Forum OSKKO - wątek

TEMAT: podział na grupy w gimnazjum
strony: [ 1 ]
Marek Pleśniar26-05-2003 22:57:30   [#01]

ktoś napisał do biura z takim pytaniem. Czy znajdzie ktoś chwilkę by odpowiedziec? Ja niestety mam pisanie do rana. Wklejam poniżej:

CZY ORGAN PROWADZĄCY gimnazjum MA PRAWO ODMÓWIĆ PODZIAŁU NA GRUPY NA ZAJĘCIACH INFORMATYKI W ODDZIAŁACH LICZĄCYCH PODANĄ NIŻEJ LICZBĘ UCZNIÓW;

Ix - 26 uczniów

Ixx - 19 uczniów

Ixxx - 26 uczniów

IIx - 28 uczniów

IIxx - 28 uczniów

IIxxx - 26 uczniów

IIIx - 26 uczniów

IIIxx - 18 uczniów

IIIxxx - 23 uczniów

Bardzo proszę o odpowiedź i interpretację rozporządzenia z dnia 12 lutego 2002r, paragraf 6, pkt1, ust.1 oraz paragraf 6, pkt 3

Adaa26-05-2003 23:05:32   [#02]

z tego co wiem ....

Rozporządzenia MENiS z dnia 12 lutego 2002 roku w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych (   Dz.U.02.15.142  )

§ 6. 1. W szkołach podstawowych, gimnazjach, szkołach ponadpodstawowych oraz trzyletnich liceach ogólnokształcących, trzyletnich liceach profilowanych, czteroletnich technikach i zasadniczych szkołach zawodowych podział na grupy jest obowiązkowy:
  1)  na zajęciach z języków obcych, informatyki, elementów informatyki i technologii informacyjnej - w oddziałach, a w przypadku zajęć z języków obcych także w zespołach międzyoddziałowych, liczących więcej niż 24 uczniów
zuza26-05-2003 23:11:20   [#03]

i tak ma szczęście

bo  nasz organ by na pewno z klas pierwszych i trzecich zrobił tylko dwa oddziały.

Ale podział na grupy by był;)

beera27-05-2003 09:01:59   [#04]

tu są dwa problemy

Tu mamy nie jeden , a dwie sprawy:

Pierwsza:

Wswietle przepisów nie ma co odmawaić lub nie.

Dyrektor robi projekt, dzieli na grupy te klasy wobec ktorych przepisy mają zastosowanie i sklada do zatwierdzenia.

Organ prowadzący nie zatwierdza- na jakiejś podstawie.

I ta decyzja NA PEWNO może podlegać zaskarżeniu i pewne jest prawdopodobiństwo uchylenia jej.

Druga:

Czasem samorzady rządzą się swoimi prawami. Czasem prawa te są niepisane. Czesto można mowić o presji wywieranej na dyrektorów.
I tu już nie jestem taka mądra, aby radzić. 

I wspólczuję dyrektorowi, ktory musi taką walkę podejmować. Tak, czy tak- zawsze jest przegrany.

Ale to uroki tego stołka :-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]