Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
znów drukowanie swiadectw. |
Marek Pleśniar | 19-05-2003 00:20:39 [#01] |
---|
wyobraźcie sobie, ze ze strony MENiSu zdjęto wyjasnienie w sprawie drukowania świadectw. I mamy pełną.. niejasność:-) Pozwolę sobie wystosować od OSKKO pismo z prośbą o zajęcie wreszcie stanowiska w tej sprawie. Nadal sytuacja jest taka sama - z przepisów nie wynika zakaz drukowania świadectw w szkole. |
Janusz Pawłowski | 19-05-2003 00:29:18 [#02] |
---|
Sorry Marku - lekkie sprostowanie. Dlaczego mamy niejasność? Chyba raczej jasność. Z przepisów nie wynika zakaz drukowania świadectw. Ministerstwo wycofało się z twierdzenia, że drukowanie jest niezgodne z prawem. Ale oczywiście - można prosić, aby wycofało się bardziej wyraźnie. To dla uspokojenia rozdygotanych nerwów. |
Janusz Pawłowski | 19-05-2003 00:53:42 [#03] |
---|
Ale istotnie dziwi takie zdjęcie infromacji bez żadnego komentarza. Może jednak jakiś jest? Coraz trudniej na witrynie MENiSu znaleźć istotne informacje. |
Gaba | 19-05-2003 04:43:49 [#04] |
---|
Nam było czytane Słowo MENiSa jako do wierzenia podane, na bardzo kulturalną sugestię, że takie stanowisko prawne nie ma umocowania prawne - powiedzino - trudno, tak sobie życzą... Więc, jak sobie życzą i... - ja już musiałam kupić te okropne świadectwa, choć mi jest to bardzo nie na rękę. Każde inne, nawet od tego samego drukarza. |
Marek Pleśniar | 19-05-2003 05:39:48 [#05] |
---|
o to to no i właśnie Januszu o to chciałbym żebyśmy poprosili - o wyraźniejsze wycofanie się:-) Sądzisz że to takie cichaczem wycofanie sie - to zniknięcie informacji? Na konferencji w Poznaniu p. Zawisza odpowiedziała jakoś wymijająco. Część ludzi się tu zdeklarowała że będzie drukować a potem siedzieć - na szczęście w dobrym towarzystwie:-) Warto poprosić kogoś z ministerstwa żeby odwiedził swoich w więzieniu:-) Może jakieś paczki żywnościowe? Zdumiewające jak trudno przez gardło przechodzi urzędnikom przyznanie się do braku racji. |
BożenaB | 19-05-2003 07:46:57 [#06] |
---|
Ze strony menisu zdjęto też wzory świadectw. W zał do rozp z wykazem wzorów świadectw, przy nowych numerach wzorów nie ma już linków do wzorów. |
Janusz Pawłowski | 19-05-2003 09:46:33 [#07] |
---|
No i wiadomo więcej. Ministerstwo stwierdziło w piątek, że decyzja nie miała podstaw prawnych. Odpowiednia informacja ma pojawić się na stronie internetowej ministerstwa.
- Zakaz wyszedł z mojego departamentu. Winę biorę na siebie. Była to nadinterpretacja przepisów - mówi Anna Zawisza, dyrektorka departamentu kształcenia ogólnego, specjalnego i profilaktyki społecznej w MENiS.
Więcej: http://www1.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,1481735.html |
Janusz Pawłowski | 19-05-2003 09:47:32 [#08] |
---|
A! Zapomnialem ująć w cudzysłowy - wstawiony wyżej tekst, to cytat z wyborczej. |
Elusia | 19-05-2003 10:12:52 [#09] |
---|
Pewnie się wystraszyli, że im się więzienia przepełnią : - ))) patrz wątek "świadectwa dla specjalistów" http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=2677#FBK |
beera | 19-05-2003 10:22:28 [#10] |
---|
:-)) kurka, trochę się cieszyłam na to więzionko ;-) ......... Pismo OSKKO wczoraj poszło do MENISA. Ciekawe, co będzie pierwsze- odpowiedź na nie, czy informacja na menowskiej stronie... |
benedu gda | 19-05-2003 13:11:43 [#11] |
---|
Ktoś podczytuje Forum i wyciąga wnioski:-))) Rewelacja!!! A już cieszyłem się, że będę miał powód, by wrócić do profesji, którą wykonywałem przez kilka lat - wychowawcy więziennego:-) |
benedu gda | 19-05-2003 13:16:10 [#12] |
---|
Gdy nie wiadomo o co chodzi ... A widzicie, jak przy okazji mozna zadbać o interes firmy, która juz kilka lat temu opracowała program do drukowania swiadectw:-) |
Janusz Pawłowski | 19-05-2003 13:46:21 [#13] |
---|
Dbanie o interes firmy jest be, czy opracowanie programu do drukowania świadectw jest be, czy zarabienie na tym co się opracowało jest be? |
benedu gda | 19-05-2003 15:14:32 [#14] |
---|
Uderz w stół a ... wybuchnie:-))) Januszu, wyluzuj:-) Przecież na tym polega kapitalizm - dbanie o interesy firmy - własnej firmy, firmy - której jest się udzialowcem, która się zarzadza. Także tej, której jest sie pracownikiem. I nic w tym złego, zadne be. Dlaczego swoje retoryczne pytania probujesz wkładać w moje usta? To niehigieniczne:-) Również intelektualnie:-) Sam też lubię harować - na swoim i dla osobistych korzysci, wg rynkowej oceny i w ostrej konkurencji, a nie pośród krasnali czy sierotek Maryś:-) A ze MENiS się podkłada - to ich (menis-terialnego kierownictwa) problem, jak mawiają pragmatyczni Amerykanie. Minister zawsze może wyciągnąć stosowne wnioski personalne, zwłaszcza że najął od (do) oświaty nowego sekretarza stanu, który też ma prawo dobrać sobie współpracowników, a niektórych odesłać na emeryturę:-) |
Roman K | 19-05-2003 15:19:11 [#15] |
---|
Smutno mi Panie, że nie (za to) będe siedział ;) Szkoda, że tak prosty temat musiał wywołać taki ferment w narodzie :):) Roman_K |
fredi | 19-05-2003 15:20:11 [#16] |
---|
Już pisałem jak pracuje menis.
Pisze, myśli , dochodzi do wniosku ,że napisał głupotę, wyciera lub twierdzi , że napisAŁ TO CO MOŻNA PRZECZYTAĆ W ROZPORZĄDZENIU.
Po tygodniu przerwy wszystko od nowa. |
Zola | 19-05-2003 18:47:29 [#17] |
---|
a ludziska mają zajęcie - wszystkie ludziska |
fredi | 19-05-2003 18:55:25 [#18] |
---|
i moze o to chodzi?! |
benedu gda | 19-05-2003 19:14:18 [#19] |
---|
Fredi, święte słowa:-))) ale jazda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Spoko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na Szucha? Nie - tylko na rowerze, za godzinkę - na godzinkę:-))) |
beera | 20-05-2003 10:40:00 [#20] |
---|
no tak.. a na stornie menisa jakgdyby cisza. łatwiej wysmażać stanowiska mniej zręcznie z nich się wycofywać |
Gaba | 21-05-2003 16:10:01 [#21] |
---|
reszta jest milczeniem... W związku z kwestią, czy przepisy rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 stycznia 2000 r. w sprawie zasad wydawania oraz wzorów świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych, sposobu dokonywania ich sprostowań i wydawania duplikatów, a także zasad legalizacji dokumentów przeznaczonych do obrotu prawnego z zagranicą oraz zasad odpłatności za wykonywanie tych czynności (Dz. U. Nr 6, poz. 73 z późniejszymi zmianami) sprzeciwiają się korzystaniu przez szkoły z oprogramowania komputerowego w procesie druku i wypełniania świadectw, Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu przedstawia następujące stanowisko. 1. Co do świadectw szkolnych promocyjnych i świadectw ukończenia szkoły. Z rozporządzenia nie wynika w sposób jednoznaczny zakaz drukowania blankietów ww. kategorii świadectw przy pomocy programu komputerowego. Dotyczy to przypadków, gdy: 1) na papier pokryty siatką ozdobną - giloszem i zawierającym na pierwszej stronie mikrodruk, korzystając z oprogramowania, nanosi się pozostałe - zgodne z wzorem określonym w rozporządzeniu - elementy blankietu świadectwa, 2) jednocześnie (korzystając z oprogramowania) nanosi się na papier pokryty giloszem pozostałe elementy blankietu świadectwa i wypełnia je pismem komputerowym. Oczywiście komputerowe wydruki blankietów świadectw, jak i wypełnione komputerowo świadectwa muszą odpowiadać wszystkim wymogom przewidzianym w rozporządzeniu. 2. Co do świadectw dojrzałości. § 16 ust. 2 rozporządzenia stanowi: "Druki świadectw dojrzałości oznacza się w miejscu wskazanym we wzorach serią i numerem ustalanym przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania odrębnie dla każdego producenta". Producent, w rozumieniu cytowanego przepisu, musi zatem spełniać dwa warunki: być dysponentem ww. oznaczeń (serii i numerów wskazanych przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania) i zarazem wytwórcą kompletnych druków / blankietów świadectw. Te warunki oczywiście nie będą spełnione, gdy w procesie druku blankietów świadectw dojrzałości weźmie jeszcze udział szkoła. A właśnie z takim udziałem - niedopuszczalnym w świetle § 16 ust. 2 rozporządzenia - mielibyśmy do czynienia, gdyby szkoła w przypadku świadectw dojrzałości posługiwała się oprogramowaniem komputerowym, w taki sposób, jak w odniesieniu do sposobu opisanego w pkt 1. |
bogna | 21-05-2003 17:27:55 [#22] |
---|
dla mnie jednak więzienie Szkoda że pani A. Zawisza nie wzięła pod uwagę, że dla świadectw dojrzałości papier może być pokryty giloszem i mieć naniesioną serię i nr :-( |
benedu gda | 21-05-2003 17:40:49 [#23] |
---|
Nie grzeczne i nie retoryczne pytanie Które ze stwierdzeń jest dziś bardziej aktualne: Polegać jak na Z.? czy Polec jak na Z.? :-) |
Gaba | 21-05-2003 18:17:59 [#24] |
---|
kiedyś to się polegało jak na Zawiszy... teraz to zapewne można już polec na Zawiszy - tak, jak ja poległam na wykładniach (ustawa o ochornie...0 | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|