Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Odpowiedź prof. Smyczyńskiego |
|
RomanG | 08-05-2003 22:12:00 [#01] |
---|
Mój artykuł "Prawa dziecka, a jego szkolne obowiązki" (Wymiana plików) wysłałem niedawno do konsultacji prof. Smyczyńskiemu z Instytutu Nauk Prawnych PAN, autorowi "Analizy i wykładni Konwencji o prawach dziecka" z 1999 r.
W liście do Profesora przytoczyłem również najważniejsze argumenty moich polemistów i najbardziej bolesne zarzuty, z jakimi się spotkałem.
Dziś dostałem odręcznie pisaną, jednostronicową odpowiedź, którą pozwolę sobie przytoczyć:
W nagłówku:
INSTYTUT NAUK PRAWNYCH POLSKIEJ AKADEMII NAUK
Poznańskie Centrum Praw Człowieka
Centrum Prawa Rodzinnego i Praw Dziecka
ul. Mielżyńskiego 27/29, 61-725 Poznań, tel./fax (61)8520-260
Poznań, 6 maja 2003 r.
Szanowny Panie,
dziękuję za Pański list, który mnie poruszył i upewnił, że skala tych zjawisk, o których Pan pisze, jest duża, a postępowanie ludzi odpowiedzialnych za dziecko wymyka się spod kontroli. Przyznaję Panu rację co do tego, że nauczyciele i wychowawcy na swoim odcinku mają prawo działać i kontrolować dziecko właśnie dla jego dobra, a postawa niektórych organów i władz publicznych jest rezultatem złego rozumienia Konwencji o prawach dziecka.
Właśnie przygotowuję referat programowy na tzw. ogólnopolski szczyt na rzecz dzieci – 23-24 bm. w Warszawie i wykorzystam Pańskie informacje na tym forum. Grozi nam anarchia i bezradność dorosłych wobec dzieci.
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami
Tadeusz Smyczyński |
Maelka | 08-05-2003 23:42:46 [#02] |
---|
Powiem truizm ...ale bardzo ucieszyłabym sie, gdyby wreszcie jasno i precyzyjne wyjaśniono i nam, i uczniom co możemy a co m u s i m y zrobić, aby zapewnić i bezpieczeństwo, i prawidłowy przebieg procesu dydaktycznego. Może ten ogólnopolski szczyt to ta przysłowiowa jaskółka, która zapowiada poprawę? Podziwiam za wytrwałość... :-) |
Marek Pleśniar | 09-05-2003 07:11:07 [#03] |
---|
fiu fiu:-) a co on miał na mysli: postępowanie ludzi odpowiedzialnych za dziecko wymyka się spod kontroli? |
RomanG | 09-05-2003 18:22:46 [#04] |
---|
Byłem dziś w Domu Dziecka w P., aby mówić o tych problemach. dowiedziałem się, że nawet pracownikom tego typu placówek - osobom prawnie zastępującym dziecku rodziców i zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie placówek opiekuńczo-wychowawczych mającym zapewnić "całodobową opiekę i wychowanie w warunkach zbliżonych do domu rodzinnego" także już odmawia się prawa właściwie do wszystkiego.
"Odwal się", "A co mi zrobisz, cwaniaczku?" - to jedne z najłagodniejszych odzywek nastolatków, tymczasem wizytator na specjalnych zajęciach kładzie im do głowy, że wychowawca nie ma prawa go nawet spytać, dokąd i z kim wychodzi. (sic!)
Dlatego zastanawiam się, czy nie chodzi tu o wymykanie się spod kontroli zdrowego rozsądku. ;-) |
fredi | 10-05-2003 12:14:24 [#05] |
---|
a ja kiedyś myślałem, ze uczeń ma prawo być grzeczny. Teraz wiem, ze uczeń ma prawo być niegrzeczny. P(B)rawo panowie !!! |
fredi | 10-05-2003 12:15:05 [#06] |
---|
na szczęście jeszcze nie wszyscy uczniowie o tym wiedzą |
RomanG | 10-05-2003 14:56:02 [#07] |
---|
Reakcja prawnika, którego promotorem był niegdyś prof. Smyczyński, na tę opinię:
"Profesor Smyczyński to wspaniały człowiek i nauczyciel. Miło go powspominać ." |
benedu gda | 10-05-2003 15:28:45 [#08] |
---|
między nami recezentami;-) Roman, tak pisać;-))) Jak minie pierwszy normalny weekend zacznę nadrabiać zaległości, wysmażę też tę obiecaną opinię. Pójdzie w pięty tym, którzy na to zasłużyli;-) Jeszcze tylko muszę dokonać autorskiej korekty 60 stron scenariuszy, wczoraj dostałem - oddać muszę do poniedziałku;-( Pozdrawiam;-) |
Adaa | 10-05-2003 21:43:07 [#09] |
---|
między nami Roman...;-) oko zostało spojrzane:-)))) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|