Forum OSKKO - wątek

TEMAT: umowa
strony: [ 1 ]
fredi11-04-2003 11:23:49   [#01]
Czy mogę podpisać umowę w której zobowiążuję się na likwidację dzikich wysypisk w mieście.
Papiery posprząta młodzież.
w umowie zapisano, że pieniądze zostaną przekazane na Radę Rodziców.
Mam wątpliwośći.
Ja się zobowiązuję, a forsa zostanie przekazana na konto komu innemu.
Marek Pleśniar11-04-2003 11:28:35   [#02]

?

no przecież masz umowę? To nie swistek papieru lecz akt zgodnie z prawem zobowiązujący do czegoś.

A z kim ta umowa?

fredi11-04-2003 12:17:18   [#03]
z burmistrzem miasta.(jestem szkołą powiatową)
Problem polega na tym, że ja (moi ludzie to mają zrobić), a forsa nie dla szkoły, tylko na konto RR ( no to można iść dalej i wpisać w umowie zamiast RR jakieś stowarzyszenie itd.)
Marek Pleśniar11-04-2003 13:10:49   [#04]

no, musisz mieć stowarzyszenie.

A z RR nie jesteście dogadani? Zazwyczaj dyrektorzy umawiają się z rodzicami - ze jak oni coś załatwią na RR to wydają to wedle swojej woli;-)

fredi12-04-2003 13:19:44   [#05]

To wszysko co piszesz jest jasne.

Chodzi o co innego.

Czy firma ( w tym wypadku szkoła) może podpisać umowę ( zobowiązać się, ze coś zrobi, ) i w umowie zapisać, że to nie ona weżmie forsę , ale ktoś inny( podałem przykład RR, stowarzyszenia , ale można pójść dalej i wpisac konto prywatnej osoby)

Marek Pleśniar12-04-2003 14:04:34   [#06]

miałem taką trójstronną umowę.

Umowę służącą nawiązaniu współpracy i przynoszącą szkole jedynie chwałę ;-) możesz zawrzeć, np trójstronną (RR, szkoła, zleceniodawca) ale w niej tylko zastrzeżecie że robicie taką akcję wspólnie. Pieniądze - na dobro RR, a zasady płatności zostaną ujęte w umowie miedzy stronami, tj. RR i zleceniodawcą.

Tak zrobiłem ja, ale nie muszę mieć jedynej tu racji.

Druga umowa - darowizny czy dotacji (bo inaczej nie wiem jak z podatkami) - powinna być zawarta, mom zdaniem, między stronami: RR a zleceniodawcą. Natomiast pieniądze - to sprawa między Wami a RR. Tu tylko dżentelmeńska umowa coś moze.

Inaczej możesz kiedyś mieć kopoty z organem prowadzącym - np o niegospodarność, ponieważ szkoła podpisała umowę na konkretne kwoty a pieniędzy nie ma na jej koncie. (Tu się mogę mylic.) Burmistrze się zmieniają, a kontrole są wieczne.

fredi12-04-2003 19:15:39   [#07]
teraz się zgadzam.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]