Forum OSKKO - wątek
Konto zapomniane | 06-03-2008 08:32:25 [#01] |
---|
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Jak piszecie decyzję dla rodziców, którzy zwrócili się z prośbą o zorganizowanie dziecku kształcenia specjalnego na terenie szkoły ogólnodostępnej, na podstawie orzeczenia PPP? Może ktoś podesłałby mi wzór takiej decyzji? Będę bardzo wdzięczna!
doro64@poczta.onet.pl |
Bazia | 07-03-2008 09:23:44 [#02] |
---|
Szczerze mówiąc nie piszę wcale, a może powinnam? U mnie wygląda to tak, że rodzic przynosi osobiscie orzeczenie z PP a ja wysyłam pismo (aneks do planu organizacyjnego szkoły)wraz z ksero orzeczenia do OP o zwiększenie liczby godzin np; o 3 z przeznaczeniem na kształcenie specjalne dla ucznia, wskazuję kto i czego będzie uczył i od kiedy. Organ to akceptuje (jak narazie zawsze). Potem informuję rodzica ustnie. Ale posiałaś mi wątpliwośc, czy to jednak nie powinno miec formy pisemnej? |
rzewa | 07-03-2008 12:10:45 [#03] |
---|
powinno
mam takie w swoich zasobach (a raczej miałam :-))
jak nikt ci nie pomoże, to wkleję czy wrzucę do wymiany jutro nad ranem... |
dyrsp | 07-03-2008 14:25:58 [#04] |
---|
Bazia -czy te 3 godz. to na rewalidację ind., bo nie bardzo rozumiem? |
lenia | 08-03-2008 14:12:44 [#05] |
---|
rzewo też bym chętnie skorzystała z Twojego wzoru - po raz pierwszy będę miała indywidualne , chciałabym zrobić tak jak być powinno |
Bazia | 08-03-2008 17:49:50 [#06] |
---|
Ja piszę o kształceniu specjalnym w szkole ogólodostępnej i robię to tak jak opisałam w #02 dając te godziny zgodnie z zaleceniem poradni. Dam przykład takiego zalecenia: "....Konieczne objęcie ucznia zajęciami rewalidacyjnymi o charakterze korekcyjno-kompensacyjnym oraz dydaktyczno-wyrównawczym." więc te 3 godziny daję na zajęcia jak wyżej w zaleceniu i są one realizowane w szkole w formie zajęc indywidualnych z jednym uczniem.
Natomiast orzeczenie o potrzebie indywidualnego nauczania lub orzeczenie o potrzebie zajęc rewlidacyjno-wychowawczych indywidualnych realizowane jest w domu ucznia oczywiście w innym wymiarze godzin. |
Agnes74 | 09-03-2008 13:54:17 [#07] |
---|
Ja w tym roku zarówno w momencie uzyskania decyzji OP o godzinach rewalidacji jak i nauczania indywidualnego napisałam normalne w świecie pismo informacyjne dla rodziców, że zgodzie z przyznanymi godzinami przez OP uruchamiam je od konkretnej daty, jak to jest nauczanie indywidualne to podaje rozpiskę zajęć i osoby prowadzące. Zrobiłam to na czuja, ale myślę, ze jest ok.
Pozdrawiam. |
martek | 09-03-2008 14:15:00 [#08] |
---|
a powiedzcie mi co to jest?
Od września mam mieć nową uczennice w szkole, mama powiedziała, że dziewczynka( kl. III) ma obecnie nauczanie indywidualne w wymiarze 6 godz. UWAGA! W SZKOLE I 14 godz, zajęć z klasą. To raczej nie jest nauczanie indywidualne, ale jak to nazwać? PPP w orzeczeniu pisze o potrzebie kształcenia induwidualnego, ale tak sie go chyba nie organizuje? I co teraz..(dziewczynka ma głęboki niedosłuch, bardzo słaby wzrok jest po porażeniu mózgowym, ale chodzi, mówi i słyszy przez aparat) Matka twierdzi w poradni specjalistycznej powiedzieli jej, że córka otrzyma kolejne przeczenie o potrzebie kształcenia indywidualnego w wymiarze od 8 do 10 godz, ale ponadto ma chodzic na wszystkie pozostałe zajęcia z klasą
i co wy na to? przecież to nie NI tylko douczanie indywidualne, a wiem, że matka zrobi mi ,,kociokwik" jeśli będę próbowała jej wytłumaczyć że NI organizuje sie inaczej, ona bardzo chce żeby córka była jak najdłużej w szkole.
Nawet nie wiem jak mam takie zajęcia nazwać i umieścić w arkuszu organizacyjnym, co to tak naprawdę jest? |
beera | 09-03-2008 14:20:09 [#09] |
---|
poczekaj chwilkę na nowe rozporządzenie
tam taka wlasnie organizacja pracy jest zapisana
nie ma co szarpać sie w takiej sytuacji nadmiernie |
martek | 09-03-2008 14:33:27 [#10] |
---|
asiu,
a to rozporządzenie ma szansę pojawić się jeszcze w marcu?bo pierwszy raz będę przygotowywała arkusz ogranizacyjny i nie ukrywam, że się troche denerwuję. Nie wiem np.: czy już teraz należy uwzględniać te zmiany dla I-III w ramowym planie nauczania( chodzi mi o gdd) |
beera | 09-03-2008 14:36:04 [#11] |
---|
nie mam pojęcia
ale akurat to o NI nic nie zmienia w projekcie organizacyjnym.
To jest dalej NI, ale inny jest sposób organizacji go
|
martek | 09-03-2008 14:42:28 [#12] |
---|
Tak o NI nie , mogę je zaplanować, a na resztę chyba tylko cierpliwie czekać chociaż koleżnaki juz dopytują jak to bęedzie w przyszłym roku z godzinami dla N-la w I-III |
beera | 09-03-2008 14:47:41 [#13] |
---|
ale tu się nic nie zmienia - w przepisach (poza organizacją)
a poza tym trzeba sprawdzic na ile czasu zostalo wydane NI i jesli na dłuższa ilośc czasu, to w ogóle nie ma problemu, trzeba NI na kolejny rok przydzielic już w projekcie organizacyjnym. Jeśli NI sie kończy w tym roku skzolnym to warto starania o nie (jesli przewidujesz kontynuację) zacząć już teraz - przed projektem.
Wszystko zalezy w związku z jakimi przypadkami to NI jest przyznane |
Konto zapomniane | 10-03-2008 11:58:50 [#14] |
---|
Rzewo, proszę o przysłanie przykładowych decyzji, bo jak do tej pory nikt mi nie przysłał. Wielkie dzięki! |
izabelamaciejka | 04-04-2008 20:46:15 [#15] |
---|
mam ucznia, który po pierwszym semestrze otrzymał jedynkę z informatyki. Decyzją RP do końca marca miał być przeprowadzony praktyczny egzamin klasyfikacyjny z tego przedmiotu. W ostatnich dniach marca skierowała do mnie pismo mama chlopca prosząc o przedłużenie terminu na zdanie tegoż egzaminu, ze względu na długą nieobecność syna spowodowaną chorobą. Czy w tej sprawie powinnam wydać decyzję dyrektora, czy też wystarczy pismo, w którym ustosunkuję się pozytywnie do tej prośby ze wskazaniem ostatecznego terminu zaliczenia przedmiotu? |
AnJa | 05-04-2008 13:01:41 [#17] |
---|
dla ewentualnego sądu takie Twoje pismo ze zgodą będzie i tak decyzją
jeśli zaś rzecz do sądu nie trafi to nikogo nie powinno to interesowac
czyli ja nie widzę róznicy żadnej
...
zaraz, bo zgupiałem w trakcie pisania:
to on miał 1 czy był nieklsyfikowany????? |
zgredek | 05-04-2008 13:02:20 [#18] |
---|
nie rozumiem
egzamin klasyfikacyjny przy ocenie niedostatecznej?
przecież został sklasyfikowany |
zgredek | 05-04-2008 13:03:39 [#19] |
---|
no to jest nas dwoje zgupiałych |
dyrlo | 05-04-2008 13:28:50 [#20] |
---|
On pewnie tylko w I półroczu ma tą informatykę, i to pewnie jest najzwyklejszy egzamin poprawkowy, który musi być zdawany w ostatnim tygodniu sierpna, tylko tak to rozumiem?
|
Leszek | 05-04-2008 13:29:26 [#21] |
---|
Izabela pyta chyba o rozwiązania, które są przyjęte w jej szkole w ramach ustalonych werwnątrzszkolnych zasad oceniania?
Izabela, trudno odpowiedzieć nie znając zasad ustalonych przez Twoja szkołę...
pozdrawiam |
AnJa | 05-04-2008 13:29:30 [#22] |
---|
trzy
zgupiałe |
izabelamaciejka | 05-04-2008 15:01:54 [#23] |
---|
bardzo Was przepraszam za wprowadzenie w błąd - oczywiście ten uczeń po pierwszym semestrze nie był klasyfikowany z informatyki ze względu na 70% nieobecności na tym przedmiocie i decyzją RP miał przystąpić do egzaminu klasyfikacyjnego (zasady zaliczenia były jasno określone przez nauczyciela przedmiotu). Jednak w II semestrze z powodu długiej choroby nie uczestniczył w zajęciach z informatyki. Teraz jest obecny i mama wystąpiła o przedłużenie terminu.
Dziękuję za zainteresowanie, czujność i naprawdę moim celem nie było wprowadzanie nikogo w błąd... |
AnJa | 05-04-2008 15:10:02 [#24] |
---|
no, akurat Cię o to nie podejrzewamy
a rewolucyjna czujność to to co mamy wrodzonego;-)
wiec tak:
ten uczeń właściwie egzaminu klasyfikacyjnego nie musiał po tym I semestrze zdawać - bo niezaiczenie I semestru nie rodzi żadnych konsekwencji, poza ewentualnie wewnętrzymi w postaci opisania sposobu uzupełnienia braków
czyli jeśli wewnętrznie ustaliliscie, że on ten egzamin klasyfikacyjny zaiczy i on go zaliczyć chce- to zgódź się na pismo mamy i przedłuż mu ten okres- bez żadnych decyzji, bo decyzja to pismo urzedowe,a tu żadnych konsekwencji urzedowych ten egzamin za sobą nie pociąga
zastanów się jeszcze nafd jedną rzeczą - co z klasyfikacją roczną.
bo jesli on i w drugim semestrze chorował to w pewnie tych nieobecności ma maultum
i co? teraz klasyfikacyjny za I semestr, a potem nieklasyfikowanie w czerwcu, brak świadectwa i klasyfikacyjny w sierpniu?
jesli dzieciak naprawdę choruje warto go tak stresować i w papiery sie bawić? |
izabelamaciejka | 05-04-2008 20:58:08 [#25] |
---|
AnJa - serdeczne dzięki za te rady, na Was zawsze można liczyć! Przemyślę jeszcze tą sprawę i przedyskutuję z nauczycielami uczącymi. |
Power4 | 06-04-2008 08:09:48 [#26] |
---|
Z tym nauczaniem indywidualnym to pewnie chodzi o sytuację, w której uczeń ma określoną liczbę nauczania indywidualnego ale oprócz tego umożliwia się mu dodatkowo kontakt z rówieśnikami poprzez udział w zajęciach w szkole min.wybranych lekcjach, uroczystościach szkolnych itd,
U nas NI tak właśnie wyglądało np u niepełnosprawnego ruchowo, który stale był operowany " uwiązanego w domu przez 5 lat "
Rodzice przywozili go na wybrane zajęcia w okresach kiedy było to możliwe-dziecko i rodzice byli zachwyceni,
a dziecko psychicznie podnosiło się na duchu. |
Power4 | 06-04-2008 08:16:12 [#27] |
---|
martek
warto byś dołożył wszelkich starań by dać temu dziecku wszystko co możliwe
-udział w zajęciach plastycznych, ruchowych - tego mu w NI nie zapewnisz w pełni -pomyśl tylko o organizacji i nie jest ważne jak to sobie nazwiesz, czy nazywa to poradnia specjalistyczna,
Ma mieć NI i do tego udział w wybranych zajęciach jeśli dobrze zrozumiałam |
martek | 06-04-2008 15:47:19 [#28] |
---|
Power! dzięki, że się odezwałeś. Już sama nie wiem co mama robić.
Dziewczynka o której pisałam wcześniej, otrzymała orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego i zalecenie zorganizowania zajęć rewalidacyjnych i wyrównawczych oraz orzeczenie o nauczaniu indywidualnym tym razem w domu.( dla mnie to normalne, ale matka jest w szoku, uważała, że będzie jak pisałam wcześniej). Dyrektor poradni w której zostało wydane orzeczenie w rozmowie z matką powołał sie na odpowiednie przepisyi zakończył sprawę, a matka zdecydowała, że jeśli jej córka ma mieć nauczanie indywidualne w domu to ona z niego rezygnuje i posyła dziecko na normalne zajęcia z klasą IV od września plus zajęcia rewalidacyjne, które zostaną jej przyznane( w naszej gminie są to najczęściej 2 godz. tygodniowo).
Dla tej dziewczynki to tragedia, myślę, że nie będzie nawet w stanie tyle godzin wysiedzieć w szkole. Pomóżcie! może można znaleźć jeszcze jakieś inne rozwiązanie. |
martek | 06-04-2008 15:52:17 [#29] |
---|
A czy można zrobić tak: nauczanie indywidualne w domu , a do szkoły na jakieś wybrane zajęcia?
Wiem ,że Power o tym pisał, ale takie miało być zalecenie poradni, a teraz go nie ma , wręcz przeciwnie Pani z poradni powiedziała mi , że dziewczynka nie może uczestniczyć a zajęciach dydaktycznych w szkole tylko w jakichś integracyjnych np. apel, konkurs, wycieczka itp.
Myślę ,że mama na takie rozwiązanie by się zgodziła. Tylko czy mi wolno coś takiego zorganizować? |
bes40 | 07-04-2008 20:39:19 [#30] |
---|
Witam!
Mam 2 pytania i z góry dziękuję za podpowiedzi:-)))
1. Uczeń złamał nogę. Czy mam racje co do kolejności działań:
-wniosek rodziców o nauczanie indywidualne,
-orzeczenie czy zaświadczenie (mam wątpliwość)o potrzebie nauczania indywidualnego od lekarza, ze wskazaniem na jaki okres,
-wniosek dyrektora do OP o nauczanie indywidualne (10-12 godz. gimnazjum)?????
-decyzja dyrektora o przyznaniu nauczania indywidualnego.
2. Czy mogę zatrudnić nauczyciela na umowę zlecenie na nauczanie indywidualne (język polski)? Nie mogę dać godzin ponadwymiarowych, ponieważ polonista ma łącznie 27. |
Jacek | 07-04-2008 20:44:46 [#31] |
---|
ad 1. u mnie
- wniosek rodziców o NI do PPP z dołączonym zaświadczeniem od lekarza, że połamany i nie da rady dłużej chodzić do szkoły ze wskazaniem okresu,
- orzeczenie PPP o NI na okreslony okres,
- decyzja dyrektora o przyznaniu NI (kopia przesyłana do OP)
ad 2. nie możesz umowy zlecenie, zatrudnij z innej szkoły post został zmieniony: 07-04-2008 20:45:30 |
beera | 07-04-2008 20:46:25 [#32] |
---|
wniosek rodziców o NI z dołączonym zaświadczeniem od lekarza, że połamany i nie da rady dłużej chodzić do szkoły ze wskazaniem okresu musi byc jeszcze orzeczenie z PPP, jakkolwiek bez sensu
|
bes40 | 07-04-2008 20:48:57 [#33] |
---|
Czyli bez orzeczenia PPP i wystarczy zaświadczenie od lekarza? |
Power4 | 07-04-2008 20:49:22 [#34] |
---|
To u was na złamaną nogę dają NI? Chyba, że to potrwa bardzo długo bo jakieś operacje?
Wniosek rodzica do PPP
Orzeczenie PPP
Przydziela dyrektor-wydaje decyzję zgodnie z ustawą OSO
zatwierdza OP zmiany arkusza
jak dla mnie |
Power4 | 07-04-2008 20:49:56 [#35] |
---|
No to się sprężyłam po czasie-) |
bes40 | 07-04-2008 20:53:02 [#36] |
---|
Rodzic zadzwonił z zapytaniem o nauczanie indywidualne, bo syn złamał nogę, więc chcę podjąć właściwe kroki. Mam odpowiedzeń rodzicowi co ma zrobić. |
Power4 | 07-04-2008 20:58:53 [#37] |
---|
starać się zawsze rodzic może ale jeśli np gips na 2-3 tygodnie to zanim dostanie orzeczenie i wydasz decyzję to zajęć nie zdążysz zorganizować:-) |
martek | 07-04-2008 21:05:36 [#38] |
---|
a co ze mną? Podpowiedzcie czy mogę matce zaproponować takie rozwiązanie: NI w domu + udział dziewczynki w wybranych zajęciach w szkole? Zadan poradnia chyba tak nie napisze..., |
martek | 07-04-2008 21:06:21 [#39] |
---|
przepraszam za literówki, chciałam napisać,, żadna" |
Power4 | 07-04-2008 21:18:48 [#40] |
---|
napisze |
martek | 07-04-2008 21:21:33 [#41] |
---|
to byłoby najlepsze rozwiązanie, porozmawiam w takim razie z mamą. Dzięki |
Power4 | 07-04-2008 21:24:04 [#42] |
---|
może z PPP ?
U mnie tak pisza jeśli to jest zalecane i wskazane oraz możliwe |
martek | 07-04-2008 21:27:44 [#43] |
---|
najpierw z mamą czy ten wariant na pewno jej odpowiada, a potem oczywiście z PPP |
Power4 | 07-04-2008 21:30:43 [#44] |
---|
Najlepiej rozmawiaj tu i tu
nie dziw się matce- wczuj się w sytuację, po mądrej rozmowie na pewno wyciągnie słuszne wnioski dla dobra dziecka |
Power4 | 07-04-2008 21:33:45 [#45] |
---|
u mnie piszą:" w miarę możliwości zalecany jest udział w zajęciach......" |
Power4 | 08-04-2008 17:32:22 [#46] |
---|
Myślę że to wiesz ale na wszelki wypadek Martek piszę:
dziecko z NI jest wpisane normalnie do dziennika jakiejś konkretnej klasy(ma wychowawcę)
niezależnie od tego prowadzimy dla niego odrębny dziennik NI
w arkuszu figuruje oddzielnie tylko liczba godzin NI(8-10-),
a ten dodatkowy udział w zajęciach nigdzie nie jest odnotowany bo będzie zależał od stanu zdrowia, możliwości dziecka i innych czynników
U nas nie planuje się ile tych innych zajęć będzie, to wynika w trakcie trwania roku(żadnych sztywnych ram)
W projekcie mozesz wykazać jeśli na tę chwilę masz już orzeczenie PPP i wydałaś decyzję, jeśli nie to dopiero w zmianach do projektu dasz
godziny na NI nie są przyznawane z gddd-na to OP daje zupełnie osobną kasę i odrębny limit godzin znaczy 8-10
Tak przynajmniej jest u nas i myślę, że wszędzie |
martek | 09-04-2008 14:51:57 [#47] |
---|
Power 4, dziękuję za wszystkie Twoje wypowiedzi. Wczoraj rozmawiałam z panią wizytator naszej szkoły i już wiem, co mam dalej robić: Przede wszystkim uczeń.
Cieszę się że mogę z Wami rozmawiać! |
Power4 | 10-04-2008 20:45:44 [#48] |
---|
Wszyscy robimy coś pierwszy raz- prawie każdego dnia.
Pozdrawiam Martek. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|