Forum OSKKO - wątek
Lucyna N | 12-04-2003 19:50:40 [#01] |
---|
Chyba nie potrafię czytać ze zrozumieniem.
Chodzi o kolejne zmiany KN.
"Minister właściwy do spraw oświaty........określi w drodze rozporządzenia......wysokość minimalnych stawek dodatków, o których mowa w ust. 1 pkt 2.." (Art. 30, ust. 5 KN).
Kiedy ma (miało) to nastąpić? 1 stycznia 2003 r. ? |
Mariola | 12-04-2003 20:02:19 [#02] |
---|
może chodzi Ci o to rozporządzenie? Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu
z dnia 21 lutego 2003 r. |
Lucyna N | 12-04-2003 20:08:40 [#03] |
---|
Sprawdzałam. Nie ma tam nic o wysokości dodatków (funkcyjny, motywacyjny).
Przynajmniej ja nie znalazłam. |
Ewa z Rz | 12-04-2003 20:51:08 [#04] |
---|
Lucynko... Nie bardzo rozumiem co przytaczasz... Żeby była jasność art 30 ust 5 KN brzmi: Minister właściwy do spraw oświaty i wychowania, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw pracy, określa, w drodze rozporządzenia, dla nauczycieli poszczególnych stopni awansu zawodowego: 1) wysokość minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego dla nauczycieli realizujących tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin, o którym mowa w art. 42 ust. 3, oraz dla nauczycieli, których tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin ustala się na podstawie art. 42 ust. 7, a także szczegółowe zasady zaszeregowania nauczycieli, 2) sposób obliczania wysokości stawki wynagrodzenia zasadniczego za jedną godzinę przeliczeniową i minimalnej stawki wynagrodzenia zasadniczego dla nauczycieli realizujących tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin, o którym mowa w art. 42 ust. 4a, 3) wykaz stanowisk oraz dodatkowych zadań i zajęć uprawniających nauczyciela do dodatku funkcyjnego oraz ogólne warunki przyznawania nauczycielom dodatku motywacyjnego.
Jest mowa o minimalnych stawkach tylko wynagrodzenia zasadniczego... Nic nie ma na temat wysokości dodatków, a jedynie nt możliwości ich przyznawania... |
Lucyna N | 12-04-2003 21:14:12 [#05] |
---|
Ale Ewuniu -
w ustawie z dnia 24 sierpnia 2001 r. (Dz. U. z 2001 r. Nr 128, poz. 1404) o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela
""Art. 30. 1. Wynagrodzenie nauczycieli, z zastrzeżeniem art. 32, składa się z:
1) wynagrodzenia zasadniczego,
2) dodatków: za wysługę lat, motywacyjnego, funkcyjnego oraz za warunki pracy,
3) wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw,
4) nagród i innych świadczeń wynikających ze stosunku pracy, z wyłączeniem świadczeń z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych i dodatków socjalnych określonych w art. 54.
2. Wysokość wynagrodzenia zasadniczego nauczyciela uzależniona jest od stopnia awansu zawodowego, posiadanych kwalifikacji oraz wymiaru zajęć obowiązkowych, a wysokość dodatków odpowiednio od okresu zatrudnienia, jakości świadczonej pracy, wykonywania dodatkowych zadań lub zajęć, powierzonego stanowiska oraz trudnych, uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia warunków pracy.
3. Średnie wynagrodzenie nauczyciela stażysty stanowi 82% kwoty bazowej określonej dla pracowników państwowej sfery budżetowej, na podstawie art. 5 pkt 1 lit. a) i art. 6 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 23 grudnia 1999 r. o kształtowaniu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. Nr 110, poz. 1255, z 2000 r. Nr 19, poz. 239 oraz z 2001 r. Nr 85, poz. 924 i Nr 100, poz. 1080), ustalanej corocznie w ustawie budżetowej.
4. Średnie wynagrodzenie pozostałych nauczycieli stanowi dla:
1) nauczyciela kontraktowego - 125%,
2) nauczyciela mianowanego - 175%,
3) nauczyciela dyplomowanego - 225% wynagrodzenia, o którym mowa w ust. 3.
5. Minister właściwy do spraw oświaty i wychowania, w porozumieniu z właściwymi ministrami, uwzględniając wysokości średniego wynagrodzenia nauczycieli, o których mowa w ust. 3 i 4, określa w drodze rozporządzenia dla nauczycieli poszczególnych stopni awansu zawodowego, zatrudnionych w szkołach prowadzonych przez jednostki samorządu terytorialnego oraz przez organy administracji rządowej:
1) wysokość minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego dla nauczycieli realizujących tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin, o którym mowa w art. 42 ust. 3, oraz dla nauczycieli, których tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin ustala się na podstawie art. 42 ust. 7, a także szczegółowe zasady zaszeregowania nauczycieli,
2) sposób obliczania wysokości stawki wynagrodzenia zasadniczego za jedną godzinę przeliczeniową i minimalnej stawki wynagrodzenia zasadniczego dla nauczycieli realizujących tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin, o którym mowa w art. 42 ust. 4a,
3) wykaz stanowisk oraz dodatkowych zadań i zajęć uprawniających nauczyciela do dodatku funkcyjnego, wysokość minimalnych stawek dodatków, o których mowa w ust. 1 pkt 2, oraz warunki przyznawania tych dodatków, z zastrzeżeniem art. 33 i 34,"................
w punkcie 3) napisano o wysokości minimalnych stawek dodatków - i co o tym myśleć? |
Ewa z Rz | 12-04-2003 22:03:31 [#06] |
---|
Ten przepis jeszcze nie obowiazuje, bo jest: USTAWA z dnia 22 listopada 2002 r. zmieniająca ustawy o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela. (Dz. U. Nr 233, poz. 1954) Art. 1. W ustawie z dnia 24 sierpnia 2001 r. o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela (Dz. U. Nr 128, poz. 1404 i Nr 154, poz. 1795) art. 3 otrzymuje brzmienie: "Art. 3. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.". Art. 2. W ustawie z dnia 17 grudnia 2001 r. o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2002 r. Nr 4, poz. 32) art. 2 otrzymuje brzmienie: "Art. 2. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.". Art. 3. Ustawa wchodzi w życie z dniem 31 grudnia 2002 r. |
benedu gda | 13-04-2003 00:21:54 [#07] |
---|
W najbliższy poniedziałek Trybunał Konstytucyjny rozpatrzy zgodność art. 30 ust. 6 Karty Nauczyciela z art. 32 ust. 1 Konstytucji, tj. czy w świetle Konstytucji dopuszczalne jest różnicowanie wynagrodzeń aż w 2885 regulaminach wynagradzania stanowionych przez samorządy za pracę w identycznych typach szkół i placówek. Rozprawa zaczyna się w samo południe. Wg mnie orzeknie o niekonstytucyjności uwzględniając argumenty wnioskodawcy - OPZZ. |
Lucyna N | 13-04-2003 08:00:18 [#08] |
---|
Dziękuję. Rozjaśniło mi się.
Tej ustawy, o której piszesz Ewuniu, nie ma na stronie MENiSU.
Stąd moje rozterki. Ale znalazłam. Dzięki. :-)))))
Zakładając,że w końcu zacznie obowiązywać ( 1 stycznia 2004 r.) - rozporządzenie, o które mi chodzi pojawi się do końca czerwca 2004 r.
Dobrze myślę? |
Lucyna N | 14-04-2003 22:06:32 [#10] |
---|
Dzięki Dziękuję :-))))))) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|