Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Działalność Rady Rodziców
strony: [ 1 ][ 2 ]
kwiecie17-01-2008 08:19:17   [#01]

Witam,

mam problem z RR i w związku z tym pytanie

Czy za pieniądze uzyskane z zabawy sylwestrowej  ( i nie tylko)członkowie RR mogą finansować wyjazad np. do teatru dla rodziców, którzy pracują przy pozyskiwaniu funduszy . Nadmieniam, że osoby które obsługiwały imprezę miały zapłacone za usługę , (np pracę podczas przygotowania posiłku czy kelnerowanie).

Wg mnie i regulaminów obowiązujących RR wypracowane pieniądze przeznacza się na potrzeby szkoły i uczniów. Gdzie znaleźć podstawy prawne , aby przedstawic RR jak powinna przebiegać działalność RR na terenie szkoły. Wybaczcie, że zadaję takie banalne pytania ale mam faktycznie problem szczególnie z p.przewodniczącą, która uważa, że powinna mieć nawet swoje klucze od budynku szkolnego. pozdrawiam!

Power417-01-2008 08:39:37   [#02]
na potrzeby szkoły
UoSO i ich regulamin ,ewentualnie statut szkoły
Power417-01-2008 08:43:26   [#03]
ustawa o sytemie oświaty

8. W celu wspierania działalności statutowej
szkoły lub placówki, rada rodziców może gromadzić fundusze z dobrowolnych składek rodziców oraz innych źródeł. Zasady wydatkowania funduszy rady rodziców określa regulamin, o którym mowa w art.53 ust.4.

a co to jest działalność statutowa szkoły to wiesz

i zobacz co mają w swoim regulaminie- mam nadzieję, że mają
Power417-01-2008 08:45:00   [#04]
na google szukaj wzorcowych regulaminów Rady Rodziców
kwiecie17-01-2008 08:45:26   [#05]

Właśnie tak na zebraniu z zarządem RR przedstawiłam tą sprawę i powołałam się na w/w przepisyz UoSO ale to nic nie pomaga

ręce opadają, w końcu nie wiem co z tym fantem zrobić a racja jest po mojej stronie

Marek Pleśniar17-01-2008 08:52:03   [#06]

z tymi kluczami to pani przew. przesadza - nie jest administratorem ani nawet pracownikiem administratora;-)

Sposób wykorzystania pieniędzy też budzi watpliwości.

Z Leszkowego ujednoliconego UOSO:

Art. 53. 4. Rada rodziców uchwala regulamin swojej działalności, w którym określa w szczególności:

1)  wewnętrzną strukturę i tryb pracy rady;

2)  szczegółowy tryb przeprowadzania wyborów do rad, o których mowa w ust. 2 pkt 1-3, oraz przedstawicieli rad oddziałowych, o których mowa w ust. 2 pkt 1, do rady rodziców odpowiednio szkoły lub placówki.

Art. 54. 4. 8. W celu wspierania działalności statutowej szkoły lub placówki, rada rodziców może gromadzić fundusze z dobrowolnych składek rodziców oraz innych źródeł. Zasady wydatkowania funduszy rady rodziców określa regulamin, o którym mowa w art. 53 ust. 4.

moim zdaniem, zacznij od analizy tego regulaminu, żeby mieć podparcie prawne do wyjasniania tej sprawy

zaś co do wydatkowania pieniędzy "nie na dzieci" tylko na członków RR...

tu chyba sama wiesz co robić;-)

Niech to osądzą inni rodzice. Powinni wiedzieć jak się wydatkuje "ich" (publiczne) pieniądze. Jeśli uznają że to było słuszne i służyło np integrowaniu Rady to wszystko jest w porządku

Jeśli nie... To już oni to sami załatwią

[dodane]

o:-) Już niepotrzebnie piszę:-) Nie widziałem Was

post został zmieniony: 17-01-2008 08:52:53
Power417-01-2008 08:52:53   [#07]
To się nie mieszaj-to ich pieniądze,
możesz i powinnaś tylko powiedzieć, że zasady wydawania pieniędzy publicznych rodziców uczniów zgromadzonych na koncie RR podlegają pewnym rygorom i muszą być wydawane na określone (w przyjętym i zaakceptowanym przez całą RR regulaminie )cele , tak samo jak środki szkoły i nic więcej
A macie wy tam komisję rewizyjną RR, i kto prowadzi obsługę finansowo-księgową?
Power417-01-2008 08:55:11   [#08]
chciałam jeszcze napisać coś ale Marek już to napisał
kwiecie17-01-2008 09:17:51   [#09]
mają regulamin, pomagałam im znaleźć przykładowe regulaminy, i nic
kwiecie17-01-2008 09:25:21   [#10]

Oj, kiepsko z tymi rozliczeniami

Właściwie nie powinnam sie wtrącać do RR ale...

kwiecie17-01-2008 09:25:49   [#11]
może jestem nadgorliwa
aza17-01-2008 09:30:23   [#12]

z pewnością nie jesteś..

odpowiadasz przeciez i za RR...

nie chcą zastosować sie do przepisów prawnych??? - uoso,statut, regulamin????

(a tak na marginesie - zgodziłaś się na zabawę sylwestrową w szkole???)

AnJa17-01-2008 09:33:14   [#13]
pewnie sie zgodziła

a bo co?
aza17-01-2008 09:35:06   [#14]

a bo nic....

tak się pytam...

a bo co, nie mogę???

kwiecie17-01-2008 09:45:48   [#15]

tak, zgodziłam się, postawiona byłam przed faktem dokonanym, ponieważ wcześniej p. przewodnicząca załatwiła orkiestrę i gdyby zabawa nie doszła do skutku zapłaciłaby karę ( tak twierdziła ok.2tys.), na bezalkoholową

RR przedstawiłam odp. dok. do podpisania, odpowiedzialność za ewentualne "niedogodności" ponosiła RR (zarząd)

osobiście nie brałam udziału w zabawie mieszkam 50 km od miejscowości

AnJa17-01-2008 10:07:05   [#16]
możesz, możesz

jak widac nawet prawo uzyskania odpowiedzi masz:-)
aza17-01-2008 10:15:20   [#17]
:-))
Leszek17-01-2008 10:53:56   [#18]
Aza #12
dyrektor nie odpowiada za poczynania RR
- nawet jesli bardzo chcesz to jest jak w #1...
natomiast informować, jak wszyscy juz pisali,
RR należy...
RR to dorosli ludzie.
pozdrawiam
aza17-01-2008 10:58:35   [#19]

Leszku-

podczas mojej kontroli do oceny pracy sprawdzono zasady działalności  RR.(czy zgodne z pp)

stąd moja uwaga.

to dyrektor odpowiada za to, czy RR działa zgodnie z prawem -

- nie zaprzeczysz....

kwiecie17-01-2008 11:26:58   [#20]

to jest własnie problem:

nr1 czy dyr. odpowiada za RR i jej finanse przd "kimś" z zewnątrz

nr2 czy nie powinien w ogóle wtrącać się w działalność RR i jej finanse

nr3 w końcu przed kim ma się "spowiadać"RR - przed wszystkimi rodzicami, każdy machnie ręką i nikt się w te sprawy nie zgłębia o i tak leci

RR wg pp działa tylko na terenie szkoły i jest tylko w szkole, to kto za to odpowiada, dyrektor tak jak za wszystko co dzieje się w szkole/

jeden młyn!

aza17-01-2008 11:35:52   [#21]

w/g mnie - za finanse nie... mają swoją KR, skarbnika- oni rozliczą się z tego przed rodzicami (albo prokuratorem)

ale- za legalnośc działania RR- np. czy ich regulamin zgodny jest z aktami wyższego rzędu, wybory przeprowadzone w/g okreh w uoso zadań - tu uważam dyrektor bierze odpowiedzialność.

Marek Pleśniar17-01-2008 11:37:26   [#22]

dlatego zostawcie ich osądowi rodziców tej szkoły. Niech osądzą - czy RR może wydawać pieniądze na siebie i w jakim zakresie

sorek17-01-2008 12:07:35   [#23]

Ustawa mówi, że rady rodziców działają na terenie szkoły. Ale czy z tego wynika odpowiedzialność dyrektora za tę działalność? Do kogo należy zwrócić się z jakimiś pretensjami do RR? W KPA nazywa się to wg właściwości. Dwuinstancyjność wymaga określenia kto po dyrektorze może sprawdzić działanie rady, tzn. ON czy KO?

Rady mogą spotykać się poza szkołą? Dyrektor nie musi być obecny na zebraniach. 

A ma odpowiadać?

A od pieniędzy trzymałabym się bardzo z daleka.

kwiecie17-01-2008 12:37:11   [#24]

z wypowiedzi konkluzja:

niech RR działa sobie jak uważa  ( rodzice osądzą)a dyrek niech się nie wtrąca, bo mu zrobią na złość i nie dadzą na nic pieniędzy, itd....

koło się zamyka!

dzięki wszystkim za wypowiedzi na mój wątek

pozdrawiam!

Leszek17-01-2008 12:42:21   [#25]
nie znajduje podstaw prawnych do podporzadkowania RR dyrektorowi szkoły a zatem ponoszenia przez dyra odpowiedzialnosci za działalność RR...
a jak chcą kontrolować RR - to nie zastępuj Przewodniczącego RR - skontaktuj kontrolera z Przewodniczącym i niech się "siłują"...
Leszek17-01-2008 12:44:22   [#26]
i dyr nie ma prawa sprawdzać zgodności regul. RR ze statutem szkoły...
dyrektor ma prawo odmówić RR jeśli ta zwróci się do niego o załatwienie sprawy wynikającej z regulaminu, jeżeli zostało to inaczej uregulowane w przepisach szkolnych...
i wtedy wychodzi niespójność regulaminu z przepisami oswiatowymi...
pozdrawiam
aza17-01-2008 12:44:43   [#27]

łatwo Ci mówić.....

też cię pozdrawiam....

wiem, że z punktu widzenia pp - kto jak kto,

ale Ty Leszku masz z pewnością rację....

ale...

Leszek17-01-2008 12:46:00   [#28]
to czas uczyć kontrolerów RR aby to była "próba" kontroli RR a nie dyrektora za RR
pozdrawiam
AnJa17-01-2008 13:16:41   [#29]
własnie- to się nazywa kształcenie ustawiczne(tu w formie przedszkolnej)
kwiecie17-01-2008 13:36:42   [#30]
Oj!!! wszystko jasne, umywam dłonie!
Power417-01-2008 16:39:49   [#31]
RR jest organem wewnątrzszkolnym jak RP i SU a nad nimi ma nadzór dyrektor

Leszek 17-01-2008 12:44:22 [#26]
i dyr nie ma prawa sprawdzać zgodności regul. RR ze statutem szkoły...-moim zdaniem ma:
w moim statucie mam zapis, że RR tworzy regulamin, który nie może być sprzeczny ze statutem
w ich regulaminie jest zapis "nie może być sprzeczny ze statutem"i jako dyrektor służę im radą i pomocą :zapoznaję się z nim szczegółowo na etapie ich projeku czy to kryterium jest spełnione

wykonanie uchwał RR powierza się komu?
kto i kogo powiadamia w razie podjęcia uchwał RR niezgodnych z przepisami prawa?
Power417-01-2008 16:41:09   [#32]
No chyba że RR działa nieformalnie-ale to mym zdaniem też sprawa dyrektora
zgredek17-01-2008 17:12:59   [#33]

RR jest organem wewnątrzszkolnym jak RP i SU a nad nimi ma nadzór dyrektor

na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Power417-01-2008 17:39:59   [#34]
zgredek fakt
nieprecyzyjne bardzo wyrażenie
Działającym w szkole/ placówce i podlegającym Uoso,
w przypadku braku wyborów przewidzianych ustawą kto odpowiada-to ma byc nadzór czy nie?
jeśli wybory nie odbyły się to dla mnie jest to RR nieformalna

skoro dyrektor odpowiada także nawet za zajęcia firm wynajmujących salę to chyba tym bardziej za RR

nie mylę z nadzorem nad finansami-tego nie nadzoruję chyba, że proszą o pomoc-np wzór planu itd.

a reszta to pewien nadzór lub jak kto woli-uzgodnienia między RR a dyrektorem
kwiecie17-01-2008 18:37:07   [#35]
żadnych konkretów, tylko gdybanie
Leszek17-01-2008 20:16:52   [#36]

Power4 - mozesz próbować narzucić nadzór RR - ale nie każda RR to przyjmie...

i oczywiście całkowicie się z tobą nie zgadzam #31 - znajdź podstawe prawną do nadzoru nad RR ...

a wogóle to gdyby iść tą drogą to RR miałaby nadzór nad dyrektorem...

:-)

pozdrawiam

Power417-01-2008 22:00:29   [#37]
wiem o co Ci chodzi i nadzoru nie próbję narzucić-miałam tak jak kwiecie w #1
włącznie z organizowaniem zebrań bez niczyjej wiedzy i uprzedzenia kogokolwiek
( obsługa siedziała po godzinach bez uprzedzenia by zamknąć budynek bo coś się przedłużyło - a chcieliśmy być uprzejmi bardzo i nie pozwoliłam nikogo wyprosić mimo telefonu do mnie) i takimi różnymi jak z tymi kluczami do budynku, no i przestało się to podobać także części członków RR
Twało to krótko
To wtedy omówiliśmy zasady współpracy i wzajemnego kontaktu, wyjaśniłam co dobre RR mogą szkole dać , po co istnieją i jak bardzo zależy mi na ich pomocy
wspólnie ustaliliśmy plan działań, te spotkania zwołałam ja.
a teraz?
Jest tak super, że boję się niczego nie zepsuć i boję się by w kolejnych wyborach były osoby wybrane , którym na szkole zależy, mają czas i które na spotkania przychodzą coś ustalić i są chętne do pomocy szkole
i czasem zajmuje mi wiele czasu by znależć czas na tyle spotkań z RR i ...
ale razem udało nam się wiele zrobić, radzą się jak prawnie można pozyskać oprócz składek pieniądze na szkolę, a przy okazji poruszana była tematyka na co mogą być przeznaczane

Teraz radzą sobie sami ale o każdym zebraniu jestem informowana i na nie zapraszana-ustalam z przewodniczącą i informuję ją czy przyjdę a moja przewodnicząca jak czegoś nie wie po prostu dzwoni i pyta. Z niektórych klas rodzice są bierni ale aktyw działa .Mam wiele szczęścia.
zgredek17-01-2008 22:04:37   [#38]
od kiedy jesteś dyrektorem?
Power417-01-2008 22:07:40   [#39]
2,5 roku
Power418-01-2008 11:14:11   [#40]
Czasem wystarcza jedna osoba, która wmawia innym, że powstali po to by walczyć(choć niewiadomo o co i po co i z kim) i zawsze być na nie , a wolność rodziców w szkole polega na pełnym dostępie do budynku o dowolnym czasie bo to
miejsce prawnych spotkań
i wtedy jest dobry czas na to by pokazać, że tą drogą na dłuższą metę nie da się iść
- bo szkole szkodzi, nie jest zgodne z przepisami, dezorganizuje pracę obsługi, która ma na dodatek swoje określone godziny pracy
i nie pozwala wspólnie małych kroków robić ku dobremu bo cała energia na coś innego zostaje zużyta.

I nie mówię, że zawsze z RR się we wszystkim zgadzamy. Ale nie składam deklaracji bez pokrycia.
W paru rzeczach pokazałam im, że wcale nie są jednomyśni w tym co dla nich jest ważne z punktu widzenia rozwoju szkoły-to były cenne spostrzeżenia dla obu stron,
a ja jeśli np o bazę chodzi w pierwszym rzędzie realizuję zalecenia i decyzje a nie to co mi się spodoba albo ktoś chce wymusić na mnie- nawet jak to jest zdanie RR (przed konkursem)
czasem są zaskoczeni podczas głosowania nad zakupem jakimś ,gdy ktoś to skrytykuje "bo jego dziecko nic z tego nie będzie miało" i zaczęli na wszystko patrzeć inaczej.
Nawet zaczęli rozumieć , że ja tez nigdy nie jestem w stanie zaspokoić wszystkich klientów w 100%, nawet gdybym w szkole spała i nie wiem jaka chętna i obrotna była.

Ich wolność nabrała innego wymiaru
link12320-03-2008 11:52:08   [#41]

Witajcie,

ponieważ czas świateczny, to składam wszystkim użytkownikom Forum życzenia.

A teraz do rzeczy: proszę o pomoc - w jakim zakresie w świetle obowiązującego prawa dyrektor jest odpowiedzialny za wydatkowanie / cele/ funduszy Rady Rodziców. Czy dyrektor ma podstawy do ingerowania w finanse RR, w jakim zakresie jest za te finanse odpowiedzialny

Pozdrawiam

Hubert D

AnJa20-03-2008 11:54:33   [#42]
rózne źrodła różnie podają- poszukaj w forum

wg mnie nie ma takich kompetencji- poz ewentualnym powiadomieniem organów scihania, jeśli uzna, że nastąpil przekręt
link12320-03-2008 11:57:55   [#43]
Pytam dlatego, że czeki podpisuję - wspólnie z Przewodniczącym RR, więc odpowiedzialność jest......
AnJa20-03-2008 11:59:17   [#44]
no to przestań podpisywać- kiedyś też tak robiłem, zanim dotarło do mnie, ze i bez tego mam wystarczajaco duzo okazji do zmoczenia d... i kolejna mi niepotrzebna
link12320-03-2008 12:00:50   [#45]
Dzięki, wycofam sie z tego.
bosia20-03-2008 13:32:15   [#46]

Ja mam tak jak Hubert, tak przejęłam po poprzedniku.

Czytając to co piszecie, doszłam do wniosku, że rzeczywiście trzeba się wycofać. Najbardziej przekonywujący jest #44.

mireko6620-03-2008 15:13:41   [#47]
Rado Rodziców pamiętaj o NIP i CIT-8
link12320-03-2008 17:09:29   [#48]
Mirek NIP to rozumiem ale CiT? rozkoduj prosze
kwiecie20-03-2008 20:34:06   [#49]
Witam,
RR i nowe wątpliwości.
Na ostatnim zebraniu (zwołane w trybie pilnym przez Panią Przewodnicząca - obecnych 6 osób)Pani Przewodnicząca złożyła rezygnację z pełnionej funkcji motywując brakiem porozumienia z Dyr.Poprosiłam o wyjaśnienie na czym polega ten brak porozumienia, wyjaśniła . Nie wiem czy wypada pisać o tym na forum, bo dla mnie to jest po prostu śmieszne a fakty są namacalne ( wina leży po jej stronie.
Jednak mam teraz problem? Co dalej, do końca roku szkolnego. Czy rodzice muszą wyznaczy po przewodniczącego RR czy może ja zastąpić jedna osoba z Zarządu RR.
Rezygnację złozyła Pani do Komisji Rewizyjnej i do sekretariatu. I koniec.Może ktoś podpowie co z tym fantem zrobić?
aza20-03-2008 20:38:14   [#50]
a co mówi Twój Regulamin RR?
strony: [ 1 ][ 2 ]