Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Proszę o pomoc talony, talony talony
strony: [ 1 ]
MMM25-03-2003 11:50:57   [#01]
Proszę o pomoc. Można kupić te nieszczęsne talony czy nie? Jedni mówią tak inni śmak a moje Panie czekają na talony.
Golka2425-03-2003 12:47:03   [#02]
My kupujemy od firmy Bonus Systems Polska SA- do wielu, wielu sklepów              ( podobna firma jak Sodexho Pass ). Natomiast, jak się dowiadywałam w określonym supermarkecie, nie dodają już bonusów w formie dodatkowych bonów, do danego zamówienia. ( typu za bon o wartości 10,00 klient płacił faktycznie np. 8,50 , a dodatkowo dawali jakiś tam % DODATKOWYCH "gratisowych" BONÓW ).
krystyna25-03-2003 14:42:58   [#03]

prowizja...

Na druku ichniejszego zamówienia jest "prowizja 7 %" - czy to oznacza, że oni biorą sobie 7 % od wartości talonów ??? A może ONI dają NAM ???
Golka2426-03-2003 09:59:50   [#04]
My obecnie dostaliśmy ofertę, że prowizja jest 0%, a płaci się tylko opłatę za przywóz bonów do zamawiającego w wysokości 36,60 ( bez względu na to, za jaką kwotę zamawia się bony ). My zamawiamy bony za 8 tys zł., więc płacimy 8.000 + 36.60.Zawsze jest coś za coś.Te talony do wielu sklepów są OK, nie trzeba iść do jednego określonego sklepu, a przecież tak naprawdę ludzie są zadowoleni, że mogą bony wydać w wielu sklepach. Ale tylko od dyrecji zależy, czy da zgodę na zapłacenie tej opłaty za przewóz, bo przecież są to jakieś dodatkowe koszty.
W Sodexho Pass też płaci się prowizję w wyskości 1,5 % od wartości zamawianych bonów, a jak się trochę potargować to schodzą do 1,3 % czy też jeszcze mniej, no i płaci się też za przywóz bonów, dodatkowe pieniądze.
Jasiu26-03-2003 10:12:50   [#05]

Też jestem zainteresowany talonami.

Czy można kupić talony ze środków ZFSŚ, bo podobno od listopada 2002 jest zakaz???

janzg26-03-2003 11:42:29   [#06]

Ten zakaz (na starych zasadach) dotyczy chyba sprzedających a nie kupujących.

Jeżeli w regulaminie uzgodnionym ze związkami zawodowymi jest zapis o "talonach" a u mnie taki jest, więc nie widzę powodów aby z niego nie korzystać.

Golka2426-03-2003 13:34:33   [#07]
Myślę Jasiu, że możesz spokojnie kupić bony z ZFŚS.
Alfred26-03-2003 15:02:17   [#08]

Może i spokojnie...

...ale z zachowaniem procedury zamówień publicznych, o ile wartość zakupu przekracza 3000 Euro. Tak?

W SIWZ powinny pojawić się jakieś kryteria wyboru oferty. Skoro "prowizja" w grę nie wchodzi, tzn. że bon o wartości "x zł." ma pokrycie w towarze o tej samej wartości.., należy zapewne uwzględnić tylko szerokość asortymentu oraz dostępność artykułu w danej miejscowości (lub nieopodal..;-)

Ps. Na pewno można zamówić i "rozdawać" te talony?..:-) Na pewno jest to zgodne z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji?...

Talony, przetargi, rzecz nie byle jaka..
Cóż znaczy, względem talonów,  afera Lwa Rywina??..

Ps.2
Pytanie nie na miejscu, toteż, koledzy,  pytam dyskretnie...Jaka jest prawdziwa kobieta?..:-))

Lucyna N26-03-2003 17:43:11   [#09]
Czy dobrze rozumiem Alfredzie ? Nie mozna zastosować trybu zapytania o cenę? Np. wybieram "koszyk zakupów" w postaci wypisanej grupy produktów i pytam o ich koszt. Wybieram ofertę najtańszą. Nie mogę tak?
Alfred27-03-2003 07:20:54   [#10]

Chyba tak.. Ja mówiłem o nieograniczonym, jako tym najbardziej zalecanym, bo nie wymagającym uzasadnienia i łatwym organizacyjnie. Wywieszenie na tablicy ogłoszeń, wrzucenie do strony internetowej i tyle. Wystarczą dwie ważne oferty. 

Zapytanie natomiast należy skierować do co najmniej 4 dostawców i mocno uzasadnić ten tryb w dokumentacji przetargowej.

Można przecież w SIWZ przetargu nieograniczonego jakoś sprecyzować "koszyk zakupów"... Ja tylko głośno myślę.. Określisz "koszyk zakupów".. Wybierasz ofertę najtańszą... Ale jaka będzie jakość tego koszyka?.. I można się zagrzebać.

Istotne byłoby jeszcze kryterium czasu realizacji talonów.

Alfred28-03-2003 14:08:41   [#11]

Można kupić

..świadczenia rzeczowe do wartości 380 zł.w roku podatkowym (bony towarowe, paczki dla dzieci, bilety-np.do kina)
zuza07-04-2003 21:19:08   [#12]

Bonus Systems Polska SA

Czy macie namiary na te firmę?
krystyna07-04-2003 23:07:55   [#13]

Zuzo!

Przecież sama prawie podałaś te namiary:

http://www.bonussystems.pl/

Też będę się z nimi kontaktować, ale na razie nia ma kasy.........

Ciekawe, czy zgadzają się na odroczony termin płatności....

zuza10-04-2003 18:08:31   [#14]

Krysiu

Bardzo dziekuje!!

Wpisywałam całą nazwę firmy i nic mi nie wyszukało (emulti), a trzeba było prosciej :)))

Gaba10-04-2003 18:17:12   [#15]

Nie wolno ci robić zobowiązań pod budżet - to jest zabronione, narazasz się na dysycplinę w RIO!!! to jest nawet podstawa do zwolnienia - możesz kupić, jeżeli masz środki. Uważaj!

g

Macia19-08-2003 18:51:34   [#16]

A co z bonami drukowanymi przez pracodawcę?

U nas od jakiegoś czasu takie są rozdawane pracownikom. Czy to jest zgodne z prawem?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]