Forum OSKKO - wątek

TEMAT: duch czy litera? Czyli historia pewnego regulaminu...
strony: [ 1 ]
Marek Pleśniar18-05-2003 20:03:16   [#01]

Otrzymaliśmy materiały i prośbę dotyczącą pewnej gminy a w niej regulaminu oraz przebiegu konkursów dyrektorskich. Proszeni jesteśmy - OSKKO - o obserwację całej historii...

Nie możemy tu być stronniczy, więc proszę komentatorów o powstrzymanie emocji. Zajmuje się tym lokalnie Rada Rodziców.

Po kolei więc.

Urząd pewnej gminy ogłosił regulamin konkursów, które odbyły się czy też jeszcze odbywają w pobliskich zespołach szkół. Ponieważ regulamin konkursu jest sprawą jawną i powinna być z nim zapoznana opinia publiczna - jestem w porządku ogłaszając to co zwraca uwagę wnioskodawców (kolorowe podkreślenia moje):

REGULAMIN pracy Komisji Konkursowej do przeprowadzenia konkursów na stanowiska Dyrektorów Zespołów Szkół w xxx

1. Pracą Komisji Konkursowej do przeprowadzenia konkursu na stanowiska Dyrektorów Zespołów Szkól zwanej dalej „Komisją" kieruje przewodniczący, wyznaczony przez Wójta Gminy spośród jej członków.

2. Komisja odbywa jedno posiedzenie, na którym:

1) dokonuje wstępnej weryfikacji kandydatów, polegającej na przeglądzie i ocenie przedstawionych ofert pod względem wymagań konkursowych,

2) ofertę, która nie spełnia zasad regulaminu przewodniczący komisji odkłada i powiadamia o tym kandydata, którego dotyczy; oferta ta nie jest rozpatrywana,

3) przeprowadza rozmowy kwalifikacyjne z poszczególnymi kandydatami, którzy spełnili wymogi formalne.

3. Obrady komisji są ważne, jeżeli bierze w nich udział co najmniej 9 członków

4. Obrady komisji objęte są tajemnicą służbową.

5. Zadania komisji konkursowej:

powołanie trzyosobowej komisji skrutacyjnej do przeprowadzenia głosowania tajnego, p

odjecie w głosowaniu jawnym decyzji o ważności ofert pod względem formalnym

wyłonienie kandydata na stanowisko dyrektora.

6. Komisja skrutacyjna przygotowuje karty do głosowania, które muszą zawierać nazwiska dopuszczonych kandydatów w kolejności alfabetycznej.

7. Członkowie komisji głosują stawiając przy wybranym kandydacie znak „x" z prawej strony nazwiska.

8. Brak znaku „x" uznaje się jako wstrzymanie się od głosu.

9. Postawienie więcej niż jednego znaku „x" uznaje się za głos nieważny.

10. Zwycięzcą konkursu zostaje kandydat, jeżeli otrzyma co najmniej 3/4 ważnych głosów. 

11. W przypadku:

- nie zgłoszenia się do konkursu żadnego kandydata,

- nie uzyskania wymaganej 3/4  ważnych głosów kandydata na stanowisko dyrektora Zespołu Szkół w xxx wskazuje organ prowadzący.

12. Po zakończeniu głosowania Przewodniczący Komisji Skrutacyjnej w ooecności członków Komisji ogłasza wynik Konkursu oraz niezwłocznie przekazuje dokumentację Konkursu wraz z protokółem pracy Komisji do organu prowadzącego.

13. W przypadku, gdy do Konkursu przystępuje współmałżonek lub krewny członka Komisji - członek ten zostaje wyłączony z prac Komisji, właściwy organ może wyznaczyć innego przedstawiciela.

14. Kwestie proceduralne nie ujęte niniejszym regulaminem rozstrzyga Komisja zwykłą ' większością głosów w głosowaniu jawnym.

15. Uwagi i wnioski dotyczące przebiegu Konkursu i pracy Komisji można składać w terminie 3 dni od dnia przeprowadzenia Konkursu do Wójta Gminy.

----------------------------------------------------------------

W czym rzecz? Po kolei:

Liczba członków komisji - 9

wymaganych do wygrania - 7!!

Stwarza to (moim zdaniem) pole do powstania sytuacji: jesli któraś ze stron - np pracownicy organu prowadzącego w liczbie 3 zagłosują przeciw, to mimo zdobycia zdecydowanej większości głosów - np 6 z 9 - kandydat przegra, a kolejnego wskaże organ prowadzący. Autorzy wniosku o przyjrzenie się sprawie twierdzą, że pewien kandydat uzyskał liczbę głosów 6, a mianowano dyrektorem kontrkandydata, który otrzymał na konkursie liczbę głosów równą 3

:-)

Co Wy na to?

Czy to w porządku?

Ustawa o Systwemie Oświaty nie zabrania stworzenia takiego regulaminu, lecz nie spotkałem się z tak skonstruowanym (ale może ja mało widziałem). Projekt rozporządzenia, który to reguluje mówi tak:

paragraf 6, ust3

[...] Konkurs jest rozstrzygniety , jeżeli jeden z kandydatów uzyskał w głosowaniu bezwzględną większość oddanych głosów.

To w omawianym przypadku oznaczałoby 5.

A jak jest u Was?

Marek Pleśniar19-05-2003 00:13:59   [#02]
poprawka - kandydat uzyskał nie 6 a 7 głosów:-) A sprawa powierzenia właśnie się rozgrywa...
Marla21-05-2003 18:30:57   [#03]

Jesteśmy przed konkursem

i u nas jest tak:

6.Po zakończeniu drugiego etapu konkursu przewodniczący komisji zarządza naradę i tajne głosowanie. Każdy członek komisji dysponuje jednym głosem. Głos jest ważny jeżeli na liście kandydatów pozostanie nie skreślone tylko jedno nazwisko lub skreślone zostaną wszystkie nazwiska.

1.   Konkurs jest rozstrzygnięty, gdy kandydat w głosowaniu o którym mowa w ust.6 otrzymał więcej niż 50% głosów.

zuza21-05-2003 18:47:12   [#04]

kiedy powinien być ogłoszony regulamin?

Czy ktoś  zna jakąś wykładnię, kiedy powinien być ogłoszony regulamin konkursowy? Wiem, że UoSO tego nie precyzuje. Moze jakieś pismo MENIS, itp?

Chodzi mi o sytuację, że dopiero po terminie złożenia dokumentów przez kandydatów, uchwalony jest regulamin. Organ twierdzi, że to jest w porzadku, bo nie narusza UoSO, a kandydaci dowiaduja sie o ustalonych regułach   przed konkursem.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]