Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Jak tam u Was z Platformą Edukacyjną? |
Power4 | 26-03-2008 22:25:14 [#01] |
---|
Na jakim etapie jesteście i jak to organizujecie?
Czy wielu nauczycieli robi to w domu?
Czy jesteście już w opisach uczniów?
Może podzielicie się wrażeniami drodzy dyrektorzy? |
Power4 | 26-03-2008 22:33:43 [#02] |
---|
Czy u Was tego nie ma? |
cynamonowa | 26-03-2008 22:36:35 [#03] |
---|
Platforma Obywatelska- działa:) o Edukacyjnej - nie słyszałam:) |
JarTul | 26-03-2008 22:37:27 [#04] |
---|
"A o co chodzi?" :-) |
grażka | 26-03-2008 22:37:56 [#05] |
---|
ja nie mam w domu żadnej Platformy :) |
Power4 | 26-03-2008 22:41:17 [#06] |
---|
rany to Wy nie wiecie co to za program-myślałam naiwnie że cała polska oświata to ma? |
skrzat | 26-03-2008 22:41:54 [#07] |
---|
w opisach uczniów jesteśmy - lepiej się nie przyznawać, bo dobrego zdania o niektórych nie mają ci uczniowie;) |
zgredek | 26-03-2008 22:42:15 [#08] |
---|
nie
a czemu nauczyciele robią to w domu? |
skrzat | 26-03-2008 22:42:32 [#09] |
---|
Power, to jakies regionalne wynalazki:) |
Power4 | 26-03-2008 22:46:02 [#10] |
---|
Ale SIO to znane Wam jest?
jeśli tylko sio i jakis program do arkuszy i planów finansowych gminych macie a tego dodatkowo nie
za innych chociaż trzymajcie kciuki,użalcie się chociaż
ten nowy to jak sio i drugi w/w razem wzięty, właśnie wdrażamy |
Power4 | 26-03-2008 22:48:53 [#11] |
---|
no nawet obszerniejszy "nieco" niż te oba razem wzięte
a Ty Skrzacie się pośmiejesz nad opisem jak Ci ten program wprowadzą))) |
zgredek | 26-03-2008 22:49:40 [#12] |
---|
my ze skrzatem będziemy robić to w domu;-)))))))) |
Power4 | 26-03-2008 22:51:57 [#13] |
---|
zgredku dane do świadectw pisanych komputerowo też wiele osób n-li dane wprowadza w domu a to nieco obszerniejsze jest |
Power4 | 26-03-2008 22:53:04 [#14] |
---|
oj babeczki, babeczki mnie aż tak śmieszno nie jest |
zgredek | 26-03-2008 22:53:49 [#15] |
---|
power - wiesz ja w zasadzie wszystko wprowadzam w domu - bo w szkole to uczę młodzież i nie mam czasu na wprowadzanie;-) |
zgredek | 26-03-2008 22:54:40 [#16] |
---|
uśmiechnij się:-) |
Power4 | 26-03-2008 22:57:18 [#17] |
---|
do tego jest potrzebny internet a nie każdy n-l go w domu ma i wtedy musi robić to w szkole
Dlatego byłam ciekawa jak w zależności od bazy organizują to w szkole to dyrektorzy |
zgredek | 26-03-2008 22:59:00 [#18] |
---|
no widzisz - jak rozwijasz temat to jakoś bardziej rozumiem o co chodzi
ale po Twoim pierwszym poście to jakos wszystko dziwnie zabrzmiało - to i zadawalismy pytania dodatkowe;-) |
Power4 | 26-03-2008 22:59:27 [#19] |
---|
uśmiecham się bo u mnie leci z tym do przodu ale liczyłam że może inni mają jakieś lepsze, ciekawsze pomysły na sprawny przebieg prac |
cynamonowa | 26-03-2008 23:01:32 [#20] |
---|
Power4 - to zdradź o co z tą platformą chodzi...? |
Power4 | 26-03-2008 23:02:27 [#21] |
---|
no tylko rzeczywiście jeśli tego programu nie macie to nie ma co pisać i skojarzenia macie jakie macie |
jatoja | 26-03-2008 23:03:55 [#22] |
---|
Płaćforma?
Skojarzenie takie. Czesne przelewałam. |
Power4 | 26-03-2008 23:07:10 [#23] |
---|
znasz Sio i program do świadectw komputerowych i dowolny program do pisania planów finansowych oraz tworzenia arkuszy organizacyjnych i program do prowadzenia księgi uczniów?
jeśli tak
złącz to razem i dodaj drugie tyle danych i to właśnie jest ten program nowy |
Power4 | 26-03-2008 23:14:22 [#26] |
---|
i wcale nie chcę narzekać tylko chcę jak najlepiej zorganizować bo administratorami są dyrektorzy i liczyłam po prostu na zwykłą wymianę doświadczeń |
skrzat | 26-03-2008 23:15:53 [#27] |
---|
łomatko, to co z tego wyjdzie, Power?? I po co??
Taka baza: stopnie uczniów+planowanie wydatków i przychodów+ plan lekcji+ ......:-O. |
Marek Pleśniar | 26-03-2008 23:18:02 [#28] |
---|
to oczywista oczywistość - taka integracja
będzie to wszędzie w końcu
warto sie uczyć |
Power4 | 26-03-2008 23:26:58 [#29] |
---|
ooo
Dzięki Marku.
Wiem już chociaż że ma to chyba kilka miast co najmniej-widać nie wśród uczestników forum. |
Marek Pleśniar | 26-03-2008 23:28:25 [#30] |
---|
chyba nie sądzisz że te tysiące forumowiczów własnie taraz siedzą i czytają:-)
czyta kilkuset |
Power4 | 26-03-2008 23:33:41 [#31] |
---|
Skrzat
właśnie dlatego chciałam się wymienić doświadczeniami bo tylko właściwe podejście dyrektora może zapewnić sprawny przebieg prac: nauczyciele , sekretariat, księgowa, pedagog, intendent, moja obsługa nadania haseł.... zwłaszcza jak duża placówka a niewielu nauczycieli ma prywatne komputery i dostęp do internetu w domu(lub potrafi pokonać wymagania), gdy baza w szkole czasem niewielka .... |
Power4 | 26-03-2008 23:35:11 [#32] |
---|
Marku-miałam na myśli obecnych w tym wątku forumowiczów |
Power4 | 26-03-2008 23:37:20 [#33] |
---|
no i skrzacie wtedy (jak cała Polska będzie to miała)już chyba nie będzie tych programów innych np SIO |
BożenaB | 26-03-2008 23:56:15 [#34] |
---|
"... właściwe podejście dyrektora może zapewnić sprawny przebieg prac: nauczyciele , sekretariat, księgowa, pedagog, intendent, moja obsługa nadania haseł.... "
Jak wszyscy zajmą się tą platformą, to trzeba by uczniów wyrzucić ze szkoły... będzie jeszcze sprawniej ;-)
To szkoła jeszcze wtedy będzie? ;-) |
Marek Pleśniar | 27-03-2008 00:03:23 [#35] |
---|
czemu jako dyrektor Bożeno nie oddzielasz sfery zarządzania organizacyjnego od dydaktyki? To jedno drugiemu służy przeciez? "Lepsza szkoła poprzez lepsze zarządzanie"
dzięki systemom tego typu nie umykają potrzeby dzieci i pieniądze |
Power4 | 27-03-2008 00:11:15 [#36] |
---|
Chciałabym się dowiedzieć
czy i jak dyrektorzy przeprowadzili szkolenie kadry w tym zakresie czy tylko dali odpowiednie instrukcje, czy też korzystali z pomocy informatyków i w jakim zakresie,
czy instalki certyfikatów dali na kilka szkolnych komputerów- czy w pracowni inf
gdyby ktoś z czytających wiedział o czym piszę i chciał zabrać głos chętnie wymienię się informacjami także na priva |
Power4 | 27-03-2008 00:16:05 [#37] |
---|
Bożenko mamy tylko 2 wyjścia:
1. właściwie zorganizować i rozdzielić zadania
2. albo wprowadzić samemu-ale to nie jest możliwe bo baza danych ogromna i dotyczy pracy na wszystkich prawie stanowiskach |
BożenaB | 27-03-2008 07:21:27 [#38] |
---|
"czemu jako dyrektor Bożeno nie oddzielasz sfery zarządzania organizacyjnego od dydaktyki"
Ja nie oddzielam? Kto tutaj pisze o zaangażowaniu nauczycieli w platformę zamiast w dydaktykę? Czy ja?
Coraz większe widzę angażowanie nauczycieli w takie "zarządzania" zamiast w zarządzanie nauką dzieci. Zamiast zaangażować się w planowanie dydaktyczne, refleksję nad przebiegiem procesu dydaktycznego, nad uczniem, sprawami wychowawczymi, nauczyciel jest zaangażowany w platformy i inne cuda.
Mamy Power 3 wyjscie: Zatrudnić pracowników do obsługi tej bazy dannych. Tak rozwiązano by ten problem w każdej normalnej firmie. Nie odrywano by pracowników produkcyjnych od ich pracy. |
beera | 27-03-2008 07:28:55 [#39] |
---|
Nauczyciele powinni byc zaangażowani w cos co nie jest dydaktyką, ale jest takim trochę "działaniem okołodydaktycznym", jeśli wynika to z potrzeb jakie mają uczniowie, czy szkoła.
Nie wiem, jak działa ta platforma i w czym szkole będzie potem pomocna, ale jesli to np. jest to wprowadzanie danych do wypisywania świadectw, które to wypisywanie jest obowiązkiem nauczyciela, to czy nie jest przesadą nawoływanie, iż jest to przesadne zaangazowanie nauczycieli?
W zasadzie często o tym słyszę, ze zaangazowanie nauczycieli w różne działania jest przesadne. A to, ze plany piszą, a to opieka nad stazystą, a to tu. Nie wiem, czy czasem nie jest przesadą to nawoływanie ;) |
BożenaB | 27-03-2008 08:10:30 [#40] |
---|
Nie miałam na myśli świadectw ani opieki nad stażystą itp.
Power pisze, że do platformy trzeba wprowadzić dużo danych. Uważam, że w takim razie powinni być do tego odrębni pracownicy.
Od kilku dni Kasia - młoda fizyczka przygotowuje cenny dydaktycznie pokaz/ doświadczenie. Pokaz z omówieniem zajmie ok 1 min lekcji. Już poświęciła na niego ok 10 godz. i to jeszcze nie koniec.
Gdyby Kasia wiedziała, że musi poświęcić czas na "platformę", to pewnie nie przygotowałaby tej pomocy. Z opiekunem stażu nie przesiedzialaby wiele godzin rozmawiając o problemach w klasie, o potknięciach dydaktycznych, o lepszych/gorszych sposobach wprowadzania pojęć itp. Wiem, bo jestem jej opiekunem stażu...
Mam pytanie:
Który z dyrektorów na pytanie nauczyciela: co mam robić: platformę czy przygotowanie pokazu, na które potrzebuję 10h czasu, powie: a chromol platformę/ czy co tam innego podobnego wymyślą jeszcze/, przygotuj pokaz dla dzieci. Kto tak odpowie? Bo obawiam się, że nikt z Was.
|
grażka | 27-03-2008 08:16:09 [#41] |
---|
Ja z przedszkola, więc mnie to pewnie nie dotyczy - ale przygotowanie do jednych, dogodzinych zajęć to kilka godzin (z epoki przedkomputerowej około 15) pracy koncepcyjno-twórczej, łacznie z kartą/kartami pracy (nie mam z własnego wyboru podręcznika, planuje działania indywidualnie dla dzieci). Jaka platforma z danymi zapewni mi realizację potrzeb dzieci? |
dhausner | 27-03-2008 08:28:19 [#42] |
---|
Jest wiele platform edukacyjnych jedne są darmowe (wolne oprogramowanie np Moodle, inne nie). Kończę właśnie studia podyplomowe kształcenie na odległość KNO w ramach projektu unijnego koordynowanego przez Uniwersytet Warszawski. Moja uczelnia to Uniwersytet Wrocławski.Platforma Moodle może być zainstalowana na serwerze szkolnym. Daje duże możliwości np. forum, głosowania. Nauczyciele mogą prowadzić kursy zdalne dla uczniów. Wymaga to jednak dużych nakładów pracy ze strony nauczyciela. Na platformie można umieszczać pliki, tworzyć testy, przeprowadzać warsztaty. Według mnie dla dzieci i młodzieży to tylko zajęcia pozalekcyjne, ewentualnie uzupełniające wyrównawcze. Natomiast świetnie nadaje się do kształcenia dorosłych. Co do przedszkola. Moja koleżanka, która razem ze mną studiuje jest dyrektorem przedszkola. Dzieciaki uczestniczą w E-twininig, w Comeniusie, a teraz dla rodziców i dzieci na miejskim serwerze zainstalowana jest Moodle z kursem. Więc w przedszkolu też można. |
Ania | 27-03-2008 08:30:38 [#43] |
---|
My nie mamy platformy, ale Zintegrowany System Zarządzania Oświatą :)
W Krakowie, znaczy :) |
beera | 27-03-2008 08:34:01 [#44] |
---|
taka ta dyskusja tak/nie
Jak bedzie pracowała na platformie, to się nie przygotuje do lekcji.
Czyli, jak nie będzie, to przygotuje się świetnie do zajęć.
Nie wiem, ale jak dla mnie nie jest to takie czarno/białe wszystko.
Nie ma co zakładac z gory, że wszystko, co się chce wprowadzic, zmienic jest na niekorzyśc nauczyciela, uczniów, szkoły, itp. Czasem tak nie jest - jak wynika z postu Danusi. |
grażka | 27-03-2008 08:55:30 [#45] |
---|
Ok, ale porównanie do SIO skrzyżowanego ze świadectwami plus wydatkami placówki daje zupełnie inne wrażenie. :) |
beera | 27-03-2008 08:58:26 [#46] |
---|
no pewnie |
AnJa | 27-03-2008 09:08:52 [#47] |
---|
cos tam o tej platformie obiło mi się- generalnie dobra rzecz,ale do zarządzania póki co, a nie dydaktyki
czyli powinna to robić administracja, albo jakoś tak powinno się to zrobić by nauczyciele byli najmniej obciązeni
u nas np. przy świadectwach wklepują tylko oceny, wkładją gilosza i naciskają "druku"
podejrzewam, że tam gdzie już w szkołach było oprogramowanie wspomagajace wszystkie te dane da się zaimportować - nie zmienia to faktu, ze jednak kiedyś ktoś je wklepał lub doklepuje na bieżaco(u nas sekretariat te uczniowskie)
opinie sa jednak jednoznacznie na plus- ot, choćby wydawanie setek zaswiadczeń i poświadczeń, których wypisywanie zajmowało masę czasu, a które teraz generowane są automatycznie |
BożenaB | 27-03-2008 10:23:55 [#48] |
---|
Asiu, nie miałam zamiaru wprowadzić tutaj czarno - białej tonacji. Chciałam wyrazić obawy moje... można przedobrzyć z obciążaniem nauczycieli pracami, które są dalekie od dydaktyki i zaszkodzić uczniom...
Już tak miałam, że musiałam wybrać: przygotowanie lekcji dla uczniów albo przygotowanie danych dla (...). I, niestety, musiałam wybrać przygotowanie danych :-(
A jak prowadzi się lekcje przychodząc do pracy zmęczonym i niedospanym, to pewnie wiecie...
Doba ma tylko 24h... |
skrzat | 27-03-2008 12:08:45 [#49] |
---|
Ok...Skoro 'platforma' to baza danych o szkole i baza danych o uczniach, to mogę zająć się sporządzaniem bazy danych o moich uczniach. Chciałabym jednak, aby to miało jakiś sensowny cel - aby nie było sztuką dla sztuki czy tylko zarobkiem firmy, która taki program razem z modułami opracowała.
Wobec tego;
-koniec z ręcznie sporządzana księgą uczniów, koniec z arkuszami 'ręcznymi', koniec z dziennikiem i wypełnianiem co roku tego samego, koniec z wypisywaniem kartek dla rodziców na każdą wywiadówkę - drukuję je sobie przez chwilkę, koniec z wypisywaniem świadectw w domu - dostaję swój komputer, dostaję gilosze i dobrą drukarkę. Robię to w szkole.Prowadzę dziennik elektroniczny - mam na biurku w szkole komputer ze stosownymi zabezpieczeniami. Mogę informować rodziców o ocenach drogą elektroniczną - więcej: sami sobie zajrzą do swojego dziecka, bo mają odpowiednie hasła. .......
Pomijam to, że część z tych spraw powinna załatwiać administracja szkoły, a nie wychowawca. |
AnJa | 27-03-2008 12:11:58 [#50] |
---|
mniej więcej
tyle, że perspektywicznie niektóre, albo wcale
u nas są kompki w pokoju nauczycielskim- trochę zabytkowe, ale na razie ciągną
dziennika nie mamy - ze względu na głupi bo niczym nieuzasadniony opór dyrektora (nie, bo nie) |
|