Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Komisja wyborcza i referendalna
strony: [ 1 ]
grażka19-05-2003 19:53:48   [#01]

Czy macie - nie, napewno macie w szkołach siedziby tzw. lokali wyborczych. My w naszym przedszkolu mamy od kilku lat dwie.  :-(((

Jeszcze jedna byłaby OK, bo na drugą trzeba opróżniać klasę, dzielić dzieci, zdejmować dekoracje - puste ściany muszą być. No dobrze, to jakoś posłusznie robiliśmy tyle lat - pracownicy przedszkola, bo komisja pojawia się dzień przed wyborami i sprawdza, czy wszystko zgodnie z jej życzeniami - rozumiem, że ma do tego jakąś podstawę prawną. :-/

Natomiast dziś puściły mi nerwy. Komisja bowiem ma mieć dopisane na tablicy po słowach "Obwodowa Komisja Wyborcza" określenie "do spraw referendum". I ma to PRZEDSZKOLE zrobić.

Od kilku lat nie dostałam długopisu ani niczego potrzebnego do pracy, poza dziennikiem zajęć. Ksero - zakupione gdy jeszcze było można przez rodziców za kasę z balu sylwestrowego i karnawałowego właśnie się zepsuło. I nie ma pieniędzy na naprawę. Dyrekcja właśnie zrezygnowała z wszystkich prenumerat - patrz j.w. Całą masę rzeczy kupujemy z tzw. pieniędzy klasowych (to wpłata rodziców na tzw. wyprawke plastyczną, nic sami już nie kupują ani nie przynoszą do przedszkola). Składamy się też z nich na papier i toner.

Ale dlaczego mam z tego sfinansować zakup farby olejnej do odnowienia tablicy komisji wyborczej? Bo alternatywą jest ewentualnie składka nauczycieli lub sponsoring prywatny dyrektora. Co oni myślą, że namaluje się to plakatówką? I czy tak naprawdę odpowiada za taką rzecz placówka, a nie jakieś ciało do spraw referendum? Gdzie szukać odpowiedzialnych - i podstawy prawnej na nich?

Elusia19-05-2003 19:57:47   [#02]

Przeszkole????????? Nam pani z UM powiedziała, że nam je dostarczą.Mają na to pieniądze. Ktoś chce was wpuścić w maliny.

Marek z Rzeszowa19-05-2003 20:29:55   [#03]

Zgłoś to do PKW, to organ dostanie po łapach. Za przygotowanie lokali wyborczych dostaje niemałą kasę.

Jesli oczywiście lubisz się narażać organowi...

;-))

Marek

ps.

Poza tym - nigdy nie zdejmowałem dekoracji w klasach (salach). Niby jakim prawem? Czyżby 2+2=4 albo "Ala ma kota" było propagandą wyborczą?

Elusia19-05-2003 20:41:29   [#04]
No właśnie. Moje dziewczyny z np to nawet robia specjalną dekorację - najładniejsze prace dzieci.
Janusz z W19-05-2003 20:52:17   [#05]

Grażko jesteśmy z Tobą ;-)

Oczywiście, że moi poprzednicy mają rację. Organ prowadzący dostaje na okoliczność referendum ekstra dotację. Wbrew pozorom nie jest to pieniądz poważny, ale jest. Ty prowadząc przedszkole z formalnoprawnego punktu widzenia nie możesz wydawać środków na przygotowanie lokalu (nie możesz tego później wykazać tego w sprawozdaniu finansowym). Jeśli organ może, a Ty chcesz może Ci przekazać środki z przeznaczeniem na przygotowanie lokalu.
grażka19-05-2003 21:51:34   [#06]
Dziękuję wszystkim za dobre wieści - zobaczymy, co da się zrobić!

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]