Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Awans - dokumentacja
strony: [ 1 ]
Małgorzata1020-05-2003 09:25:13   [#01]

Witam, witam

kolejna moja watpliwość w związku z awansem: gdzie napisano, w jakim dokumencie, że stażysta i kontraktowy nie musi ( a może, nie może :))) przedstawiać tych różnych zaświadczeń, "kwitów", czyli teczki? W rozporządzeniu zmieniającym rozporządzenie z 3 sierpnia ja nie wyczytałam. Spotykam się z interpretacją poszczególnych kuratoriów, ale to chyba nie jest dostateczny wykładnik.

A może coś przeoczyłam, proszę, pomocy!

benedu gda20-05-2003 10:16:29   [#02]

Na nowym wos-ie uczę tego już moich uczniów w LO:-)

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej

z dnia 3 sierpnia 2000 r.

w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli

Tekst jednolity - uwzględniający zmiany obowiązujące od 30 czerwca 2002 r.

Na podstawie art. 9g ust. 10 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 - Karta Nauczyciela (Dz. U. z 1997r. Nr 56, poz. 357, z 1998r. Nr 106, poz. 668 i Nr 162, poz. 1118 oraz z 2000r. Nr 12, poz. 136, Nr 19, poz.239 i Nr 22, poz. 291) zarządza się, co następuje:

§ 7.

1. Dokumentacja załączona do wniosku o podjęcie postępowania kwalifikacyjnego lub egzaminacyjnego powinna, z zastrzeżeniem ust. 2, obejmować:

1) dokumenty potwierdzające posiadanie kwalifikacji zawodowych lub poświadczone kopie tych dokumentów, a w przypadku nauczyciela kontraktowego i mianowanego - akt nadania stopnia awansu zawodowego,

2) zaświadczenie dyrektora szkoły o wymiarze zatrudnienia nauczyciela oraz zajmowanym przez niego stanowisku w okresie odbywania stażu; w przypadku nauczyciela, który w okresie odbywania stażu zmienił miejsce zatrudnienia, oraz nauczyciela zatrudnionego w kilku szkołach, w każdej w wymiarze mniejszym niż połowa obowiązującego wymiaru zajęć, łącznie w wymiarze co najmniej połowy obowiązującego wymiaru zajęć, należy załączyć zaświadczenia ze wszystkich szkół, w których nauczyciel był zatrudniony w okresie stażu, o ile nie jest możliwe udokumentowanie zatrudnienia świadectwami pracy,

3) zatwierdzony plan rozwoju zawodowego oraz sprawozdanie z jego realizacji,

4) ocenę dorobku zawodowego za okres stażu,

5) w przypadku nauczyciela mianowanego - dokumentację potwierdzającą spełnianie wymagań określonych w § 5 ust. 2.

W tym par. 7 wyczerpyjąco podano co należy dołączyć do wniosku o postepowanie kwalifikacyjne i egzaminacyjne (odpowiednio: stazysta i kontraktowy).

Na podstawie pkt. 5 nauczyciel mianowany jest zobowiazany dołączyć dokumentacje, o której  mowa tamże.

Skoro nie wymienia się, jaką dokumentację ma jeszcze złożyć stażysta czy kontraktowy, z reguły interpretacyjnej a contrario wyłącza się obowiązek składania dokumentacji potwierdzającej spełnianie wymagań kwalifikacyjnych i egzaminacyjnych przez nauczyciela stażystę i kontraktowego, czyli przeciwnie niż to określono w stosunku do nauczyciela mianowanego w pkt.5.

Jednakże, zarówno nauczyciel stażysta, jak i kontraktowy, może dołączyć do wniosku dokumentację potwierdzającą spełnienie odpowiednich wymagań - tylko po co? Przecież ma on szansę / mozliwość ustnego wyłuszczenia swoich argumentów przed komisją i podczas tej rozmowy może zademonstrować, co mu się żywnie podoba i co przyczyni się do uzyskania awansu.

To wszystko dokładnie powinien znać już każdy opiekun stażu - nauczyciel mianowany, tylko kto to wymusi?

I dokładnie to trzeba wyczytać z tego rozporzadzenia

RomanG20-05-2003 11:28:41   [#03]

Myślę, że czas przerwać to wzajemne kąsanie się

na różnych wątkach :-((

Ciekaw jestem, która strona w końcu obierze taktykę milczenia...

Pamiętacie dziecięcą rymowankę?
Cisza na morzu , wicher dmie,
Za chwilę b... odezwie się.
A tym b... będzie ten,
Kto pierwszy pokąsa się.

:-)))

> Na nowym wos-ie uczę tego już moich uczniów w LO
benedu gda20-05-2003 11:41:41   [#04]

Romanie - przyjmuję reprymendę z pokora:-(

Jednak ktos musi wymusić na nauczycielach chęć poznawania prawa, które reguluje działalność edukacyjną - przecież nie proponuję reedukacji społeczno-prawnej na wzór chiński:-) Cieszę się tylko, że może młodsze pokolenie bedzie miało wyższą kulturę i świadomość prawną. Z czego też zapewne będziesz się cieszył:-)

Zabieram się za recenzję, zwłaszcza że już w piątek w stolicy będę miał okazję wysłuchać prof. Smyczyńskiego podczas Ogólnopolskiego Szczytu na Rzecz Dzieci.

Konto zapomniane20-05-2003 13:10:45   [#05]

Co wy na to

Moja pani wizytator powiedziała, że n-l ubiegajacy sie o mianowanego w teczce dostarcza  potwierdzenia wszelakiej działalności,jaką wykonywał,a która nie była ujęta w planie rozwoju.
Basik20-05-2003 13:38:08   [#06]

Oj, Beatko! Jaką Ty masz wspaniałą panią wizytator.

Jest to sensowne, w końcu Ty obserwujesz jego pracę i na tej podstawie wypisujesz mu ocenę.

Małgorzata1020-05-2003 22:12:15   [#07]

Mój drogi benedu gda

Dziekuję za wklejenie fragmentu rozporządzenia, z przyjemnością po raz kolejny rzuciłam okiem na ten miły zapis prawny. Twoja interpretacja jest mi dość bliska, ale cóż, nadal to tylko interpretacja. A jak zapewne rozmawiasz z uczniami podczas lekcji wiedzy o społeczeństwie, interpretacja zależy od interpretującego.

Zatem muszę pozostac przy interpretacji swojej: nie musi,

ale może.

Życzę sympatycznych uczniów, z "wysoką kulturą i świadomoscią prawną". 

Życzliwa rada: nie nadużywaj słowa "dokładnie"

grajko21-05-2003 18:08:48   [#08]

benedu gda

Życzliwa rada: nadużywaj słowa ''dokładnie''
benedu gda21-05-2003 18:19:36   [#09]

Grajko + Malgorzato

Serdeczne dzięki, mimo że ... Zdurniałem - nie lubię naleciałosci angielskich - ale staram się byc oszczedny w słowach.

Zatem siegam po piwo (niedokładnie), po Warkę (dokładniej), po Stronga - dokładnie.

W konsekwencji zdany jestem na komunikacje miejską w miejsce przyjemności sponiewierania dwóch pedałów (za dokładnie?:-)))

grajko21-05-2003 19:58:12   [#10]

benedu gda

Zdurniałeś i nie jesteś oszczędny w słowach.

Anka L21-05-2003 20:37:38   [#11]

Czyżby znowu ?

Nie tak dawno mielismy zbliżoną w tonie wymianę zdań. Czyżby ktoś za nią zatęsknił?
Zanim zaczęłam pisać na forum, przeczytałam poradnik Janusza. Niektóre punkty wzięłam sobie do serca. Może do innych też trafią? Nie psujmy atmosfery osobistymi przytykami :-)

1. nie wygłaszajmy oceniających i wartościujących sądów dotyczących innych poglądów - a w szczególności ludzi je głoszących,
  2. jeśli już sądzimy - to sądźmy efekty czyjejś pracy, a nie stan umysłowy, poziom wiedzy i kompetencji osoby ową pracę wykonującej,
grajko21-05-2003 20:58:28   [#12]

Aniu L

Oceniajmy kompetencje - benedu gda jest kompetentny.
grajko21-05-2003 21:02:14   [#13]

tylko

miartwi mine jego potok słów.
Stanisław26-05-2003 11:52:26   [#14]

Awans - dokumentacja

Moja watpliwość w związku z awansem na nauczyciela dyplomowanego : gdzie w ( w jakim paragrafie ) dokumentacj umieścić informacje na temat organizowanych konkursów  szkolnych .
beera26-05-2003 12:26:22   [#15]

wiesz

To TY decydujesz w jakim paragrafie, co umieszczasz.

Możesz organizowanie uznać za:  opracowanie i wdrożenie programu dotyczącego działań edukacyjnych, wychowawczych, opiekuńczych lub innych związanych odpowiednio z oświatą, pomocą społeczną lub postępowaniem w sprawach nieletnich,

lub: opracowywanie i wdrażanie przedsięwzięć i programów na rzecz doskonalenia swojej pracy i podwyższania jakości pracy szkoły, w tym wykorzystywanie i doskonalenie umiejętności stosowania technologii komputerowej i informacyjnej

Może to być także wykonywanie samodzielnie lub we współpracy z zespołem innych zadań na rzecz edukacji, pomocy społecznej, postępowania w sprawach nieletnich lub uzyskanie znaczących osiągnięć w pracy zawodowej.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]