Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Nauczyciel chemii. |
Danka | 12-03-2003 23:34:03 [#01] |
---|
Czy nauczyciel chemii oprócz szkolenia wstępnego bhp w momencie zatrudnienia lub szkolenia okresowego bhp musi mieć jeszcze jakiś inny kurs bhp. Ponoć tak mówią w CEN ale nie wiem na jakiej podstawie prawnej. Może ktoś wie?? |
Basik | 13-03-2003 16:29:10 [#02] |
---|
Plotą jakieś dyrdymały |
Jersz | 13-03-2003 16:36:10 [#03] |
---|
Oj nie plotą ;-) Oj nie plotą Basik Oj nie plotą [Dz.U.2003.6.69] Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach § 21. Nauczyciele, w szczególności prowadzący zajęcia w warsztatach, laboratoriach, a także zajęcia wychowania fizycznego, podlegają przeszkoleniu w zakresie udzielania pierwszej pomocy. Pozdrawiam Jersz |
Danka | 13-03-2003 16:53:32 [#04] |
---|
Dzięki! |
Mariola | 13-03-2003 17:24:28 [#05] |
---|
czy nauczyciele informatyki także? |
Tera | 13-03-2003 19:32:06 [#06] |
---|
a kurs BiHP nie wystarczy ? |
Danka | 13-03-2003 22:09:00 [#07] |
---|
Właśnie! Jaki kurs? Nie ma konkretnie określonych wymogów.Czy behapowiec może przeszkolić tych nauczycieli z pierwszej pomocy i wydać zaświadczenie, czy musi to być kurs w CEN - ie????? |
Basik | 14-03-2003 13:27:46 [#08] |
---|
Ale ja w ramach szkolenia bhp jednocześnie szkolę na temat pierwszej pomocy / szkolenie na jednego człowieka chyba ok.20 zł/, na kwitach mają napisane, że również udzielanie pp. To dlaczego jakieś specjalne szkoleni |
beera | 14-03-2003 14:05:17 [#09] |
---|
yhm ja tak mam jak Basik, ale jeszcze tych wyjątkowych- to jest wuefistę mam przeszkolonego osobno. |
beera | 14-03-2003 14:06:38 [#10] |
---|
ale.. masz rację przeszkolenie, to nie szkolenie :-) Nie ma określonej liczby godzin:-) |
Jersz | 14-03-2003 17:47:20 [#11] |
---|
ale .. ale przygotowanie do udzielania pierwszej pomocy to nie to samo co przygotowanie teczki na dyplomowanego. Dzisiaj opowiedziano mi jak skomentował informacje dyrektora o szkoleniu z zakresu pierwszej pomocy pewien nauczyciel w-f : Co szkolenie ? Ja miałem to na studiach (28 lat temu ;-)) Ja się nie dyplomuje to po co mam przychodzić na szkolenie? Opiekę nad Moją córką chciałbym powierzać tylko nauczycielom przygotowanym. Czy mogę być spokojnym gdy będzie na w-f, wycieczce , na spacerze z takimi, którzy traktują szkolenie (byle szybciej - 36 godzinne szkolenie w 6 godzin ;-) ) w kategoriach papierka. Pozdrawiam JERSZ |
fredi | 16-03-2003 09:06:17 [#12] |
---|
to w koncu jakie to ma być szkolenie? |
Leszek | 16-03-2003 11:26:04 [#13] |
---|
Pozwolę sobie przekopiować tekst od Jersza:
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach
§ 21.
Nauczyciele, w szczególności prowadzący zajęcia w warsztatach, laboratoriach, a także zajęcia wychowania fizycznego, podlegają przeszkoleniu w zakresie udzielania pierwszej pomocy.
Zapis ten rozumiem jako próbę (kolejną z rzędu wielu) wdrożenia umiejętności udzielania pierwszej pomocy drugiemu człowiekowi (np. wypadek).
Akurat w rozporz. MENiSu dotyczy to nauczycieli (wszystkich).
Oczywiście kiedy wprowadza się to nakazowo to mało kto patrzy na to jak na rzecz niezwykle potrzebną.
A więc nie szkolić się tylko (pal licho zaliczę jeszcze jedno przeszkolenie, kurs ...), ale osiągnąć umiejętność udzielania pierwszej pomocy - zrozumieć istotę tegoż.
Pozdrawiam |
Zola | 16-03-2003 11:45:53 [#14] |
---|
cynk z MENiS-u nie wiem jak to się stało ,ale juz we wrześniu zaplanowałam na czas ekolekcji szkolenie dla nauczycieli z zakresu udzielania pierwszej pomocy i takie szkolenie będziemy cyklicznie powtarzać |
Jersz | 16-03-2003 12:55:09 [#15] |
---|
Brawo Zola Masz rację. Takie szkolenie należy powtarzać> Nauczyciele potrafiący udzielić pierwszej pomocy będą również zachęcić uczniów do zdobycia tej umiejętności. Zbyt często zdarza się , że umiera człowiek bo osoby będące świadkami wypadku potrafią się tylko przyglądać w oczekiwaniu na karetkę. Pozdrawiam JERSZ |
fredi | 17-03-2003 10:02:36 [#16] |
---|
kto szkoli? |
beera | 17-03-2003 13:05:29 [#17] |
---|
kurcze macie rację Jakiś ma syndrom czlowiek, ze nawet rozsądne rzeczy idące z góry ma ochotę skrytykować |
janzg | 17-03-2003 17:08:06 [#18] |
---|
wracając do chemii Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna dla nauczycieli chemii prowadziła szkolenie w zakresie: "Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu, przechowywaniu i magazynowaniu trucizn" Szkolenie miało na celu zapoznanie z przepisami dotyczącymi bezpiecznego postępowania z substancjami zaliczanymi do trujących, ich stosowania, przechowywania oraz zasad udzielania pierwszej pomocy w przypadkach zatrucia itd......... W świetle wydarzeń (gaz paraliżujący, łzawiący itd), które niestety mają czasami miejsce w szkołach - moim zdaniem warto mieć na miejscu odpowiednio przeszkolonego fachowca. Ponadto warto się sprawdzić, czy nauczyciele - nieświadomi tego co w dzisiejszym rozumieniu jest trucizną - posiadają na wyposażeniu pracowni biologicznej, fizycznej czy chemicznej z dawnych zapasów, które w "ładnych zestawach" dostarczał kiedyś CEZAS. Może się okazać, że w szkole są pokaźne tych trucizn zapasy, wymagające natychmiastowej utylizacji/neutralizacji (niektórzy "odpowiedzialni nauczyciele" chcieli część z tych chemikalii wyrzucić na śmietnik) przez odpowiednio do tego przygotowane firmy. My taką akcję przy wsparciu służb ochrony środowiska przeprowadziliśmy we wszystkich okolicznych szkołach i okazało się, że wszystkie coś z tych trucizn miały. |
janzg | 17-03-2003 17:28:33 [#19] |
---|
Tak dla przykładu, można poprosić swoich nauczycieli (nie tylko chemii) o dostarczenie informacji jakie ilości następujących chemikalii - w gramach - mają na stanie w swoich pracowniach
|
Arsenian wapnia |
Ca3(AsO4)2 |
|
Azotan rtęciawy |
HgNO3 |
|
Azotan barowy |
Ba(NO3)2 |
|
Chloran baru |
Ba(ClO3)2. H2O |
|
Chlorek baru |
Ba Cl2 2 H2O |
|
Chlorek rtęciowy |
HgCl2 |
|
Chromian baru |
Ba CrO4 |
|
Nadtlenek baru |
BaO2 |
|
Octan baru |
(CH3COO)2Ba |
|
Pięciotlenek arsenu |
As2O5 |
|
Rtęć metaliczna |
Hg |
Tlenek arsenawy |
As2O3 |
|
|
Tlenek rtęciowy |
HgO |
|
Trójsiarczek arsenu |
As2S3 |
|
Wodorotlenek baru |
Ba(OH)2 |
Te chemikalia zaliczane są do trucizn grupy A | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|