Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
"zerówki" obowiązkowe |
|
Leszek | 21-05-2003 22:08:13 [#01] |
---|
"Zerówki" będą obowiązkowe
|
Od 1 września 2004 r. będą obowiązkowe "zerówki", czyli roczne, przedszkolne przygotowanie dzieci sześcioletnich do nauki w szkole - zadecydował Sejm.
Wprowadzenie obowiązkowych "zerówek" zakłada projekt tzw. dużej nowelizacji ustawy o systemie oświaty.
Sejm odrzucił w środę wniosek posłów Ligi Polskich Rodzin o wykreślenie z projektu zapisu o obowiązkowych "zerówkach".
Za obowiązkowymi "zerówkami" opowiedziało się 354 posłów, przeciw było 34, trzech wstrzymało się od głosu.
Istniejące od lat 70. "zerówki" zgodnie z obecnymi przepisami są powszechne, lecz nieobowiązkowe. Rodzice, jeśli nie chcą, nie muszą posyłać do nich dzieci.
Rząd początkowo chciał, aby roczne przedszkolne przygotowanie do nauki w szkole stało się obowiązkowe od 1 września tego roku. Połączone sejmowe komisje opowiedziały się za przesunięciem terminu o rok ze względu na brak środków z budżecie na ten cel.
Obecnie do "zerówek" zapisywanych jest co roku prawie 100 proc. sześcioletnich dzieci miejskich i tylko 87 proc. wiejskich. Faktycznie uczęszcza jednak do nich tylko ok. 60 proc. dzieci w mieście i ok. 45 proc. dzieci na wsi.
Z badań przeprowadzanych w wielu krajach europejskich (m.in. Wielkiej Brytanii i Szwecji) oraz w Stanach Zjednoczonych wynika, że dla szans edukacyjnych dzieci decydujący jest wiek przedszkolny i wczesnoszkolny.
| |
beera | 26-05-2003 12:16:48 [#02] |
---|
Słuchałam posła Giertycha, ktory twierdził stanowczo, że błędem jest objecie szesciolatków obowiązkiem . Jego zdaniem tylko RODZIC może decydować o tym, czy dziecko ma, czy nie ma chodzic do zerówki. tak więc, martwie się, czy ten 2004 będzie aktualny za jakiś czas.. ...... swoją drogą gdyby oddać rodzicom decyzję, niektorzy z nich nie zauważyliby, że dziecko nie chodzi do szkoły do jego pełnoletności.. |
RomanG | 26-05-2003 21:14:17 [#03] |
---|
Myślisz, że Giertych obejmie tekę Ministra Eukacji? ;-) |
Marek Pleśniar | 26-05-2003 21:24:18 [#04] |
---|
sadzęc Roman po układzie sił - raczej poseł Hojarska |
RomanG | 26-05-2003 21:27:04 [#05] |
---|
Uff! Bo już się przestraszyłem :-)) |
beera | 26-05-2003 21:31:40 [#06] |
---|
nie ma się z czego cieszyć, bo.. zamienił stryjek siekierke na kijek... Wybory tuz tuż. Bedziecie się śmiali niedługo mniej ;-)) |
grażka | 26-05-2003 21:43:59 [#07] |
---|
No właśnie, ja chyba powinnam juz szukać innej posady - bo te przedszkola to taki bolszewicki przeżytek :-( Jak słyszę argument - ja nie chodziłem do przedszkola i zobaczcie jaki mądry jestem - to wiem, że nie mamy o czym rozmawiać. |
Kajka | 26-05-2003 21:58:07 [#08] |
---|
o jejku ;0 czyżby został posłem nasz mądry (inaczej;) radny, on też głosił takie poglądy, zamknąć przedszkola, nie rentowne to, on i jemu podobni chowali się w polu i na jakich "światłych" ludzi wyszli. strach się nie bać |
dorota | 27-05-2003 08:02:20 [#09] |
---|
Grażka wstrzymaj się jeszcze z tym szukaniem innej posady! Całe szczęście, że takich "super myślicieli" jest niewielu. Ostatnio "nasz myśliciel" wypowiada się na temat nauczycieli i rodziców. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|