Forum OSKKO - wątek
Justyna | 09-04-2003 09:45:55 [#01] |
---|
Jestem wicedyrektorem. Hospitowałam lekcję j. angielskiego. Na 11 obecnych uczniów 9 zgłosiło nieprzygotowanie. 2 przygotowanych dostało oceny niedostateczne za źle wykonaną pracę domową. Podczas omawiania lekcji wywnioskowałam, że być może temat poprzedniej lekcji wymagał powtórzenia skoro 100% uczniów było nieprzygotowanych. Wniosek ten zapisałam w arkuszu hospitacyjnym. Nauczyciel podpisał arkusz a na drugi dzień poszedł ze skargą do dyrektora, że skoro w dalszej części lekcji uczniowie byli aktywni to znaczy że temat poprzedniej lekcji był dla nich zrozumiały. Czy dyrektor hospitując daną lekcję musi być zorientowany że jest ona kontynuacją poprzedniej ?. |
Basik | 09-04-2003 11:30:42 [#02] |
---|
nauczyciel ma prawo wnieść swoje uwagi na arkuszu/polecam zamieszczony przeze mnie w wymianie plików/. Spróbuj rzecz całą wyjaśnić na spokojnie z dyrektorem, powinniście być jedno. Jeśli dyrektor mądry/ a wszyscy dyrektorzy są mądrzy ;-)/, wyjasnicie to jakoś. Morze jednak z wnioskiem pohospitacyjnym nieco się zagalopowałaś, może to nie sprawa powtórzenia tematu ale stosunek uczniów do przedmiotu. |
beera | 09-04-2003 11:39:09 [#03] |
---|
Dlatego... przepis o konieczności rozmowy przedhospitacyjnej nie był taki zły... Warto, aby dyrektor wiedział PRZED lekcją, co nauczyciel mu chce pokazać ( choc to często wynika także z tematyki hospitacyjnej określanej na rok) Ja stosuje tzw. załącznik przedhospitacyjny, dzięki czemu idę przygotowana na lekcje ;-) a swoją drogą generalnie jakoś nie znoszę hospitować :-))) |
Basik | 09-04-2003 13:25:02 [#04] |
---|
Asiu, nie jesteś jedyna z tą awersją do hospitacji. Warto rzecz przedyskutować. |
Basik | 09-04-2003 13:26:48 [#05] |
---|
Boże kochany, jak mogłam napisać morze. proszę na to nie patrzeć:-) |
Marek Pleśniar | 09-04-2003 13:41:38 [#06] |
---|
ok, żadnego morza nie widziałem;-) |
beera | 09-04-2003 13:50:57 [#07] |
---|
:-))) mi się to morze spodobalo- od razu pomyślalam o wakacjach :-)))) Basik- żebys wiedziała ile ja mam powodów do rumieńców przez tę ortografię :-)))( zwłaszcza na forum ) |
Basik | 09-04-2003 15:50:02 [#08] |
---|
Asiu, ja jestem polonistką. Taka gafa dla mnie to jak,nie przymierzając, plama na cały ekran. A w piątek jako egzaminator będę sprawdzała prace uczniów klas VI. Mogę zwalić winę na Marka? Właśnie w trakcie pisania tego postu otrzymałam zaproszenie na konferencję w Lublinie. Tak się uradowałam, że odebrało mi zdolność uważania na to, co czynię. Poczyniłam glłupotę. Oto pośredni / i nie tylko/ wpływ Marków na kobiety :-) Ale może / nie morze/ to mnie nauczy, by czytać to, co wcześniej napisałam. Nie robiłam tego nigdy. Człowiek uczy się na błędach - ale dlaczego na swoich? Ale tak nawiasem mówiąc, może warto, by problem naszej niechęci do hospitowania przedyskutować na forum? 17 już prawie lat jest to dla mnie zło konieczne. I niech mi nikt nie proponuje żadnych książeczek w rodzaju Hospitować inaczej, Hospitacja, czyli rzecz o zapraszaniu. Już ich lekturę mam za sobą. I co? Nie lubię hospitować. |
Basik | 09-04-2003 16:09:51 [#10] |
---|
Kochana jesteś, Ewciu. Ból nie tylko mój, dobrze było ten wątek przejrzeć. A do tego/tak na marginesie/- czasem chciało mi się napisać tu słowo cholera , z różnych względów. Miałam pewne opory. Ale jak sam szef mógł, to i ja sobie kiedyś na to pozwolę - jesli zajdzie potrzeba:-) A słowo osobiście podoba mi się. Kiedyś na spotkaniu z grupą obcokrajowców co to polskiego ani w ząb pozwolono sobie na pewną zabawę. Kilka różnych obrazków i do tego polskie słowo. Cholera utożsamiana była z motylem, cielęcina- z różą. |
Leszek | 09-04-2003 21:45:33 [#11] |
---|
Jeśli uznasz Justyno, że hospitacja polega w szczególności na obserwacji wiedzy, umiejętności i postaw uczniów (cytat z rozporządzenia o nadzorze) to otrzymasz mnóstwo informacji na temat lekcji prowadzonej przez wymienionego przez Ciebie nauczyciela. Pozdrawiam | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|