Forum OSKKO - wątek
Gaba | 29-05-2003 21:16:16 [#01] |
---|
mam księdza stażystę, czy powiadamiam kurię, że będzie miał "egzamin" w szkole, opiekunem jest ksiądz drugi, bo organ musze powiadomić... - czy przy awansie księdza na kontarktowego jest wszytsko tak samo jak z pozostałymi nauczycielami? |
Leszek | 29-05-2003 22:16:15 [#02] |
---|
tak samo bo to też nauczyciel Pozdrawiam |
Zola | 29-05-2003 23:06:54 [#03] |
---|
mam nauczyciela metodyka, u mnie ma zniżke etatu, resztę wyrabia w CEN-ie i dostałam od nauczyciela opinię właśnie tego ośrodka i chyba słusznie, bo poza szkołe wypełnia jeszcze inne obowiązki, które trudno mi monitorowac i oceniać, a jego plan dotyczy całości podejmowanych działń a więc i tych metodycznych a co z katecheta, oni tez wykonują szereg zadan w parafii i jesli to nie jest jednoczesnie moja parafia to trudno mi te dodatkowe działania monitorować, czy można prosic o taką opinie proboszcza i zawrzeć niektore rzeczy w niej zawarte w ocenie, dopiero wtedy bedzie to całość parcy nauczyciela |
janzg | 30-05-2003 17:10:06 [#04] |
---|
Kurii nie powiadamiałem ale kuratura oraz ten drugi organ tak, bo Karta Nauczyciela Art.9g. ust. 4. W pracach komisji, o których mowa w ust.1-3, o ile nie wchodzi w ich skład, może brać również udział w charakterze obserwatora przedstawiciel organu prowadzącego szkołę i organu sprawującego nadzór pedagogiczny. |
jxg | 28-06-2006 23:59:51 [#05] |
---|
Awans księdza Mój ksiądz dokumentuje zadania podczas stażu oraz wymagania kwalifikacyjne
na stopień nauczyciela dyplomowanego działaniami w kościele (studia doktoranckie w toku, przygotowanie dzieci do I komunii, do bierzmowania, prowadzeniem koła Caritas, przedstawia stosowne programy itp).
Fakt, że do tej parafii należą nasze szkolne dzieci, ale w szkole ten ksiądz
był niewidoczny, nie brał udziału w pracach RP i ogólnie mówiąc
nie angażował się zbytnio.
Jak do takich działań księdza podchodzą eksperci?
Mam ocenić jego dorobek i mam problem, bo nie jestem przekonana czy mogę wystawić ocenę pozytywną. Żeby oddać sprawiedliwość muszę przyznać,
że jest on aktywny w kościele, ale czy to wystarczy?
Doradźcie!!! |
aisew | 29-06-2006 00:20:43 [#06] |
---|
Do Zoli Jeśli masz awans katechety, to ksiadz może wydać mu opinię ,a Ty możesz ująć w ocenie (wszak to praca dla środowiska).Moja ketechetka współpracowala z organizacjami kościelnymi, robiła konkursy w klubie przy kościele itd. Opisała w sprawozdaniu, a ksiądz potwierdził w opinii. Natomiast jeśli chodzi o awans ksiedza, to dzięki Bogu nie musiałam przez to przechodzić. |
Zola | 29-06-2006 17:42:28 [#07] |
---|
łojejciu, pytałam se retorycznie 3 lata temu, od tego czasu mam juz dwóch katechetów dyplomowanych ale Ci się aisew na wspominki zebrało :-)))) |
zgredek | 29-06-2006 17:46:31 [#08] |
---|
Zola - najważniejsze, że żadne pytanie na forum nie powinno pozostać bez odpowiedzi:-))))))))) |
zgredek | 29-06-2006 17:48:03 [#09] |
---|
i swietnie się komponuje z następnym wątkiem: ile dni na odpowiedź:-))))))))))))) |
jxg | 29-06-2006 19:14:18 [#10] |
---|
sory, ale to moja wina, że wygrzebałam wątek sprzed 3 lat:-)))
Teraz ja mam problem z księdzem (#5) no i wyszukałam w szukaju wątek gaby...
A tak przy okazji, co mi doradziłybyście??? |
ulkowa | 29-06-2006 22:43:42 [#11] |
---|
coś tam może w szkole jednak zrobił. Może jakąs wigilę a może gazetkę. A może pojechał na piegrzymkę maturzystów do Cżestochowy i była też tam grupa młodzieży z Twojej szkoły a jeżeli to Gimnazjum to przygotowywał też Twoich uczniów do bierzmowania. Nie widzę powodów dawania oceny negatywnej. Przecież wiadomo, że księża w szkole raczej się nie udzielają. Ksiądz to ksiądz i raczej udziela się na parafii. Nasz ksiądz co roku odprawia mszę za naszego zmarłego dyrektora ale przecież tego w sprawozdaniu nie napisze. Powiadamiać nikogo nie musisz. Wszak ocenę dorobku robi dyrektor a nie biskup. Robisz ocene na podstawie sprawozdania i potwiedzonych dokumentów i to wszystko. My już robiliśmy na kontraktowego i mianowanego. I w tajemnicy powiem, ze po kontraktowym to ksiądz nawet koniaczek postawił:) O rety - a jak to "romeczek z men" przeczyta i powie, ze to było korupctwo. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|