Forum OSKKO - wątek

TEMAT: wypowiedzenie podczas urlopu wychow. i zdrowotn.-proszę o pomoc
strony: [ 1 ]
ElaS07-04-2003 15:22:53   [#01]
Musimy zwolnić 2 nauczycielki z przyczyn dotyczących szkoły (likwidacja warsztatów od 01.09.2002r.). Obie posiadają kwalifikacje tylko do prowadzenia praktycznej nauki zawodu. Obu Paniom dyrektor "poszedł na rękę" w maju ubiegłego roku tj. wtedy kiedy powinny otrzymać wypowiedzenia. Jedna skorzystała z urlopu wychowawczego, druga z urlopu dla poratowania zdrowia.

Wtedy o tym nie myślałam, a teraz mam problem:

Zgodnie z KN rozwiązanie stosunku pracy z n-lem następuje z dniem 31.08 danego roku.

Przypadek I (n-l zatrudniony na podst. umowy o pracę na czas nieokreślony):
urlop wychowawczy udzielony od 20.05.2002 do 29.05.2003 (nie można było dać urlopu dłuższego bo dziecko kończy 29.05.2003 r. cztery lata). Kiedy powinna otrzymać wypowiedzenie: w lutym br. czy w maju? W lutym chyba nie, jeśli stosować wymagany przez KN termin rozwiązania umowy. Jeśli w maju to co z nią zrobić przez cały czerwiec? Pomyślałam jak poniżej, ale nie mam z kim tego skonsultować:
   1. wypowiedzenie wręczyć w maju;
   2. urlop wychow. do 29 maja br;
   3. od 30 maja urlop bezpłatny do 20.06.br.(oczywiście w porozumieniu z zainteresowaną);
   4. od 21.06 - urlop wypoczynkowy
   5. stosunek pracy rozwiąże się 31.08.2003 r.
Ale czy ten urlop wypoczynkowy przysługuje??? A jak nie przysługuje to w jaki sposób umowa ma się rozwiązać 31 sierpnia?

Przypadek II (n-l mianowany):
urlop dla poratowania zdrowia udzielony do 01.07.2002r.  do 01.07.2003r. Czy do końca sierpnia br. przysługuje urlop wypoczynkowy? Wtedy wypowiedzenie wręczę w maju i rozwiązanie stosunku pracy nastąpi z końcem sierpnia.
Ewa z Rz07-04-2003 16:14:13   [#02]

Niestety, bycie dobrym sporo kosztuje...

Jest takie powiedzenie: Kto ma dobre serce musi mieć twardą d...

I. Tu jeszcze jakoś, jakoś... Jak wróci z urlopu trzeba jej natychmiast wręczyć wypowiedzenie (30 maja to ostateczny termin!), oczywiście z mocą od 1 września. Do końca zajęć najlepiej jakoś dziewczynę wykorzystać - zastępstawa, albo co... No chyba, że przedstawi L4 za ten okres, albo opiekę nad dziecko...Jak się zgodzi na urlop bezpłatny to dobrze, ale nie musi... Urlop jej przysługuje, bo n-lowi przysługuje urlop wypoczynkowy "urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich trwania."

II. Tu o wiele gorzej, bo n-lowi nie można wręczyć wypowiedzenia w czasie przebywania na urlopie na poratowanie zdrowia... (Jak można było jej tak tego urlopu udzielić?!)

Jeśli organ prowadzący da kasę, to można jej wręczyć wypowiedzenie z dniem 1 września, zaraz po powrocie z urlopu - to nic, że będą wakacje, wystarczy zwołać posiedzenie RP na 2 lipca, czy zaplanować jakieś inne prace, przy których będzie niezbędna i ją wezwać. Skrócić okres wypowiedzenia (ten jej urlop zdrowotny, to wystarczajacy powód) i oczywiście zapłacić odprawę + 2-umiesięczne pobory.

Art. 64. KN
2. Nauczyciel, o którym mowa w ust. 1, może być zobowiązany przez dyrektora do wykonywania w czasie tych ferii następujących czynności:
1) przeprowadzania egzaminów,
2) prac związanych z zakończeniem roku szkolnego i przygotowaniem nowego roku szkolnego,
3) opracowywania szkolnego zestawu programów oraz uczestniczenia w doskonaleniu zawodowym w określonej formie.
Czynności, o których mowa w pkt 1-3, nie mogą łącznie zająć nauczycielowi więcej niż 7 dni.

W razie sprawy w sądzie pracy trzeba liczyć się z koniecznością wypłacenia odszkodowania. Miejmy nadzieję, że nie pójdzie do sądu...

fredi07-04-2003 18:13:56   [#03]

do Ewy

N-l p[rzynośi orzeczenie od lekarza z określonym terminem urlopu zdrowotnego i co ja mogę? muszę udzielić .

Podejrzewam ,że u Elis tak było(tez mam taki problem)

Ewa z Rz07-04-2003 19:54:33   [#04]

Nauczyciel musi przyjśc do dyrka po zaświadczenie o prawie do takiego urlopu. Cóż stoi na przeszkodzie, by mu wówczas wręczyć wypowiedzenie?

Przecież organizację szkoły, każdy dyrek ma w głowie co najmniej na 2 lata naprzód...

fredi07-04-2003 20:31:41   [#05]

Ja ją mam, ale jeżeli

1.  nie jest zatwierdzona organizacja ?

2.Jak przychodzi to jest na zwolnieniu lekarskim(albo zaświadczenie przynosi żona)

ElaS08-04-2003 08:53:17   [#06]
Wypowiedzenie w obu przypadkach będzie spowodowane przyczynami leżącymi po stronie pracodawcy tj. likwidacja stanowiska pracy. U pani zatrudnionej na podstawie umowy stosuję przepisy ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy... o ile mi wiadomo wypowiedzieć umowę można w tym przypadku także w trakcie trwania urlopu wychowawczego.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]