Forum OSKKO - wątek

TEMAT: "zerówki" obowiązkowe
strony: [ 1 ]
Leszek21-05-2003 22:08:13   [#01]
"Zerówki" będą obowiązkowe

Od 1 września 2004 r. będą obowiązkowe "zerówki", czyli roczne, przedszkolne przygotowanie dzieci sześcioletnich do nauki w szkole - zadecydował Sejm.

Wprowadzenie obowiązkowych "zerówek" zakłada projekt tzw. dużej nowelizacji ustawy o systemie oświaty.

Sejm odrzucił w środę wniosek posłów Ligi Polskich Rodzin o wykreślenie z projektu zapisu o obowiązkowych "zerówkach".

Za obowiązkowymi "zerówkami" opowiedziało się 354 posłów, przeciw było 34, trzech wstrzymało się od głosu.

Istniejące od lat 70. "zerówki" zgodnie z obecnymi przepisami są powszechne, lecz nieobowiązkowe. Rodzice, jeśli nie chcą, nie muszą posyłać do nich dzieci.

Rząd początkowo chciał, aby roczne przedszkolne przygotowanie do nauki w szkole stało się obowiązkowe od 1 września tego roku. Połączone sejmowe komisje opowiedziały się za przesunięciem terminu o rok ze względu na brak środków z budżecie na ten cel.

Obecnie do "zerówek" zapisywanych jest co roku prawie 100 proc. sześcioletnich dzieci miejskich i tylko 87 proc. wiejskich. Faktycznie uczęszcza jednak do nich tylko ok. 60 proc. dzieci w mieście i ok. 45 proc. dzieci na wsi.

Z badań przeprowadzanych w wielu krajach europejskich (m.in. Wielkiej Brytanii i Szwecji) oraz w Stanach Zjednoczonych wynika, że dla szans edukacyjnych dzieci decydujący jest wiek przedszkolny i wczesnoszkolny.
beera26-05-2003 12:16:48   [#02]

Słuchałam

posła Giertycha, ktory twierdził stanowczo, że błędem jest objecie szesciolatków obowiązkiem .

Jego zdaniem tylko RODZIC może decydować o tym, czy dziecko ma, czy nie ma chodzic do zerówki.

tak więc, martwie się, czy ten 2004  będzie aktualny za jakiś czas..

......

swoją drogą gdyby oddać rodzicom decyzję, niektorzy z nich nie zauważyliby, że dziecko nie chodzi do szkoły do jego pełnoletności..

RomanG26-05-2003 21:14:17   [#03]
Myślisz, że Giertych obejmie tekę Ministra Eukacji? ;-)
Marek Pleśniar26-05-2003 21:24:18   [#04]
sadzęc Roman po układzie sił - raczej poseł Hojarska
RomanG26-05-2003 21:27:04   [#05]

Uff!

Bo już się przestraszyłem :-))
beera26-05-2003 21:31:40   [#06]

nie ma się z czego cieszyć, bo..

zamienił stryjek siekierke na kijek...

Wybory tuz tuż.

Bedziecie się śmiali niedługo mniej ;-))

grażka26-05-2003 21:43:59   [#07]

No właśnie, ja chyba powinnam juz szukać innej posady - bo te przedszkola to taki bolszewicki przeżytek :-(

Jak słyszę argument - ja nie chodziłem do przedszkola i zobaczcie jaki mądry jestem - to wiem, że nie mamy o czym rozmawiać.

Kajka26-05-2003 21:58:07   [#08]

o jejku ;0

czyżby został posłem nasz mądry (inaczej;) radny, on też głosił takie poglądy, zamknąć przedszkola, nie rentowne to, on i jemu podobni chowali się w polu i na jakich "światłych" ludzi wyszli. strach się nie bać
dorota27-05-2003 08:02:20   [#09]
 Grażka wstrzymaj się jeszcze z tym szukaniem innej posady! Całe szczęście, że takich "super myślicieli" jest niewielu. Ostatnio "nasz myśliciel" wypowiada się na temat nauczycieli i rodziców.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]