Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Pomocy - błą(-ę)d(-zik) w wypełnianiu świadectw dojrzałości |
JarTul | 28-05-2003 18:33:33 [#01] |
---|
Nauczycielka wypisała 2x34 świadectwa dojrzałości (przykleiła również zdjęcia) i w miejscu gdzie powinna wpisać numer ucznia z księgi uczniów wpisała według dawnego schematu 9/IVc/2003. Czy jest to błąd tak poważny, że należy przepisać świdectwa, czy też np. uzupełnić powyższy zapis po myślniku o numer z księgi uczniów - wówczas będzie np. 9/IVc/2003-1764. Co zrobilibyście w tej sytuacji? (czyli jak mam postąpić?) |
Mariola | 28-05-2003 18:38:14 [#02] |
---|
Litości dla nauczycielki :-) będzie po prostu numer dłuższy i podwójny
ja jestem za tym aby zostało tak
(ale ja jestem nauczycielem nie dyrkiem)
JarTul bądź człowiekiem, tylko ten kto nigdy nie wypisywał świdectw maturalnych nie wie ile to roboty... |
beera | 28-05-2003 18:42:27 [#03] |
---|
ja w mojej szkole w takiej sytuacji zlecilam przepisywanie |
beera | 28-05-2003 18:44:32 [#04] |
---|
!!! ale powtórzę za Mariolą- jesli można to Litości :-) |
JarTul | 28-05-2003 18:57:18 [#05] |
---|
Rozporządzenie mówi... "...w miejscu przeznaczonym na wpisanie numeru wpisuje się numer, pod którym uczeń jest wpisany w księdze uczniów...". I w tym drugim przypadku ten numer tam będzie. Nie jest napisane, że tylko numer... Czy tak można to interetować? (Wiem, że trochę naciągane... ale czy bardzo?) |
Marek Pleśniar | 28-05-2003 19:08:12 [#06] |
---|
dopiszcie na świadectwach ten numer z ksiegi uczniów - czyli ta JarTula wersja: po myślniku albo łamańcu dopisany numer. (też tak zrobiłem:-))) |
Marek Pleśniar | 28-05-2003 19:11:18 [#07] |
---|
zwyczajem Tewie Mleczarza.. (albo por. Colombo) z drugiej strony - to pouczajace dla grona gdy ktos przepisze te pioruńskie swiadectwa.. Ludzie nie czytają instrukcji ani nie znają prawa. Może warto czasem.. Mniej będzie błędów w przyszłości. (no wiem ze jestem świnia;-) |
Mariola | 28-05-2003 19:17:32 [#08] |
---|
asiu ale przepisywanie świadect promocyjnych jest zupełnie czymś innym niż świadect dojrzałości
nie dość ,że świadectwa dojrzałości mają cztery strony to jeszcze oryginał i kopia są numerowane
gdy człowiek się pomyli w jednym z nich przepisuje obydwa...
widzę, że JarTur też chciałby oszczędzić nauczyciela
czyli... :-)))
Marku, kurka...
no nie wiem...
naprawdę trzeba napisać i wykreskować chociaż jeden komplet świadectw maturalnych ,żeby wczuć się w to co (nawet w żartach(?)) zaproponowałeś...
U nas kiedyś też dopisywaliśmy tak numer , bo ktoś nie doczytał
ale teraz już wszyscy wiedzą |
ewa | 28-05-2003 19:22:49 [#09] |
---|
marek :-) nie świnia, tylko wiśnia :-)) nie każcie jej tego przepisywać niech te łamańce da ;-)) ale nagadać jej odpowiednio można ;-) |
Marek Pleśniar | 28-05-2003 19:25:45 [#10] |
---|
tak!! nagadaj:-))) (trochę musze nawiśnić:-)) a potem daruj:-) |
beera | 28-05-2003 19:27:33 [#11] |
---|
No ja wiem .. mariolu :-) Rozumiem .. I popieram ludzką twarz jartula... Nie wiem, czy w związku z takim błędem mozna kwestionowac świadectwo, jesli nie, to OK. Jesli zaś tak- to nie ma wyboru... Interpretacja Twoja Jartul jest dość rzeczywiście naciągana, bo mozna by na jej podstawie kazac napisac, np. ze dyrek tej szkoły jest fajnym gościem( gdzieś w różku swiadectwa) bo w zasadzie nigdzie nie jest napisane, że tego umieszczać nie można;-))) Moim zdaniem rozporządzenie jest tu dośc precyzyjne. Ale wycofuję się z dyskusji, do jestem dyrkiem SP i nie bardzo się znam na tych waszych zawiłościach :-) |
Marek Pleśniar | 28-05-2003 19:28:55 [#12] |
---|
zróbcie pieczątkę: "dyrektor jest fajny gość" :-) |
Mariola | 28-05-2003 19:45:58 [#13] |
---|
ej asiu, no kurka
nie wycowfuj się z dyskusji ...
"dyrektor jest fajny gość" ;-))) |
Janusz Pawłowski | 28-05-2003 23:03:44 [#14] |
---|
Żeby nie było wątpliwości - wypisywałem świadectwa dojrzałości. Zastanawiam się jak długo trwało ustalanie - przepisywać, nie przepisywać, co ew. wpisać, aby nie przepisywać, sprawdzanie jak to jest w rozporządzeniu, ... Pewnie w tym czasie przynajmniej jedno by przepisała. W końcu to świadectwo "kończące" - niechby było cacy. A zdjęcia daje się odkleić, wyczyścić i przykleić - też się robiło takie. ------------------------------- Może tak piszę, bo nie wspominam żadnego wypisywania świadectw, jako szczególnej udręki. Maturalne (wydaje mi się, że był czas, gdy wypisywało się trzy egzemplarze) zawsze pisaliśmy w kilka osób - jedna dyktowała, trzy wypisywały. Następnego dnia zmiana przy następnej klasie. Było ekstra - żona tylko się denerwowała, gdy tłumaczyłem jej, że tylko wyglądam jak pijany, bo to wypisywanie mnie tak wyczerpało. Pytała - "A chuch skąd taki capiący gorzałą?" Odpowiadałem: "No ... bo najlepiej klej do zdjęć rozpuszcza alkohol - trzeba było - żeby nie zniszczyć się chuchało." |
janzg | 29-05-2003 10:27:56 [#15] |
---|
w tym przepadku też byłbym niestety "świnią". Ciekaw jestem zdania p. A. Zawiszy. |
Basik | 29-05-2003 14:27:34 [#16] |
---|
mam taki zwyczaj - kseruję świadectwo/każdy rodzaj/, wypełniam od deski do deski wstawiając dane jakieśtam i wieszam na tablicy ogłoszeń w pokoju nauczycielskim. Jeśli trzeba, to piszę tu - wpisać numer z księgi uczniów. nauczyciele ksrerują sobie moje ksero. Mają wszystko co trzeba pod nosem. Nie zawracają mi głowy pytaniami, co i jak. Nie toleruję pomyłek. Każę przepisywać. Niech se będę świnia. Dołożyłam wszelkich starań, by pomyłek nie było. |
Zola | 29-05-2003 17:35:03 [#17] |
---|
robie tak samo jak Basia i czasami chętnie posunęlabym sie jeszcze dalej,przepisanie 35 sztuk świadectw to konieczność kupienia nowych 35 a to są okreslone pieniądze, a błędy w tej ilości swiadczą o ( i tu parę epitetów) |
Mariola | 29-05-2003 17:43:12 [#18] |
---|
tak sobie teraz myślę... u nas w szkole też jest zawsze dokładnie wyjaśnione gdzie jaki numer i co w którym miejscu wpisać.
W sumie jeżeli nauczyciel wpisał taki numer, to oznacza,że w ubiegłym roku też wpisał taki i nikt na to mu nie zrócił uwagi (bo inaczej przecież by wiedział)
owszem taki błąd jest winą nauczyciela, ale czy tylko?
a swoją drogą to jestm ciekawa czy nauczyciel przepisywał czy tak zostało? |
Leszek | 29-05-2003 22:29:52 [#19] |
---|
Uważam , że powinien przepisać. Niech były uczeń otrzyma świadectwo w takim stanie jak się należy (w końcu tej solidności w robocie nauczyliśmy młodzieńca, albo przynajmniej próbowaliśmy). Pozdrawiam |
hania | 30-05-2003 20:59:26 [#20] |
---|
swego czasu daaawno temu, bo w pierwszym roku mojej pracy przepisywałam 14 sztuk.... Tyle zdążyłam napisać i nieodpowiednio - w stosunku do przepisów - wykreskować.... Poszłam na drugi dzień do szkoły, przypadkiem dowiedziałam się, że źle robię, spytałam dyrekcję - kazali przepisać.... Nauczyło mnie to 2 rzeczy: dla siebie - czytania przepisów, dla innych - skutecznego upominania się ( dla dobra koleżanek z pracy) o to , co robi Zola i Basik..... Pomagało wielu.... Acha - i były to świadectwa promocyjne do klasy 5 szkoły podstawowej...... |
elle | 30-05-2003 23:07:19 [#21] |
---|
chyba Z tymi swiadectwami abiturienci pójda w swiat, to nie jest swiadectwo promocyjne, tylko dojrzalosci, z kktorym idzie sie na studia, a tam beda inne swiadectwa wypisane zgodnie z procedura, i co wtedy? |
elle | 30-05-2003 23:10:24 [#22] |
---|
pomozcie nadal nie wiem jak ma wygladac moja opinia potrzebna do oceny dyrektora szkoly |
fredi | 02-06-2003 21:32:15 [#23] |
---|
a kto to sprawdzi. Tam też sztuka jest sztuka. |
bogna | 02-06-2003 21:46:42 [#24] |
---|
Fredi - bywa tak, że sprawdzą Niedawno jednostka wojskowa w XXX zwróciła się do szkoły z zapytaniem, czy YYY otrzymał świadectwo dojrzałości w naszej szkole. YYY był absolwentem naszej szkoły, ale nie zdał matury - a świadectwo, którym się posługiwał było fałszywe - ale trzeba przyznać nieźle podrobione. |
fredi | 06-06-2003 23:32:56 [#25] |
---|
co to za wojsko? Musi tam być u nich niezły bajzel jeżeli sprawdzają świadectwa zamiast czyścić karabiny. |
Janusz Pawłowski | 06-06-2003 23:56:27 [#26] |
---|
:-)) Fredi - TV nie oglądasz? Nie mają co czyścić, bo cały arsenał przecież do Iraku wysłali. ;-))) Zapakowali w dwie walizki i poooszłoooo ... Ostał im się ino sznur. ;-)) |
Zola | 07-06-2003 04:39:42 [#27] |
---|
i świadectwa |
Marek Pleśniar | 08-06-2003 10:18:07 [#28] |
---|
odpisz im że nie matura lecz chęc szczera zrobi z ciebie fedaina | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|