Forum OSKKO - wątek

TEMAT: co z serwerem?
strony: [ 1 ][ 2 ]
PawełR15-09-2007 12:00:11   [#01]

Moi drodzy, dostałem pracownię 2006, jest super, tylko, że serwer spowalnia pracę całości, a na dodatek teraz się zbiesił, wychodzi jakiś błąd zamknięcia i nie mogę nic uruchomić....

fachowcy podczas instalacji w wakacje powiedzieli, abym sobie zastąpił serwer zwykłym windowsem i miał 11 komputer i sieć i będzie ok.

czy tak można technicznie? nie znam się na tym i moja indformatyczka też nie

o gwarancję na pracownię ewentualnie zapytam się firmę zadzwonię

doradźcie coś, co z tym serwerem

Marek Pleśniar15-09-2007 12:38:16   [#02]

fachowcy podczas instalacji w wakacje powiedzieli że do kitu robią??

(swoją drogą troszkę racja - zwykła windowsowa sieć wystarczy :-)

ankate15-09-2007 12:50:01   [#03]
...u mnie pracownia od wakacji nówka i ...tragedia codziennie coś nowego, niedoróbki same, wymienili już różniaste kable, klawiaturę przy serwerze, ładowarkę do laptopa i takie tam rózne... nie można lekcji normalnie przeprowadzić, stara weteranka 10 -letnia działa bez zastrzeżeń. Moja informatyczka zawsze od rana ma duszę na ramieniu, co nowego przyniesie dzień :-(
AnJa15-09-2007 14:57:46   [#04]
no, niestety- wzorce jakości to te pracownie nie są - na razie nic powaznego, ale jakiś drobiazg codziennie
Grandar15-09-2007 15:28:41   [#05]

PawełR

Co to za serwer - czy możesz podać jakieś parametry. Jeżeli pracownia jest z edycji MEN (MENIS) to można zakupić kolekcje płyt DVD do instalacji pracowni jak przewiduje projekt  na stronie: http://sbs.oeiizk.waw.pl/oferta/index.html (w wielu przypadkach można otrzymać za darmo nawet uaktualnienie do starszych wersji)

wiem, że obecnie wiele firm instalacyjnych działa bez przygotowania i dlatego są takie opłakane skutki. O takich sytuacjach należy zgłaszać do koordynatora informatyki w KO

Woron15-09-2007 17:11:49   [#06]
A po co w ogóle wyłączasz serwer? On z założenia ma pracować cały czas.

Technicznie przejście na zwykłe udostępnianie internetu jest możliwe ale to tak jak zamienić mercedesa na syrenkę.

11 komputer to to nie będzie bo na serwer i tak nie ma licencji na Officea

Trzeba by też sprawdzić w dokumentacji odnośnie czasu jaki pracownia musi byc nierozerwalną całością (tzn. nie można jej zmieniać) i czy to tyczy sprzętu czy też oprogramowania.... nie jestem pewien.
RENMAX16-09-2007 00:02:02   [#07]
kolego stawiasz bs na nowo a potem wszystkie końcówki
PawełR16-09-2007 00:07:03   [#08]

dziękuję za odpowiedzi, Grandar - dam znać w poniedziałek meilem co to za sprzęt u mnie, ale to nowy sprzęt z tego roku i mam oprogramowanie nowe

Woron - tylko że wiele osób mi mówi, że u mnie serwer zupełnie nie jest potrzebny, bo po co do 10 komputerów... a ja w ogóle nie rozumiem się z tymi serwerami, mnie tyo niewiele mówi, ale rozumiem różnicę między syrenką a mercem :)

Marek bowiem taką jakby w moim przypadku popiera - no a ja nie umiem sobie poradzić z tą awarią... czy w takich sytuacjach dzwoni się do gwarantów?

i mam problem, bo instalatorzy zostawili mi dwa kable do serwera i laptopa, które służą do internetu. jeden jest w serwerze i jak włączam w serwerze internet, to w laptopie nie działa, niby się łączy, ale nie chce wyświetlić...

PawełR16-09-2007 00:16:58   [#09]
jak to stawiam na nowo? czy mam wgrywać cały windows? Renmax?
Woron16-09-2007 09:56:04   [#10]
Co byś nie zrobił i tak potrzebny Ci do tego administrator, taki który wie co i jak. NIe ma tam taiego, takiego co odbył stosowne szkolenie (i sie nauczyła a nie tylko listę podpisywał)?

Jeszcze raz - na czym ta awaria polega?
Grandar16-09-2007 10:15:15   [#11]

Stawiać na nowo

to jest ponownie zainstalować serwer (najlepiej) z kolekcji DVD dla MENIS-u, a następnie zainstalować zdalnie z wykorzystaniem RIS wszystkich stacji roboczych. CO zaś się tyczy połączenia pracowni z Internetem to powinno ono wyglądać następująco:

1. Wszystkie komputery pracowni + jedna karta z serwera (INTRANET) podłączone do SWITCH'a (skrzynka na ścianie z migającymi diodami jak komputery pracują).

2. Druga karta sieciowa (drugi kabel) podłączona do modemu łączącego pracownie z Internetem (nazwana w otoczeniu sieciowym INTERNET).

3. Laptopa proponuję łaczyć z Internetem jeżeli jest w pracowni przez podłączenie do gniazdka sieciowego i przez serwer (bezpieczniej i bezproblemowo).

Czekam na szczegółowe informacje - napewno coś poradzimy na ten problem. W ostateczności zawsze można ściągnąć gwaranta, który nie dokładnie wywiązał się z umowy. Jest przecież specjalna procedura odbioru pracowni po instalacji przez instalatorów.

WORON - z opiekunami pracowni to różnie bywa, nawet po ukończonym kursie nie wszyscy od razu mają takie umiejętności aby, samodzielnie poradzić sobie z administrowaniem pracownią. A zgodnie z odpowiedzią MEN na pytania dotyczące administrowania to nauczyciel uczący wcale nie ma takiego obowiązku.

Mada16-09-2007 11:37:51   [#12]

hm..a jakiś namiar na przyuczenie do zarządzania serwerem ??

też mam problemy ale pewnie bardziej trywialne:(

od września po 6 letniej przerwie uczę informatyki, pracownia z MEN, sama o nią wnioskowałam

obecnie jestem jej administratorem:))

i bardzo prosiłabym kolegów o jakieś namiary na proste, szybkie kursy...

pozdrawiam

Woron16-09-2007 15:07:34   [#13]
http://sbs.oeiizk.edu.pl/ - dla nowszych pracowni
http://sbs.oeiizk.waw.pl/  - dla starszych pracowni

I pierwsza i najważniejsza rada - kupić program do tworzenia obrazów dysków i zrobić obraz serwera (najlepiej całego dysku). Prędzej czy później się przyda.
Grandar16-09-2007 18:51:32   [#14]

Pomoc dla administratorów pracowni

Pod adresem: http://sbs.oeiizk.edu.pl/index.php?sr=aktualnosci

można pobrać z lewej strony z menu również skrypty i opracowania wykorzystywane przy realizacji kursów dla administratorów pracowni komputerowych wszystkie pliki są zapisane w PDF. Mogą być pomocne przy rozwiązywaniu problemów. Napisane są jasnym i zrozumiałym językiem, poparte przykładami. Pod drugim adresem podanym przez Worona jest możliwość zapisania się do konkretnej grupy dyskusynej dla administratorów pracowni. Tam jest bardzo duże źródło informacji. A pomoc udzielana przez Darka Fabickiego i Janusza Wierzbickiego jest nieoceniona.

PawełR16-09-2007 21:56:44   [#15]

dziękuję za wsparcie.... po zainstalowaniu pracowni zostawili mi kilka płytek do serwera z windowsem i całą resztą (mam to w szkole, więc nie pamiętam co tam jest), ale ja sobie z moją panią z tym nie poradzę, czy można wezwać gwarantów do tego typu sprawy?

a na przyszłość faktycznie muszę sobie zgrać cały obraz, mam taki program, też zostawili

wieraj17-09-2007 18:15:16   [#16]

w mojej nie działają 2 kompy, u kumpla 5

- dzwoniłem do koordynatora na woj. wielkopolskie - w słuchawce - nie ma takiego numeru!

- dzwonie do firmy gwarancyjnej - naprawiam tylko sprzęt a windowsa sam pan sobie nie przeinstaluje? - usłyszałem w słuchawce,

- koordynator w kuratorim chyba wziął urlop bo nie idzie się do niego dodzwonić,

chętnie przesiadłbym się na starą pracownię (bez oprogramowania serwerowego) bo mam w szkole 12 kompów, widzę co robią uczniowie to po co wszelkie zabezpieczenia, uprawnienia, logowania.

A kurs dla opiekunów odbył się w pazdzierniku zeszłego roku co mam z tego pamiętać? chyba rachunek 1000 zł i 2 tyg wolnego. Wydaje mi się też, że sbs jest za profesjonalny i trudny do małych szkółek. (mam na myśli też pózniejsze awarie)

pozdrawiam

dyrlo17-09-2007 18:36:52   [#17]

wieraj

Na naradach dyrektorów (z KO) ogłaszali, że potrzebują informatyka na etat wizytatora, Pan Bojda odszedł i jest Vacat nie masz co dzwonić :-(
Mada17-09-2007 19:53:55   [#18]
ja również bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie- mada
wieraj17-09-2007 21:07:07   [#19]

Woron

czy wyrzucając sbs'a i instalując XP na serwerze z udostępnionym internetem będzie złamaniem czegoś tam w umowie na podstawie której otrzymalismy te pracownie?
Woron17-09-2007 21:16:13   [#20]
NIe wiem. NIe czytałem dokładnie dokumentacji. Pracownię mam dopiero od niedawna. Kiedyś sie zmusze i to sprawdzę (i własnie tak pisałem w #06). Ale takie opinie czytałem swego czasu więc gdybym się na coś takiego zdecydował to albo dokłądnie był te papiery przeczytał albo dzwonił do koordynatora.

NIe musisz instalowac tam XP. NIby skąd go weźmiesz?? Kupisz?
Masz tam SBSa a w jego skład wchodzi Windows 2003 Server. Wystarczy sam ten Windows zainstalować i ustawić parę rzeczy. Będzie działał tak samo a nawet lepiej niż XP.

Ja zostaję przy SBSie (to mój pierwszy i mam sporo do nadrobienia... :-))) )
JarTul17-09-2007 21:43:53   [#21]

Centralne projekty, centralne zakupy... ani tanio ani dobrze... dla nas. :-)))
Projekt 2005 - pracownia porażka
Projekt 2006 - pracownia jeszcze większa porażka

Wizytówka MEN :-)

Marek Pleśniar17-09-2007 22:21:32   [#22]
centralne sterowanie i rozdzielanie to dość znana bolączka pewnego ustroju
Grandar18-09-2007 18:43:05   [#23]

Sprzęt i oprogramowanie

stanowi integralną część całego projektu, więc moim zdaniem w czasie trwania gwarancji a wręcz do wygaśnięcia umowy-zobowiązania (5 lat) nie można ingerować w wyposażenie i oprogramowanie. Proponuję jednak "cisnąć" i domagać się działań od gwaranta. A tak swoją drogą to znacznie łatwiej jest administrować SBS-em niż Windows-em 2003 Server, tym bardziej, że dla pracowni jest on w wersji standard i jak się nie mylę to nie ma na niego osobnej licencji.
Woron18-09-2007 18:52:14   [#24]
Ale jest składnikiem sbsa. A masz oddzielne licencje na Worda Excela i inne PowerPointy? Jak masz na całego Officea to se możesz instalując tylko Worda zainstalować przecież....
PawełR18-09-2007 22:13:41   [#25]

a ja zgłosiłęm u gwaranta awarię, mają 5 dni, jutro mija 3 - zadzwonię zapytam kiedy będą... zostawię serwer i będzie chodził 24 godziny na dobę... a co tam

może już teraz nic się nie wydarzy, chociaż ja nie bardzo rozrózniam wartość serwera a zwykłego windowsa w sieci :(

wieraj20-09-2007 08:48:43   [#26]
ja zadzwoniłem do gwaranta do wroclawia. Powiedzial ze ja sprzet padł to przyjadą, ale jak oprogramowanie to sami mamy sobie radzic!
basteks20-09-2007 09:04:23   [#27]

Niestety tak jest, że gwarant odpowiada za sprzet a nie za oprogramowanie. I tak jest wszędzie.

Pierwszym podstawowym warunkiem prawidłowego działania pracowni jest prawidłowy jej odbiór - tzn. odbiór w pełni działającej pracowni. Nie ma tłumaczeń, że to i tamto.

Drugim - bezwzględne wykonanie obrazu dysku serwera.

wieraj20-09-2007 11:57:31   [#28]
do tego obrazu potrzeba jakiegos zew. oprogramowania? czy to oprogramowanie jest na serwerze.
basteks20-09-2007 12:10:17   [#29]
Potrzebne oprogramowanie zewnętrzne np. Ghost lub Acronis
czahan20-09-2007 13:12:34   [#30]

"Pierwszym podstawowym warunkiem prawidłowego działania pracowni jest prawidłowy jej odbiór - tzn. odbiór w pełni działającej pracowni" - BASTEKS- U MNIE DZIAŁAŁA - niestety tylko raz, przy odbiorze, a potem to już jak wszedzie. Ale nie mam sobie nic do zarzucenia w kwestii odbioru, procedury były wypełnione. Że nie jestem geniuszem informatycznym? Nie jestem, cóż, ;-)

basteks20-09-2007 15:19:10   [#31]

Poproszę zatem o szczegóły niedziałania - tzn co nie działa ??

Postaram sie pomóc jesli sprawa dotyczy softwaru - poproszę o maila

PawełR20-09-2007 16:40:10   [#32]
a u mnie dziś naprawili, szybko szybko i poleciał, nawet nie zdążyłem popytać...ale działa
Magik20-09-2007 17:46:57   [#33]

Czy próboaliście blokować strony szkodliwe z internetu w pracowni SBS ?

Czy to wystarczy zrobić na serwerze?

Co myślicie o programie blokującym Beniamin ?

basteks20-09-2007 17:49:34   [#34]

Można zablokowac strony bezposrednio na serwerze

Beniamin potrafi zablokowac czasami nawet bezpieczne strony

Magik20-09-2007 17:53:13   [#35]

Mnie zablokował wszystko, uczniowie nie mogli się zalogować musiałam odinstalować...może był źle ustawiony?

A jaki inny program blokujący byście polecili, bo obowiązek jest a blokady niemam.(i gdzie go można znaleźć?)

Grandar20-09-2007 18:18:03   [#36]

Mam inną propozycję

pod warunkiem, że macie pracownie z edycji dla MEN lub MENiS od wiosna 2004 - pod tym adresem jest do pobrania instrukacja i darmowy program do blokowania niechcianych stron na serwerze: http://sbs.oeiizk.edu.pl/blacklists/ jest tylko jesen wymóg, aby na serwerze był zainstalowany MS ACCESS
Woron20-09-2007 18:24:52   [#37]
Czyli albo dokupujesz Accessa albo zabierasz jakiemuś uczniowi ze stacji :-(((

Najnowsze edycje mają przecież cenzora to raz. A jak Beniamin przyblokuje coś zwykłego to się coś strasznego stanie? Aż tak często się korzysta z tego Internetu na lekcjach???
Grandar20-09-2007 18:27:43   [#38]

Woron

na serwerze jest też MS Office w wersji PRO - nie ma potrzeby dokupować. Ja osobiście wolę samodzielnie blokować strony na ISA.
Woron20-09-2007 18:33:42   [#39]
Chyba Ci z nieba spadł..... ten Office. NIe ma, nie było i nie powinno być go tam.
Grandar20-09-2007 18:39:31   [#40]

Sorry

Woron, mam pod sobą cztery pracownie i pomyliłem się. Tę jedną organizowałem wspólnie z kolegą pisząc projekt z fuduszu PHARE. Tam poprostu zakupiliśmy komplet na serwer również.
Woron20-09-2007 18:40:38   [#41]
Accessa to se możesz najwyżej zainstalowac na czas importu blacklist do ISA albo abjać z którejś ze stacji.

Mam pracownię z 2003 i z tego roku z czerwca. W żadnej na serwerze Officea nie ma a licencji jest tyle ile stacji roboczych + laptop.
Magik20-09-2007 18:50:44   [#42]

Grandar

Zajrzyj na e-maila
Grandar20-09-2007 19:37:56   [#43]

Już odpowiedziałem

na Twój e-mail
Magik20-09-2007 20:59:30   [#44]

Grandar

Dzięki, jesteś nieoceniony, zaraz zaglądam.......
Magik20-09-2007 21:13:07   [#45]

Czy wersja programu antywirusowego  AVG 7.5  (darmowa z internetu ) jest miesięczna czy może działa dłużej ?

Czy trzeba go aktualizować ?

Woron20-09-2007 21:22:03   [#46]
AVG 7.5 Free dla Windows Działa dłużej. Nie zapomnij, że darmowa to ona jest dla domu. W szkole nie można jej zainstalować..

Jest też inna wersja 30 dniowa - testowa...
Magik20-09-2007 22:24:01   [#47]

Woron

A ja zainstalowałam w szkole..co mi zrobią jak wpadnę?

A tę 30 dniową można instalować w szkole ?

Gdzie ją znajdę ? daj namiary..

Magik20-09-2007 22:27:05   [#48]

Czy dobre są programy do planu lekcji i do świadectw SzP z

VULCANA ? i jakie są ceny ?

Woron20-09-2007 22:34:13   [#49]
Ty sie nie pytaj co Ci zrobią bo to przeciez nie o to chodzi.... Wychowanie, etyka zawodu, uczciwość, poszanowanie prawa - raczej o te sprawy idzie...

Instalowanie wersji 30 dniowej raczej nie ma sensu. Nie lepiej poszukacji promocji na programy tego typu. Są promocje za niewielkie pieniądze na całą szkołę (wszystkie komputrery), sa na całą pracownię. Są ze dwa, trzy antywirusy (słabe), które można legalnie zainstalować.
NIe instaluj wersji 30 dniowej bo tylko kłopot z nia będzie... takie się instaluje jeżeli się chce rzeczywiście sprawdzić skutecznosć i wygodę programu pod kątem późniejszego zakupu.

Jak juz koniecznie chcesz to wrzuć AVG w Google i pierwszy link będzie do polskiej strony programu (nie będe podawał bo mnie posądzą o reklamę).
wieraj20-09-2007 22:36:55   [#50]

Grandar, Woron

problem mojego kompa jest taki: bardzo długo sie loguje na kazdy poziom 15-20 min - stanowisko robocze, a jak sie juz zaloguje nie ma tam internetu pokazuje tylko strone sbs.

problem 2: kolega przyszedł mi z pomocą probujac zainstalować na stacji roboczej win XP pro. Wgrał coś z serwera na dyskietkę i odpalił tą dyskietkę na stacji roboczej po restarcie komputera. Jakież był jego zdziwienie i moje jak zaczął się instalować Vista ?!

strony: [ 1 ][ 2 ]