Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Rozwiązwanie konfliktu
strony: [ 1 ]
PawełR27-03-2003 19:29:23   [#01]

Mam pytanie, czy jest gdzieś zapisane, to co zamieszczamy najczęściej w Statucie Szkoły, że konflikt między nauczycielem a dyrektorem rozwiązuje organ prowadzaćy na wniosek jednej ze stron?

My poprawialiśmy statut i moje panie wymyśliły, żeby rada rozwiązywała ten konflikt. Tłumaczyłem, że dyrektor jest nad radą, więc to nie może być rada, ale moje panie chciałyby najpierw na mnie pokrzyczeć osobiście...

Podpowiedzcie, proszę i dziękuję

Ewa z Rz27-03-2003 20:26:00   [#02]

???

Ja nie mam w statucie ani słowa na temat rozwiązywania konfliktu między n-lem i dyrektorem i pierwsze słyszę jakoby właściwy był tu organ prowadzący. Według mnie właściwy jest tu sąd, jak sobie sami nie umieją dać rady.

Natomiast w statucie musi być procedura rozwiązywania konfliktów pomiędzy organami szkoły: np. dyrektorem i RP, i tu też organ wchodzi w ściśle określonym momencie - jeśli RP przegłosuje votum nieufności dla dyrka. W każdej innej sytuacji powinniśmy sobie poradzić sami, zgodnie z zapisami w statucie.

Leszek27-03-2003 20:35:02   [#03]
"Statut szkoły określa zasady współdziałania organów szkoły oraz sposób rozwiązywania sporów między nimi."
Zapis z ramowego statutu dotyczy organów szkoły, takim nie jest pojedyńczy nauczyciel.
Nauczyciel zawsze w sprawach jego dotyczących może odwoływać się od decyzji dyrektora jako organu do instancji wyższego stopnia, trochę przykładów:
np. Ustawa o systemie oświaty:
art. 31.
Kurator oświaty, w imieniu wojewody, wykonuje zadania i kompetencje w zakresie oświaty określone w ustawie i przepisach odrębnych na obszarze województwa, a w szczególności:
(...)
5) wykonuje zadania organu wyższego stopnia w rozumieniu przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego:
a) w stosunku do organów jednostek samorządu terytorialnego - w sprawach szkół publicznych, zakładanych i prowadzonych przez osoby prawne i fizyczne, oraz szkół i placówek niepublicznych,
b) w stosunku do dyrektorów szkół - w sprawach z zakresu obowiązku szkolnego i obowiązku nauki oraz w sprawach skreślenia uczniów z listy uczniów,
art. 34a.
1. Organ prowadzący szkołę lub placówkę sprawuje nadzór nad jej działalnością w zakresie spraw finansowych i administracyjnych, z uwzględnieniem odrębnych przepisów.
2. W zakresie wymienionym w ust. 1, nadzorowi podlega w szczególności:
1) prawidłowość dysponowania przyznanymi szkole środkami budżetowymi oraz gospodarowania mieniem,
2) przestrzeganie obowiązujących przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników i uczniów,
3) przestrzeganie przepisów dotyczących organizacji pracy szkoły i placówki.

Art. 91c. Karta Nauczyciela
1. W zakresie spraw wynikających ze stosunku pracy, nie uregulowanych przepisami ustawy, mają zastosowanie przepisy Kodeksu pracy.
2. Spory o roszczenia ze stosunku pracy nauczycieli, niezależnie od formy nawiązania stosunku pracy, rozpatrywane są przez sądy pracy.

Pozdrawiam

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]