Forum OSKKO - wątek

TEMAT: czas pracy kobiety karmiącej
strony: [ 1 ]
annah20-03-2003 20:21:29   [#01]

art. 69 KN mówi: W razie gdy czas pracy kobiety karmiącej dziecko wynosi ponad 4 godziny ciągłej pracy dziennie, przysługuje jej prawo korzystania z jedenej godziny przerwy wliczanej do czasu pracy

pytanie, jak mam jej to liczyć? policzyć ile ma lekcji w danym dniu i zsumować czas pracy do 4 zegarowych? i dołozyć okienko po 4 godzinach? ;) (nie będę znowu zmieniać podziału godzin:(

słyszałam, że w niektórych szkołach wszystkim po równo, czyli każdej matce karmiącej robi się zniżkę 3 czy 4 godziny tygodniowo ;), a nie dodatkowe okienka ;) (tylko skąd biorą te zniżki to mnie nie poinformowano)

gdy pani ma 16, 17 godzin, bo tak wyjdzie po uśrednieniu (praktyki, klasy maturalne), to gdyby miała 2 godziny na karmienie, to co? ma 1 nadliczbówkę, czy mam jej to do 18 wyrównać tylko?

Ewa z Rz21-03-2003 04:19:54   [#02]

A kto ci każe tę przerwę robić z godzin dydaktycznych?

Wystarczy, że nie będzie miała ciurkiem więcej jak 4 lekcje (a nawet 5 jak dobrze policzyć) i po kłopocie...

Miałam juz kilka karmiących matek, ale one nie chciały żadnych przerw - pewnie dlatego, że ich dojazd do pracy to 45 min w jedną stronę :). Ale układałam zawsze pod nich podział godzin tak by nie musiały czekac na autobus i by zdażyły przed wyjściem z domu nakarmić dziecko...

GMR07-11-2005 15:11:22   [#03]

przerwa na karmienie

Mam podobny problem. Nauczycielka wróciła z urlopu i złożyła wniosek o przerwę na karmienie. Jak rozwiązujecie podobne sprawy, czy taka przerwa jest dodatkowo płatna, czy realizowana w ramach czasu pracy 40h, kto ustala porę przerwy, itp.?
rzewa08-11-2005 01:47:02   [#04]

nie jest dodatkowo płatna

tą przerwę stanowi po prostu "okienko" w planie zajeć... :-)

należy tak ułożyć podział godzin by nauczycielka nie miała wiecej jak 4 lekcje ciurkiem i nie więcej jak 7 w ciągu dnia. Jeśli ma tylko gołe pensum (a tak być powinno z uwagi na dziecko), to max 2 razy w tygodniu ma więcej niz 4 lekcje - czyli dotyczy to tylko tych dni tygodnia...

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]