Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Konsultacja OSKKO. Rozporządzenie - świadectwa, dyplomy 10-10-07
strony: [ 1 ][ 2 ][ 3 ]
Marek Pleśniar05-11-2007 14:43:57   [#01]

zamieszczamy tekst do konsultacji (trzeba w poniższy tytuł kliknąć)

Konsultacja OSKKO. ROZPORZĄDZENIE MEN z dnia......2007 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zasad wydawania oraz wzorów świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych, sposobu dokonywania ich sprostowań i wydawania duplikatów, a także zasad legalizacji dokumentów przeznaczonych do obrotu prawnego z zagranicą oraz zasad odpłatności za wykonywanie tych czynności

prosimy Uczestników Forum o uwagi

beera05-11-2007 18:22:39   [#02]

Myslę, że przy okazji powinnismy zalatwić rózne swoje uwagi wcześniejsze- pamiętacie je może z naszych dyskusji?

np:

1. Adnotacja w arkuszach taka sama jak na świadectwie dla dziecka realizujacego program dostosowany- nie ma na to na dzis miejsca.

A projekt czytam- to zobaczę, co mi się pojawi na temat samego projektu.

krystyna05-11-2007 19:33:22   [#03]

ze spraw starych:

proponuję jakoś logiczniej zapisać, albo całkiem zmienić, bo znowu (jak co roku) będą kłótnie i dyskusje - zawłaszcza, że już nie ma magicznego słowa "

krystyna05-11-2007 19:35:38   [#04]

O !

Dlaczego już drugi raz ucina mi tekst, zostawiając do wysłania tylko 1 wiersz !

beera05-11-2007 19:37:22   [#05]
no wlasnie miałam pytac, o co Ci własciwie chodzi, bo nie pojęłam:)
krystyna05-11-2007 19:41:01   [#06]

Już napisałam w Januszowym wątku o niaprawidłowościach, może coś poradzi...

krystyna05-11-2007 20:04:00   [#07]
Uparłam się i może Mozilla poradzi:

ze spraw starych:

proponuję jakoś logiczniej zapisać, albo całkiem zmienić, bo znowu (jak co roku) będą kłótnie i dyskusje - zawłaszcza, że już nie ma magicznego słowa "w szczególności" !

"10. W części dotyczącej szczególnych osiągnięć ucznia odnotowuje się:
a) uzyskane wysokie miejsca (ile tych miejsc ???) - nagradzane lub honorowane zwycięskim tytułem (ale zwycięzca jest tylko jeden !)- w zawodach wiedzy, artystycznych i sportowych organizowanych przez kuratora oświaty lub inne podmioty działające na terenie szkół,

b) osiągnięcia w aktywności na rzecz innych ludzi, zwłaszcza w formie wolontariatu, lub środowiska szkolnego."
krystyna05-11-2007 20:04:29   [#08]
Yes !
AnJa05-11-2007 20:07:05   [#09]
no, widzisz- durnactwa różne powymyślali, a co smoczyca to smoczyca

merytorycznie to mnie tam wszystko jedno- więc się wypowiadać nie będę
krystyna05-11-2007 20:08:51   [#10]

A terz przekopiuję cały tekst z Mozilli do IE:

ze spraw starych:

proponuję jakoś logiczniej zapisać, albo całkiem zmienić, bo znowu (jak co roku) będą kłótnie i dyskusje - zawłaszcza, że już nie ma magicznego słowa "w szczególności" !

"10. W części dotyczącej szczególnych osiągnięć ucznia odnotowuje się:

beera05-11-2007 20:09:34   [#11]
bez " w szczególności", to już w ogóle nie wiadomo, co jest wazne
krystyna05-11-2007 20:09:39   [#12]
I znowu tnie, tylko w innm miejscu...
krystyna05-11-2007 20:15:11   [#13]

niby wiadomo, tylko to jakieś głupie: wysokie miejsca nagradzane zwycięskim tytułem !

beera05-11-2007 20:16:59   [#14]

Krysiu, ale zobacz:

uzyskane wysokie miejsca (ile tych miejsc ???) - nagradzane lub honorowane zwycięskim tytułem (ale zwycięzca jest tylko jeden !)- w zawodach wiedzy, artystycznych i sportowych organizowanych przez kuratora oświaty lub inne podmioty działające na terenie szkół,

tzn co?

jakie podmioty działajace na terenie szkół?

krystyna05-11-2007 20:54:24   [#15]

To oczywiście też !

bo w ustawie o systemie oświaty (w zakresie "terenu szkoły") jest tylko to, a o żadnych podmiotach to już mowy nie ma !

Art. 56. 1. W szkole i placówce mogą działać, z wyjątkiem partii i organizacji politycznych, stowarzyszenia i inne organizacje, a w szczególności organizacje harcerskie, których celem statutowym jest działalność wychowawcza albo rozszerzanie i wzbogacanie form działalności dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej szkoły lub placówki.
2. Zgodę na podjęcie działalności przez stowarzyszenia i organizacje, o których mowa w ust. 1, wyraża dyrektor szkoły lub placówki po uprzednim uzgodnieniu warunków tej działalności oraz po uzyskaniu pozytywnej opinii rady szkoły lub placówki, z zastrzeżeniem art. 94a ust. 5.

Próbowałam nawet wygooglować "podmioty działające na terenie szkół" - i pojawiało się tylko rozporządzenie w różnych wersjach oraz statuty szkół z przepisanym tym własnie fragmentem !

Są za to:

• podmioty działające na rynku edukacyjnym
  • podmioty działające w zakresie turystyki kwalifikowanej
  • podmioty działające w ochronie zdrowia
  • podmioty działające na rzecz dziecka
  • itp...itd...

ale nie NA TERENIE !

beera05-11-2007 20:58:09   [#16]

no własnie

są mi nieznane "podmioty dzialające na terenie szkoły", ale jesli za nie uznać np. harcerstwo, które sobie zorganizuje konkurs w klasie IV, który to wyłoni zwycięzców, to trzeba ten wynik wpisac na świadectwo

krystyna05-11-2007 21:02:01   [#17]

kurcze,

syn zerkną mi przez ramię i pyta: a który minister to zmieni ?

Marek Pleśniar05-11-2007 21:10:30   [#18]
niejeden
AnJa05-11-2007 21:11:28   [#19]
i niejeden raz
mamma05-11-2007 21:22:44   [#20]
a moze  nowaminister zerknie na to forum i wyprostuje te ,, kwiatuszki''
beera05-11-2007 21:23:57   [#21]

mógłby wyprostowac

ale na razie pokonsultujcie CO ma poprostowac

bo za wiele uwag, to nie mamy chyba:)

Janusz Pawłowski05-11-2007 23:49:47   [#22]
Wtrącę tylko - bo stąd zadyma o ucinanie postów poszła.
Już nie ucina.
Gaba06-11-2007 02:25:52   [#23]

w trybie pilnym należy zmienić we wszystkich świadectwach lub zrobić wersję tzw. a dla osoób urodzonych zagranicą, nie może sie dziecko urodzić np. w mieście Berlin, województwo Niemcy, to śmieszne, a nawet żałosne.

Powinna byc opcja dla osoob urodzonych za granicą, gdzie wpisując miasto niepolskie, pojawia się opcja: państwo... - i naturalnie trzeba by zrobić wykaz urzędowych nazw państw. Niestety skok cywilizacyjny się dokonał. Trzeba reagować. Nie jeste sensacją urodzenie w Norwegii, Francji, czy Austrii.

Gaba06-11-2007 02:28:26   [#24]
może zapis... województwo//państwo - i do skreślenia w zalezności od opcji?
krystyna06-11-2007 10:44:55   [#25]

i jeszcze "zwolniony"...

o ile nieklasyfikowany jest jasny, to zwolniony budził ogromne emocje jeżeli chodzi o czas (długość)  tego zwolnienia, a zasadność wpisu na świadectwie.

I w jakimś wątku powstał chyba nawet jakiś sensowny pomysł (nie pamiętam dobrze...), ale chodziło o to, że gdy zwolnienie obejmowało więcej niż 50% godz. przeznaczonych na dane zajęcia = wpis zwolniony

(a nie np. tylko maj i czerwiec)

beera06-11-2007 11:03:41   [#26]

to wymagałoby zmian w Rozp. w sprawie oceniania

można o tym napisac, ale raczej "na marginesie"

:)

Fakir206-11-2007 12:50:18   [#27]

W komentowanym projekcie "stoi napisane":

9)  w § 22 dodaje się ust. 6 w brzmieniu:

„6. W arkuszach ocen uczniów, którym w danym roku szkolnym przedłużono okres nauki na podstawie odrębnych przepisów, w części dotyczącej wyników klasyfikacji rocznej wpisuje się w poprzek wszystkich wierszy wyrazy „przedłużono okres nauki"."

W rozporzadzeniu z 12 lutego 2002 w sprawie ramowych planow nauczania w szkołach publicznych, w § 3 ust 7 jest zapis: "... można przedłużyć okres nauki na każdym etapie edukacyjnym co najmniej o jeden rok, zwiekszając proporcjonalnie liczbę godzin..."

Moja uwaga - czy nie byłoby warto dodać w projekcie jeszcze zapis o jaki czas przedłużono okres nauki? Np. "o jeden rok", "o dwa lata" itd. ? Albo "przedłużono okres nauki o rok" "... o dwa lata", "... o drugi, trzeci rok" ?

"Zamykając" arkusz szkoly podstawowej czy gimnazjum mielibyśmy wtedy czytelną informację, że Jasiu miał wydłuzony etap (etapy) o rok, dwa, trzy...

beera06-11-2007 16:16:43   [#28]
moim zdaniem zdecydowanie warto
beera06-11-2007 21:04:14   [#29]

Krysiu

ja mam problem

gdzie jest to, co wkleiłaś?

beera06-11-2007 21:06:07   [#30]

i jeszcze- za pamięci

świadectwo dziecka upośledzonego umysłowo w stopniu umiarkowanym w klasach I-III rózni sie od świadectwa dziecka I-III tylko trescią

jaka wzmianka jest w arkuszach?  zadna- prawda?

beera06-11-2007 21:39:54   [#31]

Nie wiem, jak Wy, ale znaleźć tego nie mogę, co Krysia wkleiła- może ja ogladam inny projekt?

Mógłby mi ktos pomóc?

zgredek06-11-2007 21:41:45   [#32]
Krysia chyba wklejała z obowiązującego rozporządzenia - znaczy chodziło jej o to, żeby to zmienić (nie uwzględniono w projekcie)
beera06-11-2007 21:48:32   [#33]

o matko

wiesz, ze ja nawet nie zauważyłam, że takie mamy obecnie przepisy?

Myslałam, ze to nowośc jakaś

DZIĘKI

krystyna06-11-2007 23:02:05   [#34]

no właśnie,

ze starego, bo myślałam, że tak przy okazji da się i ten nieszczególny zapis poprawić.

beera07-11-2007 07:39:06   [#35]

tak, tak- teraz rozumiejąc uwzglednię to:)

dziś wrzucę tabelkę.

Ale zachęcam, jakby ktoś miał jeszcze jakies uwagi, to proszę napisać:)

ola 1307-11-2007 12:02:26   [#36]
Ja bym prosiła ;) jeszcze o jasne, zasady wpisywania nieszczęsnej religii tych kresek, brak kresek itp.. Czy gdy, rodzic donosi kartkę od swojego katechety, rabina, pastora, popa itp... to czy wolno mi wpisać tę ocenę na świadectwie/arkuszu czy też nie. A do tego jeszcze etyka, z którą nie wiadomo co...
beera07-11-2007 16:13:40   [#37]

Olu- jakbys mogła

wklej przepis i dopisz uwagi

bedzie mi łatwiej je zbierać :)

zgredek07-11-2007 17:04:11   [#38]

ola - ale to jest uregulowane innymi przepisami

tzn. ta religia i etyka - poczytaj rozporządzenie o religii - albo poszukaj szukajką - pisalismy tu kiedy można wpisać oceny z religii innych wyznań

beera07-11-2007 21:09:06   [#39]

tak mi wyszło:

Jest

Projekt

Uwagi

§ 1.

7. Świadectwa szkolne promocyjne, świadectwa ukończenia szkoły, świadectwa dojrzałości, o których mowa w § 3, dyplomy ukończenia szkoły, dyplomy uzyskania tytułu zawodowego oraz zaświadczenia dotyczące przebiegu nauczania wydaje się na podstawie dokumentacji przebiegu nauczania prowadzonej przez szkołę lub dokumentacji egzaminów eksternistycznych.

Załącznik nr 1

8. W świadectwach szkolnych promocyjnych oraz świadectwach ukończenia szkoły, wydawanych uczniom z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim, na drugiej stronie świadectwa nad "Wynikami klasyfikacji rocznej" i "Wynikami klasyfikacji końcowej" umieszcza się adnotację "uczeń / uczennica realizował(a) program nauczania dostosowany do indywidualnych możliwości i potrzeb na podstawie orzeczenia wydanego przez zespół orzekający działający w .......", wpisując nazwę poradni psychologiczno-pedagogicznej, w której działa zespół, który wydał orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego.

§ 1.
7. Świadectwa szkolne promocyjne, świadectwa ukończenia szkoły, świadectwa dojrzałości, o których mowa w § 3, dyplomy ukończenia szkoły, dyplomy uzyskania tytułu zawodowego oraz zaświadczenia dotyczące przebiegu nauczania wydaje się na podstawie dokumentacji przebiegu nauczania prowadzonej przez szkołę, z zastrzeżeniem ust. 7a.",

W załączniku brak zmian

OSKKO zwraca uwagę, że umieszczana w świadectwach szkolnych, wydawanych uczniom z upośledzonym w stopniu lekkim adnotacja dotycząca dostosowania programu powinna także być zapisywana w arkuszach ocen.

Apelujemy o ustalenie wzoru arkusza, w którym zapisanie tej informacji będzie możliwe.

Obecnie adnotacja
"uczeń / uczennica realizował(a) program nauczania dostosowany do indywidualnych możliwości i potrzeb na podstawie orzeczenia wydanego przez zespół orzekający działający w .......", zgodnie z przepisami rozporządzenia pojawia się tylko na świadectwach szkolnych, co powoduje brak zgodności tego dokumentu z dokumentacja przebiegu nauczania, a ponadto uniemożliwia wystawienie właściwego świadectwa w przypadku utracenia go przez ucznia, bowiem jest ono odtwarzane na podstawie arkusza ocen, w której informacji o dostosowaniu programu brak.

w § 22 dodaje się ust. 6 w brzmieniu:

„6. W arkuszach ocen uczniów, którym w danym roku szkolnym przedłużono okres nauki na podstawie odrębnych przepisów, w części dotyczącej wyników klasyfikacji rocznej wpisuje się w poprzek wszystkich wierszy wyrazy „przedłużono okres nauki".";

W rozporządzeniu z 12 lutego 2002 w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych, w § 3 ust 7 jest zapis: "... można przedłużyć okres nauki na każdym etapie edukacyjnym co najmniej o jeden rok, zwiększając proporcjonalnie liczbę godzin..."

OSKKO proponuje, by
dodać w Rozporządzeniu  zapis o jaki czas przedłużono okres nauki? Np. "o jeden rok", "o dwa lata" itd.

ZAŁ NR 1
10. W części dotyczącej szczególnych osiągnięć ucznia odnotowuje się:

a) uzyskane wysokie miejsca - nagradzane lub honorowane zwycięskim tytułem - w zawodach wiedzy, artystycznych i sportowych organizowanych przez kuratora oświaty lub inne podmioty działające na terenie szkół,

b) osiągnięcia w aktywności na rzecz innych ludzi, zwłaszcza w formie wolontariatu, lub środowiska szkolnego.

OSKKO zwraca uwagę na nieprecyzyjność   zapisu:  „wysokie miejsca, nagradzane zwycięskim tytułem”

A także prosi o wskazanie „ podmiotów działających na terenie szkoły”

Czy chodzi tu o wymienione w Art. 56. 1.UoSO stowarzyszenia i inne organizacje?
Jeśli tak- to, czy należy przez ten zapis rozumieć, ze jeśli działająca na terenie szkoły organizacja harcerska zorganizuje zawody artystyczne, to wyniki tych zawodów mogą być odnotowane na świadectwie ucznia jako „szczególne osiągnięcie”?
Czy to oznacza, ze większe znaczenie będzie miał dla wpisu na świadectwie klasowy konkurs zorganizowany przez drużynowego harcerskiego, niż ogólnoszkolny  konkurs zorganizowany przez nauczyciela?

Załącznik nr 1

1. Świadectwa szkolne promocyjne szkoły podstawowej

MENiS-I/1/2
dla uczniów klas I - III szkoły podstawowej dla dzieci i młodzieży, w tym dla uczniów z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym lub znacznym

OSKKO zwraca uwagę, że świadectwo ucznia klas I-III upośledzonego umysłowo nie zawiera żadnej informacji o dostosowaniu programu do specyficznych możliwości ucznia.

Takiej informacji nie zawiera też arkusz ocen ucznia.

rzewa08-11-2007 06:25:43   [#40]
W rozporządzeniu z 12 lutego 2002 w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych, w § 3 ust 7 jest zapis: "... można przedłużyć okres nauki na każdym etapie edukacyjnym co najmniej o jeden rok, zwiększając proporcjonalnie liczbę godzin..."

OSKKO proponuje, by dodać w Rozporządzeniu zapis o jaki czas przedłużono okres nauki? Np. "o jeden rok", "o dwa lata" itd.

Ja nie widzę potrzeby takiego wpisywania, bo zrozumiałam rzecz inaczej - w arkuszu jest odpowiednia kolumna przeznaczona na dany rok szkolny. Ponieważ uczeń ma przedłużony okres nauki w danym roku nie ma ocen, zatem wpisujemy przez całość koluny informację o przedłużeniu.

Jak sytuacja sę powtórzy to znowu tak robimy i... uczeń ma np. oceny w co drugiej kolumnie arkusza, gdyż jest klasyfikoowany co drugi rok np.

Będzie to wyglądało następująco: uczeń ma przedłużenie o 2 lata - rok szk. 07/08 -> wpis taki jak w projekcie, rok sz. 08/09 -> normalnie oceny, rok szk. 09/10 -> znowu wpis i rok szk. 10/11 normalnie oceny itd...

mam jeszcze jedno, ale to za chwilę... :-)
beera08-11-2007 07:10:26   [#41]

analizowałam to także w taki sposób, jak piszesz, ale uznałam, ze zapis o czasie wydłużenia jest istotny,
Pamietajmy, ze wydłużenie może trwac 1, 2 a również 1,5 roku

wpis " wydłuzono czas nauki" nie niesie informacji istotnych dla przebiegu nauczania- jaki czas trwało wydłużenie nauki, a ta jest wazna, dla ewentualnego realizowania obowiazku szkolnego w innej szkole, czy placówce, a w przypadku gdy wydłuzenie trwało czas inny niż rok, także dla właściwej szkoły w przypadku odtwarzania dokumentacji

Po prostu arkusz powinien nieść możliwie najpełniejszą informację na temat przebiegu nauczania

Zapis  powinien się znaleźć w arkuszu już w momencie podjęcia decyzji rady na ten temat

rzewa08-11-2007 10:55:44   [#42]
asiu, półtora roku nie może -> etap edukacyjny musi trwać pełną liczbę lat szkolnych z uwagi na roczny system pracy szkół...

ale więcej informacji nigdy nie zawadzi... :-)

Mam natomiast inną uwagę:

nie widzę (ale może nie patrzę dostatecznie uważnie) różnicy pomiędzy proponowanym brzmieniem §9 ust 4 i 5 rozporządzenia, a dotychczasowym, ale...

w związku z tym mam postulat, by w rozporządzeniu (np. jako ust. 8a w §8 rozporządzenia podobny tekst do tego jaki zawiera §9 ust 2-4, a dotyczący świadectw promocyjnych i świadectw ukończenia szkoły w przypadku, gdy szkoła zdecyduje się skorzystać z komputera przy wypisywaniu świadectw - wystarczy, że treść ta będzie zawierała słówko może - świadectwo może być drukowane z pomnięciem kropek itd...

Bez takiego przepisu świadectwa te, co prawda mogą być drukowane na czystych giloszach, ale nie mogą być wówczas pominięte kropki i wyrazy pomocnicze :-)
beera08-11-2007 11:01:37   [#43]

asiu, półtora roku nie może -> etap edukacyjny musi trwać pełną liczbę lat szkolnych z uwagi na roczny system pracy szkół...
A skąd to wynika, że nie może mieć 1,5 roku?

wystarczy, ze dziecko będzie miało dwa razy wyłużenie o 1,5 roku i się mieści w każdym roku szkolnym.

Klasę IV realizuje przez 1,5 i klasę V tez przez 1,5

Spokojnie mozna

..............................

co do reszty, poczytam wieczorem:))

rzewa08-11-2007 11:06:39   [#44]
asiu, wydłużasz nie klasę, a etap edukacyjny... - jak będzie realizowało klasę 4 przez 1,5 roku i piątą też przez 1,5 roku to etap wydłuży mu się o 2 lata - czyli ok :-)

normalnie etap edukacyjny trwa 3 lata (w szkole), może on zostać przedłuzony o rok, dwa, trzy ale nie o 1,5 roku -> bo to de facto będzie i tak oznaczało przedłużenie o 2 lata...
beera08-11-2007 11:13:22   [#45]

och:)

oczywiście, masz rację

ale w takim razie ten zapis:
w § 22 dodaje się ust. 6 w brzmieniu:

„6. W arkuszach ocen uczniów, którym w danym roku szkolnym przedłużono okres nauki na podstawie odrębnych przepisów, w części dotyczącej wyników klasyfikacji rocznej wpisuje się w poprzek wszystkich wierszy wyrazy „przedłużono okres nauki".";

jest tym bardziej do przemyślenia...

beera08-11-2007 11:14:36   [#46]

chyba miałaś rację w #40

muszę o tym pomyślec:))

beera08-11-2007 11:28:53   [#47]

po przemyśleniu

to oznacza jednak, że musi być adnotacja konkretna w klasyfikacji rocznej

wyobraź sobie ten arkusz i te wpisy- bez okreslonego czasu przedłużenia

rzewa08-11-2007 11:38:13   [#48]
no właśnie - nie może być w danym roku szk, tylko może tak:

W arkuszach ocen uczniów, którym w danym roku szkolnym przedłużono okres nauki etap edukacyjny na podstawie odrębnych przepisów, w części dotyczącej wyników klasyfikacji rocznej, jeśli nie podlegają w danym roku klasyfikacji, wpisuje się w poprzek wszystkich wierszy wyrazy "przedłużono okres nauki"

..........

a w poście #44 dodałam 1,5 do 1,5 i wyszło mi 2... :-O
ale sens tego co napisałam nie stracił na tym :-)
rzewa08-11-2007 11:40:24   [#49]
taak (do postu #47)

bo przydałaby sie jeszcze informacja (np. na pierwszej stronie) o rzedłużeniu etapu - i tu dokładnie o ile i którego etapu (w sp)
krystyna08-11-2007 14:15:51   [#50]

Asiu,

nie śmiem nic sugerować, ale sama też lubię, gdy ktoś "krytykując" - jednocześnie proponuje swoje zdanie i je uzasadnia...

i wtedy taka tabela mogłaby mieć takie kolumny:

W rozp.

W projekcie

Propozycja zapisu

Uzasadnienie

strony: [ 1 ][ 2 ][ 3 ]