Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Po 200 złotych
strony: [ 1 ]
DYREK16-01-2008 08:47:44   [#01]

Podwyżki dla nauczycieli. Po dwieście złotych brutto do pensji zasadniczej nauczyciela. I obietnica rewolucji w szkolnych zarobkach za rok.

Niedawno nauczyciele domagali się podwyżek (na zdjęciu pikieta w Rzeszowie w październiku 2007 r.). Choć wczoraj rząd PO-PSL ogłosił podwyżki, na ten piątek ZNP zapowiada manifestację w Warszawie
Teraz nauczyciele zarabiają na rękę od około 970 zł (stażysta) do 2,3 tys. zł (dyplomowany). Po ogłoszonej wczoraj podwyżce rządu PO-PSL dostaną od 1,1 do 2,5 tys. zł. Tak MEN rozdzieliło 2,7 mld zł - miliard zapisał w budżecie jeszcze PiS, a resztę znaleźli w swoich budżetach i oddali oświacie ministrowie na polecenie premiera Donalda Tuska.

Procentowo najwięcej zyskają najmłodsi, czyli stażyści - dla nich 200 zł podwyżki to wzrost o kilkanaście procent. Na ubiegłorocznej podwyżce ministra Romana Giertycha stażyści zyskali w sumie 58 zł, a nauczyciele dyplomowani nawet 200 zł.

Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, to premier Tusk naciskał, żeby teraz dać największe podwyżki stażystom. To obiecywał, kiedy obejmował urząd.

Minister Katarzyna Hall jeszcze w grudniu zapowiadała, że chce dowartościować nauczycieli najbardziej aktywnych. Chciała oddać całą podwyżkę samorządom, żeby te rozdzieliły je wśród swoich nauczycieli według własnego uznania. Jak? MEN określa pensję zasadniczą nauczyciela - czyli ok. 65 proc. całego wynagrodzenia - a reszta to dodatki, których wysokość ustalają gminy.

Ale Hall wycofała się z tego. - Nie zgodziłyby się związki zawodowe, które wolą walczyć z MEN niż z każdym samorządem osobno - tłumaczy Ligia Krajewska, szefowa gabinetu politycznego MEN. Jak się dowiedzieliśmy, nie zgodził się też premier.

Wczoraj minister Hall tłumaczyła, dlaczego rząd najbardziej chciał dowartościować najmłodszych stażystów: - Chodzi o to, żeby ci nauczyciele nie uciekali do Irlandii.

Czy 200 zł brutto więcej w pensji zasadniczej wystarczy? - Ha, ha, ha! Pyta pani, czy podwyżka ok. 40 funtów miesięcznie powstrzyma kogoś przed wyjazdem z kraju? - mówi Dariusz Kulma, nauczyciel matematyki i wiceprzewodniczący Rady Miasta w Mińsku Mazowieckim. - Mój teść prowadzi sklep hydrauliczny, gdyby swoim sprzedawcom zaproponował taką podwyżkę, toby go wyśmiali. A oni nie mają wyższych studiów i mają nieco mniej odpowiedzialną pracę - mówi Kulma. I dodaje: - Problem mamy taki, że nauczyciele to grupa zawodowa w odstawce. A powinni być dla ucznia autorytetem, i to nie tylko intelektualnym. Nauczyciel pokazuje, jakie jest życie. Który gimnazjalista uwierzy w słowa mało zarabiającego faceta w starej kurtce? Potrzebna jest dyskusja nad zmianą systemu płac. A nie takie wyszarpywane co roku podwyżki.

- Będzie taka dyskusja. Bo Karta nauczyciela to przestarzały przepis. Chcę to zmienić już w przyszłym roku. Być może trzeba zrezygnować z pensum [nauczycielski etat, który liczy tylko 18 godzin dydaktycznych] - zapowiada Hall.

Dziś szefowa MEN spotyka się w sprawie podwyżek ze związkami zawodowymi. Krzysztof Baszczyński, wiceprezes ZNP: - Docenienie stażystów to nasz postulat, więc się cieszymy. Ale mamy też inne żądania, m.in. podwyżki za sprawdzanie prac maturalnych.

No i wczoraj Hall zapowiedziała również podwyżki za sprawdzanie prac maturalnych oraz egzaminy i sprawdziany szkolne: zawodowe, po podstawówce i po gimnazjum. Za jedną maturalną pracę pisemną z jęz. polskiego nauczyciel dostanie prawie 23 zł (tym roku 14 zł), za pracę z innych przedmiotów - ponad 16 zł (w tym roku 10 zł).

Na piątek ZNP wciąż zapowiada manifestację w Warszawie w sprawie podwyżek.

Źródło: Gazeta Wyborcza
fredi16-01-2008 09:53:29   [#02]
Tak jak myślałem. nie ma żadnego konkretnego pomysły, tylko głośne myślenie.
Co tu zrobić ? Może to, a może to ? Zleci z 1,5 roku i będzie nowy minister.
fisz216-01-2008 09:59:58   [#03]
fisz216-01-2008 10:01:16   [#04]
A czy widział juz ktoś nowe tabele?
DYREK16-01-2008 10:39:00   [#05]
"Zgodnie z projektem tzw. rozporządzenia płacowego minimalne stawki miesięcznego wynagrodzenia zasadniczego brutto wyniosą dla nauczycieli stażystów 1418 zł, kontraktowych 1644 zł, mianowanych - 2014 zł, a dyplomowanych - 2380 zł."
Power416-01-2008 11:52:19   [#06]
No gdyby aż tyle dali
to dyplomowany w porywach z pochodnymi dostanie brutto max 300 podwyżki,-większość pewnie 220-230

a miało być w tym roku inaczej(jak co roku)

z podwyżki x 12 miesięcy będzie miał na opłacenie 2 semestrów kolejnych studiów-jak nic lub ulokuje w podwyżki mediów i innych niepotrzebnych rzeczy w gospodarstwie domowym

a stażysta
z mgr i pp dostanie o 120-140 zł więcej do ręki niż pani sprzątająca(bo wyrównawczy musi dostać)-oczywiście w oświacie, bo w innych zakładach to nie wiem (której też życzę by miała co do garnka włożyć- tylko jakby odpowiedzialność mniejsza i kształcić dalej się już nie musi),

jak nie ma mgr to wyrównają się ( rodzice niech im zapłacą za studia mgr a na zbytki mają jeszcze czas, duuuużo czasu)i wszystko będzie cacy jak zawsze,

no a jak nauczyciel z grupy niższej to niech się nie martwi dostanie dodatek wyrównawczy-za darmo od państwa ( może mąż świetnie zarabia i ufunduje uzupełnienie wykształcenia, a jak nie to po co na nauczyciela się pcha taki delikwent?)
rewelacja
Marek Pleśniar16-01-2008 11:55:43   [#07]

no nie są to oszałamiajace pieniadze

z drugiej strony gdyby był to początek rozłożonego w czasie uporzadkowania tej sprawy to byłoby miło

czyli - wszystko zależy :-) Za miesiąc spytamy panią minister w Miętnem o to?

Power416-01-2008 12:00:39   [#08]
to uporządkowanie już tak długo trwa, a my czekamy wciąż cierpliwie

chciałabym dla siebie tzn mianowanych i dyplomowanych jak najwięcej

ale stażyści nie dają mi bardziej spokoju, bo kłóci się to u mnie z poczuciem elementarnej sprawiedliwości społecznej,
Marek Pleśniar16-01-2008 12:06:23   [#09]
a co to jest "sprawiedliwość"? Pierwsze słyszę;-)
ewa16-01-2008 12:26:38   [#10]

marku, to pojęcie słownikowe, wymyślone po to, by irytować ludzi

:-)

Marek Pleśniar16-01-2008 12:37:06   [#11]

a, to zajrzę, poczytam

patrzajcie, sie czowiek uczy całe zycie;-)

AnJa16-01-2008 12:39:39   [#12]
z pamięci:

sprawiedliwie to(do wyboru), każdemu według:
-potrzeb,
-zdolności,
-wkładu pracy,
-urodzenia,
-wysiłku,
-zasług
-po równo.
aza16-01-2008 12:43:16   [#13]

z Wikipedii:

• W politologii, ze względu na kryteria, wyróżnia się zasadniczo pięć rodzajów sprawiedliwości (wg Chaima Perelmana), jednak niektórzy dopuszczają również szóstą możliwość.
  1. każdemu to samo – czyli pogląd zakładający, że wszyscy członkowie społeczności powinni być traktowani jednakowo, niezależnie od jednostkowych uwarunkowań. W praktyce zaprzeczenie zasady sprawiedliwości społecznej ze względu na utopijny charakter.
  2. każdemu według jego zasług – każdy członek społeczności powinien być traktowany według swoich zasług. To kryterium należy do subiektywnych, rodzi się bowiem pytanie: jak owe zasługi mierzyć?
  3. każdemu według jego dzieł – pod uwagę brane są efekty działalności jednostki, a nie wkład pracy. Jest to kryterium pragmatyczne, jego stosowanie w praktyce przyczynia się do wykształcania elit gospodarczych. W tym ujęciu nie są uwzględniane naturalne uwarunkowania jednostki, które wpływają na efektywność jego pracy.
  4. każdemu według potrzeb – jest to zasada oparta na miłosierdziu, zakłada równość w zaspokajaniu podstawowych potrzeb jednostki. Znajduje zastosowanie w nowoczesnym prawodawstwie socjalnym i koncepcjach państwa opiekuńczego.
  5. każdemu według pozycji – kryterium arystokratyczne, wywodzące się z hierarchicznej budowy społeczeństwa. Zakłada dystrybucję dóbr według pozycji społecznej.
  6. (każdemu według tego, co przyznaje prawo – zasada niezwykle zawodna w praktyce, brak tu założenia, że prawo może być niesprawiedliwe.)
Robi6516-01-2008 13:07:18   [#14]
Drogi Dyrku - czy ta tabela jest pewna?
Power416-01-2008 13:33:42   [#15]
Może nie przejdzie i korzystniejsza będzie?
DYREK16-01-2008 13:53:21   [#16]

Robi65

to są tylko założenia do projektu rozporządzenia

póżniej związki zawodowe, konsultacje międzyresortowe i ok. 1 marca rozporządzenie z obowiązującymi tabelami

ze strony MEN:

ok. godz. 14.00 briefing prasowy Katarzyny Hall, Minister Edukacji Narodowej

fredi16-01-2008 14:22:44   [#17]
to już wiemy, że prezesa Broniarza nie było (i to tyle konkretów).
No i dyplomowani zarabiają nieźle "(bo mają dodatek stażowy, bo są dyrektorami)
asan16-01-2008 14:29:39   [#18]

Będzie wiecej ale...

Recepta p. minister żeby było lepiej... o KN . Będzie taka dyskusja. Bo Karta nauczyciela to przestarzały przepis. Chcę to zmienić już w przyszłym roku. Być może trzeba zrezygnować z pensum [nauczycielski etat, który liczy tylko 18 godzin dydaktycznych] - zapowiada Hall.

Mnie interesuje taki drobiazg. Ile  zniknie wtedy etatów w szkołach
i ilu nauczycieli będzie do zwolnienia.!!!

nalix16-01-2008 14:42:03   [#19]
Co do podwyżek, to także ci, którzy pracują niezgodnie z kwalifikacjami (bo innych godzin nie ma dla nich), trochę zyskają, bo mieli dotąd stawkę stażysty, choć status mianowanego.
emeryt16-01-2008 15:20:14   [#20]
Asan - pomijając sprawę etatów - wiadomość jest przednia....
AnJa16-01-2008 15:30:13   [#21]
ciemność widzę

znaczy- za piękne, by prawdziwe...
asan16-01-2008 16:18:28   [#22]

Ja,wątkach poprzednich, jeszcze przed uchwaleniem budżetu przez Sejm pytałem jaki odpis na oświatę. I to jest klucz do działań- tu jest pies pogrzebany. W tym miejscu jest pole do popisu naszych zz i posłow- nauczycieli. Bo teraz było   wszystko do przewidzenia.
Dostali 2,5 mld potem 2,7 podzielili to przez liczbę nauczycieli(600.000-700.000-konia rzędem temu kto to wie!)i wyszła kwota roczna .Potem podzielić przez 12 miesięcy, odjąć podatek i tak mi wychodziło około 150 -200zł.
Takie rozdawnictwo wprost bez wysiłku, koncepcji.Do tego podlane sosem
o przygotowywanych nieokreślnych ( oczekujemy na propozycje środowiska n. !)zmianach. 

DYREK16-01-2008 16:41:45   [#23]

ZNP: 200 zł to mało. Nauczyciele wyjdą na ulice

http://wiadomosci.onet.pl/1674559,11,item.html

AnJa16-01-2008 16:41:58   [#24]
środowsko powinno być pozbawione zgłaszania propozycji zmian

czy nasze, czy lekarskie- bez róznicy

jeśli MEN ma istnieć, a jego pracownicy mają mieć źródła utrzymania z kasy państwowej- to MEN jest od roboty tyczącej statusu nauczyciela

po likwidacji MEN- możemy pogadac w relacji: op- dyrektor-nauczyciel

znaczy: mamy 2,5 mld, dzielimy to na ilus tam uczniów, kazdemu op dajemy proporcjonalnie do liczby uczniów

i mamy samorządność

płace, podwyżki - samorząd
hania16-01-2008 19:44:55   [#25]
z tego co wkleił Leszek w wymianie plików - wychowawstwo w przedszoklach ostatecznie szlag trafił (nawet jak gminy miały, niezależnie od interpretacji MEN...)
ciekawam co będzie teraz (jak będzie) - gmina 27 grudnia (zgodnie z prawem) , tzn rada podjęła uchwałę w sprawie regulaminu wynagrodzeń
podstawa prawna oczywiście - poprzednie rozp MEN (bo nowego nie było...)
w uchwale w rozumieniu gminy ( i rozp poprzedniego) "szkoła" - wg prawa oświatowego dotychczas obowiązującego to też przedszkole, więc i dodatki są.....
co dalej?
zgłupłam....
Viola216-01-2008 21:02:09   [#26]
nie jest to optymistyczne dla przedszkoli. mam nadzieję, że OP jakoś to zrekompensuje
Power416-01-2008 21:28:01   [#27]
http://bip.men.gov.pl/akty_projekty/

projekt_rozporzadzenia_20080116_wynagrodzenia.pdf

http://www.men.gov.pl/oswiata/biezace/podwyzki_20080116.php
aza16-01-2008 21:34:05   [#28]

Leszek już wkleił w wymianę.....

no fakt....

dla przedszkoli - porażka. Tu już powiedziane tak, że żadna interpretacja nie pomoże...

kawa na ławę...

to się moje dziewczyny ucieszą

Power416-01-2008 21:35:10   [#29]
ale nie każdy ma dostęp do wymiany plików
aza16-01-2008 21:36:32   [#30]

to trza się zapisać szybciutko.....

;-))

DYREK16-01-2008 21:50:52   [#31]

Projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy

http://www.men.gov.pl/bip/akty_projekty/projekt_rozporzadzenia_20080116_wynagrodzenia.pdf

Projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie warunków wynagradzania egzaminatorów za udział w przeprowadzaniu sprawdzianu i egzaminów oraz nauczycieli akademickich za udział w przeprowadzaniu części ustnej egzaminu maturalnego

http://www.men.gov.pl/bip/akty_projekty/projekt_rozporzadzenia_20080116_popr.pdf

hania16-01-2008 22:31:31   [#32]
a wracając do mojego pytania z #25......
jest mus zmienić regulamin teraz?... pewnie tak...
AnJa17-01-2008 08:45:48   [#33]
pewnie tak

nie wiem tylko, czy op nie ma prawa wprowadzic dodatkowych dodatków, jesli chce
emeryt17-01-2008 08:59:48   [#34]

dokąd nie ma oficjalnego zarządzenia (opublikowanego), nie ma żadnego musu.

U mnie rada klepnęła regulamin 28.12, mam wychowawstwo w przedszkolu i tego się trzymam. Jak rozporządzenie wejdzie w życie z takim zapisem to będę się zastanawiał, co dalej. Liczę, że ktoś się obudzi w trakcie konsultacji.

aza17-01-2008 09:01:20   [#35]
oby....
S Wlazło17-01-2008 11:13:04   [#36]
Podczas karnałowego spotkania we Wrocławiu rozmawaliśmy też o podwyżkach i wszyscy byliśmy zgodni, że lepszym rozwiązaniem byloby te pieniądze przeznaczyć na wewnątrzszkolne granty. W każdej szkole są nauczyciele wkładający więcej czasu i pracy w działanie szkoły niż inni, tylko na liście płac tego nie widać. Dyrektor miałby zatem duże pieniądze i dawał dodatki istotnie motywujące albo wypłacał dodatkowe wynagrodzenie za jakieś wartościowe działania nauczyciela, które nie wynikają z jego obowiązków albo o prostu ogłaszał: są takie i takie ważne działania dodatkowe do wykonania ogłaszan przetarg ofert  składanych przez nauczycieli. To byłaby trudna operacja ale zasadna. Chociaż, z grugiej strony może rzeczywiście wpierw warto podnośić średią pensję wszystkim, a z czasem dążyć do takiego dodatkowego funduszu płac w szkołach
AnJa17-01-2008 11:32:32   [#37]
Rzecz wydaje się bezdyskusyjna- poza "drobnymi"szczególami:

1. do jakiej wartości podnieść średnią zasadnicza?

2.kto odważy się na reformę systemu wynagradzania i zatrudniania nauczycieli?
Marek Pleśniar17-01-2008 11:35:57   [#38]

zdaje się że naszą propozycję w tym zakresie wczoraj zacytowała minister.

Czy wdroży - insza inszość

DYREK17-01-2008 11:36:50   [#39]

a może rewolucja;-)

Indywidualne kontrakty zawierane między dyrektorem a nauczycielem np. na cykl kształcenia, czyli w gimnazjum na 3 lata.

Dyrektor po wygranym konkursie kontrakt menedżerski (na 6 lat  2x3)

Po tych okresach dokonuje się oceny pracy i ewentualnie nowy kontrakt.

Marek Pleśniar17-01-2008 11:38:30   [#40]

mielibyśmy bajzel jak w służbie zdrowia. i 1 milion frustratów:-)

DYREK17-01-2008 11:55:28   [#41]

ale ile problemów mniej dla ZZ i MEN;-)))

EWAIZABELLA17-01-2008 12:31:23   [#42]

Tak sobie czytam ten projekt i myślę, że....

• będąc nauczycielem w przedszkolu zaczynam się obawiać o godziwe warunki płacy dla tejże grupy zawodowej... Jestem nauczycielem, wychowawcą, opiekunem , a projekt zakłada odebranie  dodatku wychowawczego. Niedawno w końcu ktoś zauważył jak ważny jest etap przedszkolny w nauczaniu i wychowaniu młodego człowieka, a tu, patrzcie - Nowa Pani Minister i powrót do starego przekonania, że przedszkole nie wychowuje. TO CO ROBI -?? nauczyciel w przedszkolu nie jest od podcierania pupy i nosa jak się niektórym jeszcze wydaje! Dziecko kończące przedszkole potrafi czytać, liczyć, operować znajomością nazewnictwa z zakresu ekologii, geografii, umie wykonywać operacje matematyczne (dodawanie, odejmowanie, tworzenie zbiorów itp.). Przez półrocze pierwszej klasy powtarza to, czego nauczyło się w przedszkolu i potem leci się z materiałem dalej. Stąd te braki u dzieci, które do przedszkola nie chodzą. Zerówki poza przedszkolem są jedynie namiastką tego co dziecko musi sie nauczyć przez 10 miesięcy (w zerówce). Dziecko edukowane w przedszkolu od 3-4 roku życia radzi sobie w szkole lepiej niż te, które jedynie ukończy zerówkę. Czy przez ten czas nie jest także wychowywane w przedszkolu??
  • jestem dyplomowanym nauczycielem i jak stwierdziła Pani Minister mam na tyle dużo (hahaha!), że powinna mnie zadowolić podwyżka mniejsza niż dla stażysty czy dla kontraktowanego. Czy Panią Minister także zadowoliłoby przyznanie zmniejszonego dodatku np. na prowadzenie biura poselskiego, akonto jej kolegi, który także biuro będzie prowadził, ale ma w tym zakresie  mniejsze doświadczenie i ciągle się uczy???
  • Czy warto było się uczyć i piąć do najwyższego szczebla, żeby ktoś ocenił w podtekście, ,,ty jesteś już stara, więc nigdzie nam do Irlandii nie uciekniesz, możemy dać ci mniej....." - ŻENUJĄCE! Przestroga na przyszłość dla kontraktowych i stażystów, wy także kiedyś osiągniecie ten sam pułap ;-)
  • strajkują wszyscy: górnicy, taksówkarze, lekarze, pielęgniarki....zaczną nauczyciele i inni, bo trzeba spełniać obietnice wyborcze....a nasz kraj pogrąży się znowu w długach....znowu podniosą stopy procentowe kredytów np mieszkaniowych, a młodzi ludzie nie mając nic do stracenia i tak wyjadą jak tylko nadaży się okazja i nie tylko do Irlandii.....
  • POZDRAWIAM WSZYSTKICH NAUCZYCIELI -OD STAŻYSTÓW DO DYPLOMOWANYCH, w naszej profesji jest coraz gorzej i nie da się ukryć, że niektórzy starają się skłócać oświatowe szeregi.
Kajka17-01-2008 13:54:22   [#43]
A żartując o podejściu władz do wychowania przedszkolnego (bo taki jest przecież kierunek studiów) wpadłyśmy na pomysł aby pokazać pani minister i nie tylko jak "mało istotne" są przedszkola. Zastrajkujmy i zamknijmy przedszkola w całej Polsce na tydzień albo nawet dwa. Tak jak kiedyś dawno temu, były zamykane z powodu chorób zakaźnych. Zobaczymy jaka będzie reakcja ;-)))
Robi6517-01-2008 13:59:42   [#44]
Zgadzam się całkowicie ze S. Wlazło, a zwłaszcza koćowa konkluzją. Taka koncepcja jest ideałem, do którego należy dążyć.
DYREK17-01-2008 14:34:05   [#45]

GUS - przeciętne wynagrodzenie brutto w grudniu wyniosło 3246 zł.

GUS - przeciętne wynagrodzenie brutto w całym roku 2007 wyniosło 2 888 zł.

Kwota bazowa dla nauczycieli na 2008r. - 2 074,15 zł.

Kwota bazowa na poziomie przeciętnego wynagrodzenia  i wtedy zgoda na pomysł S. Wlazło.

AnJa17-01-2008 14:43:56   [#46]
ino cosik mi się wydaje,że ani Stefan ani my nie mamy wpływu na konstrukcję budżetu;-)
aza17-01-2008 15:09:06   [#47]

miałam tu napisać, ale założę osobny wątek...

post został zmieniony: 17-01-2008 15:20:38
wisia18-01-2008 09:55:46   [#48]
To po co moi drodzy programy wychowawcze w przedszkolu, adaptacyjne profilaktyczne, po co współpraca z rodzicami, powierzanie oddziału 1,lub 2 wychowawcom,
po co ich praca wychowawcza iopiekuńcza na rzecz "swojej grupy",

organizacja wycieczek, zebran z rodzicami, bali karnawałowych, wyjazdów do kina, tworzenie tradycji grupowych ,budowanie poczucia więzi i przynalezności do własnej grupy i wychowawcy? ........ i wiele, wiele innych oddziałwań wychowawczych.

Poświęcanie prywatnego czasu właśnie na działalność wychowawczą związaną z organizacją różnych przedsięwzięć grupowych ?
Grazia18-01-2008 14:42:58   [#49]

No wlaśnie...Imprez otwartych w przedszkolu , dla osob ze srodowiska dziecka, jest wiecej niz w szkole (zajęcia otwarte, dni otwarte, Jasełka, Dzien Baci, Mamy i Taty, itd. wspomne jeszcze o świetach regionalnych, narodowych, panstwowych, balach z roznych okazji) a organizacja  ich nalezy stale do tych samych osob-wychowawczyn grupy. Trzeba dzieci nauczyc recytacji, spiewu, tańców, pomyslec o strojach, o dekoracji sali, o poczestunku, o konkursach dla dorosłych i dzieci. A poza tym sa jeszcze zwykle zajęcia do realizacji, borykanie sie z wypełnieniem wielu kart dokumentacji.

W szkole prace rozdziela sie pomiędzy nauczycieli. Raz imprezę przygotuje nauczyciel X, innym razem nauczyciel Y.

Mam skale porównawcza, bo na 24 lata stażu pracy,  7 lat przepracowalam w przedszkolu, pozostałe w szkole.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]