Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
dodatek motywacyjny wg nowego regulaminu |
betik | 18-01-2008 13:25:50 [#01] |
---|
Urząd Marszałkowski uchwalił nowy regulamin wynagradzania nauczycieli.Podstawowym warunkiem otrzymania dodatku motywacyjnego jest aktualna ocena nauczyciela z okresu 5 lat. Jestem nowym dyrektorem, zrobiłam przegląd ocen i wynika z niego, iz na 31 nauczycilei 19 nie ma aktualnej oceny, 8 osób na granicy( tzn w dniu przyznania od 1 marca jeszcze bedzie aktualna)Taką schedę zostawił mi poprzednik. Regulamin mówi, że moge przyznać warunkowo osobom bez aktualnej oceny dodatek do 30 czerwca 2008 r.Obawiam se,z po najbliższej radzie peagogicznej nauczyciele zaleją mnie wnioskami o ocenę.Zgodnie z przepisami mam 3 miesiące na dokonanie tej oceny,ale czy zdążę ocenć tylu nauczycieli, tym bardziej,że 10 osób pracuje w filiach.Doraźcie co robić? |
AnJa | 18-01-2008 13:28:44 [#02] |
---|
ocenić- wyjścia nie masz |
nina | 18-01-2008 14:29:27 [#03] |
---|
betik proszę o więcej szczegółów u mnie regulamin tworzy starostwo |
AnJa | 18-01-2008 14:31:15 [#04] |
---|
betik pewnie ma szkołe artystyczną- dla tych op jest UM |
nina | 18-01-2008 14:53:01 [#05] |
---|
ok.dzięki. teraz dotarło to do mnie |
Jacek | 18-01-2008 15:23:09 [#06] |
---|
hymmm. ale taki zapis w regulaminie jest chyba niezgodny z prawem bo rozporządzenie mówi, że do ogólnych warunków przyznawania dodatku motywacyjnego należą:
1) osiągnięcia w realizowanym procesie dydaktycznym;
2) osiągnięcia wychowawczo-opiekuńcze;
3) wprowadzanie innowacji pedagogicznych, skutkujących efektami w procesie kształcenia i wychowania;
4) zaangażowanie w realizację czynności i zajęć, o których mowa w art. 42 ust. 2 pkt 2 Karty Nauczyciela;
5) szczególnie efektywne wypełnianie zadań i obowiązków związanych z powierzonym stanowiskiem;
6) realizowanie w szkole zadań edukacyjnych, wynikających z przyjętych przez organ prowadzący priorytetów w realizowanej lokalnej polityce oświatowej.
a ocena pracy do tego katalogu się nie zalicza więc moim zdaniem OP może ustalić szczególowe warunki przyznawania dodatku motywacyjnego w oparciu o te punkty i nie może wprowadzać sobie dodatkowych warunków. |
betik | 18-01-2008 16:16:37 [#07] |
---|
To jest bibloteka pedagogiczna -placówka oświatowa, dla której organem prowadzacym jest urząd marszałkowski. I faktycznie wiem ,że zarząd , ktory przyjął ten regulamin dodał ten punkt dotyczacy oceny od siebie. Pytanie czy może? jesli tak to mam rok pod znakiem aktuaziacji prawie 60 % nauczycieli masakra
|
betik | 18-01-2008 16:20:31 [#08] |
---|
czy macie w szkołach swoj regulamin przyznawania dodatku motywacyjnego, czy bazujecie na tym z organu prowadzacego |
izabelamaciejka | 18-01-2008 16:50:16 [#09] |
---|
Regulamin OP jest podstawowym dokumentem i nawet jeżeli w placówkach są wewnętrzne kryteria przyznawania dodatku motywacyjnego, to muszą być one oparte na regulaminie OP. |
betik | 18-01-2008 17:44:21 [#10] |
---|
Ale ten regulamin wew mam bo to scheda razem z tak dużą liczba nauczycieli bez aktualnej oceny po poprzedniej dyrktor |
zgredek | 18-01-2008 17:49:11 [#11] |
---|
z tak dużą liczba nauczycieli bez aktualnej oceny po poprzedniej dyrktor
co to jest aktualna ocena?
i dlaczego uważasz, że poprzedni dyrektor cokolwiek zaniedbał? |
betik | 18-01-2008 18:02:26 [#12] |
---|
Oj zgredek nie doczytał ze nasz organ wydał nowy regulamin i podstawowy warunek to aktualna ocena (do 5 Lat) a ja mam 7 nauczycieli w ogóle bez oceny ( czy to nie zaniedbanie ??)a reszta oceny z przełomu 1999/2002 |
zgredek | 18-01-2008 18:03:47 [#13] |
---|
oj, doczytał
to nie jest żadne zaniedbanie - dokonywanie oceny pracy nie jest obowiązkowe |
zgredek | 18-01-2008 18:15:16 [#14] |
---|
i jeszcze jedno - taki zapis w regulaminie nie pozwala na przyznanie dodatku motywacyjnego nauczycielom, którym dokonać oceny pracy nie można |
betik | 18-01-2008 18:16:29 [#15] |
---|
Pierwsza ocena nauczyciela powinna byc dokonana po 3 miesiącach przez dyrektora a potem na wniosek dyr albo pracownika.Mylę sie |
betik | 18-01-2008 18:18:23 [#16] |
---|
Sory pomyliłam sie 3 miesiące ma dyrektor na ocene kiedy wniosek złozy pracownik |
betik | 18-01-2008 18:22:14 [#17] |
---|
czyli ja nie musze sie spieszyc ale jak nauczycielowi zalezy to sam składa wniosek.oj będa skłdać to są pieniądze... |
elrym | 18-01-2008 19:06:09 [#18] |
---|
§ 3.
- Oceny pracy nauczyciela dokonuje się w okresie nie dłuższym niż 3 miesiące od dnia złożenia wniosku, o którym mowa w art. 6a Karty Nauczyciela, z tym, że ocena może być dokonana nie wcześniej niż po upływie roku od oceny poprzedniej lub oceny dorobku zawodowego nauczyciela za okres stażu.
|
DYREK | 18-01-2008 20:28:51 [#19] |
---|
ocena pracy i ocena dorobku - jak to jest w Waszym regulaminie ?
może warto zwrócić wojewodzie uwagę na Wasz regulamin
|
betik | 19-01-2008 21:40:54 [#20] |
---|
Regulamin mówi ze podstawowym warunkiem jest aktualna ocena lub ocena dorobku zawodowego. to jest zatwierszony przez zarzad regulamin. |
DYREK | 20-01-2008 18:21:00 [#22] |
---|
WOJEWODA ZACHODNIOPOMORSKI
Szczecin, dnia 9 maja 2006 r.
PNAGM/0713/4/06
Panie i Panowie Prezydenci, Burmistrzowie i Wójtowie
miast i gmin województwa zachodniopomorskiego
Dotyczy: regulaminów wynagradzania nauczycieli
W związku z dużą ilością rozstrzygnięć nadzorczych dotyczących uchwał w sprawie regulaminów wynagradzania nauczycieli w szkołach, dla których organem prowadzącym są jednostki samorządu terytorialnego, pragnę zwrócić uwagę Państwa na następujące, wspólne dla większości zagadnienia:
Ø organ prowadzący szkoły, zobowiązany jest na podstawie art. 30 ust. 6 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r - Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2003 r. Nr 118, póz. 1112 ze zm.), do określenia dla nauczycieli poszczególnych stopni awansu zawodowego, w drodze regulaminu m. in. wysokości stawek dodatków, o których mowa w ust. l pkt 2 (w tym dodatku motywacyjnego), oraz szczegółowych warunków przyznawania tych dodatków, z zastrzeżeniem art. 33 i 34 ustawy. Zauważyć należy, iż ogólne warunki przyznawania nauczycielom dodatku motywacyjnego określone zostały przepisami rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 stycznia 2005 r. w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy (Dz. U. Nr 22, póz. 181), a należą do nich:
1) osiągnięcia w realizowanym procesie dydaktycznym,
2) osiągnięcia wychowawczo-opiekuńcze;
3) wprowadzanie innowacji pedagogicznych, skutkujących efektami w procesie kształcenia i wychowania;
4) zaangażowanie w realizację czynności i zajęć, o których mowa w art. 42 ust 2 pkt 2 Karty Nauczyciela;
5) szczególnie efektywne wypełnianie zadań i obowiązków związanych z powierzonym stanowiskiem;
6) realizowanie w szkole zadań edukacyjnych, wynikających z przyjętych przez organ prowadzący priorytetów w realizowanej lokalnej polityce oświatowej.
Rada podejmując uchwałę w sprawie regulaminu wynagradzania nauczycieli winna stosować przepisy wskazanych aktów prawnych, tj. uszczegółowić ogólne, wymienione przez ustawodawcę warunki przyznawania nauczycielom dodatku motywacyjnego (tak w wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie z dnia 5 października 2005 r, sygn. akt n SA/Sz 673/05).
Warto zauważyć, iż najczęściej wskazywane przez organy stanowiące jednostek samorządu terytorialnego kryteria takie jak: jakość świadczonej pracy, dobra/pozytywna ocena pracy, czy zaangażowanie w realizację czynności i zajęć, o których mowa w art. 42 ust. 2 pkt 3 nie należą już do ogólnych warunków przyznania dodatku motywacyjnego
Ø ograniczenie liczby godzin, za które należy się nauczycielom wynagrodzenie za realizowanie w dniu wolnym od pracy zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych, gdy nie otrzymują za ten dzień innego dnia wolnego jest naruszeniem przepisu § 10 obowiązującego rozporządzenia, które nie wprowadza żadnych restrykcji w liczbie godzin, za które należy się wynagrodzenie, a wręcz wskazuje, iż odrębne wynagrodzenie przysługuje za każdą godzinę pracy w dniu wolnym.
Ø zgodnie z art. 30 ust. 6a Karty Nauczyciela regulamin wynagradzania nauczycieli (a co za tym idzie każda w nim zmiana) podlega uzgodnieniu ze związkami zawodowymi zrzeszającymi nauczycieli.
Ø niedopuszczalne jest przeniesienie na inne podmioty kompetencji do określenia wysokości i warunków przyznawania dodatków wymienionych w art. 30 ust. 6 pkt. l i nagród, o których mowa w art. 30 ust. 6 pkt. 3 Karty Nauczyciela, tak więc wszelkie regulaminy wewnętrzne dotyczące wspomnianych kwestii są sprzeczne z prawem.
Ø regulamin wynagradzania nauczycieli jest aktem prawa miejscowego (uchwała 7 sędziów NSA z 24 września 2001 r., OPS 7/01, ONSA 2002/1/8) i podlega ogłoszeniu w wojewódzkim dzienniku urzędowym.
Wyrażam głębokie przekonanie, iż zapoznanie się z powyższymi uwagami pozwoli Państwu pozbyć się wątpliwości dotyczących wspomnianych aspektów i zagadnień z zakresu regulaminów wynagradzania nauczycieli i prowadzić będzie do podniesienia zarówno sprawności tworzenia jak i jakości prawa miejscowego w województwie.
http://bip.szczecin.uw.gov.pl/bip/files/79CF0ED2D0CC425F915022E2618909DC/informacja_regulaminy%20wynagradzania%20nauczycieli.doc
|
sońka | 21-01-2008 19:04:42 [#23] |
---|
Gminy łamią prawa nauczycieli - wyniki kontroli PIP
Nawet o 345 zł zostały zaniżone wynagrodzenia nauczycieli stażystów z województwa podlaskiego. Winne są samorządy, których uchwały łamały prawo - wynika z kontroli PIP.
Jedna z gmin w województwie podlaskim nie uchwaliła na 2006 i 2007 rok regulaminu wynagradzania nauczycieli i stosowany był regulamin uchwalony na 2005 rok. Stosowanie stawek wynagrodzeń z 2005 roku spowodowało, że średni poziom wynagrodzenia nauczycieli stażystów w 2007 roku był zaniżony o 345 zł, a nauczycieli dyplomowanych - o 171 zł. Z kolei uchwała innej gminy wbrew przepisom przewidywała możliwość cofania nauczycielom przyznanego im dodatku motywacyjnego. To wyniki ubiegłorocznej kontroli Państwowej Inspekcji Pracy w placówkach oświatowych województwa podlaskiego.
Bezprawnie ograniczane praco do wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe
Z informacji PIP wynika, że uchwały wszystkich skontrolowanych organów prowadzących szkoły (gmin i powiatów) zawierały błędy polegające na ograniczeniu nauczycielom prawa do wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe. Samorządowcy ustalali na przykład, że nauczycielom nie przysługuje wynagrodzenie za nieprzepracowane godziny ponadwymiarowe ze względu na korzystanie przez nauczyciela z dwóch dni opieki nad dzieckiem lub za lekcje, które się nie odbyły z powodu choroby dziecka nauczanego indywidualnie. Jedno ze starostw powiatowych w uchwale ograniczyło nauczycielom również prawo do wynagrodzenia za godziny doraźnych zastępstw. Uznało bowiem, że w takich sytuacjach wynagrodzenie przysługuje tylko, gdy nauczyciel pracował zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami (czyli np. nauczyciel chemii prowadził lekcję tego przedmiotu, ale już nie zajęcia z biologii czy fizyki).
Tymczasem, zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt 3 Karty Nauczyciela, wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw jest wynagrodzeniem za pracę, a organy prowadzące nie mogą go ograniczyć na podstawie własnej uchwały.
W wyniku wystąpień inspektora pracy, wszystkie jednostki samorządu przyjęły zmiany w uchwałach dotyczących funkcjonowania placówek oświatowych. Nauczycielom rozpoczęto wypłacanie przysługujących świadczeń pieniężnych (m.in. wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i doraźnych zastępstw, dodatku motywacyjnego) w należnej wysokości. Jednocześnie samorządy poinformowały PIP, że podjęły działania w celu zapewnienia nauczycielom wymaganego średniego poziomu wynagrodzenia, między innymi poprzez zwiększenie wysokości dodatku motywacyjnego.
Gminy popełniały przestępstwa
W przypadku gminy, która nie uchwaliła regulaminu wynagradzania nauczycieli przez kolejne lata, inspektor pracy złożył zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Prokuratura wszczęła w tej sprawie postępowanie. W wyniku tych działań samorząd przyjął już uchwałę w sprawie regulaminu wynagradzania nauczycieli. Podlaskie kuratorium podpisało porozumienie z PIP w sprawie współpracy, tak aby w przyszłości w placówkach oświatowych nie było łamane prawo pracy. |
kasia1 | 22-01-2008 14:45:56 [#24] |
---|
Czy dodatek motywacyjny może dostać emeryt zatrudniony w niepełnym wymiarze i stażysta, zatrudniony od 1 września? |
AnJa | 22-01-2008 15:04:38 [#25] |
---|
sprawdz w regulminie OP |
betik | 22-01-2008 16:00:38 [#26] |
---|
Ten regulamin został podpisany przez związki zawodowe. Zastanawiam się czy ja muszę do wew regulaminu wprowadzić ten zapis o aktualnej ocenie lub ocenie dorobku. A jak zwiazki u mnie funkcjonjace tego nie zatwierdzą pomimio iz w organie zatwierdziły? |
AnJa | 22-01-2008 16:10:10 [#27] |
---|
nie masz prawa ustalac żadngo regulaminu wewnętrznego - uregilowania płacowe to kompetencja OP |
Power4 | 22-01-2008 16:11:59 [#28] |
---|
nie masz mieć wewnętrznego regulaminu, co najwyżej możesz mieć szczegółowe wewnętrzne kryteria przyznawania dodatków motywacyjnych , nagród dyrektora zgodne z ogólnymi warunkami zawartymi w regulamine OP
ale u nas się ich nie opiniuje w ZZ bo nie są to regulaminy, a tylko te trzeba zawozić u nas do ZZ |
Power4 | 22-01-2008 16:13:17 [#29] |
---|
ooooo, nie szkodzi chyba Asiu? |
Power4 | 22-01-2008 16:13:54 [#30] |
---|
miało być AnJu |
AnJa | 22-01-2008 16:17:20 [#31] |
---|
mnie nie szkodzi
ale za pomylenie Asi ze mną to raczej od Asi masz w dziób
z powodów oczywistych (estetyka, wiek ,urząd- kolejność nieprzypadkowa) |
Power4 | 22-01-2008 16:20:08 [#32] |
---|
no to dla Was obojga sorry |
AnJa | 22-01-2008 16:22:22 [#33] |
---|
no to masz i ode mnie - bo s już nawet z lekka połechtałem, myslałem że próżność
a tu wyszło, że po próznicy |
betik | 22-01-2008 16:53:40 [#34] |
---|
ten regulamin wew przyznawania dodatku motywacjnego przejełam p poprzedniej dyr.Pewnie , że go nie chcę .Mam go decyzja rady peda ( bo tak kiedys był zatwierdzany) uchylic i bazowac tylko na regulaminie z op. wiem , że inne szkoły mają taki wew regulamin bazyjący na op
|
AnJa | 22-01-2008 17:09:35 [#35] |
---|
uchylić możesz i bez RP
zmaczy- przejść nad nim do porzadku dziennego jako nieprawnego |
kasia1 | 22-01-2008 17:11:21 [#36] |
---|
Jeżeli w regulaminie OP nie ma mowy o emerytach i stażystach tylko punkty tak, jak w KN to mogę dać dodatek? |
rzewa | 22-01-2008 17:14:06 [#37] |
---|
on już jest uchylony - tzw. uchylenie wynikające - zmienił się stan prawny i regulamin ten stracił jakąkolwiek moc w wyniku uchylenia podstawy prawnej |
rzewa | 22-01-2008 17:15:20 [#38] |
---|
tak, o ile nie masz napisane, że n-l musi iles tam przszepracowac w szkole by dodatek otrzymać... |
kasia1 | 22-01-2008 17:15:23 [#39] |
---|
Mam przed sobą nowy regulamin z OP. |
kasia1 | 22-01-2008 17:15:58 [#40] |
---|
przeskoczyło, czyli jak nie ma lat i emerytów, dać? |
Dan67 | 24-01-2008 10:02:02 [#41] |
---|
czy nowy dodatek motywacyjny mogę naliczać dopiero gdy uchwała Rady Powiatu ukaże się w Dzienniku Urz. Woj. Mał. i po uplywie 14 dni? |
ddorota | 14-02-2008 20:29:07 [#42] |
---|
podnoszę wątek, bo pytanie podobne. W nowym regulaminie, który jeszcze się nie uprawomocnił mam zwiększony odpis na dodatki motywacyjne, czy to znaczy że obowiązuje on od stycznia? na razie przyznałam motywacyjny rozdzielając to co miałam według starego regulaminu i teraz nie wiem czy po uprawomocnieniu uchwały mogę wykorzystując większą pulę wyrównać od stycznia? |
betik | 14-02-2008 22:49:12 [#43] |
---|
u mnie obowiazuje od 1 stycznia |
emeryt | 15-02-2008 07:36:43 [#44] |
---|
a mnie organ nadzoru upierniczył zapis, w którym określiłem wysokość odpisu na dodatki motywacyjne. Stwierdzili, że w regulaminie ma być określona wysokość dodatków i zasady ich przyznawania a ustalenie wysokości odpisu nie mieści się w delegacji ustawowej dla OP. I mam pasztet. |
ddorota | 15-02-2008 09:29:09 [#45] |
---|
no to pasztet!
to kto niby ma określić dyrektorowi jaka pulą dysponuje? organowi nadzoru kompetencje się chyba pomyliły |
rzewa | 15-02-2008 09:31:48 [#46] |
---|
a po co określać tę kwotę w regulaminie?
w uchwale budżetowej, a co za tym idzie w planie finansowym jednostki wystarczy
a przyjęty algorytm, np. że ma być to 5% funduszu płac, wystarczy określić w zasadach tworzenia budżetu... |
emeryt | 15-02-2008 10:08:32 [#47] |
---|
rzewa - nie za bardzo się wyznaję w prawie finansowym, ale moja prawniczka twierdzi, że takie ustalanie kłóci się z ustawą o finansach publicznych w kwestii ustalania budżetu.
W uchwale budżetowej gminy wyszczególniony jest budżet w ramach działu -oswiata, rozdziału - szkoły podstawowe - i paragrafu - wynagrodzenia. I z tego jest dyr. rozliczany, po przełożeniu na układ wykonawczy budżetu. Wytyczne i założenia do kalkulacji par. wynagrodzenia nie mają mocy obowiązującej w trakcie realizacji.
Wynagrodzenia w szkole to nie jest sztywna, wyliczalna kwota (choćby zastępstwa doraźne). No i nie mając uregulowań regulaminowych co do odpisu motywacyjnego a mając tylko uchwałę budżetową gminy i budżet swojej szkoły dyrektor praktycznie może pływać po wynagrodzeniach (aby mu tylko wystarczyło) i wypłacać motywacyjny w dowolnej wysokości w ramach środków na wynagrodzenia.
A burmistrz jako wykonawca uchwały budżetowej nie ma delegacji prawnej aby np. w formie zarządzenia tę sprawę uregulować. |
ddorota | 15-02-2008 10:43:47 [#48] |
---|
u nas w regulaminie OP określa kwotowo na 1 etat (70 zł na 1 etat) |
rzewa | 15-02-2008 10:59:53 [#49] |
---|
Wynagrodzenia w szkole to nie jest sztywna, wyliczalna kwota (choćby zastępstwa doraźne). No i nie mając uregulowań regulaminowych co do odpisu motywacyjnego a mając tylko uchwałę budżetową gminy i budżet swojej szkoły dyrektor praktycznie może pływać po wynagrodzeniach (aby mu tylko wystarczyło) i wypłacać motywacyjny w dowolnej wysokości w ramach środków na wynagrodzenia.
a to źle? Mnie by to w zupełności wystarczyło, bylebym tylko ja, jako dyrek, wiedziała jaka kwota z tego jest, zdaniem OP, przeznaczona na dodatki motywacyjne - nic więcej nie potrzebuję...
a po co mi taka wiedza? Ano, żeby w razie jakiś nadzwyczajnych okoliczności, gdybym musiała wystąpić o zwiększenie planu, umiała wykazać, że te potrzeby nie są spowodowane moją nadmierną rozrzutnością w zakresie motywacyjnego :-)) |
emeryt | 15-02-2008 11:31:38 [#50] |
---|
a to źle? Mnie by to w zupełności wystarczyło, bylebym tylko ja, jako dyrek, wiedziała jaka kwota z tego jest, zdaniem OP, przeznaczona na dodatki motywacyjne - nic więcej nie potrzebuję...
no właśnie - tylko w jakim dokumencie to zawrzeć, jak nie w regulaminie ????
zdanie OP - choćby wygłoszone w uroczystej formie i pod choinką, dla kontrolujących jest niczym... a szczególnie dla RIO i NIK. Cosik na ten temat wiem.
A jak wiesz dobrze Rzewo - (tutaj chylę czoła przed wiedzą Twoją ) - OP ma ograniczony zakres: uchwał, postanowienie, zarządzenie.... |
|