Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Problem z duplikatem świadectwa
strony: [ 1 ]
joszka21-05-2003 23:11:44   [#01]
Poproszony o duplikat świadectwa z ... 1969 r osłupiały stwierdziłem, że nie wpisano ocen z wszystkich przedmiotów do arkusza ocen absolwentowi szkoły- są tylko oceny za I,II i III okres. Te brakujące oceny znalazłem w dzienniku lekcyjnym.Jak to teraz naprawić? Świadectwo powinno odzwierciedlać stan z arkusza ocen -tu jest ewidentny  błąd. Poprawiać i dopisywać w arkuszach mając nawet materiał źródłowy chyba nie mogę ,a ci co pisali są już w zaświatach - czy jest jakiś przepis w tego typu sprawach?
Gaba22-05-2003 04:45:31   [#02]
...a dziennik przechowuje się podobno 5 lat!
Ewa z Rz22-05-2003 07:25:05   [#03]

w rozporządzeniu o świadectwach

jest napisane, że duplikat można wystawic też na podstawie innej dostępnej i wiarygodnej dokumentacji, gdy brakuje z jakiś powodów arkusza ocen.

Myślę,że jest to własnie taki przypadek - ta inna dokumentacja to zachowany (na szczęście!) dziennik.

Natomiast odkryty w ten sposób błąd możesz poprawić. Sporządzasz protokół na tę okoliczność, w którym piszesz co znalazłes i na jakiej podstawie dokonujesz poprawy. Wszystkim takim uczniom (byłym) wypisujesz jeszcze jedne arkusze ocen (pierwsza stona) a na drugiej stronie tylko ten kawałek (oceny końcowe), którego nie było. Dołączasz to wszystko do księgi ocen.

Acha.. Wcześniej przygotowujesz druk według wzoru - taki jak te arkusze, które masz.

Lucyna N22-05-2003 17:15:05   [#04]

Czy dobrze rozumiem

Czy dobrze rozumiem?
W arkuszu ocen ucznia kończącego gimnazjum wpisuje się w klasie III wszystkie przedmioty i oceny z nich uzyskane?
Tzn. nawet te, które skończyły się w klasach programowo niższych (np. informatyka) ?
fredi22-05-2003 17:20:32   [#05]

- są tylko oceny za I,II i III okres

Tak napisano w pytaniu

bogna22-05-2003 18:13:21   [#06]

Lucyna

Nie!

W arkuszu ocen w klasie III wpisuje się oceny tylko z tych przedmiotów, które były w klasie III.

Lucyna N22-05-2003 18:16:53   [#07]
Tak też myślałam. Dzięki Bogna :-))))))))
Ale w tym nawale już zwątpiłam.......
joszka22-05-2003 23:37:28   [#08]

Wyjaśniam

Zabrakło ocen z j.plskiego, matematyki i wf.

Ewa napisała tak przekonywująco  ale...

1/czy opierasz się na jakimś przepisie dotyczącym sprostowań w dokumentach?

2/ jak dołączyć do oprawiopnej grubej księgi dodatkowe arkusze tak aby po latach ktoś następny nie tropił ( księga z arkuszami ma numer katalogu itp)?

3 i najważniejsze - serdecznie dziękuję za konstruktywne zainteresowannie się sprawą. I tak na marginesie nie wierz ojcu nie wierz matce - sprawdzaj wszystko sam- w tym roku" z pod ręki " super doświadczonej i zawsze w temacie kolezanki ( 30 lat przy tablicy) " wyszły"arkusze z promocjami z klasy do klasy z ....ocenami niedostatecznymi na koniec roku. Z rozbrajającą szczerością swoją "skuskę" babsztyl zwalił na uczniów wypełniających w jej imieniu arkusze. Nic tylko  .... w ten .... . Uf ! ulżyło mi.

Ewa z Rz23-05-2003 05:42:03   [#09]

opieram się przede wszystkim na zdrowym rozsądku

Ale przepisy tez są - z tym że nie oświatowe.

Poszukam Ci, ale jak wrócę, bo wyjeżdżam właśnie na zjazd (następne studia... pewnie nie ostatnie :-))

A dołączyć można na różne sposoby - najprościej to nowe złączyć razem i przypiąć do tej księgi. Można też dać w księdze (lub w każdym "wybrakowanym" arkuszu) do tego odnośnik, a to "nowe" potraktować jak dodatkową księgę... Albo jeszcze inaczej, ale tak by dawało się to w sposób łatwy i oczywisty znaleźć.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]