. 6a. 1. Praca nauczyciela, z wyjątkiem pracy nauczyciela stażysty, podlega ocenie. Ocena pracy nauczyciela może być dokonana w każdym czasie, nie wcześniej jednak niż po upływie roku od dokonania oceny poprzedniej lub oceny dorobku zawodowego, o której mowa w art. 9c ust. 6, z inicjatywy dyrektora szkoły lub na wniosek: 1) nauczyciela, 2) organu sprawującego nadzór pedagogiczny, 3) organu prowadzącego szkołę, 4) rady szkoły, 5) rady rodziców. |
Ewa z Rz | 04-06-2003 18:50:13 [#03] |
---|
ocena jest ważna aż... do otrzymania następnej oceny! Innymi słowy jest ważna nieograniczenie, chyba że n-l zostanie ponownie oceniony. W przypadku ubiegania się o stanowisko dyrektora jest zapis by ta ocena nie była wcześniejsza niż stprzed 5 lat, a w przypadku starania sie o medal, odznaczenie czy nagrodę ministra - 3 lata. Jest to umieszczone w odpowiednich rozporządzeniach. |
Ewa z Rz | 04-06-2003 18:51:10 [#04] |
---|
ooo! jerzyk! :-)) |
jerzyk | 04-06-2003 18:58:53 [#05] |
---|
ooo! ewa :-)) |
grażka | 04-06-2003 19:00:28 [#06] |
---|
0000!!!! Jak miło że wpadliście!!! Dziękuję!!! Ewo, a co z nagrodą kuratora? Czy też lepiej mieć "świeżą" ocenę? |
Elusia | 04-06-2003 19:01:02 [#07] |
---|
Dla zastępców 4 lata? |
Marek Pleśniar | 04-06-2003 19:06:33 [#08] |
---|
taki wysoki wyrok? ;-) a czemu 4? |
Elusia | 04-06-2003 20:02:23 [#09] |
---|
Chyba pomyliło mi się ze stażem pracy pedagog. kandydata. A mówiłam, że mi się mózg zlasował? |
Roman K | 04-06-2003 22:03:34 [#10] |
---|
To nie lasowanie a projekt rozporz. w sprawie ... Tam po raz pierwszy skonkretyzowano wymagania w stosunku do vdyrka Roman_K |
miro | 12-06-2003 11:54:02 [#11] |
---|
ocena 3 lata W którym rozporządzeniu jest mowa, że do konkursu na dyrektora ważna jest ocena z ostatnich trzech lat a nie 5? |
beera | 12-06-2003 13:35:48 [#12] |
---|
Miro z tą oceną, to jest tak: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 6 maja 2003 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać osoba zajmująca stanowisko dyrektora oraz inne stanowisko kierownicze, w poszczególnych typach szkół i placówek (Dz. U. Nr 89, poz. 826) obowiązuje od dnia 5 czerwca 2003 r. § 1. Stanowisko dyrektora przedszkola, szkoły i placówki, o których mowa w art. 2 pkt 1-5, 7 i 10 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, może być powierzone nauczycielowi mianowanemu lub dyplomowanemu, który:
1) ukończył studia wyższe magisterskie i posiada przygotowanie pedagogiczne oraz kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w danym przedszkolu, szkole lub placówce; 2) ukończył studia wyższe lub studia podyplomowe z zakresu zarządzania albo kurs kwalifikacyjny z zakresu zarządzania oświatą, prowadzony zgodnie z przepisami w sprawie placówek doskonalenia nauczycieli; 3) posiada co najmniej pięcioletni staż pracy pedagogicznej na stanowisku nauczyciela lub pięcioletni staż pracy dydaktycznej na stanowisku nauczyciela akademickiego; 4) w okresie pięciu lat bezpośrednio przed powierzeniem stanowiska dyrektora uzyskał co najmniej dobrą ocenę pracy w przedszkolu, szkole lub placówce, a w przypadku nauczyciela akademickiego - pozytywną ocenę pracy w okresie ostatnich czterech lat pracy w szkole wyższej, jeżeli stanowisko dyrektora obejmuje bezpośrednio po ustaniu zatrudnienia w szkole wyższej, albo w okresie roku bezpośrednio przed przystąpieniem do konkursu na stanowisko dyrektora uzyskał pozytywną ocenę dorobku zawodowego; 5) posiada zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowniczym |
Marla | 12-06-2003 20:25:32 [#13] |
---|
a może ktoś z Was oceniał ostatnio nauczyciela w swojej szkole i mógłby posłużyć radą jak może wyglądać uzasadnienie oceny na karcie z załącznika rozp. o ocenianiu. Jest tam mało miejsca, ja mam tę kartę wypełnić, nigdy tego wcześniej nie robiłam i nie bardzo wiem jak się za to zabrac, jak bardzo to uogólnić a zarazem jak konkretnie uzasadnić np. ocene wyróżniającą :)) l |
Elusia | 12-06-2003 20:32:33 [#14] |
---|
Marla A musisz na gotowym druku? Najlepiej samemu napisać wg wzoru. Jak podasz mi mejla, to Ci podeślę. |
Jersz | 12-06-2003 20:34:05 [#15] |
---|
Marlo Marlo - w rozporządzeniu piszę się, że karta wykonana jest wzoru. To tylko wzór , a nie druk do wypełnienia. Przygotowujesz kartę według wzoru i ty decydujesz ile miejsca zajmie Ci uzasadnienie. Wiele ocen ma uzasadnienie na całą stronę, a nawet trzy. W uzasadnieniu musisz się ustosunkować do wielu obszarów pracy nauczyciela.
Pozdrawiam JERSZ Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej
z dnia 2 listopada 2000 r.
w sprawie kryteriów i trybu dokonywania oceny pracy nauczyciela, trybu postępowania odwoławczego oraz składu i sposobu powoływania zespołu oceniającego
§ 5.3. Dyrektor szkoły doręcza nauczycielowi oryginał karty oceny pracy, której wzór stanowi załącznik do rozporządzenia. Odpis karty oceny pracy włącza się do akt osobowych nauczyciela. |
Marek Pleśniar | 12-06-2003 21:04:01 [#16] |
---|
dokładnie jak elusia i jersz mówią:-) |
Marla | 12-06-2003 21:12:22 [#17] |
---|
dzięki ale mnie oświeciliście, aż się zaczęłam śmiać sama z siebie Elusia , mojego mejla znajdziesz w rejestracji lub gdy najedziesz strzałką na moją ksywkę na pasku Pozdrowienia dla Was wszystkich ;)) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|