Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
pewnie mój arkusz będzie zaopiniowany negatywnie |
MMM | 22-05-2003 16:25:39 [#01] |
---|
Pewnie mój arkusz będzie zaopiniowany negatywnie. Co zrobić, żeby w klasie IV mieć 28 godzin tygodniowo a nie 29 i mieć 4 godziny WF |
Marek z Rzeszowa | 22-05-2003 17:39:55 [#02] |
---|
Przeznacz 1 godzinę na zajęcia pozalekcyjne lub realizację ścieżki. Marek |
Elusia | 22-05-2003 19:53:01 [#03] |
---|
Po prostu dyrektorską, a musiałeś ją dodać do czegoś, jeżeli masz 29 , dajesz na coś innego - zespół wyrównawczy, kółko. |
Wojciech Tański | 22-05-2003 23:50:35 [#04] |
---|
Na głupa.... tą metodę byłem zmuszony zastosować... Uznałem, że religia nie zalicza się do zajęć obowiązkowych i wtedy zaczęły mi się zgadzać godziny.... Ja wiem, że to nie brzmi mądrze, ale u mnie poskutkowało. ;-)))) |
Ewa z Rz | 23-05-2003 05:33:27 [#05] |
---|
wpisać 4 godzinę wf Jako nadobowiązkowe zajecia sportowe... A, że wszyscy będa chodzić? Przecież mogą! Nigdzie nie jest napisane, że na zajecia nieobowiązkowe nie moga chodzić wszyscy uczniowie... Religia, owszem, też taka może być, ale nie ścieżka - patrz podstawa programowa. |
BożenaB | 23-05-2003 13:34:46 [#06] |
---|
A u nas (wszystkim szkołom w mieście) nie przyjęto szkolnego planu nauczania i zw z nim arkusza. Powodem było wpisanie bloków przedmiotowych. Sztukę kazano rozpisać na plastykę i muzykę. Technikę z informatyką na technikę i informatykę oddzielnie. Podobno na podstawie rozp o klasyfikacji - par. mówiący o tym, że zajęcia z plastyki, muzyki ,.. ocenia się wg zaangażowania ucznia: "tam nie pisze sztuka, nie ma wymienionego żadnego bloku, to nie może być w arkuszu".
Moja p. Dyrektor ma rozpisać bloki na przedmioty. Tylko wydaje mi się, że wtedy do kazdych zajęć wpisanych do szkolnego planu nauczania trzeba dobrać program; musiałby być inny do plastyki, inny do muzyki. To oznacza koniec bloku. Ale moze się mylę?
Czy wizytator ma prawo nie podpisać planu i arkusza, w którym występują bloki przedmiotowe? Czy u Was podpisywano plan i arkusz z blokami?
Ja miałam ten problem w 1999 (też odmowa podpisania planu nauczania z blokiem). Wtedy MEN stwierdziło, że w planie nauczania ma być wpisany blok. Teraz (przy nie zmienionym przepisie w tym zakresie) znowu mam nie mieć bloku.
Przygotowałam propozycję wpisu do szkolnego planu nauczania wg życzeń KO.
Na podstawie mojego planu nauczania wyszło mi tak:
1. Fizyka i astronomia (nauczana w bloku przedmiotowym z techniką):1,21+1,43+1,36=4;
2 Technika (nauczana w bloku przedmiotowym z fizyką i astronomią): 0,79+0,57+0,64=2.
Jestem ogłupiona tym wszystkim.
Czy wszędzie tak jest? |
Elusia | 23-05-2003 13:59:26 [#07] |
---|
Ewo problem chyba w tym, że ta 4 godz. wf jest OBOWIĄZKOWA, więc liczy się do 28. |
Marek z Rzeszowa | 23-05-2003 16:16:26 [#08] |
---|
Do Bożeny Może przyda się zastosowanie: Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 12 lutego 2002 r. w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych. (Dz. U. z 2002 r. Nr 15, poz. 142 i zm. z dnia 22 sierpnia 2002 r. Dz. U. Nr 137 , poz. 1155)
... § 3.
- W szkolnym planie nauczania dopuszcza się wprowadzenie zestawienia zajęć edukacyjnych w blok przedmiotowy, w ramach którego prowadzone jest zintegrowane nauczanie treści i umiejętności z różnych dziedzin wiedzy, realizowane w toku jednolitych zajęć edukacyjnych, zwany dalej "blokiem przedmiotowym", pod warunkiem zapewnienia realizacji zadań wynikających z podstawy programowej oraz zachowania wymiaru godzin poszczególnych zajęć edukacyjnych, określonego w ramowym planie nauczania.
Brzmi to dość jednoznacznie. Marek |
BożenaB | 23-05-2003 16:18:48 [#09] |
---|
Przepraszam, że tak się "wstrzeliłam" w wątek MMM - temat mi pasował.
Za krótka przerwa w zajęciach, a chciałam sobie ulżyć...
Wszyscy już poszli do domu, tu tylko sprzątaczki i ja. Pewnie nie wyjdę przed szóstą.:-(
BożenaB |
violka | 23-05-2003 20:04:13 [#10] |
---|
Wojciechu, z tą religią to chyba nie tak oto co p. Frączek umieścił na stronie MENiS w istotnych informacjach- ramowy plan nauczania
Ramowe plany nauczania w szkołach publicznych
(wyjaśnienia)
W związku z sygnalizowanymi nadal wątpliwościami i nieporozumieniami dotyczącymi przepisów zawartych w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 12 lutego 2002 r. w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych (Dz. U. Nr 15, poz. 142 z późn. zm.), Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu uprzejmie wyjaśnia. Rozporządzenie wprowadziło dwa pojęcia: "obowiązkowe zajęcia edukacyjne" i "dodatkowe zajęcia edukacyjne". Obowiązkowe zajęcia edukacyjne wyszczególnione są w ramowych planach nauczania poszczególnych typów szkół. Dodatkowe zajęcia edukacyjne to te, o których mowa w § 2 ust. 5 pkt 2 i ust. 6. Dodatkowymi zajęciami edukacyjnymi mogą być:
- dodatkowy język obcy |
nieujęte w ramowym planie nauczania dla danego etapu edukacyjnego, przy czym wymiar godzin będzie umożliwiał realizację podstawy programowej |
- język mniejszości narodowej |
- język grupy etnicznej |
- zajęcia, dla których nie została ustalona podstawa programowa w danym etapie edukacyjnym, a opracowany - zgodnie z odrębnymi przepisami - program nauczania tych zajęć został włączony do szkolnego zestawu programów nauczania. | Wprowadzenie przez dyrektora szkoły dodatkowych zajęć edukacyjnych - po zasięgnięciu opinii rady pedagogicznej i rady rodziców - do szkolnego planu nauczania oznacza, iż uczęszczanie uczniów na te dodatkowe zajęcia jest obowiązkowe, ocenianie uczniów z tych zajęć odbywa się na ogólnych zasadach, przy czym ocena końcoworoczna z tych zajęć nie ma wpływu ani na promocję, ani na ukończenie szkoły (patrz rozporządzenie w sprawie warunków i zasad oceniania ...), ani na średnią ocen. Końcoworoczną ocenę klasyfikacyjną z dodatkowych zajęć edukacyjnych wpisuje się w przeznaczonym do tego odpowiednim miejscu w arkuszu ocen i na świadectwie szkolnym. Tak np. zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze, gimnastyka korekcyjno-kompensacyjna, koła zainteresowań, koła przedmiotowe itp., nie są dodatkowymi zajęciami edukacyjnymi w rozumieniu wyżej omówionego rozporządzenia. Rozporządzenie wprowadziło górny pułap tygodniowej liczby godzin zajęć w poszczególnych typach szkół i etapach edukacyjnych (§ 2 ust. 7). Do limitu tych godzin wlicza się:
- liczbę godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych,
- liczbę godzin dodatkowych zajęć edukacyjnych,
- liczbę godzin zajęć religia / etyka.
Należy w tym miejscu wyjaśnić, iż do tygodniowego limitu nie wlicza się wszystkich godzin do dyspozycji dyrektora, ale tylko te godziny, które dyrektor przeznaczył na: 1) zwiększenie tygodniowej liczby godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych, 2) dodatkowe zajęcia edukacyjne. |
Marek Pleśniar | 26-05-2003 12:30:55 [#11] |
---|
Wiesz Violka - oto do czego prowadzi kilka wczesniejszych kiksów urzędnika: jakoś nie bardzo z nabożeństwem czytam te wyjaśnienia. Za wiele było potem prostowanych przez MENiS jako pomyłki... A na razie - wierzę w interpretacje uczestników Forum;-) |
benedu gda | 26-05-2003 13:39:53 [#12] |
---|
Takie sobie urzedowanie Brawo Marku! I to wcale nie muszą być interpretacje moje:-) |
beera | 26-05-2003 13:45:30 [#13] |
---|
Kurcze!! Przestańcie no! Wojtek balansuje na linie z taką interpretacją i robi to swiadomie. OK- niech mu bedzie :-))) Ale generalnie religia powinna być wliczana do 28 g na mocy rozporządzenia o ramówkach. |
Marek Pleśniar | 26-05-2003 14:36:09 [#14] |
---|
ja wiem asiu.... tylko tak na mnie działają te ministerialne ogłoszenia parafialne. Oczywiście że trzeba sobie radzić w oparciu o ustalone normy. |
BożenaB | 27-05-2003 12:22:07 [#15] |
---|
Rozminęłam sie z Markiem z Rzeszowa :-))
Od piątku byłam odcięta od forum
Dziękuję Ci, Marku, ja to znam ale co mam zrobić, żeby p wizytator oparła sie na tym rozp.? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|