Forum OSKKO - wątek
fredi | 11-05-2003 18:07:01 [#01] |
---|
Sadzę , że akualny temat to np. REGULAMIN PRACY KOMISJI KWALIFIKACYJNEJ wg. aktualnych przepisów |
MMM | 11-05-2003 18:38:15 [#02] |
---|
fredi nasz rację Regulamin prac komisji to podstawa. Leszek pewnie ma gorące nowiutkie przepisy |
Leszek | 11-05-2003 19:02:47 [#03] |
---|
Czuję się wywołany do tablicy, a ponieważ jestem świeżo po niedzielnej przejażdżce rowerowej to i do życia nastawiony pozytywnie. MENiS i kuratoria tworzą różne wzory ale pamiętać trzeba o jednym. Nie mogą narzucić ujednoliconych wzorców, którymi będą w ciemno posługiwać się komisje. Mogą tylko zaproponować pewne rozwiązania, które komisja rozważy czy przyjąć jako własne. Jak daleko może organ ingerować w pracę komisji?... Każda komisja powinna przyjąć ewentualny (jeśli jest potrzebny) własny regulamin. Komisja musi pracować według zapisów, które są w KN oraz rozporządzeniu o awansie. Wszelkie wyjaśnienia kogokolwiek , jeśli nie są skodyfikowane, są tylko wyjaśnieniami, które ekspert pracujący w komisji może wziąść pod uwagę lub nie (prawo powielacza). Prawdę mówiąc lubimy tworzyć różnego rodzaju regulaminy (mamy ich moc). Tu jednak pozostałbym przy procedurze dokładnego (krok po kroku, jak w KN i rozporządzeniu) postępowania komisji z materiałami nauczyciela. Wyjaśniania (wydyskutowania) wszystkich wątpliwości przez członków komisji (duża rola tu uczestniczącego w pracach komisji dyrektora - kopalni wiedzy na temat pracy nauczyciela). I to pójście w pracy komisji "krok po kroku" można uznać za regulamin, jeśli komisja tak postanowi. Rozporządzenie o awansie w § 12 :
1. Z przebiegu pracy komi sji kwalifikacyjnej oraz komisji egzaminacyjnej sporządzany jest protokół zawierający w szczególności uzyskaną przez nauczyciela punktację wraz z jej uzasadnieniem.
2. Protokoły i dokumentacja komisji kwalifikacyjnej oraz komisji egzaminacyjnej przechowywane są przez organ powołujący komisję. Protokoły udostępniane są organom nadzorującym czynności podejmowane w postępowaniu o nadanie nauczycielom stopnia awansu zawodowego.
4. W sprawac h proceduralnych dotyczących prac komisji, nieuregulowanych w rozporządzeniu, decyduje komisja w drodze głosowania zwykłą większością głosów obecnych na posiedzeniu członków.
Pozdrawiam będąc dziś niezbyt pozytywnie nastawiony do wszelkich regulaminów :-) |
fredi | 11-05-2003 19:42:15 [#04] |
---|
Proponuję poprawić regulamin z edukatora. Kto bedzie pierwszy? |
fredi | 11-05-2003 20:03:08 [#06] |
---|
Analiza formalna dokumentacji § 3 1. Przewodniczący Komisji zwołuje pierwsze posiedzenie Komisji w terminie do 14 dni od daty złożenia wniosku przez nauczyciela (brak uregulowań prawnych w tym zakresie). 2. O terminie i miejscu posiedzenia powiadamia członków Komisji oraz organy: prowadzący szkołę oraz sprawujący nadzór pedagogiczny. am trochę wątpliwośći co do regulaminu od § 3 do § 7 |
benedu gda | 12-05-2003 00:41:23 [#07] |
---|
W najbliższy piątek i sobotę znów uczenie awansowego abecadła:-( Kochani dyrektorzy i inni potencjalni członkowie komisji kwalifikacyjnych i egzaminacyjnych. Wspaniale, ze obudziliście się ze snu zimowego, choć i zimą obowiązywało już zmienione rozporządzenie. Nie wymaga ono, ani ustawa jakiegokolwiek regulaminu pracy komisji. Wręcz przeciwnie - ustalenie takiego regulaminu może być pierwszą przyczyną stwierdzenia niewazności czynności podjetych przez komisję. Komisja, jak to słusznie zauważył Leszek ma tylko krok po kroku wypełnić zadania określone w KN i rozporządzeniu. A zadanie to to: dokonanie - przez każdego z członków komisji - oceny spełniania przez nauczyciela wymagań niezbednychdo uzyskania stopnia awansu zawodowego, według punktowej skali od 0 do 10 (par. 11 pkt 2 rozporządzenia). I nic więcej. Analizę formalną przeprowadza dyrektor albo właściwy organ i tylko on. On też informuje nauczyciela (szczegółowo) o stwierdzonych brakach (par. 8 pkt 6 rozporządzenia). Komisja nie ma żadnych uprawnień do weryfikowania ustaleń dyrektora szkoły albo właściwego organu. Komisja ma tylko przeprowadzić rozmowę kwalifikacyjną, egzamin albo dokonać analizy dokumentacji przedstawionej przez nauczyciela mianowanego (par. 9 rozporządzenia). Na tej podstawie każdy z członków komisji indywidualnie dokonuje oceny punktowej. W tym zakresie dysponuję autorskim opracowaniem karty oceny (wrzucę w pliki do wymiany) i protokołem prac komisji na mianowanego (kto chce szybciej może od Aady). I dyrektorzy powinni tego pilnować, żeby nie było żadnej weryfikacji kwalifikacji, uprawnień do skróconego stażu (każdy mgr praktycznie ma kwalifikacje do nauczania dwóch przedmiotów - ten drugi to metodyka tego przedmiotu, której może nauczać w kolegium nauczycielskim), czy prawidłowości oceny dorobku zawodowego. Za sprawy formalne odpowiada tylko dyrektor albo właściwy organ. Jeśli tego nie wiedzą np. "eksperci" - to niech się douczą, jeśli faktycznie chcą być tymi ekspertami. Czytać ze zrozumieniem musi umieć każdy ekspert, wizytator, dyrektor i nauczyciel też. Tyle na dzień dobry przy poniedziałku:-) po sympatycznym - rowerowym i teatralnym weekendzie:-))) |
benedu gda | 12-05-2003 06:11:08 [#08] |
---|
Jeszcze są szewsjie poniedziałki? Już po szóstej, a Wszyscy jeszcze śpią? Wstawajcie śpiochy - warsztaty samochodowe czekają. Piekarnie też - na klientów po ciepłe bułeczki. A szkoły - też na Was czekają (ja mam dziś wolne od szkoły i od doskonalenia belfrów - też). Idę - jadę rowerem - po ciepłe bułeczki:-))) Miłego pracowitego poniedziałku - dla nas wszystkich i dla biurokratów ciężko pracujących nad standardami - też:-) |
Gaba | 12-05-2003 06:48:09 [#09] |
---|
a tak, to... o co chodzi? :) Przepraszam, że nie czekam na odpowiedź, ale za chcwilę mam autobus. :) |
benedu gda | 12-05-2003 08:39:51 [#10] |
---|
Awansujcie skutecznie:-) Gaba, chodzi o skok na pustą kasę. Skuteczny:-) Jak to zrobic? w wymianie plików już są dostepne: w różnych - karta oceny w postępowaniu administracyjnym w sprawie awansu zawodowego w dokumentach - protokół Komisji Egzaminacyjnej w postepowaniu administracyjnym w sprawie awansu zawodowego. A dziś moja żona dowie się na szkoleniu w swojej szkole jak ma wygladać jej dokumentacja na dyplomowanego - dałem już jej wytyczne o co ma się pytać - po pierwsze o podstawę prawną wszelkich mądrości (pełnomocników nie zaprosili ale i nie zabronili im przyjść) - wolę iść na rower z córką. |
fredi | 12-05-2003 20:49:56 [#11] |
---|
będę miał i tu parę pytań do ciebie , ale dopiero w czwartek.
Mam przypadek, ze nauczyciel złożył skargę do NSA na postępowanie komisji.
Szuka porady co robić dalej.
Sądzę, ze pomożesz. |
benedu gda | 12-05-2003 21:04:40 [#12] |
---|
OK Jeśli będę potrafił;-) |
Janusz Pawłowski | 12-05-2003 21:21:10 [#13] |
---|
Omamy jakieś? Przywidziało mi się, czy co? Patrzę na autora i patrzę na słowo "jeśli". Odmiana jakaś, czy przez pomyłkę się wkradło? Oby odmiana - cieszyłbym się bardzo. Lubię lubić ludzi - to bardzo miłe. |
benedu gda | 12-05-2003 21:40:10 [#14] |
---|
Wirtualna rzeczywistość:-) To śpiesz się Januszu;-) Kto był w wojsku, zna coś takiego jak rozpoznanie bojem i potem kto swój, kto nieprzyjaciel. Po prawie trzydziestu latach od rozstania moi koledzy z WAT są moimi przyjaciółmi. Nadal nadajemy na tej samej fali. Chciałbym, żeby w przyszłości było tak samo w różnych pokojach nauczycielskich, choć pokoje nauczycielskie liceów pedagogicznych, czy szkół ćwiczeń przy nich już nie wrócą. |
benedu gda | 12-05-2003 21:41:39 [#15] |
---|
Przyspieszajmy obywatele - kto pamięta? Ja przyspieszam juz:-) |
fredi | 12-05-2003 21:47:23 [#16] |
---|
a to WAT? zawsze mówiłem, ze jak się walnie za duzo to się opowiada o wojsku(nawet jeżeli tam się nie było) |
benedu gda | 12-05-2003 22:26:54 [#18] |
---|
Spacer wieczorową porą:-))) Stronga wypiłem własnie teraz, zatem do Parku Oliwskiego szukać duszków idę pieszo (biskup, adwokat, syn byłego, benedu gda) to juz by było za dużo. A kto nie byl w wojsku - niech (nie)żałuje. Zawsze można przeczytać Przygody Dobrego Wojaka Szwejka:-) Wybywam się przewietrzyć, proszę Towarzystwa:-) Tylko do dzisiaj, a mam jeszcze inne zobowiązania... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|