Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Proszę o pomoc talony, talony talony |
MMM | 25-03-2003 11:50:57 [#01] |
---|
Proszę o pomoc. Można kupić te nieszczęsne talony czy nie? Jedni mówią tak inni śmak a moje Panie czekają na talony. |
Golka24 | 25-03-2003 12:47:03 [#02] |
---|
My kupujemy od firmy Bonus Systems Polska SA- do wielu, wielu sklepów ( podobna firma jak Sodexho Pass ). Natomiast, jak się dowiadywałam w określonym supermarkecie, nie dodają już bonusów w formie dodatkowych bonów, do danego zamówienia. ( typu za bon o wartości 10,00 klient płacił faktycznie np. 8,50 , a dodatkowo dawali jakiś tam % DODATKOWYCH "gratisowych" BONÓW ). |
krystyna | 25-03-2003 14:42:58 [#03] |
---|
prowizja... Na druku ichniejszego zamówienia jest "prowizja 7 %" - czy to oznacza, że oni biorą sobie 7 % od wartości talonów ??? A może ONI dają NAM ??? |
Golka24 | 26-03-2003 09:59:50 [#04] |
---|
My obecnie dostaliśmy ofertę, że prowizja jest 0%, a płaci się tylko opłatę za przywóz bonów do zamawiającego w wysokości 36,60 ( bez względu na to, za jaką kwotę zamawia się bony ). My zamawiamy bony za 8 tys zł., więc płacimy 8.000 + 36.60.Zawsze jest coś za coś.Te talony do wielu sklepów są OK, nie trzeba iść do jednego określonego sklepu, a przecież tak naprawdę ludzie są zadowoleni, że mogą bony wydać w wielu sklepach. Ale tylko od dyrecji zależy, czy da zgodę na zapłacenie tej opłaty za przewóz, bo przecież są to jakieś dodatkowe koszty.
W Sodexho Pass też płaci się prowizję w wyskości 1,5 % od wartości zamawianych bonów, a jak się trochę potargować to schodzą do 1,3 % czy też jeszcze mniej, no i płaci się też za przywóz bonów, dodatkowe pieniądze. |
Jasiu | 26-03-2003 10:12:50 [#05] |
---|
Też jestem zainteresowany talonami. Czy można kupić talony ze środków ZFSŚ, bo podobno od listopada 2002 jest zakaz??? |
janzg | 26-03-2003 11:42:29 [#06] |
---|
Ten zakaz (na starych zasadach) dotyczy chyba sprzedających a nie kupujących. Jeżeli w regulaminie uzgodnionym ze związkami zawodowymi jest zapis o "talonach" a u mnie taki jest, więc nie widzę powodów aby z niego nie korzystać. |
Golka24 | 26-03-2003 13:34:33 [#07] |
---|
Myślę Jasiu, że możesz spokojnie kupić bony z ZFŚS. |
Alfred | 26-03-2003 15:02:17 [#08] |
---|
Może i spokojnie... ...ale z zachowaniem procedury zamówień publicznych, o ile wartość zakupu przekracza 3000 Euro. Tak? W SIWZ powinny pojawić się jakieś kryteria wyboru oferty. Skoro "prowizja" w grę nie wchodzi, tzn. że bon o wartości "x zł." ma pokrycie w towarze o tej samej wartości.., należy zapewne uwzględnić tylko szerokość asortymentu oraz dostępność artykułu w danej miejscowości (lub nieopodal..;-) Ps. Na pewno można zamówić i "rozdawać" te talony?..:-) Na pewno jest to zgodne z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji?... Talony, przetargi, rzecz nie byle jaka.. Cóż znaczy, względem talonów, afera Lwa Rywina??.. Ps.2 Pytanie nie na miejscu, toteż, koledzy, pytam dyskretnie...Jaka jest prawdziwa kobieta?..:-)) |
Lucyna N | 26-03-2003 17:43:11 [#09] |
---|
Czy dobrze rozumiem Alfredzie ? Nie mozna zastosować trybu zapytania o cenę? Np. wybieram "koszyk zakupów" w postaci wypisanej grupy produktów i pytam o ich koszt. Wybieram ofertę najtańszą. Nie mogę tak? |
Alfred | 27-03-2003 07:20:54 [#10] |
---|
Chyba tak.. Ja mówiłem o nieograniczonym, jako tym najbardziej zalecanym, bo nie wymagającym uzasadnienia i łatwym organizacyjnie. Wywieszenie na tablicy ogłoszeń, wrzucenie do strony internetowej i tyle. Wystarczą dwie ważne oferty. Zapytanie natomiast należy skierować do co najmniej 4 dostawców i mocno uzasadnić ten tryb w dokumentacji przetargowej. Można przecież w SIWZ przetargu nieograniczonego jakoś sprecyzować "koszyk zakupów"... Ja tylko głośno myślę.. Określisz "koszyk zakupów".. Wybierasz ofertę najtańszą... Ale jaka będzie jakość tego koszyka?.. I można się zagrzebać. Istotne byłoby jeszcze kryterium czasu realizacji talonów. |
Alfred | 28-03-2003 14:08:41 [#11] |
---|
Można kupić ..świadczenia rzeczowe do wartości 380 zł.w roku podatkowym (bony towarowe, paczki dla dzieci, bilety-np.do kina) |
zuza | 07-04-2003 21:19:08 [#12] |
---|
Bonus Systems Polska SA Czy macie namiary na te firmę? |
krystyna | 07-04-2003 23:07:55 [#13] |
---|
Zuzo! Przecież sama prawie podałaś te namiary: http://www.bonussystems.pl/ Też będę się z nimi kontaktować, ale na razie nia ma kasy......... Ciekawe, czy zgadzają się na odroczony termin płatności.... |
zuza | 10-04-2003 18:08:31 [#14] |
---|
Krysiu Bardzo dziekuje!! Wpisywałam całą nazwę firmy i nic mi nie wyszukało (emulti), a trzeba było prosciej :))) |
Gaba | 10-04-2003 18:17:12 [#15] |
---|
Nie wolno ci robić zobowiązań pod budżet - to jest zabronione, narazasz się na dysycplinę w RIO!!! to jest nawet podstawa do zwolnienia - możesz kupić, jeżeli masz środki. Uważaj! g |
Macia | 19-08-2003 18:51:34 [#16] |
---|
A co z bonami drukowanymi przez pracodawcę? U nas od jakiegoś czasu takie są rozdawane pracownikom. Czy to jest zgodne z prawem? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|