Forum OSKKO - wątek

TEMAT: rozliczenie godzin ponadwymiarowych
strony: [ 1 ][ 2 ]
Lecomte05-04-2008 07:10:10   [#01]
Rozmawialiśmy już o tym kiedyś, ale w szukajce nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi, więc osmielam się pytać: kto powinien wypełniać kartę z rozliczeniem godzin ponadwymiarowych? Czy na pewno musi to robić sam nauczyciel? Jest na to jakaś pp?
AnJa05-04-2008 10:43:47   [#02]
karty też być nie musi

to kwestia ustaleń wewnętrznych

musi byc jedynie dowód zrealizowania zajęć- zwykle wpis w dzienniku
bosia05-04-2008 10:51:15   [#03]

W poprzedniej szkole mieliśmy zeszyt i tam wpisywało się godziny ponadwymiarowe, każdy nauczyciel miał zarezerwowaną stronę

W obecnej mamy karty, wypełnia nauczyciel, z dziennika bysmy nie doszli  za bardzo

szczególnie, że zaoczne niektórzy mają w etacie i tylko jakiś ułamek wchodzi na ponadwymiarowe

Te karty chcemy tylko uprościć

Ale to wewnętrzne tak jak już wyżej Andrzej napisał

dyrlo05-04-2008 13:47:03   [#04]

A jeszcze jak byście zobaczyli niektóre braki u mnie w dziennikach to niektórzy mimo 9 ponadwymiarówek dostawaliby 0.

mamy karty, które wypisuje nauczyciel co miesiąc po odbyciu zajęć, a za dziennik gonimy oddzielnie, oj co my się "nagonimy".

AnJa05-04-2008 13:48:50   [#05]
chyba generalnie ten problem mam z głowy- oczywiście braki zdarzają się, ale sporadycznie

w sumie rok wystarczył do zmiany przyzwyczajeń
bajust05-04-2008 13:50:22   [#06]
U mnie poprzednia dyrektorka sama rozliczała nadgodziny, nauczyciel jedynie podpisywał zgodność. Ja tez tak robię.Bo skąd nauczyciel ma wiedzieć, jak liczyć nadgodziny w wolne i święta?
elrym05-04-2008 13:51:11   [#07]

Lecomte, wcześniej roliczałam godziny sama bez żadnych kartek od n-li, w tym roku takie roliczenia wprowadziłam, bo czułam dyskomfort( w koncu to ludzkie pieniądze)

w ostatnim dniu rozliczenia, n-l przychodzi ze swoją kartką, ja już mam gotowe rozliczenie miesięczne, n-l podaje swoje wyliczenie, ja sprawdzam ze swoim, jeżeli się zgadza, podpisuję kartkę nauczycielowi

na początku nie wszyscy byli zadowoleni, bo musieli sami wypełniać, teraz jest to normalka, każdy wie, że swoją pracę musi udokumentować...

elrym05-04-2008 13:53:04   [#08]

Bajust, nic prostszego, jak wytłumaczyć n-lom zasady odliczeń

moi to potrafią robić

AnJa05-04-2008 14:55:01   [#09]
na podstawie programiku i własnej wiedzy (programil z lekka glupieje przy niektórych uśrednieniach) wicedyrektor robi mieięczne zestawienie

wiesza je w pokoju nauczycielskim- nauczyciele podpisują, jesli wychodzi im to samo, lub zglaszają korekty (od wrzesnia chyba 3 były)

brak podpisu traktowany jest jako niezgłaszanie zastrzezeń - od wrzęsnia moze z 15 podpisow było

działa
bosia05-04-2008 16:18:17   [#10]

Podoba mi się ten pomysł, bo można na bieżąco poprawiać błędy, a przy różnych uśrednianiach i różnych typach zajęć i różnych szkołach o błąd czasami łatwo.

No to podrzucę wice.

AnJa05-04-2008 16:22:16   [#11]
zaoczne rozliczamy semestralnie tylko- tutaj też zestawienie robi wice odejmując od zrealizowanych wszystkich te, które są w etacie
bosia05-04-2008 16:42:39   [#12]

u nas częś osób ma godziny w zaocznych w etat wliczony, mają "obowiązkowo" ponadwymiarowe, żeby nie wyszło za mało jak się liczebność zmniejszy

Ale ja nie mam zbyt dużo zaocznych

bosia05-04-2008 17:04:18   [#13]

napisałam o wliczeniu w etacie to samo co AnJa

jak ja czytałam?

"bez zrozumienia" chyba

elrym05-04-2008 19:40:50   [#14]

czy to o czym Anja piszesz, oznacza, że roliczenie jest do publicznej wiadomości?

AnJa06-04-2008 11:08:34   [#15]
nie- to oznacza, że wywieszone to jest w pokoju nauczycielskim, a nie jest przecież niczym innym niż konsekwencją tego, co jest i tak do wiadomości publicznej- przydziały godzin, plan lekcji i zastępstwa
Lecomte06-04-2008 11:43:13   [#16]
Podoba mi się sposób myślenia i działania Andrzeja. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Marla13-04-2008 10:38:52   [#17]

jeśli nauczyciel ma 9 ponadwymiarowych godzin na ktore wyraził zgode to czy w przypadku zastepstawadoraźnego mogę mu w danym tygodniu dodać jeszcze np. 3 godziny

dodam że nauczyciel jest chętny na te godziny tylko czy tak może być - to nie jest żadne dłuższe zastępstwo tylko zwykła choroba, która dosiega od czasu do czasu każdego z nas

i jeszcze jedno jesli okaże się że mogę dać ponad półtora etatu zastępstwo doraźne to czy mogę wydać takie polecenie służbowe nauczycielowi który nie wyraża zgody

pozdrawiam

2katarzyna13-04-2008 11:56:35   [#18]
Ja rozliczam sama. Robię wydruk zastępstw z vulcana i gotowe. Prawie wszystkich mam uśrednionych. Etap pisania kartek i poprawiania błędów mamy za sobą. Tak jest szybciej, wygodniej i nie ma reklamacji.
Marla13-04-2008 12:30:45   [#19]

jeszcze raz

czy zgodne z prawem jest gdy n-el który ma 9 godzin ponadwymiarowych dostaje jeszcze w danym tygodniu 3 dorażne 

rzepek13-04-2008 13:06:24   [#20]
Zgodne. To są zastępstwa doraźne, które mogą być w każdej chwili, bo nie są planowane.
mellaa13-04-2008 20:22:53   [#21]
Nauczyciel zatrudniony w wymiarze 18/18 ma ponadwymiarowe 2/30 i 1/26- czy płacić należy, jak za 26 i 30, czy zgodnie za stawką osobistego zaszeregowania czyli z wymiaru 18 ?
rzewa13-04-2008 20:34:28   [#22]
wg mnie z 18 lub wg pensum ustalonego dla takich wypadków przez OP (ale wtedy wszystkie godziny płatne z jednakowego pensum, które ustalił OP)
mellaa13-04-2008 20:59:59   [#23]
Dziękuję Rzewo- jak zwykle jeteś niezawodna-PODZIWAIM
OP - czyli regulamin mówi-tylko:
-
1. Za godziny ponadwymiarowe i doraźnych zastępstw przyznanych zgodnie
z art. 35 ust. 1 – 2a nauczycielowi przysługuje wynagrodzenie wypłacane według stawki osobistego zaszeregowania tego nauczyciela.
2. Wysokość stawki wynagrodzenia za jedną godzinę ponadwymiarową i doraźnego
zastępstwa oblicza się dzieląc minimalną stawkę wynagrodzenia zasadniczego nauczyciela, określoną w rozporządzeniu, łącznie z dodatkiem za warunki pracy, jeśli praca w tej godzinie została zrealizowana w warunkach uprawniających
do dodatku, przez miesięczną liczbę godzin będącą wynikiem pomnożenia tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin ustalonego dla danego stanowiska zgodnie z art. 42 ust. 3 i 7 Karty Nauczyciela przez 4,16
z zaokrągleniem do pełnych godzin w ten sposób, że czas zajęć do 0,5 godz. pomija się, a co najmniej 0,5 godz. liczy się za pełną godzinę.

Ale OP do rozlicznia godz.ponadwymiarowych dało nam tabelkę, w której wypisujemy godziny zrealizowane w różnych wymiarach i tak są płacone. Jeśli N ma zastępstwo np. 2 godz. w świetlicy ma płacone za 2/26- uważam to za krzywdzące.

U nas w szkole godz. ponadwymiarowe N-le mają z różnych wymiarów/26,30,22/ a zatrudnienie z wymiaru 18 i właściwie nie wiem jak liczyć za tygodnie niepełne wg

5. Do ustalenia wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe w tygodniach,
w którym przypadają dni usprawiedliwionej nieobecności w pracy nauczyciela lub dni ustawowo wolne od pracy, oraz w tygodniach, w których zajęcia rozpoczynają się lub kończą w środku tygodnia lub też nie odbywają się z przyczyny określonej w pkt 4 podpunktu 3 – za podstawę ustalenia liczby godzin ponadwymiarowych przyjmuje się tygodniowy wymiar godzin zajęć ustalony zgodnie z art. 42 ust. 3, 7 Karty Nauczyciela, pomniejszony o 1/5 wymiaru (lub 1/4, gdy nauczycielowi ustalono czterodniowy tydzień pracy) za każdy dzień, w którym nauczyciel nie odbywał zajęć z przyczyn określonych
w niniejszym punkcie. Liczba godzin ponadwymiarowych, za które nie przysługuje wynagrodzenie,
nie może być wyższa niż liczba godzin ponadwymiarowych przydzielonych
nauczycielowi w projekcie organizacyjnym.

Będę wdzięczna za pomoc.
rzewa14-04-2008 10:05:13   [#24]

OP powinno ustalić pensum nauczycieli realizujących w ramach stosunku pracy obowiązki określone dla stanowisk o różnym tygodniowym obowiązkowym wymiarze godzin - art 47 ust 7 pkt 3 KN

jeśli tego nie ma wg. mnie należy płacić z 18, choć są tacy (też na forum), któryz uważają, że nie

Wg mnie możesz płacić wg pensum właściwego dla prowdzonych zajęć jeśli spiszesz na te zajęcia dodatkowe umowy o pracę z nauczycielem

lotka14-04-2008 13:11:27   [#25]

1. Cytuję "Nauczyciel zatrudniony w wymiarze 18/18 ma ponadwymiarowe 2/30 i 1/26- czy płacić należy, jak za 26 i 30, czy zgodnie za stawką osobistego zaszeregowania czyli z wymiaru 18 ?" - STAWKA OSOBISTEGO ZASZEREGOWANIA JEST CZYM INNYM OD PENSUM ! Dyrektorzy powinni to wiedzieć. (stawki osobistego zaszeregowania zależą od wykształcenia i awansu zawodowego a pensum od rodzaju prowadzonych zajęć)

2. Cytuję "Ale OP do rozlicznia godz.ponadwymiarowych dało nam tabelkę, w której wypisujemy godziny zrealizowane w różnych wymiarach i tak są płacone. Jeśli N ma zastępstwo np. 2 godz. w świetlicy ma płacone za 2/26- uważam to za krzywdzące."

Krzywdzące jest gdy nauczyciel z pensum 22, 26 lub 30 prowadzi zajęcia dydaktyczne (z 18) a ma płacone z 22, 26 lub 30.

WIĘCEJ NA TEMAT - INTERPRETACJA PRZEPISÓW W "GŁOSIE NAUCZYCIELSKIM" NR 20 Z 16 MAJA 2007 "Wszystkie chwyty dozwolone".

mellaa14-04-2008 15:38:06   [#26]
Dziękuję Rzewo za odpowiedź.

Lotko- chyba źle się wyraziłam/ ale Rzewa zrozumiała/

1. Stawkę osobistego zaszeregowania dzielimy w zależności od wymiaru zajęć i są to różne kwoty./dlatego napisałam z wymiaru/
,,Wysokość stawki wynagrodzenia za jedną godzinę ponadwymiarową i doraźnego zastępstwa oblicza się dzieląc minimalną stawkę wynagrodzenia zasadniczego nauczyciela, określoną w rozporządzeniu, łącznie z dodatkiem za warunki pracy, jeśli praca w tej godzinie została zrealizowana w warunkach uprawniających
do dodatku, przez miesięczną liczbę godzin będącą wynikiem pomnożenia tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin ustalonego dla danego stanowiska zgodnie z art. 42 ust. 3 i 7 Karty Nauczyciela przez 4,16 z zaokrągleniem do pełnych godzin w ten sposób, że czas zajęć do 0,5 godz. pomija się, a co najmniej 0,5 godz. liczy się za pełną godzinę."

Jeżeli N zatrudniony na 18/18 + 2/18 ponadwymiarowe- stawka za godz.24 zł -prowadzi zastępstwo doraźne w świetlicy- to dlaczego ma mieć zapłacone za 1godz. 16 zł/ pomijam pretensje, że ma zostać w szkole dłużej/.

Cytuję ,,Dyrektorzy powinni to wiedzieć. (stawki osobistego zaszeregowania zależą od wykształcenia i awansu zawodowego a pensum od rodzaju prowadzonych zajęć"
Dyrektorzy powinni WSZYSTKO wiedzieć, a wtedy nie byłoby pytań..
Ja, czego nie wiem to pytam.

Dziękuję Lotko za podanie artykułu - odnosząc się do jego treści- Wymiar pensum ustala organ prowadzący /jak pisała Rzewa/.U nas ustalił, lecz w ramach etatu a jeśli chodzi o ponadwymiarowe to nie.
lotka15-04-2008 12:13:09   [#27]

Do mellaa

Przepraszam, za wstawkę co powinni wiedzić dyrektorzy ale skrótowe sformułowania prowadzą w konsekwencji do niewłaściwego interpretowania przepisów ( u nas OP i księgowa wypłacali niezgodnie z prawem).

Cytuję: "Jeżeli N zatrudniony na 18/18 + 2/18 ponadwymiarowe- stawka za godz.24 zł -prowadzi zastępstwo doraźne w świetlicy- to dlaczego ma mieć zapłacone za 1godz. 16 zł/ pomijam pretensje, że ma zostać w szkole dłużej/" - odpowiedź brzmi: bo takie jest pensum tej pracy. Jeśli ten nauczyciel-dydaktyk nie chce dorobić za takie pieniądze to nie musi. Zaproponuj te godziny nauczycielowi świetlicy - weźmie. Wyobraź sobie to samo wyliczenie dla nauczycieli świetlic, przedmiotów praktycznych, wychowawców w internatach i nauczycieli bibliotek szkolnych. Jeśli mieliby godziny ponadwymiarowe dydaktyczne to otrzymywaliby wynagrodzenie dzielone z wyższego pensum - to jest dopiero krzywdzące. Przerabialiśmy to w naszej szkole: n-l mianowany z wszystkimi uprawnieniami z pensum 30 za godziny ponadwymiarowe dydaktyczne otrzymywał mniej niż nl bez mgr i bez mianowania (z pensum 18) za godziny ponadwymiarowe dydaktyczne - tylko dlatego, że pracował w ramach etatu 30 godzin a nie 18. N-l poprosił o prawidłowe naliczanie godzin ponawymiarowych i wygrałby w sądzie.

Jeśli chodzi o artykuł: OP ustala wymiar uśrednionego pensum. Kiedyś liczono na korzyśc pracownika a teraz ... sama wiesz. Gorzej jeśli OP niewłaściwe uchwali zasady wynagradzania. Poniżej przytaczam tekst, może się komuś przyda.

NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCE NIEPRAWIDŁOWOŚCI

W REGULAMINACH WYNAGRADZANIA STANOWIONYCH PRZEZ JST

Poniżej przedstawiam najczęściej występujące nieprawidłowości występujące przy uchwalaniu:

ü      Regulaminów wynagradzania nauczycieli uchwalanych na podstawie  art. 30 ust 6 i ust 6a Karty Nauczyciela,

ü      Regulaminów nagród uchwalanych na podstawie art. 49 ust. 2 Karty Nauczyciela,

ü      Regulaminów dodatku mieszkaniowego uchwalanych na podstawie art. 54 ust 3 i 7 Karty Nauczyciela

na podstawie przepisów art. 30 Karty Nauczyciela i Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 stycznia 2005 r. oraz orzecznictwa Sądów Administracyjnych.

6.      Szczegółowy warunki obliczania i wypłacania wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw

ü     art. 35 ust 2a i 3 Karty Nauczyciela,

ü     wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 26 kwietnia 2006 r. sygn. SA/Wr 274/05 Ow SS 2006/79

·  W oparciu o przepis art. 35 ust. 2a Karty Nauczyciela  - który wszedł w życie z dniem 31 sierpnia 2004 r. -  przez godzinę doraźnego zastępstwa rozumie się przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych, której realizacja następuje w zastępstwie nieobecnego nauczyciela. Natomiast zgodnie z art. 35 ust. 3 Karty Nauczyciela wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowo i godziny doraźnych zastępstw wypłaca się według stawki osobistego zaszeregowania nauczyciela z uwzględnieniem dodatków za warunki pracy. Oznacza to, że każdy nauczyciel wykonujący pracę w godzinach ponadwymiarowych lub godzinach doraźnych zastępstw ma prawo do wynagradzania z tego tytułu. Przepisy Karty Nauczyciela nie wprowadzają w tym zakresie żadnych wyjątków. Organy stanowiący regulamin wpisują do regulaminu zapisy ustalając wynagrodzenie dla nauczyciela za godziny doraźnych zastępstw na poziomie np. 70% stawki osobistego zaszeregowania, w przypadku, gdy realizują te godziny zajęć niezgodnie z kwalifikacjami. Tego typu regulacje prawne w regulaminie są niezgodne z zapisem art. 30 ust.6 pkt. 2 Karty Nauczyciela i są poza delegacją ustawowa przewidzianą wspomnianym przepisem. 

·  Zgodnie wyrokiem Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 26 kwietnia 2006 r. ustalenie w  regulaminie, za jakie godziny ponadwymiarowo  niezrealizowane nauczycielowi przysługuje prawo do wynagrodzenia, a za jakie nie przysługuje – taka regulacja stanowi przekroczenie ustawowego upoważnienia  wynikająca z art. 30 ust.  6 pkt 2 Karty Nauczyciela.

Natomiast przedmiotowy przepis art. 30 ust. 6 pkt 2 KN upoważnia organ stanowiący regulamin do ustalania w regulaminie jedynie szczegółowych warunków obliczania i wypłacania wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw. W przytoczonym upoważnieniu mieści się tylko delegacja do ustalenia warunków obliczania    i wypłacania należnych kwot, a nie poważnienie do decydowania, kiedy nauczyciel zachowuje lub traci prawo do wynagrodzenia za niezrealizowane godziny ponadwymiarowe.

Konto zapomniane17-04-2008 09:30:00   [#28]

A jak postępować w przypadku nadgodzin bibliotekarza (1/4 etatu), które są realizowane w następujący sposób: 2 godz. w danym dniu tygodnia i 5,5 godz. w soboty (zaoczna). W marcu bibliotekarz wypracowała wszystkie nadgodziny, z wyjątkiem dwóch, które przypadły w dniu wolnym od pracy (Święta).  

badas17-04-2008 09:43:46   [#29]
To wszystko zależy od interpretacji przepisów. Bibliotekarz pracujący w bibliotece ma pensum30g i tak ma płacone ok. ale idąc na 4 g historii tygodniowo ma płacone jako nauczyciel historii z danym stopniem awansu.
Konto zapomniane17-04-2008 10:17:21   [#30]
Ale sytuacja bibliotekarza jest taka, że nadgodziny ma przyznane na bibliotekę. W regulaminie OP nie ma oddzielnych zasad do naliczania jego nadgodzin, są ogólne dla nauczycieli, jednak  specyfika pracy bibliotekarza nakazuje liczyć to inaczej.
lotka17-04-2008 10:27:48   [#31]
Rozliczasz tak jak wszystkim nauczycielom bo osoba pracująca w szkolnej bibliotece jest nauczycielem tylee, że z większym pensum).
badas17-04-2008 10:32:11   [#32]

Odieczny problem czy bibliotekarz to naucztciel?? I dziwić sie że dzieci nie wiedzą...

Powtarzam za Lotką - bibliotekarz w szkole to nauczyciel-bibliotekarz ma przygotowanie pedagogiczne jak wszyscy. Rozliczasz wiec jak wszystkim.

post został zmieniony: 17-04-2008 10:34:08
elrym17-04-2008 10:54:33   [#33]

Badas: Bibliotekarz pracujący w bibliotece ma pensum30g i tak ma płacone ok. ale idąc na 4 g historii tygodniowo ma płacone jako nauczyciel historii z danym stopniem awansu"

w jaki sposób?

ma płacone ze swojego pensum a nie pensum kolegi :-))

gimnazjum17-04-2008 10:58:17   [#34]
a jak to ujmujesz w sio?
elrym17-04-2008 11:08:24   [#35]

nie robię SIO ;-))

ale za zastępstwa i godziny ponadwymiarowe n-l ma płacone według osobistej stawki zaszeregowanie - patrz Karta Nauczyciela

badas17-04-2008 11:24:24   [#36]

Karta nauczyciela nie wyjaśnia tego dokładnie-tutaj potrzebna jest interpretacja. Stawka zaszergeownia tak jak jest zatrudniony, ale nadgodziny z pensum jakiego je wykonuje.

30/30 -etat 4/18 nadgodziny. w bibliotece pracuje jako nauczyciel bibliotekarz, a uczac historii pracuje jako nauczyciel historii.

elrym17-04-2008 11:30:12   [#37]
Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i za godziny doraźnych zastępstw wypłaca się według stawki osobistego zaszeregowania nauczyciela, z uwzględnieniem dodatku za warunki pracy.
AnJa17-04-2008 11:59:40   [#38]
w tej sytuacji powinien mieć drugą umowę i ne byłoby dyskusji
elrym17-04-2008 12:04:26   [#39]
tak jest, jak nie jest wiadomo, co autor miał na myśli :-)
lotka17-04-2008 12:05:41   [#40]

Do elrym

Mylisz pojęcie "osobiste zaszeregowanie" z pojęciem "pensum" a więc przytaczam:

" osobiste zaszeregowanie" - np.

TABELA ZASZEREGOWANIA ORAZ MINIMALNYCH STAWEK WYNAGRODZENIA ZASADNICZEGO W ZŁOTYCH
(załącznik do rozporządzenia MENiS z 21 lutego 2003 r. )

Posiadane kwalifikacje Stopnie awansu zawodowego
nauczyciel stażysta nauczyciel kontraktowy nauczyciel mianowany nauczyciel dyplomowany
1 Stopień naukowy doktora lub doktora habilitowanego, tytuł zawodowy magistra z przygotowaniem pedagogicznym 1078
było 1046
1278
było 1240
1617
było 1568
1941
było 1883
2 Tytuł zawodowy magistra bez przygotowania pedagogicznego, tytuł zawodowy licencjata (inżyniera) z przygotowaniem pedagogicznym 926
było 898
1097
było 1064
1388
było 1346
1668
było 1618
3 Tytuł zawodowy licencjata (inżyniera) bez przygotowania pedagogicznego, dyplom ukończenia kolegium nauczycielskiego lub nauczycielskiego kolegium języków obcych 796
było 772
947
było 919
1198
było 1162
1439
było 1396
4 Pozostałe kwalifikacje 661
było 641
788
było 764
995
było 965

"pensum" - np.

Karta Nauczyciela:

Tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych, prowadzonych bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz, nauczycieli zatrudnionych w pełnym wymiarze zajęć ustala się, z zastrzeżeniem ust. 2a i 4a, według następujących norm:

Lp.

Stanowisko - typ (rodzaj) szkoły

Tygodniowa liczba godzin obowiązkowego wymiaru zajęć dydaktycznych, wychowawczych, opiekuńczych

1

2

3

1

Nauczyciele przedszkoli, z wyjątkiem nauczycieli pracujących
z grupami dzieci 6-letnich

25

2

Nauczyciele przedszkoli i innych placówek przedszkolnych
pracujących z grupami dzieci 6-letnich

22

3

Nauczyciele: przedszkoli specjalnych, szkół podstawowych,
gimnazjów, szkół specjalnych, liceów ogólnokształcących,
liceów profilowanych i liceów uzupełniających, przedmiotów
teoretycznych w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe,
w tym w szkołach specjalnych i szkolenia rzemieślniczego
w schroniskach dla nieletnich oraz zakładach poprawczych,
przedmiotów artystycznych i ogólnokształcących w szkołach
artystycznych i innych placówkach kształcenia artystycznego

18

4

Nauczyciele kolegium nauczycielskiego, z wyjątkiem nauczycieli
kolegium języków obcych, kulturalno-oświatowego
i bibliotekarskiego

15

5

Nauczyciele praktycznej nauki zawodu
we wszystkich typach szkół

22

6

Wychowawcy świetlic szkolnych i półinternatów (z wyjątkiem
wychowawców świetlic szkół specjalnych), świetlic i klubów środowiskowych, w tym: profilaktyczno-wychowawczych
i terapeutycznych, wychowawcy młodzieżowych ośrodków socjoterapii

26

7

Wychowawcy internatów, burs, ogrodów jordanowskich,
świetlic dworcowych, stałych szkolnych schronisk młodzieżowych

30

8

Wychowawcy ośrodków szkolno-wychowawczych

28

9

Wychowawcy:
a) w placówkach socjalizacyjnych, zakładach
    opiekuńczo-leczniczych dla dzieci
b) w domach wczasów dziecięcych
    - w tym na zajęcia dydaktyczne
c) w specjalnych ośrodkach szkolno-wychowawczych, zakładach
    poprawczych, schroniskach dla nieletnich, świetlicach szkół
    specjalnych, placówkach interwencyjnych, rodzinnych
    ośrodkach diagnostyczno-konsultacyjnych, młodzieżowych
    ośrodkach wychowawczych, zespołach pozalekcyjnych zajęć
    wychowawczych zorganizowanych w zakładach opieki
    zdrowotnej, wychowawcy realizujący zajęcia w domach
    pomocy społecznej

26
26
10

24

10

Nauczyciele pałaców młodzieży, młodzieżowych domów kultury,
ognisk pracy pozaszkolnej, pozaszkolnych placówek
specjalistycznych, międzyszkolnych ośrodków sportowych
prowadzących bezpośrednią pracę z dziećmi i młodzieżą
systemem pracownianym

18

11

Nauczyciele-bibliotekarze bibliotek szkolnych

30

12

Nauczyciele poradni psychologiczno-pedagogicznej

20

A KARTA NAUCZYCIELA MÓWI:

Wynagrodzenie za jedną godzinę ponadwymiarową i godzinę doraźnego zastępstwa oblicza się, z zastrzeżeniem ust. 2, dzieląc przyznaną nauczycielowi stawkę wynagrodzenia zasadniczego (łącznie z dodatkiem za warunki pracy, jeżeli praca w godzinach ponadwymiarowych oraz doraźnego zastępstwa odbywa się w warunkach trudnych, uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia) przez miesięczną liczbę godzin tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć, ustalonego dla rodzaju zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych realizowanych w ramach godzin ponadwymiarowych lub doraźnego zastępstwa nauczyciela.

elrym17-04-2008 12:09:06   [#41]
:-)))))))))))
Konto zapomniane17-04-2008 12:41:16   [#42]
Więc to, że bibliotekarz w soboty "robi" ponadwymiarowe nie ma znaczenia w obliczaniu?
zgredek17-04-2008 12:55:12   [#43]

Lotka - głupie pytanie zadam:

a gdzie ta Karta nuczyciela to mówi?

;-)

badas17-04-2008 12:58:42   [#44]

Lotka uprzedziłaś mnie w identycznej odpowiedzi.

Problem właśnie polega na interpretacji zaszeregowania-nie jako np. mianowany tylko jako nauczyciel bibliotekarz, a zaszeregowanie jest jedno nauczyciel z różnym stopniem awansu + rózne pensum i tyle - np nauczyciel bibliotekarz-mianowany i tyle. Ja jestem zaszeregowana jako n-l mianowany:)

Byczku-uważam, że nie ma znaczenia, nadgodzina to nadgodzina.

elrym17-04-2008 13:00:15   [#45]
omatulu ;-)
zgredek17-04-2008 13:02:15   [#46]

albo sobie i innym odpowiem

to nie KN - takie zapisy znajdują się w rozporządzeniu o dodatkach do wynagrodzenia w szkołach prowadzonych przez organy administracji rządowej i chyba w rozporzazeniu o dodatkach w zakładach poprawczych itp.

ten zapis kopiują organy prowadzące i często umieszczają w swoich regulaminach dotyczących dodatków

co nie znaczy, że każdy OP to robi;-)

pozdrowienia

zgredek17-04-2008 13:03:23   [#47]

a co mi tam:

badas - pojęcie nadgodziny nie dotyczy godzin realizowanych ponad obowiązkowe pensum

nazywa się je ponadwymiarowymi

;-)

badas17-04-2008 13:04:52   [#48]
robi błąd, źle interpretując.
badas17-04-2008 13:06:28   [#49]
No właśnie, co mi tam Zgredku: nadgodziny realizuje się ponad wymiar przydzielonych godzin:)
lotka17-04-2008 13:06:48   [#50]
Zgredku: KN, Rozdział "Warunki pracy i wynagrodzenie". Inna sprawa, że OP często skracają (zamiast całkowicie kopiować z KN) i powstają głupie przepisy w regulaminach, które potem można dowolnie interpretować.
strony: [ 1 ][ 2 ]