Forum OSKKO - wątek

TEMAT: znów drukowanie swiadectw.
strony: [ 1 ]
Marek Pleśniar19-05-2003 00:20:39   [#01]

wyobraźcie sobie, ze ze strony MENiSu zdjęto wyjasnienie w sprawie drukowania świadectw. I mamy pełną.. niejasność:-)

Pozwolę sobie wystosować od OSKKO pismo z prośbą o zajęcie wreszcie stanowiska w tej sprawie. Nadal sytuacja jest taka sama - z przepisów nie wynika zakaz drukowania świadectw w szkole.

Janusz Pawłowski19-05-2003 00:29:18   [#02]

Sorry Marku - lekkie sprostowanie.

Dlaczego mamy niejasność?
Chyba raczej jasność.

Z przepisów nie wynika zakaz drukowania świadectw.
Ministerstwo wycofało się z twierdzenia, że drukowanie jest niezgodne z prawem.

Ale oczywiście - można prosić, aby wycofało się bardziej wyraźnie.
To dla uspokojenia rozdygotanych nerwów.

Janusz Pawłowski19-05-2003 00:53:42   [#03]

Ale istotnie

dziwi takie zdjęcie infromacji bez żadnego komentarza.

Może jednak jakiś jest?
Coraz trudniej na witrynie MENiSu znaleźć istotne informacje.

Gaba19-05-2003 04:43:49   [#04]

Nam było czytane Słowo MENiSa jako do wierzenia podane, na bardzo kulturalną sugestię, że takie stanowisko prawne nie ma umocowania prawne - powiedzino - trudno, tak sobie życzą...

Więc, jak sobie życzą i... - ja już musiałam kupić te okropne świadectwa, choć mi jest to bardzo nie na rękę. Każde inne, nawet od tego samego drukarza.

Marek Pleśniar19-05-2003 05:39:48   [#05]

o to to

no i właśnie Januszu o to chciałbym żebyśmy poprosili - o wyraźniejsze wycofanie się:-) Sądzisz że to takie cichaczem wycofanie sie - to zniknięcie informacji?

Na konferencji w Poznaniu p. Zawisza odpowiedziała jakoś wymijająco.

Część ludzi się tu zdeklarowała że będzie drukować a potem siedzieć - na szczęście w dobrym towarzystwie:-) Warto poprosić kogoś z ministerstwa żeby odwiedził swoich w więzieniu:-) Może jakieś paczki żywnościowe?

Zdumiewające jak trudno przez gardło przechodzi urzędnikom przyznanie się do braku racji.

BożenaB19-05-2003 07:46:57   [#06]
Ze strony menisu zdjęto też wzory świadectw. W zał do rozp z wykazem wzorów świadectw, przy nowych numerach wzorów nie ma już linków do wzorów.
Janusz Pawłowski19-05-2003 09:46:33   [#07]

No i wiadomo więcej.

Ministerstwo stwierdziło w piątek, że decyzja nie miała podstaw prawnych. Odpowiednia informacja ma pojawić się na stronie internetowej ministerstwa.

- Zakaz wyszedł z mojego departamentu. Winę biorę na siebie. Była to nadinterpretacja przepisów - mówi Anna Zawisza, dyrektorka departamentu kształcenia ogólnego, specjalnego i profilaktyki społecznej w MENiS.

Więcej: http://www1.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,1481735.html

Janusz Pawłowski19-05-2003 09:47:32   [#08]

A!

Zapomnialem ująć w cudzysłowy - wstawiony wyżej tekst, to cytat z wyborczej.
Elusia19-05-2003 10:12:52   [#09]
Pewnie się wystraszyli, że im się więzienia przepełnią : - ))) patrz wątek "świadectwa dla specjalistów" http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=2677#FBK
beera19-05-2003 10:22:28   [#10]

:-))

kurka, trochę się cieszyłam na to więzionko ;-)

.........

Pismo OSKKO wczoraj poszło do MENISA. Ciekawe, co będzie pierwsze- odpowiedź na nie, czy informacja na menowskiej stronie...

benedu gda19-05-2003 13:11:43   [#11]

Ktoś podczytuje Forum i wyciąga wnioski:-)))

Rewelacja!!!

A już cieszyłem się, że będę miał powód, by wrócić do profesji, którą wykonywałem przez kilka lat - wychowawcy więziennego:-)

benedu gda19-05-2003 13:16:10   [#12]

Gdy nie wiadomo o co chodzi ...

A widzicie, jak przy okazji mozna zadbać o interes firmy, która juz kilka lat temu opracowała program do drukowania swiadectw:-)
Janusz Pawłowski19-05-2003 13:46:21   [#13]
Dbanie o interes firmy jest be, czy opracowanie programu do drukowania świadectw jest be, czy zarabienie na tym co się opracowało jest be?
benedu gda19-05-2003 15:14:32   [#14]

Uderz w stół a ... wybuchnie:-)))

Januszu, wyluzuj:-)

Przecież na tym polega kapitalizm - dbanie o interesy firmy - własnej firmy, firmy - której jest się udzialowcem, która się zarzadza. Także tej, której jest sie pracownikiem. I nic w tym złego, zadne be. Dlaczego swoje retoryczne pytania probujesz wkładać w moje usta? To niehigieniczne:-) Również intelektualnie:-) Sam też lubię harować - na swoim i dla osobistych korzysci, wg rynkowej oceny i w ostrej konkurencji, a nie pośród krasnali czy sierotek Maryś:-)

A ze MENiS się podkłada - to ich (menis-terialnego kierownictwa) problem, jak mawiają pragmatyczni Amerykanie. Minister zawsze może wyciągnąć stosowne wnioski personalne, zwłaszcza że najął od (do) oświaty nowego sekretarza stanu, który też ma prawo dobrać sobie współpracowników, a niektórych odesłać na emeryturę:-)

Roman K19-05-2003 15:19:11   [#15]

Smutno mi Panie, że nie (za to) będe siedział ;)

Szkoda, że tak prosty temat musiał wywołać taki ferment w narodzie :):)

Roman_K

fredi19-05-2003 15:20:11   [#16]
Już pisałem jak pracuje menis.
Pisze, myśli , dochodzi do wniosku ,że napisał głupotę,  wyciera lub twierdzi , że napisAŁ TO CO MOŻNA PRZECZYTAĆ W ROZPORZĄDZENIU.

Po tygodniu przerwy wszystko od nowa.
Zola19-05-2003 18:47:29   [#17]
a ludziska mają zajęcie - wszystkie ludziska
fredi19-05-2003 18:55:25   [#18]
i moze o to chodzi?!
benedu gda19-05-2003 19:14:18   [#19]

Fredi, święte słowa:-)))

ale jazda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Spoko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Na Szucha?

Nie - tylko na rowerze, za godzinkę - na godzinkę:-)))

beera20-05-2003 10:40:00   [#20]

no tak..

a na stornie menisa jakgdyby cisza.

łatwiej wysmażać stanowiska mniej zręcznie z nich się wycofywać

Gaba21-05-2003 16:10:01   [#21]

reszta jest milczeniem...

W związku z kwestią, czy przepisy rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 stycznia 2000 r. w sprawie zasad wydawania oraz wzorów świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych, sposobu dokonywania ich sprostowań i wydawania duplikatów, a także zasad legalizacji dokumentów przeznaczonych do obrotu prawnego z zagranicą oraz zasad odpłatności za wykonywanie tych czynności (Dz. U. Nr 6, poz. 73 z późniejszymi zmianami) sprzeciwiają się korzystaniu przez szkoły z oprogramowania komputerowego w procesie druku i wypełniania świadectw, Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu przedstawia następujące stanowisko.

1. Co do świadectw szkolnych promocyjnych i świadectw ukończenia szkoły.

Z rozporządzenia nie wynika w sposób jednoznaczny zakaz drukowania blankietów ww. kategorii świadectw przy pomocy programu komputerowego. Dotyczy to przypadków, gdy:

1) na papier pokryty siatką ozdobną - giloszem i zawierającym na pierwszej stronie mikrodruk, korzystając z oprogramowania, nanosi się pozostałe - zgodne z wzorem określonym w rozporządzeniu - elementy blankietu świadectwa,

2) jednocześnie (korzystając z oprogramowania) nanosi się na papier pokryty giloszem pozostałe elementy blankietu świadectwa i wypełnia je pismem komputerowym.

Oczywiście komputerowe wydruki blankietów świadectw, jak i wypełnione komputerowo świadectwa muszą odpowiadać wszystkim wymogom przewidzianym w rozporządzeniu.

2. Co do świadectw dojrzałości.

§ 16 ust. 2 rozporządzenia stanowi: "Druki świadectw dojrzałości oznacza się w miejscu wskazanym we wzorach serią i numerem ustalanym przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania odrębnie dla każdego producenta". Producent, w rozumieniu cytowanego przepisu, musi zatem spełniać dwa warunki: być dysponentem ww. oznaczeń (serii i numerów wskazanych przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania) i zarazem wytwórcą kompletnych druków / blankietów świadectw. Te warunki oczywiście nie będą spełnione, gdy w procesie druku blankietów świadectw dojrzałości weźmie jeszcze udział szkoła. A właśnie z takim udziałem - niedopuszczalnym w świetle § 16 ust. 2 rozporządzenia - mielibyśmy do czynienia, gdyby szkoła w przypadku świadectw dojrzałości posługiwała się oprogramowaniem komputerowym, w taki sposób, jak w odniesieniu do sposobu opisanego w pkt 1.

bogna21-05-2003 17:27:55   [#22]

dla mnie jednak więzienie

Szkoda że pani A. Zawisza nie wzięła pod uwagę, że dla świadectw dojrzałości papier może być pokryty giloszem i mieć naniesioną serię i nr :-(

benedu gda21-05-2003 17:40:49   [#23]

Nie grzeczne i nie retoryczne pytanie

Które ze stwierdzeń jest dziś bardziej aktualne:

Polegać jak na Z.? czy Polec jak na Z.? :-)

Gaba21-05-2003 18:17:59   [#24]

kiedyś to się polegało jak na Zawiszy...

teraz to zapewne można już polec na Zawiszy - tak, jak ja poległam na wykładniach (ustawa o ochornie...0

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]