Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Sprawdzian dla szóstoklasisty z lekkim upośledzeniem |
Danka P | 02-04-2003 08:47:57 [#01] |
---|
Witam wszystkich. Jestem tu często, ale czytam. Przy okazji dziękuję za całą masę cennych wskazówek.
Czy macie jakieś bliższe informacje o sprawdzianie dla szóstoklasisty z lekkim upośledzeniem? Mam być w komisji dla takiego ucznia, który uczy się w zwykłej szkole podstawowej i ma nauczanie indywidualne wg programu szkoły specjalnej. Czy ktoś dysponuje przykładowymi sprawdzianami dla takich uczniów? Będę wdzięczna za przysłanie lub informację, gdzie można je znaleźć? Danka |
Marek Pleśniar | 02-04-2003 09:17:46 [#02] |
---|
a czy takiego ucznia się nie zwalnia? |
beera | 02-04-2003 11:18:53 [#03] |
---|
w dolnośląskim...
Symbol zestawu |
Zestaw egzaminacyjny |
Odbiorca |
czcionka |
treść |
S-A1- … |
Arial 12 pkt |
standardowa |
uczeń bez dysfunkcji |
S-A1-... |
Arial 12 pkt |
standardowa |
uczeń z dysleksją |
S-A8 -... |
Arial 12 pkt |
dostosowana |
uczeń z upośledzeniem w stopniu lekkim | jak z tego widać czas pracy jest dostosowany do możliwości dziecka , uczeń pisze także iny zestaw sprawdzianu czlonkowie komisji: Członkowie zespołu nadzorującego sprawdzian/egzamin dla uczniów z dysfunkcjami (w miarę potrzeby w specjalnie wyznaczonej sali lub w domu zdającego) przed sprawdzianem/egzaminem zapoznają się z warunkami i formami przeprowadzania sprawdzianu/egzaminu dla tych uczniów i nadzorują sprawdzian/egzamin zgodnie z ustaleniami, a w szczególności: 1. w oddzielnych salach odpowiednio dostosowują czas trwania egzaminu,
2.wyznaczony przez przewodniczącego spośród członków zespołu nadzorującego obiektywny asystent wspomaga ucznia w czytaniu lub pisaniu (odręcznym lub przy pomocy komputera) - jeśli wymaga tego dysfunkcja ucznia.
uczniowiez trudnościami w uczeniu się(upośledzeni w stopniu lekkim):
uczeń może korzystać z pomocy nauczyciela wspierającego (członka zespołu nadzorującego) przy odczytywaniu poleceńi zapisywaniu odpowiedzi,jeżeli w opinii poradni określono taki sposób nauczania indywidualnego Najważniejsze, co musisz zrobić, to sięgnąć do opinii dziecka, gdzie wszystkie wymagania , co do pisania przez niego sprawdzianu na pewno zostały okreslone. I potem dostosować sie do określonych przez OKE procedur i opinii. :-) |
Leszek | 02-04-2003 16:03:16 [#05] |
---|
Zajrzyj DankoP na stronę OKE w Poznaniu.
Pozdrawiam |
Grzegorz | 02-04-2003 20:45:24 [#06] |
---|
Ucznia się na pewno nie zwalnia, bo w szkole mojej córki (specjalna dla lekkich) takie egzaminy sie odbywają. Chyba że są jakieś inne powody. Wspomne tylko, że dla uczniów z lekkim up. obowiazuje taka sama podstawa programowa jak dla szkół masowych. Mam gdzieś taki sprawdzian z ub.r. (jak ogarnę swoją stertę papierzysk na biurku, pod biurkiem, nad biurkiem, przy biurku, w biurku, nieopodal biurka, ...... :) .....to mogę zeskanować i przesłać, ale Danusiu, nie mam twego adresu mailowego (jeśli nie masz, to ewentualnie może ksero pocztą?) Z tego co wiem, czas może być wydłużony max. o 50%. Postaram dowiedzieć się więcej szczegółów od naszej dyrektorki. |
Danka P | 03-04-2003 10:24:38 [#08] |
---|
Serdeczne dzięki za wszystkie informacje | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|