Forum OSKKO - wątek
miro | 09-05-2003 10:40:03 [#01] |
---|
Dużo się mówi na forum o zwolnieniach. Natomiast mnie interesuje taka sytuacja, której nie widziałem jeszcze na forum. Kobieta jest zatrudniona na czas określony /nie w zastępstwie/, nauczyciel kontraktowy. Obecnie jest w ciąży. Czy stan ten chroni ją przed wygaśnięciem umowy, czy trzeba przedłużyć jest zatrudnienie aż do chwili porodu? Nadmieniam, że nie sprawdza się w pracy i dyrekcja nie chce jej przedłużyć umowy. |
Ewa z Rz | 09-05-2003 10:46:13 [#02] |
---|
to zależy... Od kiedy jest w ciąży. Jeśli początek jej stanu przypada PRZED 1 stycznia 2003, to jej umowa o pracę ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu. Potem normalnie wygasa i pracodawca nie jest do niczego wobec niej zobowiązany. Natomiast jeśli jej ciąża zaczęła się już PO 1 stycznia 2003 r., to jej umowa wygasa zgodnie z datą na niej umieszczoną. Wynika to z najnowszych zmian w KP - obowiązujących od 1.01.2003 r. A w tej materii n-lka podlega pod KP, bo KN takich spraw nie reguluje. |
ElaS | 09-05-2003 13:35:58 [#03] |
---|
chyba jednak nie zależy... Ewo akurat ten artykuł KP (177 paragraf 3) nie uległ zmianie z dniem 1 stycznia 2003 r. Doszedł tylko paragraf 3.1 dotyczący umowy na czas zastępstwa, kiedy to nie stosuje się przepisów paragrafu 3.
Umowa zawarta na czas określony, która uległaby rozwiązaniu po upływie 3-go miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. |
Ewa z Rz | 09-05-2003 14:15:00 [#04] |
---|
racja. Jakoś dotarło do mnie, że chodzi o umowę na czas zamknięty zawartą tak z powodu zastępstawa - a tu w pytaniu chodziło o dokładnie przeciwną sytuację... Dobrze, że Ela jest czujna... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|