Forum OSKKO - wątek
Ela | 11-03-2002 17:50:47 [#01] |
---|
Czy hospitujecie zajęcia lekcyjne prowadzone przez wicedyrektorów?
Ja hospituję ,ale koleżanka dyrektor z innej parafii oświadczyła mi dobitnie abym się stuknęła w głowę .Uzasadniała ,że ich pracę widzę bez przerwy. A jak to u was bywa ?
Byłabym ostatnim prosiakiem gdybym powiedziała coś złego na temat ich pracy.
Ela |
Mariola z O | 11-03-2002 18:00:34 [#02] |
---|
u nas wygląda to tak: każdy z dyrekcji czyli zastępcy i dyrektor ma przydzieloną pewna grupę nauczycieli do hospitacji i hospitują zgodnie z harmonogramem:-)
w przypadku skargi na któregoś z nauczycieli hospituje dyrektor niezaleznie od tego do kogo nauczyciel jest przydzielony
i to już są zupełnie nie zapowiedziane hospitacje :-( |
Gaba | 11-03-2002 18:34:33 [#04] |
---|
a jednak było takie pytanie od wizytatorek, czy sie hospituje wice i czy ma się arkusz hospitacji dla wice...
Gaba |
Mariola z O | 11-03-2002 18:39:30 [#05] |
---|
MIC no tak
znów przeczytałam tekst i nic z niego nie zrozumiałam :-( |
Marek Pleśniar | 11-03-2002 19:00:31 [#06] |
---|
czemu dla wice? hospituję jak każdego belfra i nie mam specjalnego arkusz, tak jak nie mam specjalnej łyżki do pomidorowej:-))
a dla wice to też nic dziwnego. same zapraszają |
Gaba | 11-03-2002 19:39:48 [#07] |
---|
a bo to ja wiem ?
Też mi pytanie
:)
Gaba |
Piotrek | 12-03-2002 15:58:27 [#08] |
---|
hospitare znaczy odwiedzać W tej sprawie mam swoje zasady - hospitacji wicedyrektora dokonuję permanentnie, codziennie - rozmawiam, sonduję, oceniam, ewaluuję (cokolwiek to znaczy!).
Na lekcje nie chadzam - z szacunku... i braku zaproszenia. W moim zarządzeniu z hospitacji zwolnieni są ponadto n-le dyplomowani - a co tam - elita!
Hospitacja niezapowiedziana nie dotyczy także dyplomowanych i mianowanych - chapeau bas...
To tyle. Pozadrawiam. |
Mariola z O | 12-03-2002 16:44:31 [#09] |
---|
Piotrek! ale u ciebie dobrze :-) |
dorota | 13-03-2002 20:49:17 [#10] |
---|
hospitacje NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU. Elu, nie masz zaufania do swoich wicedyr? Zmień ich!!!!! |
dorota | 13-03-2002 20:51:56 [#11] |
---|
Ukłony dla Piotrka Jak miło, spotkać kogoś, kto myśli jak ja! Lubię Cię Piotrek |
Zola | 13-03-2002 22:02:40 [#12] |
---|
zgadzam się Też nie hospituje wice.Z tego co jarze to mamy teraz mierzyc jakość,monitorowac i ewaluowac i nie zawsze jest tu potrebna typowa hospitacja. Badac sprawność szkoły można takze inaczej. |
Adam N | 14-03-2002 14:01:33 [#13] |
---|
z drugiej strony Mnie dyrektor nie hospituje. Znamy się na tyle dobrze, że ma do mnie zaufanie, a ja staram się tego zaufania nie nadwyrężać. |
HenrykB | 14-03-2002 18:55:59 [#14] |
---|
Tylko czy nadzór też dyrektorowi zaufa, jak zacznie go oceniać? |
Jersz | 14-03-2002 21:37:57 [#15] |
---|
Ludzie po co trzymać się uparcie strych przyzwyczajeń Hospitacja nauczyciela! Po co ;-))
Hospitujcie uczniów, to sensowniejsze, to co oni robią i potrafią robić, to jest przede wszytskim warte oglądania na zajęciach. Ja tak robię. Jeśli wice uczy w oddziale, w którego osiągnięcia chcę poznać to i tak tam pódę, nawet jeśli jest dyplomowanym. Nie o niego tu przecież chodzi.
Inna sprawa to hospiotacje "karne" w stosuku do belfra "sprawiającego kłopoty". |
Zola | 14-03-2002 22:54:29 [#16] |
---|
MIC ,hospitacje "karne" ? |
Marek Pleśniar | 15-03-2002 00:24:54 [#17] |
---|
przekonujesz przekonanych to chyba normalne że hospituje się klasę a nie nauczyciela
(po nich widzę jak nauczyciel uczy:-))) |
Jersz | 15-03-2002 07:59:10 [#18] |
---|
Po nich widać jak uczą wszyscy nauczyciele uczący, a nie tylko ten jeden. |
Stefan Wlazło | 07-10-2017 11:09:28 [#19] |
---|
Witam,
w materiałach z Kongresu jest arkusz obserwacji lekcji. Po pierwsze, nie jest to arkusz obserwacji lekcji tylko arkusz hospitacji dotyczący nauczyciela. To typowy błąd utożsamiania obserwacji z hospitacjami. Niebawem w "Dyrektorze Szkoły" będzie mój tekst wyjaśniający te różnice. Po drugie, Hospitacje służą ocenie pracy nauczyciela, a ocena pracy nauczyciela jest regulowana odrębnymi przepisami, stanowi odrębne działanie kierownicze. Po trzecie, obserwacje dotyczą obserwowania rozwoju uczniów a nie poprawności metodologicznej lekcji, czyli obserwujemy, w jakim stopniu, zakresie nasi uczniowie zbliżają się opisu naszego absolwenta, który przyjęliśmy w statucie lub w innym dokumencie szkolnym.Mogą to być też obserwacje związane z ogólnymi podstawami programowymi, np umiejętność uczniów we współdziałaniu zespołowym, umiejętność pozyskiwania informacji, czytania ze zrozumieniem i inne. I wreszcie, taki arkusz powoduje schematyzm pracy wszystkich nauczycieli, mają uwzględniać ten wzorzec. Przyjąłbym go ewentualnie w odniesieniu do nauczycieli stażystów, choć i w ich przypadku miałbym wątpliwości, czy nie pozwolić im na zastosowanie zdobytych na uczelni umiejętności,a na pewno nie w odniesieniu do nauczycieli dyplomowanych, od których oczekujemy innowacji, kreatywności, oryginalności w prowadzeniu lekcji. Ten arkusz jako zbiór zasad poprawności lekcji dałbym nauczycielom do wiadomości, ale na pewno nie stosował w swoim nadzorze pedagogicznym. Może jakaś dyskusja o tym?
Pozdrawiam serdecznie, Stefan |
eny | 07-10-2017 22:05:02 [#20] |
---|
Piotrek super ta twoja szkoła:)
W moim przypadku nie byłoby już kogo hospitować, 90% dyplomowanych i mianowanych na 90 nauczycieli;) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|