Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
nauczanie indywidualne znowu |
zuza | 17-03-2003 20:39:28 [#01] |
---|
Nie wiem czy czytaliście na MENISIE: "Informacja dotycząca indywidualnego nauczania dzieci i młodzieży
Dla każdego ucznia, któremu poradnia psychologiczno-pedagogiczna wydała orzeczenie o nauczaniu indywidualnym, dyrektor szkoły ustala zasady, zakres, miejsce i czas prowadzenia zajęć. Nie oznacza to odebrania tym uczniom prawa do uczestniczenia w zajęciach lekcyjnych i innych formach życia szkoły. Dzieci, którym przyznano indywidualne nauczanie wymagają szczególnego wsparcia. Najważniejsze jest umożliwienie im, w jak najszerszym zakresie, kontaktów rówieśniczych w środowisku szkolnym. Z nauczania indywidualnego korzysta nieco ponad 13 tysięcy uczniów na blisko 8 milionów uczęszczających do szkoły." Nasza ulubiona Pani Minister pewnie przeczytała Wyborczą i dzięki temu znowu jest wyjasnienie, że MENIS zupełnie co innego ma na mysli, niz pisze. |
Leszek | 17-03-2003 20:57:32 [#02] |
---|
Całą moją umiejętność czytania (przyznam się , że wprawdzie nie była na szczęście zbyt duża) przepisów oswiatowych "szlag trafił".
Przepraszam, że się wyrażam. Ważne, że dzieci znów można widzieć w szkole pomimo przyznanego nauczania indywidualnego.
Pozdrawiam |
Marek Pleśniar | 17-03-2003 21:11:27 [#03] |
---|
Widzimiś. Boże i wiecie - Leszek ma rację - to samo pomyślałem. Mamy czasy czytania prawa jak się widzi ministrowi. A jak się odwidzi to powie - o nowym widzimisiu. Nie mam śmiałości podsunac pomysłu - a może od razu dobrze podejmować decyzje? Tzn rozsądnie i po konsultacji z kim mądrym? A najlepiej kilkoma? A potem miesiąc na odlezenie sprawy i dopiero przedkładać :-) No ale to nie byłoby Stachanowskie. |
Ada 1 | 17-03-2003 21:14:55 [#04] |
---|
Przyznam się, że interepretacja tego co przecztałam w rozporządzeniu prawie nie doprowadziła do sporu w moim domu.Minowicie nie mogłam zrozumieć czegoś bardzo prostego, co mój mąż od razu zrozumiał... "4. Zajęcia w ramach indywidualnego nauczania prowadzi się w miejscu pobytu ucznia, w szczególności w domu rodzinnym, ...." -a jeżeli uczeń przyszedł do szkoły- to aktualne miejsce jego pobytu jest przecież w szkole, - tylko co będzie jeśli zacznie sobie gdzieś wędrować , a my za nim... |
Karolina | 17-03-2003 21:31:06 [#05] |
---|
I znów będzie coś zależeć od interperatacji kogos. Jeden zinterepretuje tak, drugi interpertację MENiSu zintereprteuje jeszcze inaczej. :( Furtka powinna byc jednoznaczna a nie gazetowa. Nikt nie będzie potem chodził do PPP i mówił - "ależ proszę pani w GW w numerze...napisali...." Może moglibysmy jako OSKKO wystosować pismo aby w rozporządzeniu wpisano jednoznacznie... Kurka - walę się w czambuł, że nie miałam tego pomysłu, kiedy jeszcze wisiało rozporządzenie - a wisiało trochę. Wkleję wam jeszcze link - do dyskusji rodziców - ten zapis naprawdę stwarza wiele dylematów Zamknięci w domu |
Marek Pleśniar | 17-03-2003 21:39:07 [#06] |
---|
"miejsce pobytu" to w prawie jednoznaczne - tam gdzie się jest zameldowanym. Nie kręćcie;-) |
beera | 17-03-2003 22:09:01 [#07] |
---|
aj raczej.. jestem sklonna sadzić, ze miejsce pobytu jest tam, gdzie pobywam :-) I powiem jeszcze tak- jesli interpretacja prawna jest taka, że indywidualne nauczanie w świetle obowiązującego przepisów powinno byc prowadzone w domu to mam w nosie informację Łybackiej Prawo stanowi prawo, a nie informacje, interpretacje, czy listy intencyjne. I choćby one były ze wszech miar zasadne i sluszne i tak przeciwko takiej formie stanowienia rzeczywistości prawnej protestuję. |
Ewa z Rz | 17-03-2003 22:10:50 [#08] |
---|
a to samo dotyczy również... tzw. tablic matematycznych, dopuszczalnych na maturze! |
Adaa | 17-03-2003 22:27:16 [#09] |
---|
rozdrabniacie się rozbrajająco:-) W tym samym czasie można mieć tylko jedno miejsce pobytu stałego.
Pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania.
Pobytem czasowym jest przebywanie bez zamiaru zmiany miejsca pobytu stałego w innej miejscowości pod oznaczonym adresem lub w tej samej miejscowości, lecz pod innym adresem. podążając za Waszym tokiem myślenia ..mogę być w kazdej chwili obywatelem każdego miejsca swiata:-))) |
Leszek | 17-03-2003 22:42:35 [#10] |
---|
pięknie brzmi Adaa - "obywatel świata"
Pozdrawiam | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|