Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
ocena pracy księdza |
annah | 28-03-2003 23:00:17 [#01] |
---|
czy gdy dokonuję oceny pracy księdza to mam wystąpić do ich zwierzchnika albo doradcy metodycznego o ocenę metodyczną czy merytoryczną? |
Ewa z Rz | 29-03-2003 03:42:29 [#02] |
---|
To zależy... Po pierwsze od księdza, a po drugie od oceny... Jeśli to normalna ocena pracy to ksiądz decyduje, a jeśli to ocena dorobku to, z tego co wiem od naszego biskupa, powinna być zrobiona w uzgodnieniu z kurią. Ale o tym ksiądz wie i to on o to powinien się postarać. |
Grażyna | 30-03-2003 19:52:39 [#03] |
---|
a co z katechetką |
Ewa z Rz | 30-03-2003 20:12:38 [#04] |
---|
U nas.. Tak samo jak z księdzem. Ale w sąsiedniej diecezji inaczej... Więc lepiej zapytać się u źrodła, w kurii... |
Roman K | 30-03-2003 20:48:20 [#05] |
---|
uważam, że źródłem praktyki i prawa w tym zakresie powinni być dyrektorzy i szkoła a nie kuria. Mimo, że nie będzie się to podobało..... Przecież problem dotyczy oceny pracy...... |
Ewa z Rz | 30-03-2003 20:54:29 [#06] |
---|
romanie... Ja robię to co uważam i nie pytam sie kurii co mam zrobić, ale biskup ma prawo mieć swoje wymagania, w końcu to on daje skierowanie na nauczanie... Wobec tego stosuje politykę nieingerencji - robię to, co do mnie należy, ale pozwalam kurii na to, co oni uważają za potrzebne... Przecież postępując inaczej zrobię "koło pióra" katechecie, którego biskup po prostu odwoła... |
Marek Pleśniar | 30-03-2003 22:11:35 [#07] |
---|
nic złego w powołaniu do pomocy merytorycznej kogoś kto się zna na przedmiocie jak dla mnie to dobrze że kuria się tym interesuje, ponadto mozna się czegoś ciekawego nauczyć. Gdy oceniałem ojczulka (zakon), ksiądz wizytator miał fajne arkusze hospitacji:-))))) |
janzg | 31-03-2003 15:41:05 [#08] |
---|
art. 6a ust. 5 KN : Oceny pracy nauczyciela dokonuje dyrektor szkoły (z wyjątkiem stażysty ust.1), który przy jej dokonywaniu może zasięgnąć opinii samorządu uczniowskiego. Po co tworzyć precedensy??, często bywa tak, że pomysły i innowacje np. jak opisane wyżej kończą się powodzią. Najpierw palec, potem ............. |
Leszek | 31-03-2003 19:57:03 [#10] |
---|
Osobiście mam doświadczenie takie, że włączony do oceny katechety wizytator kościelny bardzo był zainteresowany jak najbardziej obiektywną oceną.
Uważam, że współpraca w ocenianiu w tym względzie może przynieść tylko coś dobrego, wyzwolić poczucie współodpowiedzialności za kadrę na której zatrudnienie dyrektor nie ma wpływu. Należy przecież eliminować katechetów z przypadku, takich którzy przynoszą więcej krzywdy dzieciom niż pozytku.
Kościołowi też zależy na jak najlepszych kadrach katechetycznych.
Pozdrawiam |
Roman K | 31-03-2003 20:32:56 [#11] |
---|
Wyszedłem na anty...... a tak nie myślę i nie czynię!!!! Oczywiście należy w porozumieniu - zawsze oddaję to odpowiedniej władzy kościelnej. Natomiast odpowiadałem na myśl, że to ksiądz decyduje co i jak ma dyrektor zrobić. Mam nadzieję, że po takim wytłumaczeniu bedzie to ostatnie słowo w tym kierunku. Roman_K | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|