Rzeczywiście kontekst jest najważniejszy. Na przykład: Postanowiła rozgościć się w Krakowie. ...(zabawić dłużej) ... Na Jego "złotych kartkach" mogę rozgościć się pod jednym wszak warunkiem. Mam napisać kilka słów o sobie. No, niech Ci będzie Marku! JA O SOBIE. ... (zająć trochę miejca) ... Ono niejako jest posłuszeństwem tej miłości, pozwala jej rozgościć się w sercu człowieka. Wyraża przekonanie, że miłość nigdy nie ustaje… (rozkochać) ... Mają bowiem jedynie polecieć do Montrealu, rozgościć się w pięciogwiazdkowym hotelu i mieć oko na nową narzeczoną szefa, Nathalie. ... (zameldować się i rozpakować rzeczy) Dygresja. Minął niespokojny czas. Można wrócić wreszcie do codziennej nudy i rozgościć się w samotności. Wszystkie książki ... (zasmakować) ... Mamy tylko dwa pokoje, proszę jaśnie pana - sumitował się pan Gruboszewski - więc tutaj jaśnie pan raczy rozgościć się według swego życzenia. ... (zabawić)
Oldfield odzyskawszy możliwość stanowienia o własnym losie i kształcie swojej dalszej twórczości, postanowił na dobre rozgościć się w muzyce lat 90 ... (zająć poczesne miejsce)
... że możesz jechać całą noc jechać całą noc. Więc pozwoliłam Szalonemu zawrócić mi w głowie, pozwoliłam Szalonemu rozgościć się, zrzuciłam buty ... (położyć się koło mnie) ;-)
... odnosi się nieodparte wrażenie, że składamy panu Mehofferowi wizytę, że w oczekiwaniu na jego przybycie pani domu kazała nam wejść i rozgościć się. ... (przyjrzeć się bliżej)
... Dziś Gerhard Schröder ma wszelkie powody, aby rozgościć się na dłużej – i to na więcej niż jedną kadencję – w nowym urzędzie kanclerskim w ... (być wybranym na następną kadencję) ;-)
... Od tego dnia uczniowie nareszcie mogli bez kłopotów rozgościć się w swoich klasopracowniach, poczuli się dowartościowani, bowiem przepaść jaka ... (uczyć się) ... ręczni na ligowe parkiety powrócą dopiero w lutym, ale nie oznacza to, że na czas mistrzostw świata mogą spokojnie rozgościć się przed telewizorami i ... (zasiąść)
... Profesor Hejnowicz spogląda w zadumie na rząd okien najwyższego piętra, gdzie za dwa lata rozgościć się mają delegacje nowo przyjętych członków Unii ... (wprowadzić się)
... plutonu. Wskazano mi pokój do którego mam iść i się rozgościć. Trafił mi się pokój na parterze (było w nim ciepło). ... (zameldować się)
... Po przewiezieniu na sale oddziału położniczego mogliśmy się rozgościć w pokoiku (również różowym) dla dwóch matek (oczywiście z łóżeczkami dla ... (przenocować)
... Pomyśl, czy w twojej duszy panuje taka atmosfera, aby mógł się w niej rozgościć najmilszy z gości? Duch Święty nazwany jest Stworzycielem. ... (dać wiarę)
... Docieramy do chatki Pustelnika (znanego z poprzednich wypraw Wieśka), ale go nie zastajemy. Fakt ten nie przeszkadza nam się rozgościć przy chatce. ... (zatrzymać się)
... i wrzasków. Na początku myśląc, że wpadła na chwilę pozwalam się jej rozsiąść i rozgościć w mojej głowie. Jednak z ... (uczynić zamęt)
Pozwól swym słowom z ciszy gniazdo nowe uwić I rozgościć się chłodem pod cieniem rozmyślań, Gdzie konary niemowne mają swoją przystań I ze snu ... (ochłonąć)
itd, itp… Marek
|