Forum OSKKO - wątek

TEMAT: kontrola obowiązku nauki
strony: [ 1 ]
Jacek19-03-2003 16:50:52   [#01]

Przejrzałem katalog i chyba nie było nic na temat kontroli obowiązku nauki (chyba że niedokładnie przejrzałem) i mam pytanie.

Mam gimnazjum.

Dostałem dziś pismo z gminy, że zgodnie z § 3 ust. 4 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 19 lutego 2002 r. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji (Dz. U. Nr 23, poz. 225)  mam odnotowywać w księdze ewidencji spełnianie obowiązku nauki przez moich absolwentów i informować gminę, że nie mogę uzyskać więcej informacji to oni będą z art. 20 ustawy o systemie oświaty wszczynać postępowanie.

To robimy to ale mamy tylko informację przesłaną z dwóch szkół (dotyczy połowy wszystkich absolwentów), że moi uczniowie podjęli naukę u nich (zresztą już nieaktualną bo część zmieniła już w międzyczasie szkołę). Gmina nic nie przysłała i nie dziwię sie bo niełatwo te informacje zebrać. Napiszcie jak to jest w Waszych gminach, jak Wy i gmina zbieracie informacje o spełnianiu obowiązku nauki, jak to u Was funkcjonuje??

Marek z Rzeszowa19-03-2003 17:42:13   [#02]

Trzeba było szukać w dziale "Prawo szkolne" pod: "Przyjmowanie do szkół, obowiązek szkolny".

Tu coś znajdziesz:

http://www.oskko.edu.pl/forum/katalog.php?c=13

Marek

Marek z Rzeszowa19-03-2003 17:46:18   [#03]

Tak swoją drogą, jestem w trakcie uaktualniania i zmian w Katalogu Forum, by łatwiej można było znależć poszukiwane informacje.

Marek

Basik19-03-2003 18:50:36   [#04]

Szczerze mówiąc, nie jest to sprawa łatwa. Ale u mnie zajmuje się tą sprawą pedagog szkolny /dziewczyna sprytna/, dzwoniła do domu naszych absolwentow i grzecznie pytała. Mamy komplet informacji o losach absolwentow. Jesli rodzic nałgał - trudno.

nn19-03-2003 20:53:37   [#05]

Cześć!!

Całą sprawę spowodowało jak zawsze MENiS swoją informacją do Wójtów, Burmistrzów... etc. Oczywiście to Organ Prowadzący ma sprawdzać czy na jego terenie młodzież kontynuuje obowiązek nie tylko szkolny lecz i obowiązek nauki do 18 roku życia. A więc dyrektorzy gimnazjów bo któżby inny musi na te pytania odpowiedzieć. Zdaję sobie sprawę z tego, że jakim cudem ci dyrektorzy w każdej większej gminie mają wiedzieć co robią ich absolwenci. U mnie odpowiedziano, ze WSZYSCY kontynuują ten obowiązek. I taką informację przekazałem do KURIATORIUM. Niech się cieszą. Jak to wygląda w praktyce każdy normalny dyretkor. Pozdrawiam. Roman.

HenrykB21-03-2003 00:16:21   [#06]

No i w KO na pewno się cieszą.

Mają tak samo dokładne informacje, jak MENiS po każdym sprawozdaniu.

I czy tu Unia coś zmieni? Mam na myśli Europejską, oczywiście.

;-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]