Forum OSKKO - wątek

TEMAT: regulamin wynagradzania nauczycieli
strony: [ 1 ][ 2 ]
JUSTYNA B03-12-2007 12:08:05   [#01]

miałabym prośbę czy można przesłać mi regulamin wynagradzania nauczycieli ? jestem nowym pracownikiem i zlecono mi opracowanie regulaminu wynagradzania nauczycieli?

na stronach Bip urzędów miast zamieszczone są tylko uchwały dot. regulaminów a nie udało  mi się znajść regulaminów.

Bardzo proszę. I z góry dziękuję.

Bożena2403-12-2007 13:07:41   [#02]
Jaki jest termin na zrobienie tego regulaminu? Bo ja pewnie też bede musiala się z tym zmierzyć.
zgredek03-12-2007 13:33:48   [#03]

Bożena:

KN

Art. 30. 1

6. Organ prowadzący szkołę będący jednostką samorządu terytorialnego, uwzględniając przewidywaną strukturę zatrudnienia, określa corocznie dla nauczycieli poszczególnych stopni awansu zawodowego, w drodze regulaminu obowiązującego od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia:
1) wysokość stawek dodatków, o których mowa w ust. 1 pkt 2, oraz szczegółowe warunki przyznawania tych dodatków, z zastrzeżeniem art. 33 i 34,
2) szczegółowe warunki obliczania i wypłacania wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw, z zastrzeżeniem art. 35 ust. 3,
3) wysokość i warunki wypłacania składników wynagrodzenia, o których mowa w ust. 1 pkt 4, o ile nie zostały one określone w ustawie lub w odrębnych przepisach
- w taki sposób, aby średnie wynagrodzenia nauczycieli, składające się ze składników, o których mowa w ust. 1, odpowiadały na obszarze działania danej jednostki samorządu terytorialnego co najmniej średnim wynagrodzeniom nauczycieli, o których mowa odpowiednio w ust. 3 i 4.

6a. Regulamin podlega uzgodnieniu ze związkami zawodowymi zrzeszającymi nauczycieli.

6b. W przypadku nieuchwalenia do dnia 31 grudnia danego roku regulaminu na kolejny rok kalendarzowy stosuje się regulamin obowiązujący w roku poprzednim, nie dłużej jednak niż przez okres dwóch miesięcy od dnia ogłoszenia ustawy budżetowej.

------------------

Justyna - zaraz znajdę u nas - jest na pewno dostępny na stronie BIP - i opatrzę komentarzem;-)

ecomarta03-12-2007 13:35:34   [#04]

Jak mi powiecie jak dodac zalączniki do forumowej poczty to biegiem wysyłam :)

Regulamin trzeba uzgodnić ze związkami zawodowymi zrzeszajacymi nauczycieli, a powinien obowiązywać od 1 stycznia do 31 grudnia, zgodnie z art.30 ust. 6b Karty Nauczyciela: " W przypadku nieuchwalenia do dnia 31 grudnia danego roku regulaminu na kolejny rok kalendarzowy stosuje sie regulamin obowiazujący w roku poprzednim, nie dłużej jednak niż przez okres dwóch miesięcy od dnia ogłoszenia ustawy budżetowej."

zgredek03-12-2007 13:39:26   [#05]

http://www.bip.powiat-lubin.pl/cliparts/uchwrady16marca-07/RP_REGULAMIN.pdf

zgredek03-12-2007 13:41:56   [#06]
ecomarta - do forumowej nie dołączysz
ecomarta03-12-2007 14:22:14   [#07]

bez załączników to rozstrzelone bardzo wychodzi.

JUSTYNA B. zobacz jaki mieliście dotychczas regulamin wynagradzania, dostosuj do obowiazującego prawa i gustów szefa i po sprawie :)

DYREK03-12-2007 14:31:52   [#08]

polecam:

najczęściej występujące nieprawidłowości  przy uchwalaniu regulaminów

http://www.pomorskie.znp.edu.pl/nowe_pliki/regulamin_nieprawidlowosci.doc

DYREK03-12-2007 14:35:40   [#09]

polecam:

plan tworzenia regulaminu wynagradzania nauczycieli

http://www.pomorskie.znp.edu.pl/wspolpraca_z_jst/plan_regulaminu_%20wynagradzania.doc

mireko6603-12-2007 16:02:54   [#10]
Polecam moje opracowanie opublikowane we "Wspólnocie" nr 4/802 z 27 stycznia 2007 r. - "Regulamin wynagradzania nauczycieli". Myślę, że w gminie, gdzieś to wydawnictwo macie. Jedna poprawka - od 1 stycznia 2007 r. nie ma dodatku za warunki szkodliwe dla zdrowia (w ogóle wykreślono takie określenie z Karty Nauczyciela).
JUSTYNA B04-12-2007 10:04:59   [#11]
zgredku i jak z tym regulaminem udało ci się opatrzeć komentarzem :-)?
zgredek04-12-2007 16:49:07   [#12]

w język się ugryzłam w odpowiednim momencie;-)

ale prawdę powiedziawszy jest to regulamin korzystny dla nauczycieli

przypuszczam, że na rok następny już taki nie będzie;-)

JarTul09-01-2008 16:58:29   [#13]
Czy Waszym zdaniem poniższy zapis w regulaminie wynagradzania przyjętym przez OP jest zgodny z prawem?
"Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i doraźnych zastępstw wypłacane jest, gdy faktyczna liczba przepracowanych w danym tygodniu godzin dydaktycznych przekracza tygodniowe pensum."
hania09-01-2008 17:30:24   [#14]
co to jest "faktyczna liczba" ? znaczy - się domyślam o co biega, ale.. takie bym pytanie zadała i poprosiła o przykład....
JarTul09-01-2008 20:55:03   [#15]
:-(
rzewa09-01-2008 20:57:08   [#16]
cóż... trochę niezręczny ten zapis, ale zgodny z prawem... tzn. nie znam przepisu, który by taki zapis naruszał
zgredek09-01-2008 20:59:56   [#17]

niezgodne z prawem są te zastępstwa doraźne - nie można zapłaty za nie uzależniać od ilości godzin przepracowanych w tygodniu

[dopisałam prawo]

post został zmieniony: 09-01-2008 21:01:51
rzewa09-01-2008 21:04:39   [#18]
aaaa i owszem...

nie doczytałam :-))
JarTul09-01-2008 21:14:30   [#19]
Art. 30. 1. Wynagrodzenie nauczycieli, z zastrzeżeniem art. 32, składa się z: 1) wynagrodzenia zasadniczego;
2) dodatków: za wysługę lat, motywacyjnego, funkcyjnego oraz za warunki pracy;
3) wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw;
4) nagród i innych świadczeń wynikających ze stosunku pracy, z wyłączeniem świadczeń z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych i dodatków socjalnych określonych w art. 54.

Art. 35. 1. (...)

2. Przez godzinę ponadwymiarową rozumie się przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych.

2a. Przez godzinę doraźnego zastępstwa rozumie się przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych, której realizacja następuje w zastępstwie nieobecnego nauczyciela.

Czy powyższy zapis (#13) nie narusza w/w zapisów?
rzewa09-01-2008 21:16:35   [#20]
narusza, tak jak zgredek zauważyła, ale tylko w kwestii zastępstw doraźnych
zgredek09-01-2008 21:17:00   [#21]

tego raczej nie - bo tu jest definicja zastępstwa doraźnego

narusza to z rozporządzenia o wynagradzaniu - gdzie napisali, że się płaci za doraźnme

rzewa09-01-2008 21:17:51   [#22]
znowu masz rację :-))
JarTul09-01-2008 21:20:23   [#23]
A jeżeli dyrektor w przydziale obowiązków wskazuje, które godziny realizowane są w ramach pensum, a które są ponadwymiarowe?
zgredek09-01-2008 21:24:18   [#24]

już kiedyś się nad tym zastanawiałąm, czy można wskazać

i wychodzi mi, że nie

dlatego, że rozliczamy tygodniami - w tygodniu nauczyciel musi wypracować pensum

jesli wskażesz, to może się tak zdarzyć, że zapłacisz za ponadwymiarowe - a nauczyciel przepracuje na przykład 14 godzin

zgredek09-01-2008 21:24:57   [#25]
gdzies to już wymyślałam - poszukam
zgredek09-01-2008 21:31:08   [#26]

poczytaj tu - nawet chciałam wskazać indywidualne nauczanie;-)

http://oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=15423&s=1

JarTul09-01-2008 21:34:05   [#27]
Zatem przy powyższym zapisie, jeżeli nauczyciel ma zajęcia:
poniedziałek - 4
wtorek - 5
środa - 5
czwartek - 4
piatek - 4
pensum 18 + 4 ponadwymiarowe
1. Nauczyciel ma w tygodniu 2 dni "L-4" (np. poniedziałek, wtorek) - nie płacimy za ponadwymiarowe - wypracował faktycznie tylko 14 godzin.
2. W tygodniu wypada np. w piątek dzień wolny od pracy - nauczyciel "faktycznie" wypracował tylko 18 godzin - nie płacimy za ponadwymiarowe.
zgredek09-01-2008 21:36:35   [#28]

nie

jesli ma dwa dni L-4 to obniżasz mu to co ma do wypracowania - 3,6 za 3 dni to jest 10,8

pracował 14 czyli po odjęciu 10,8 i zaokrągleniu powinieneś mu zapłacic za 3 ponadwymiarowe

pod warunkiem, że taki sposób rozliczania zapisany jest w regulaminie OP

zgredek09-01-2008 21:38:22   [#29]

jeszcze raz przeczytałam #13

chyba ten zapis wskazuje własnie na takie liczenie jak napisałeś w #27

nie podoba mi się, czyli trzeba pomysleć, co tu jest nie tak

Magosia09-01-2008 21:41:57   [#30]

W regulaminie zatwierdzonym już przez OP znalazł się zapis ograniczający dolną i górną granice nagrody dyrektora.

Uważam, że to niezgodne z pp.  ( Op może ustalić mi warunki, tryb przyznawania ale nie wysokość)

Zwróciłam uwagę (telefonicznie) prawnikowi gminnemu- obiecał się ustosunkować do moich zastrzeżeń.

Jakie macie zdanie w tej sprawie?

zgredek09-01-2008 21:48:19   [#31]

na razie myslę o JarTul;-))))))

jesli był na L-4 to nalezy mu się wynagrodzenie (nie jest ważne, że 80%)

ale za te dwa dni ma płacone

ma płacone za to co w pensum - czyli 7,2

jesli dodamy mu 14 godzin - to w tym tygodniu wyjdzie, że zapłacono mu za 21 godzin w zaokrągleniu

a to guzik prawda, bo regulamin OP kazał mu zapłacic za 18 godzin

to te 3 godziny - to co?

zgredek09-01-2008 21:49:34   [#32]
teraz tylko jakieś prawne mądre cytaciki - i chyba będzie, że taki zapis w regulaminie nie jest zgodny z prawem
JarTul09-01-2008 21:49:40   [#33]
Nagrody ze specjalnego funduszu nagród

- art. 30 ust 6 pkt 3 Karty Nauczyciela
- art. 49 ust. 1 Karty Nauczyciela
- art. 49 ust 2 Karty Nauczyciela
- wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego – Ośrodek Zamiejscowy we Wrocławiu z dnia 4 kwietnia 2003 r. sygn. akt IISA/WR 1948/02 OSS 2005/03/68.

Nagroda dla nauczyciela przewidziana przepisem art. 49 ust. 1 w związku z art. 30 ust. 1 pkt 4 Karty nauczyciela jest jednym ze składników wynagradzania nauczycieli.
Zgodnie z delegacja prawną zawartą w art. 30 ust. 6 pkt 3 Karta Nauczyciela do obowiązków Rady Gminy (Rady Miasta, Powiatu, Sejmiku Województwa) należy jedynie ustalenie w regulaminie wynagradzania wysokości i warunków przyznawania i wypłacania nagród dla nauczycieli. Oznacza to, że w regulaminie wynagradzania organ stanowiący regulamin ustala:
- podział środków , o których mowa w art. 49 ust. 1 KN na nagrody dla organu prowadzącego szkołę i nagrody dyrektora szkoły,
- wysokość nagrody organu prowadzącego szkolę (organu wykonawczego) i nagrody dyrektora,
- że kryteria i tryb przyznawania nagród dla nauczycieli ze specjalnego funduszu nagród reguluje odrębny regulamin – wskazujemy tytuł tego regulaminu.
Na mocy art. 49 ust. 2 Karty Nauczyciela do obowiązków organu prowadzącego szkołę (Rady Gminy/Miasta, Rady Powiatu, Sejmiku Województwa) należy ustalenie odrębnym regulaminem kryteriów i trybu przyznawania nagród dla nauczycieli ze środków, o których mowa w art. 49 ust 1 KN.
Na podstawie wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego – Ośrodek Zamiejscowy we Wrocławiu z dnia 4 kwietnia 2003 r. ustawowe upoważnienie organu prowadzącego szkołę do ustala kryteriów i trybu przyznawania nagród dla nauczycieli nie obejmuje kompetencji do powoływania komisji uczestniczącej w sformalizowany sposób w procedurze przyznawania świadczeń.

Cytat z opracowania:
NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCE NIEPRAWIDŁOWOŚCI W REGULAMINACH WYNAGRADZANIA STANOWIONYCH PRZEZ JST (Stanisław Kłak, Rzeszów, dnia 20.02.2007 r.)
JarTul09-01-2008 21:54:15   [#34]
Rzewo! Bardzo proszę jeszcze raz o Twoje przemyślenia.
JarTul09-01-2008 21:56:52   [#35]
Jeszcze do #27
3. Nauczyciel(ka) ma np. we wtorek dzień wolny z tytułu opieki nad dzieckiem - nie płacimy za ponadwymiarowe - wypracowano faktycznie tylko 17 godzin.
zgredek09-01-2008 21:59:16   [#36]

[wykasowałam dwa razy]

żeby nie było, żem złośliwa;-)

post został zmieniony: 09-01-2008 22:00:04
zgredek09-01-2008 22:05:48   [#37]

bo tak przykro mi się zrobiło - nie chodzi o to, że mam jakąś rację, ale może najpierw odniósłbys się do tego co napisałam - i wskazał, że pisze głupoty

ja tez jestem ciekawa zdania innych - i czekam na nie - nie mam monopolu na bezbłędność

zwłaszcza, że pisząc na forum zawsze wiem, że jeśli błędy popełniam to ktoś poprawi

a taką poczułam potrzebę napisania - bo smutno mi:-(

JarTul09-01-2008 22:14:41   [#38]
Przepraszam bardzo, bardzo, bardzo... Jestem wdzięczny za Twój dialog ze mną, w podniesionej przeze mnie kwestii i nawet przez myśl mi nie przeszło, że piszesz coś nielogicznie. Sprawa jest dla mnie bardzo istotna i jak Ty również zauważasz - delikatnie mówiąc - krzywdząca nauczycieli. Stąd oczekuję innych głosów, szczególnie ze wskazanie podstawy prawnej.
Chyba niepotrzebnie tak "zawołałem" po imieniu.
Jeszcze raz bardzo, bardzo przepraszam za niezręczność.
rzewa09-01-2008 22:23:11   [#39]
owszem, trochę krzywdzące (zwłaszcza w stosunku do tego co było do tej pory), ale nie widzę by było sprzeczne...

w razie L4 n-la otrzyma on (w pewnym sensie) wynagrodzenie za ponadwymiarowe, bo zgodnie z ustawą o świadczeniach z ubezpieczenia społecznego wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe wchodzi w takim wypadku do podstawy wymiaru zasiłku
zgredek09-01-2008 22:48:07   [#40]

tego nie brałam pod uwagę - ale cały czas mam przekonanie, że można wykazać, że ten zapis nie jest zgodny z prawem

spróbuję poszukać - może mi się uda spróbować;-)

zgredek09-01-2008 22:53:31   [#41]
Ewa - to on ma jeszcze więcej płacone niż za 18
zgredek09-01-2008 22:54:59   [#42]

nie tak - płacone nie ma - wliczone w to co mu płacą

znaczy - ma płacone za etat - a "wypracował" więcej

zgredek09-01-2008 23:29:14   [#43]

Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i doraźnych zastępstw wypłacane jest, gdy faktyczna liczba przepracowanych w danym tygodniu godzin dydaktycznych przekracza tygodniowe pensum

1. doraźne zastępstwa trzeba wyrzucic - bo doraźne zastępstwa sa konkretnie wskazane i zgodnie z rozporządzeniem o wynagradzaniu, nauczyciel ma za nie otrzymać wynagrodzenie

Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe wypłacane jest, gdy faktyczna liczba przepracowanych w danym tygodniu godzin dydaktycznych przekracza tygodniowe pensum

2. jednak nie widzę sprzeczności - zgadzam się z rzewą - OP ma prawo ustalić zasady rozlicznia godzin ponadwymiarowych - takie zasady też

czy one sa niekorzystne tak bardzo dla nauczyciela - trzeba chyba policzyć, bo faktycznie przy np. L-4 - nauczyciel ma płacone więcej niż za etat (przy całym tygodniu zwolnienia, ma zapłacone za ponadwymiarowe) - pewnie jest to tak jak zawsze - raz na wozie raz pod wozem - czyli w jednych OP więcej, w innych mniej

krystyna10-01-2008 01:18:49   [#44]

2. Przez godzinę ponadwymiarową rozumie się przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych.

ale jednocześnie:

Art. 42c. 1. Nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy. Nauczycielom dokształcającym się, wykonującym inne ważne społecznie zadania lub - jeżeli to wynika z organizacji pracy w szkole - dyrektor szkoły może ustalić czterodniowy tydzień pracy.

A więc zarówno obowiązkowe, jak i ponadwymiarowe godziny nauczyciela rozłożone być muszą jakoś w 5 lub 4 dniach.

Stąd wzięły się te różne sposoby obliczeń i odliczeń w podanym przez zgredka wątku, ale wszystkie zawierały magiczną liczbę 3,6 (18 ; 5 dni).

I nikt odgórnie nie może wskazać, która z godz. jest już tą ponadwymiarową i w którym dniu się ona objawia !

Bo wtedy ja, jako nauczyciel (znaczy oddolnie...) napisałabym takie oświdczenie:

Oświadczam, że realizując przydzielone mi przez sz.p. dyrektora 22 godz. zajęć w r. szk. 2007/2008 będę je realizowała w pon., wt., śr., czw. - jako tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin zajęć, natomiast w piątek realizowała będę 4 godz. ponadwymiarowe. Jednocześnie obiecuję, że dołożę wszelkich starań, by w piątki nigdy nie chorować.

z poważaniem....

A tak na poważnie:

bioroąc pod uwagę 5 dniowy tydzień pracy, większość OP ma tak:

Dla     ustalenia     wynagrodzenia     za     godziny ponadwymiarowe   w  tygodniach,   w   których  przypadają  dni
usprawiedliwionej  nieobecności w pracy nauczyciela lub dni ustawowo wolne od pracy, oraz tygodniach, w których zajęcia rozpoczynają się lub kończą w środku tygodnia za podstawę ustalenia   liczby   godzin   ponadwymiarowych   przyjmuje   się tygodniowy obowiązkowy wymiar zajęć określony w art. 42 ust. 3 lub ustalony na podstawie art. 42 ust.  7 Karty Nauczyciela, pomniejszony o 1/5 tego wymiaru (lub %, gdy dla nauczyciela ustalono    czterodniowy    tydzień    pracy)    za    każdy    dzień usprawiedliwionej nieobecności w pracy lub dzień ustawowo wolny od pracy. Liczba godzin ponadwymiarowych, za które przysługuje wynagrodzenie w takim tygodniu, nie może być jednak  większa  niż   liczba  godzin  przydzielonych  w  planie organizacyjnym."

I wracając do przykładu:

poniedziałek - 4
wtorek - 5
środa - 5
czwartek - 4
piatek - 4
pensum 18 + 4 ponadwymiarowe
1. Nauczyciel ma w tygodniu 2 dni "L-4" (np. poniedziałek, wtorek) - nie płacimy za ponadwymiarowe - wypracował faktycznie tylko 14 godzin.
2. W tygodniu wypada np. w piątek dzień wolny od pracy - nauczyciel "faktycznie" wypracował tylko 18 godzin - nie płacimy za ponadwymiarowe.

Ad.1. - pracowała 13 godz.

13 - (18 - 3,6 * 2 ) = 2,2  ~ 2 godz. ponadwymiarowe

Ad. 2. - pracowała 18 godz.

18 - (18 - 3,6) = 3,6 ~ 4 godz. ponadwymiarowe.

I nic innego nie wymyślę,  bo za chwilę ma m próbny egzamin gimnazjalny i trzeba trochę pospać...

krystyna10-01-2008 01:20:59   [#45]

zwłaszcza, że zgredek mówi w piaskownicy, że też już śpi!

(co jest nieco dziwne i podejrzane... -:))))))))))))))

aza10-01-2008 01:26:37   [#46]

ja nie śpię...

(żeby spać mógł ktoś)

jadwa10-01-2008 03:00:01   [#47]
aza-pozdrawiam nocną porą...:-)
zgredek10-01-2008 15:13:17   [#48]

bardzo mnie przekonuje to co napisała Krystyna

to znaczy, że ten zapis jest sprzeczny z KN

pozostaje teraz przekonać OP

proponuję zaangażować związki

jesli mimo wszystko taki zapis znajdzie się w regulaminie - to zwróciłabym się do wojewody o rozstrzygnięcie nadzorcze - i wtedy powinno już być wszystko jasne

rzewa10-01-2008 15:20:54   [#49]
mnie nie...

to że n-l ma 5-cio dniowy tydzień pracy [u]nie znaczy[/u], że w każdym dniu tygodnia ma jednakową liczbę godzin - ani tak nie jest faktycznie, ani nie można przyjmować, że tak być powinno

nauczyciela rozlicza się w okresach tygodniowych, nawet pensum jest tak ustalone przez KN - to że ma być 18 godz tygodniowo nie znaczy (ani faktycznie ani przeliczeniowo), że ma być 3,6 dziennie

bar bym wątpiła w uchylenie przez wojewodę tego zapisu (i ew. podtrzymanie tego uchylenia przez sąd)
zgredek10-01-2008 15:26:36   [#50]

nie miałam na myśli 3,6

miałam na mysli pięcio lub czterodniowym tygodzień pracy

jeżeli OP zastosuje taki zapis, to osoba będąca nieobecna dwa dni ma w pozostałe wypracować pensum - a nieobecna 4 dni - w ciągu jednego?

[dodam, bo mało precyzyjna jestem]

żeby otrzymać wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe?

-----------------

a tak w ogóle - to się zapętliłam - i tak czy siak, gdyby dotyczyło to regulaminu mojego OP - zwracałabym się do wojewody - jesliby stwierdzono, że jest zgodne z prawem - to przyjęłabym z godnością

jesli nie - to też bym przyjęła;-)

post został zmieniony: 10-01-2008 15:39:44
strony: [ 1 ][ 2 ]