Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
jescze raz świadectwa, czyli nowy kwiatek? |
|
Rycho | 16-04-2003 08:25:49 [#01] |
---|
MENiS na swojej stronie zamieścił cos takiego. --------------------- Wyjaśnienia w sprawie obowiązujących druków świadectw szkolnych.
W związku z napływającymi sygnałami o kupowaniu przez szkoły niepełnych wzorów druków świadectw szkolnych (tylko z nadrukiem obowiązującego gilosza) i komputerowym drukowaniem tych świadectw przy pomocy specjalnego programu, uprzejmie wyjaśniam, że:
-
Każda szkoła może wydawać świadectwa szkolne promocyjne na drukach według własnego wzoru, zatwierdzonego przez kuratora oświaty, a w przypadku szkół artystycznych - przez ministra właściwego do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego. Na świadectwie takim zamieszcza się informację: "Wzór zatwierdzony przez ............................ w dniu ............................................ nr sprawy ............................... ." -
Jeżeli szkoła nie wydaje świadectw szkolnych promocyjnych na drukach według własnego wzoru, to obowiązana jest wydawać świadectwa szkolne promocyjne na wzorach druków świadectw ustalonych przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania i publikowanych w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej. -
Postanowienia § 9 ust. 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 stycznia 2000 r. w sprawie zasad wydawania oraz wzorów świadectw, dyplomów i innych druków ..... (Dz. U. Nr 6, poz. 73 z późn. zm.) stwarzają różne możliwości wypełniania (a nie drukowania przez szkoły) świadectw, dyplomów i innych druków szkolnych. Zgodnie więc z cytowanymi przepisami drukowanie świadectw przy pomocy specjalnego programu jest sprzeczne z obowiązującymi przepisami. ------------------- Kiedyś nie wolno było wypełniać drukiem, teraz nie wolno drukować. Co wy na to? |
Roman K | 16-04-2003 08:48:23 [#02] |
---|
Zobacz w poprzednim wątku sprawie świadectw. |
beera | 16-04-2003 09:19:59 [#04] |
---|
Rychu :-)) Przecież pisaleś tu gdzieś, że wiosna :-) I że nie ma co się denerwować :-) ................... Przepis jest dość jednoznaczny. Wypełniać Czyli nie drukować w calości ;-))) |
BeataD | 16-04-2003 10:30:09 [#05] |
---|
wiosna? A może ktoś już pisał do kuratora o zatwierdzenie? Ciekawe, jak sie długo czeka.... A facet od programów komputerowych do wypełniania świadectw powiedział mi, że chodzą słuchy, że za dwa lata w ogóle nie będzie można wypełniać ręcznie..... Na razie jednak zwycięża lobby drukarzy świadectw ;-) |
Marek Pleśniar | 16-04-2003 11:19:14 [#06] |
---|
zaprowadźmy porządek... Drodzy uczestnicy Forum:-) Cóż jest prawo? I czym jest wyrażane? Nie ma takiego aktu prawnego jak karteczka przyczepiona w witrynie. Prawo stanowią jedynie ustawy i rozporządzenia. I nie ma innych aktów prawnych, które mogłyby nas obchodzić. No, konwencje ratyfikowane pprzez Polskę - ale mam nadzieję że nie ma Międzynarodowej Konwencji ds Świadectw;-) OSKKO ma na celu krzewienie wiedzy prawnej wśród kadry - tak by nie czytała ona kareczek lecz rozporządzenia i ustawy i, kierowana własnym rozumem (par. 7-10 Kodeksu Etycznego:-), podejmowała decyzje. A na prosty dyrektorski rozum jest tak: Nigdzie w rozporządzeniu MEN z 24 stycznia 2000 r. w sprawie zasad wydawania i wzorów świadectw … (Dz. U. Nr 6, poz. 73 i Nr 107, poz. 1132, z 2002 r. Nr 48, poz. 446, Nr 70, poz. 648 i Nr 159, poz. 1320 oraz z 2003 r. Nr 61 poz. 537): oraz jego załącznikach: http://www.menis.gov.pl/prawo/zal_47.html#Załącznik nr 2 http://www.menis.gov.pl/prawo/zal_47.html#Załącznik nr 1 nie ma mowy o konieczności drukowania świadectw przez takie a nie inne drukarnie, czy też narzucaniu techniki druku (offsety, drukarki itd). Co więcej byłaby to praktyka monopolistyczna. Chyba że prawo mówiłoby ze to druki takie jak np. banknoty. A tak nie jest. WW rozporządzenie mówi: (§ 2. 1 – „Świadectwa szkolne promocyjne, świadectwa ukończenia szkoły i świadectwa dojrzałości, … wydaje się na drukach według wzorów określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia”). Wzory to nie druki czy świadectwa - to tylko wzory - norma do przestrzegania. Rozporządzenie wyraźnie podaje parametry techniczne i dokładny opis sposobu drukowania, wzorów giloszy itp. Na tyle dokładnie że kupując stosowne gilosze i dysponując wzorami w komputerze można wydrukować świadectwo zgodne z normą. Ważności świadectwo nabiera po postawieniu na nim okrągłej pieczęci (decyzja administracyjna dyrektora) i złożeniu stosownych podpisów. Ponieważ prawo nie zabrania, nie ogranicza miejsca drukowania, techniki druku itp świadectw, chciałbym powiedzieć iż: wolno drukować świadectwa w szkole. I przypominam znaną logiczną zasadę: ciężar dowodu spoczywa na przeczącym:-) Kto z obecnych udowodni że nie wolno drukować? A na koniec. Byłoby oznaką cofania się i kompletnego niezrozumienia po co jest postęp techniczny odstąpienie od komputerowego wspomagania zarządzaniem szkołą, w tym także odciążania sekretariatów i wychowawców od roboty fizycznej. |
benedu gda | 16-04-2003 11:22:53 [#07] |
---|
I wilk sytu i menis zrobione w jajo (świąteczne) ... Należy tylko rozdzielić operacje drukowania (samodzielnie) od wypełniania (zawsze samodzielnie) w opisie technologii wydawania świadectw szkolnych. I wszystko jest w zgodzie z interpretacją MENiS i bez poddawania się interesom drukarzy. A dyrektor dbający o sprzęt komputerowy integruje wszystko w jedną operację na poziomie wysyłania polecenia do drukarki: pobierz wzór świadectwa i dołącz dane z arkusza ocen ucznia. Jakie to bajecznie proste i logiczne. Naprawdę, tak jak ostatni dzień zajęć przed przerwą świąteczną. |
krystyna | 16-04-2003 11:38:29 [#08] |
---|
a arkusze ocen ???? A ja właśnie chciałam przekonać swoją dyr. do samodzielnego drukowania arkuszy ocen....... No, ale teraz sama już nie wiem czy wolno to robić - oczywiście "według wzoru", czy nie ????? |
beera | 16-04-2003 11:49:40 [#09] |
---|
pismo MENIS: stwarzają różne możliwości wypełniania (a nie drukowania przez szkoły) świadectw, dyplomów i innych druków szkolnych. TO NA TYM FORUM TRZECIA, CZY CZWARTA INTERPRETACJA menisu NIE ZGODNA Z NICZYM. ( przepraszam, caps)
- pismo p.Zawiszy o NI
- Pismo o gddd
- Pismo p. Fraczka o przedmiotach na swiadectwie
- Pismo o konkursach w szkole
MENIS zaczyna stanowić prawo interpetacjami i pismami. To jest dośc absurdalne- nie sądzicie? |
Rycho | 16-04-2003 12:47:02 [#10] |
---|
wraca stare :-(( Kiedyś to było powielaczowe prawo, teraz? INTERNETOWE? Asiu, Marku - nic dodać nic ująć potrzeba słowa mnie nie opuszcza |
benedu gda | 16-04-2003 12:48:43 [#11] |
---|
I już to gdzieś na forum OSKKO napisałem: MENiS jest od stanowienia mądrego prawa, a nie (... autocenzura ...) jego interpretowania. Potwierdzili to wszystko poniższa dyskusja, a także wcześniejsze wątki i cztery już pisma - odpowiedzi. |
Marek Pleśniar | 16-04-2003 13:11:47 [#12] |
---|
zróbmy tak Informację dla dyrektorów - w tej sprawie - z klarownym uzasadnieniem zamieszczę w witrynie i udostępnię jak największej liczbie dyrektorów szkół. Nie będziemy czekać na wyjaśniene sprawy lecz powiesimy swoją karteczkę. Skoro mogą interpretować urzędnicy, może i OSKKO. Najwyższy czas poczytać karteczki zawieszone w witrynie OSKKO a nie gdzie indziej;-) Bo niestety gdzie indziej coraz bardziej tracimy zaufanie. Ale zanim to uczynimy - proszę Was o weryfikację tego co napisaliśmy. Własnie po to by nasze informacje zaufanie budziły. Zajrzyjcie proszę do podanego rozporządzenia (link) i utwierdźcie nas w przekonaniu że mamy rację badź zbijcie to kontrargumentami. Te przytoczone przez asię sprawy i ta niniejsza jakoś wyostrzyły mi węch:-) Bedę teraz nieufniej słuchał urzędników z ich interpretacjami i częściej nas, siebie. A co do stanowienia prawa.. Dobrze że jest Sejm. (nie spodziewałem się że to powiem:-)) |
beera | 16-04-2003 13:24:11 [#13] |
---|
marku... ja myślalam o czyms także ogólniejszym Nie chodzi mi nawet o tę sprawę ( choć też oczywiście) Uważam, że OSKKO powinno napisać stanowisko w sprawie stanowisk ;-) TZN- raz wreszcie dośc glośno powiedzieć , co sadzimy o takim sposobie stanowienia oświatowej rzeczywistości. Moim zdaniem powinniśmy iść także w tę stronę. |
Marek Pleśniar | 16-04-2003 13:43:33 [#14] |
---|
tak popieram. Szkoda że musimy zwracać uwagę w takiej sprawie ale zaufanie do komunikatów ministerstwa wyraźnie podupadło. Działamy nie tylko w ciekawych czasach ale i w ciekawym resorcie:-)) Obyśmy nie. |
fredi | 16-04-2003 14:25:24 [#15] |
---|
a przecież mówiło się, zzzzzzzże (ale zgrzytam) milczenie jest złotem. |
Karolina | 16-04-2003 15:50:16 [#16] |
---|
Podoba mi się stanowisko w sprawie ... stanowisk! :-) |
Gaba | 16-04-2003 18:09:37 [#17] |
---|
to juz gdzieś było... zaraz...zaraz, a, tak! Zawartość cukru w cukrze! |
benedu gda | 16-04-2003 18:58:33 [#18] |
---|
A może by tak nakręcić nowy "Rejs" (oswiatowy) - widzę, że koleżanki (koledzy też) odzyskują ostrość dowcipu z nastaniem laby od zajęc szkolnych (lecz niestety - być może, prawdopodobnie - nie domowych). To jednak prawdziwa już wiosna i Wielkanoc wkrótce. |
Roman K | 16-04-2003 19:40:09 [#19] |
---|
Do Marka przepraszam że zamieszczam jeszcze raz, zwracam uwagę na kolor czerwony tym razem: § 9. 1. Świadectwa, dyplomy i inne druki szkolne wypełnia się czytelnie, bez poprawek, pismem komputerowym, maszynowym lub ręcznym, z zastrzeżeniem ust. 4a. Imię (imiona), nazwisko i miesiąc urodzenia ucznia, klasę (semestr), oceny z zajęć edukacyjnych, ocenę zachowania oraz miesiąc wystawienia świadectwa, dyplomu lub innego druku szkolnego wpisuje się słowami w .... 4a. Świadectwo dojrzałości i zaświadczenie wydawane przez komisję okręgową są wypełniane pismem komputerowym i drukowane łącznie z wizerunkiem pieczęci urzędowej i podpisem dyrektora komisji okręgowej. Podpowiedzcie mi na czym polega różnica w wypełnianiu zaświadczenia przez OKE za pomocą komputera i drukowaniu całego zaświadczenia a wypełnianiu świadectwa szkolnego i drukowaniu wszystkiego za pomocą komputera w szkole. Które sformułowanie przywołanego przepisu wskazuje, że OKE może drukować całe zaświadczenie (i nie chodzi mi tu o pieczęć i podpis), a szkoła tylko oceny??????? To apropo argumentów! |
benedu gda | 16-04-2003 22:50:45 [#21] |
---|
Brawo Aada, też zwróciłem uwagę na tę interpretację Vulcanu w IPwO, zupełnie swieżutką. W wiosennym powietrzu naprawdę krążą jakieś fluidy. W tym momencie nasuwa mi się na myśl dziesiąta teza o Feuerbachu. Kto ją jeszcze pamięta? |
Adaa | 17-04-2003 00:38:14 [#22] |
---|
dziesiata teza.. była Feuerbacha, nie ..o.. human society w sprawie swiadectw:-))) |
Adaa | 17-04-2003 09:09:34 [#23] |
---|
przyznaję się do błedu były ..o... czyli wydawało mi się ,ze pamietam:-) |
RomanG | 17-04-2003 16:24:41 [#24] |
---|
Dajcie tę tezę :-)) |
benedu gda | 18-04-2003 12:53:41 [#25] |
---|
Poprawka, ja też przyznaję się do błędu. Miałem na myśli oczywiście 11 tezę o Feuerbachu: Filozofowie rozmaicie tylko interpretowali świat, idzie jednak o to, aby go zmienić. A ta 10 też interesująca: Punktem widzenia dawnego materializmu jest społeczeństwo "obywatelskie"; punktem widzenia nowego materializmu jest społeczeństwo ludzkie, czyli uspołeczniona ludzkość. Aada i RomanG mobilizują do wysiłku nawet w Wielki Piątek. Nie śmię Wam odmówić:-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|