Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
przekształcenie umowy Art10 i nawiązanie stosunku pracy Art.13 ? |
donpe | 28-02-2008 21:31:58 [#01] |
---|
Przepraszam jeśli odpowiedź jest prosta, a ja po prostu nie mogę zrozumieć tekstu prawniczego.
Pyt. Dlaczego w KN art.10 ust. 5a napisane jest "Stosunek pracy nawiązany na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony przekształca się w stosunek pracy na podstawie mianowania z pierwszym dniem miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu , w którym: 1) nauczyciel uzyskał stopień nauczyciela mianowanego, ..." ,
a w art. 13 napisane jest " Stosunek pracy na podstawie mianowania nawiązuje się z dniem okreslonym a akcie ..."
Przecież w drugim przypadku stosunek pracy chyba też trwa? Nie rozumiem:( |
Power4 | 28-02-2008 21:34:18 [#02] |
---|
trwa: na podstawie mianowania m.in z powodu posiadania aktu mianowania
"te dwie podobne nazwy oznaczają dwie różne rzeczy" |
Power4 | 28-02-2008 21:36:28 [#03] |
---|
nauczyciela zatrudnia się na umowę ( czas określony , nieokreślony)lub na podstawie mianowania |
Power4 | 28-02-2008 21:36:56 [#04] |
---|
czy o to Ci chodziło? |
Power4 | 28-02-2008 21:40:04 [#05] |
---|
ma mieć w teczce-aktach taki papórek zwany przekształceniem umowy o pracę w stosunek pracy na podstawie mianowania a do tego drugi papiórek "akt mianowania" |
donpe | 28-02-2008 21:40:59 [#06] |
---|
nie rozumiem dlaczego raz napisane jest z pierwszym dniem miesiąca, a raz z dniem okreslonym w akcie (lub z dniem dostarczenia aktu) |
Power4 | 28-02-2008 21:43:43 [#07] |
---|
lub jeśli od razu przyjmujesz mianowanego i spełnia oczywiście określone warunki to niczego nie przekształcasz tylko wpinasz do teczki akt mianowania i drugi papierek "zawarcie stosunku pracy na podstawie mianowania" |
Power4 | 28-02-2008 21:47:35 [#08] |
---|
aaaaaaaa
art 10 dotyczy tych którzy już u Ciebie są a mieli umowę i uzyskali stopień mianowanego |
Power4 | 28-02-2008 21:49:25 [#09] |
---|
wiesz co
muszę się zastanowić chwilę i zajrzeć do KN -całość muszę widzieć art. |
donpe | 28-02-2008 21:50:30 [#10] |
---|
no ale przecież Ci z art. 13 chyba też umnie pracują ? - jeśli doręczają akt |
Power4 | 28-02-2008 22:06:44 [#11] |
---|
chyba tak jak w #8 myślałam
a art 13 gdy zatrudniasz nowego pracownika
(od dnia widniejącego na akcie lub dnia doręczenia przysługuje mu stosunek pracy zawarty poprzez mianowanie jeśli spełnione są pozostałe warunki)
lub określa sytuację gdyby pracodawca nie potwierdził przekształcenia na piśmie
a należy się pracownikowi z mocy prawa (i tak sam się z tą chwilą przekształca-podlega roszczeniu)
coś tu chyba namieszałam to sprowokuję może innych jeśli plotę bzdury |
donpe | 28-02-2008 22:15:33 [#12] |
---|
po mojemu to Ci z art.13 też muszą być już w stosunku pracy ( jeśli z dniem okreslonym w akcie lub z dniem doręczenia) |
Power4 | 28-02-2008 22:23:02 [#13] |
---|
w chwili zatrudniania się mogą go jeszcze fizycznie nie mieć -dostarczą po 1.09 np
a akt jest z datą przed 01.09
wiesz wycofuję się-chociaż na dziś-sorry
bo boję się żeby nie wprowadzić Cię w błąd-muszę chyba przemyśleć lepiej co ja tu piszę bo padnięta już jestem i coś nie mogę się skupić nad tym o co piszesz |
donpe | 28-02-2008 22:25:55 [#14] |
---|
ok i tak dzięki za cierpliwość :) |
krystyna | 28-02-2008 23:30:41 [#15] |
---|
wg mnie:
5a. Stosunek pracy nawiązany na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony przekształca się w stosunek pracy na podstawie mianowania z pierwszym dniem miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym:
1) nauczyciel uzyskał stopień nauczyciela mianowanego, o ile spełnione są warunki określone w ust. 5; 2) w przypadku nauczyciela mianowanego lub dyplomowanego w czasie trwania umowy o pracę zostały spełnione warunki, o których mowa w ust. 5.
i ten ustęp dotyczy już zatrudnionych nauczycieli, którzy albo awansowali, albo ktoś umarł (sorry...) - w każdym razie wreszcie spełniają wszystkie warunki z ust. 5 łącznie.
I wtedy dyr. wręcza im AKT MIANOWANIA, będący papierowym potwierdzeniem przekształcenia ich stosunku pracy, a w tym akcie wpisuje m.in. b. ważne zdanie:
Na podstawie art. 10 ust.5a w związku z art. 11 i art. 13 ustawy KN......mianuję pana z dniem ...(z pierwszym dniem miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym nauczyciel wrescie spełnił warunki z ust. 5)...........na stanowisko..............
Natomiast:
art 13. Stosunek pracy na podstawie mianowania nawiązuje się z dniem określonym w akcie mianowania, a jeżeli tego dnia nie określono - z dniem doręczenia tego aktu.
podsumowuje niejako wszystkich nauczycieli spełniających warunki do tego, by im wręczyć akt mianowania i dotyczy:
ale tym drugim przypadku, w akcie mianowania ciut zmienisz podstawę prawną (ust.5), no i przede wszystkim datę:
Na podstawie art. 10 ust.5 w związku z art. 11 i art. 13 ustawy KN......mianuję pana z dniem ...(i teraz wpisujesz datę zatrudnienia)...........na stanowisko..............
no cóż, faktycznie nie jest to zbyt czytelne...
|
Power4 | 29-02-2008 15:11:49 [#16] |
---|
krysiu
aktu mianowania nie wręcza dyrektor
dyrektor wręcza nawiązanie stosunku pracy na podstawie mianowania(innym wręcza umowy o pracę)
to nie są te same dokumenty
moja wizja nocna chyba nie była zła ale napisałam bardzo chaotycznie
postaram się wrócić do tego wieczorem lub jutro chyba że ktoś już odpowie |
Power4 | 29-02-2008 15:13:06 [#17] |
---|
Twoja też nie jest zła tylko wymaga uściślenia |
donpe | 29-02-2008 15:16:34 [#18] |
---|
Dziękuję Ci Power4, że pamiętasz o tym wątku :) |
Power4 | 29-02-2008 15:23:27 [#19] |
---|
pamiętam jesteśmy blisko jak wrócę do domu napiszę |
Power4 | 29-02-2008 16:55:21 [#20] |
---|
O rany wracam do domu i czytam wątek od początku
(hmmmm wypowiedzi powera nie skomentuję- ale wiem że się rumieni)
Odpowiedź Krysi jest mym zdaniem pełna
1) art 10.5a
tylko w zdaniu powinno być:
I wtedy dyr. wręcza im NIE AKT MIANOWANIA tylko DOKUMENT O NAZWIE
" Potwierdzenie przekształcenia podstawy prawnej stosunku pracy"
informujący o tym że:
" na podstawie........stosunek pracy nawiązany na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony został przekształcony w stosunek pracy na podstawie mianowania z dniem"
a nie:
"Na podstawie art. 10 ust.5a w związku z art. 11 i art. 13 ustawy KN......mianuję pana z dniem ...(z pierwszym dniem miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym nauczyciel wrescie spełnił warunki z ust. 5)...........na stanowisko.............."
ad#16:
dyrektor oczywiście wręcza akt mianowania potwierdzający nawiązanie stosunku pracy na podstawie mianowania a..............wręcza akt nadania stopnia zawodowego nauczyciela mianowanego(zwanego potocznie przez nauczycieli też aktem mianowania)
dyskusja mało toczy się wokół dat o które pytałaś
ale to już coś porządkuje chyba Ci czy nadal nie?
|
rzewa | 29-02-2008 17:06:27 [#21] |
---|
Dyrektor wręcza AKT MIANOWANIA - o czym jest mowa w art 13 KN (należy pami.ętac o wpisaniu w ten akt zastrzeżenia z art 16 KN, gdyz jest ono nieodzowne w przypadku pozaumownych stosunków pracy)
Nawiązanie stosuneku pracy na podstawie mianowania potwierdza AKT MIANOWANIa, który wystawia dyrektor
przekształcenie, o którym mowa w art 10 ust 5a następuje w wyniku uzyskania przez nauczyciela zatrudnionego na umowie o pracę na czas nieokreślony w pełnym wymiarze stopnia awansu zawodowego nauczyciela mianowanego, a dyrektor ma to przekształcenie potwierdzić (art 10 ust 5b) wręczając nauczycielowi akt manowania
Jako podstawę nawiazania stosunku pracy z mianowania w akt mianowania należy wpisac art 10 ust 5 KN |
Power4 | 29-02-2008 17:26:15 [#22] |
---|
o jacie witamy rzewa
czy takie coś nie istnieje?
" Potwierdzenie przekształcenia podstawy prawnej stosunku pracy"
informujący o tym że:
" na podstawie........stosunek pracy nawiązany na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony został przekształcony w stosunek pracy na podstawie mianowania z dniem" |
Power4 | 29-02-2008 17:27:17 [#23] |
---|
i może byś coś dodała w sprawie tych dat o które koleżance najbardziej chodziło? |
rzewa | 29-02-2008 17:31:59 [#24] |
---|
może być tak, że data nawiązania stosunku pracy z mianowania (1 września lub 1 stycznia) to data wystawienia aktu, albo napisać, że ten stosunek został zawarty z dniem (tu odpowiednio albo 1.09 albo 1.01) a data wystawienia aktu może być np. dzisiejsza (jeśli jest on dzisiaj wystawiany :-)) |
Power4 | 29-02-2008 17:38:24 [#25] |
---|
# 22
czy taki wzór istnieje? |
rzewa | 29-02-2008 17:40:58 [#26] |
---|
jaki?
odpowiedni akt mianowania znajduje sie w wymianie (dział druki) |
Power4 | 29-02-2008 17:42:11 [#27] |
---|
ja mam z poradnika
akt mianowania
i
przekształcenie jako odrębny dokument |
rzewa | 29-02-2008 17:44:12 [#28] |
---|
a po co ci 2 papiery na to samo? |
Power4 | 29-02-2008 17:51:04 [#29] |
---|
do przekształcenia inny a do nawiązania stosunku inny i myślałam że tak ma być |
rzewa | 29-02-2008 17:58:19 [#30] |
---|
ale ma być akt mianowania - to na co ci "przekształcenie"?
(nie mówiąc już, że nie ma żadnego pp na taki "papier") |
Power4 | 29-02-2008 18:06:11 [#31] |
---|
dyrektor potwierdza na piśmie przekształcenie..... |
donpe | 29-02-2008 18:11:35 [#32] |
---|
ale przecież z Art. 13 (dla mnie) wynika, że dotyczy on (Art.13)nauczyciela zatrudnionego - takiego , który spełnia wszystkie kryteria , aby móc być zatrudnionym na podstawie mianowania tylko nie miał aktu mianowania - czyli dla mnie tak samo jak w art 10. 5a - i dlaczego raz od początku miesiąca , a raz z dniem
jednak tam jest napisane "przekształcenie" a w 13 "nawiązanie" - ale czy można nawiązywać stosunek pracy z nauczycielem , który już pracuje? ja tego nie mogę pojąć :( |
Power4 | 29-02-2008 19:12:57 [#33] |
---|
i ja już też teraz zgłupiałam
dlatego gdy zobaczyłam takie wzory w poradniku to sobie dośpiewałam
=że daję dla przekształcenia papier przekształcenia
a jak zatrudniam nowego to nawiązuję stosunek pracy = papier akt mianowania, który mówi o nawiązaniu stosunku pracy |
Power4 | 29-02-2008 19:57:35 [#34] |
---|
ojej wiesz co donpe?
1.przekształcenie przysługuje od 1 następnego miesiąca
dlatego
wypisujesz mu Ty papier akt mianowania
a ad kiedy jest ważny ?
od dnia na nim widniejącego
a jak daty nie ma bo nie wpiszesz?
od dnia w którym wręczysz go nauczycielowi
2. nawiązanie stosunku pracy z nowym n-lem i przekształcenie jest traktowane tak samo bo przekształcenie to jakby rozwiązanie starej umowy i nawiązanie nowego stosunku pracy na innych warunkach
więcej nie widzę niczego |
Power4 | 29-02-2008 20:06:50 [#35] |
---|
Krysiu jesteś jeszcze tutaj? |
Power4 | 29-02-2008 22:02:45 [#36] |
---|
Art.13. Stosunek pracy na podstawie mianowania nawiązuje się z dniem określonym w akcie mianowania, a jeżeli tego dnia nie określono - z dniem doręczenia tego aktu.
Art.14.
1. Akt mianowania i umowa o pracę powinny w szczególności określić:
1) stanowisko i miejsce pracy;
2) termin rozpoczęcia pracy;
3) wynagrodzenie lub zasady jego ustalania.
2. W przypadku zatrudnienia w zespole szkół akt mianowania i umowa o pracę powinny określać także typy (rodzaje) szkół w zespole, w których pracuje nauczyciel.
Art.15. Przy nadawaniu stopnia nauczyciela mianowanego nauczyciel składa ślubowanie, potwierdzając je podpisem, według następującej roty: "Ślubuję rzetelnie pełnić mą powinność nauczyciela wychowawcy i opiekuna młodzieży, dążyć do pełni rozwoju osobowości ucznia i własnej, kształcić i wychowywać młode pokolenie w duchu umiłowania Ojczyzny, tradycji narodowych, poszanowania Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej". Ślubowanie może być złożone z dodaniem słów: "Tak mi dopomóż Bóg."
Art.16. Stosunek pracy nawiązany na podstawie mianowania lub umowy o pracę wygasa, jeżeli nowo zatrudniony nauczyciel nie usprawiedliwi w ciągu 7 dni swojego nieprzystąpienia do pracy, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej. |
Power4 | 29-02-2008 22:03:12 [#37] |
---|
o dyrektorze to nie 13 art KN |
donpe | 29-02-2008 22:11:34 [#38] |
---|
zrozumiałem !!!
dziękuję krystynie, rzewie i oczywisie Tobie Power4 |
Power4 | 01-03-2008 07:51:56 [#39] |
---|
Rzewo jak się przyjrzę rzetelnie "memu" papierkowi akt mianowania i "przekształcenie" to są to oba druki aktów mianowania
tylko dostosowane do konkretnej sytuacji i zawierają tak samo opisane w art 14 elementy-więc jest OK
A tu dla innych ewentualnych czytelników bo posty me nieczytelne były
dodaję tuaj:
potocznie wiele osób używa dla "aktu nadania stopnia awansu zawodowego nauczyciela mianowanego" też nazwy "akt mianowania"-co jest bardzo nieprezyzyjne a wręcz nieprawidłowe ( czasem w skrótach myślowych mi się też zdarza jak w #2 i #7)
a)
stopień awansu określa akt nadania stopnia zawodowego -wydaje wójt, burmistrz prezydent(jeśli chodzi o nauczycieli mianowanych)
b) zatrudnienie reguluje np. akt mianowania -wydaje go (tak samo jak podpisuje umpwy u pracę)dyrektor bo zatrudnia tego nauczyciela
większość nauczycieli mianowanych ma oba w/w dokumenty ale zamiast b) może mieć umowę o pracę w określonych sytuacjach
dyplomowany nauczyciel też ma te oba dokumenty
jeden= akt nadania stopnia awansu zawodowego nauczyciela dyplomowanego
drugi= określający stosunek pracy-najczęściej akt mianowania ale czasem ma umowę o pracę jeśli nie są spełnione pewne warunki
dla nauczycieli dyplomowanych(posiadających akt nadania stopnia awansu zawodowego nauczyciela dyplomowanego) nie przewiduje się innych możliwości stosunków pracy
tzn mogą być zatrudnieni na podstawie umowy lub przez mianowanie określone w akcie mianowania (tak samo jak nauczyciele mianowani)
w nowym zakładzie wydaje się oczywiście nowy akt mianowania tak samo jak zawiera się nową umowę o pracę (chyba że ten nauczyciel nie może być zatrudniony u nas poprzez mianowanie) lub przekształca się stosunek pracy u dotychczasowych pracowników w określonych sytuacjach na mianowanie
ale akt nadania stopnia nauczyciela mianowanego jest aktualny nawet jak zmienia zakład pracy, jak zrobi n-l awans dostanie na to papierek odpowiedni dla dyplomowanego |
Power4 | 01-03-2008 09:41:49 [#40] |
---|
są przypadki, że istnieje konieczność wydania nowego aktu nadania stopnia awansu zawodowego także dla nauczycieli mianowanych-wykazującego nowy wpis np po zmianie poziomu wykształcenia ( dla własnego lub dla nowego zkładu pracy)ale za to odpowiada nauczyciel, który musi się o to zwrócić do odpowiedniego organu(dyrektora, wójta,..... lub....w zależności od stopnia awansu) i to ma czasem znaczenie przy rodzaju nawiązania stosunku pracy |
Power4 | 01-03-2008 09:49:26 [#41] |
---|
Czy niezaktualizowany akt nadania stopnia awansu + dyplom właściwy do typu szkoły w której nauczyciela się zatrudnia może być przeszkodą
1) w zatrudnieniu przez mianowanie ?
2) rozpoczęciu stażu? |
Power4 | 01-03-2008 10:07:39 [#42] |
---|
lub przy konkursie na dyrka? |
Power4 | 01-03-2008 10:18:49 [#43] |
---|
Art.9f.
1. Nauczycielowi, który w trakcie pracy zawodowej uzyskał wyższy poziom wykształcenia niż określony w akcie nadania stopnia awansu zawodowego, dyrektor szkoły lub określony organ, o którym mowa w art.9b ust.4 pkt 2-4, wydaje na wniosek nauczyciela nowy akt nadania odpowiedniego stopnia awansu zawodowego, uwzględniający uzyskany poziom wykształcenia |
Power4 | 01-03-2008 11:18:40 [#44] |
---|
i czy jeśli n-l miał wydany akt z określeniem kwalifikacji (w 2000 r.) to prosi o "aktualizację" -aby takiego wpisu już w ogóle nie było (zwłaszcza że ma teraz też inne kwalifikacje? i już tak się nie pisze, bo obecnie podaje się tylko poziom wykształcenia i z pp)
czy to jest konieczność czy tylko możliwość ten nowy akt nadania stopnia awansu? |
lenia | 01-03-2008 22:03:32 [#45] |
---|
nie mogę otworzyć pliku "Akt mianowania" z wymiany plików , pokazuje mi cały czas że jest uszkodzony?? ten, o którym wspominała RZEWA. Czy komuś udało się to otworzyć? |
Power4 | 02-03-2008 07:51:46 [#47] |
---|
Czy niezaktualizowany akt nadania stopnia awansu na podstawie Art.9f. KN + dyplom właściwy do typu szkoły w której nauczyciela się zatrudnia może być przeszkodą
1) w zatrudnieniu przez mianowanie ?
2) rozpoczęciu stażu?
3) przy konkursie na dyrka?
czy to jest konieczność czy tylko możliwość ten nowy- zaktualizowany akt nadania stopnia awansu? |
rzewa | 02-03-2008 13:24:56 [#48] |
---|
3xnie
konieczność, jeśli jest wniosek n-la |
Power4 | 02-03-2008 19:37:23 [#49] |
---|
no to całe szczęście-dzięki | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|