Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
szkoły niepubliczne |
efro | 07-09-2007 13:53:14 [#01] |
---|
Witam Zacne Grono! Na imię mi Ewa. Po siedmiu latach "przerwy" od oświaty właśnie wróciłam. Nie ukrywam, że się cieszę, ale uwieżcie, że czuję przepaść między tym co było, a tym co jest. Fakt ten może powodowoć to, iż obecnie kieruję niepublicznym LO i gimnazjum. Odchodziłam ze szkoły na etapie, gdy tworzyliśmy gimnazja. Tyle tytułem wstępu(odrobinę przydługiego). Czytam to forum od miesiąca, tyle że bez zabierania głosu. Wiele się już stąd dowiedziałam. Wciąż szukam, szperam i czuję się zagubiona. Moi Drodzy, czy wśród Forumowiczów jest ktoś, kto kieruje placówką niepubliczną? Mam nadzieję, że tak. Byłabym bardzo wdzięczna za ujawnienie się i chęć wsparcia na początku. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję na życzliwe przyjęcie. Autorom pomysłu gratuluję:))) |
dota c | 07-09-2007 15:21:34 [#02] |
---|
Ujawniam się, chociaż nie do końca kieruję i mam do czynienia z innym etapem edukacyjnym (SP). |
maeljas | 07-09-2007 17:41:02 [#03] |
---|
"niepubliczna" od 16 lat : szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum |
Małgoś | 07-09-2007 19:35:38 [#04] |
---|
2 rok zaoczna policealka dla dorosłych wczesniej od 1997 niepubl. LO, Gim, SP a jeszcze wcześniej od 1993 (chyba) tez w npbl LO i SP jako psycholog, a właściwie animator różnych przedsięwzięc -jakie to były cudne czasy (trzy-cztery akty prawne oświatowe na krzyż, totalna wolność i swoboda, wielki entuzjazm, fajne zarobki i poczucie zmieniacza świata :-) |
efro | 09-09-2007 12:35:38 [#05] |
---|
Bardzo dziękuję, że się ujawniliście.
Poradźcie Kochani jak z całego ogromu podstawy prawnej wyłowić to, co dotyczy mojej szkoły. Tworzę właśnie plan nadzoru i plan pracy szkoły na bieżący rok. Mam świadomość, że dokumenty, które są w szkole należy poprawiać. Na pewno powinnam zacząć od statutów (jest oddzielny do LO i do gimnazjum). A co dalej z uwagi na rangę ważności? |
maeljas | 09-09-2007 17:25:10 [#06] |
---|
plan nadzoru nie dotyczy niepublicznych - chyba, że w statutach szkół jest zapis, że dyrektor prowadzi nadzór pedagogiczny ( ale i wtedy robisz plan tylko w zakresie określonym ustawą - czyli wg tych zapisów UoSO, których musimy przestrzegać by mieć uprawnienia szkoły publicznej) Plan pracy robię co roku |
efro | 09-09-2007 20:33:27 [#07] |
---|
Problem z tym, że moje statuty są do zmiany. Muszę wszystko przeanalizować i poprawić. Maeljas, czy możesz mi podpowiedzieć, które dokumenty oprócz statutu mnie obowiązują? Jak jest u Ciebie? Robię wszystko z marszu. Przez dwa tygodnie skupiłam się na "uruchomieniu" szkoły od początku września. Teraz próbuję powoli rozglądać się w tym co mam i co powinnam mieć. Czy Ty w ogóle nie robisz planu nadzoru? Ja chyba mimo faktu iż nie muszę przedstawię RP swoje zamierzenia. Mam nadzieję, że to pozwoli mi "zdyscyplinować" zastaną RP i ukierunkować działania. Co o tym sądzisz? |
Małgoś | 10-09-2007 00:11:03 [#08] |
---|
niedawno miałam kontrolę z KO - oto wykaz obowiązującej dokumentacji szk. niepubl. ale policealnej dla dorosłych. Ciebie nie dot. dokumenty dot. kształcenia zawodowego, ale musisz mieć dodatkowoto co się wiąże z obowiązkiem szkolnym i funkcja wychowawczo-opiekuńczą szkoły: DOKUMENTACJA SZKOLNA 1. Zaświadczenia o wpisie do ewidencji, decyzje o nadaniu uprawnień itd. 2. Dokumentacja o prawie do korzystania z bazy technicznej szkoły 3. Dokumentacja dot. zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków nauki i pracy (opinie SANEPIDU I STRAŻY POŻARNEJ, NADZORU BUDOWLANEGO) 4. Statut Szkoły 5. WSO (Wewnątrzszkolny System Oceniania jako integralna cześc Statutu) 6. Zestaw programów nauczania 7. Wymagania edukacyjne, kryteria oceniania (plany nauczania, plany wynikowe opracowane przez nauczycieli) 8. Szkolny plan nauczania 9. Regulaminy szkolne 10. Dokumentacja nadzoru pedagogicznego (plan nadzoru, grafiki hospitacji, wypełnione arkusze hospitacyjne - juz nie obowiązuje) 11. Protokoły posiedzenia Rady Pedagogicznej 12. Uchwały Rady Pedagogicznej 13. Księgi Słuchaczy 14. Dokumentacja słuchaczy (podanie, zaświadczenie lekarskie, świadectwo ukończenia szkoły, kserokopia dowodu osobistego) 15. Dzienniki lekcyjne 16. Arkusze ocen (nowe, kserokopie z poprzednich szkół) 17. Księgi arkuszy ocen 18. Imienna ewidencja wydanych indeksów 19. Imienna ewidencja wydanych legitymacji 20. Imienna ewidencja wydanych świadectw 21. Imienna ewidencja wydanych dyplomów 22. Protokoły egzaminów semestralnych 23. Protokoły egzaminów klasyfikacyjnych 24. Protokoły egzaminów poprawkowych 25. Prace kontrolne (z załączonym wykazem słuchaczy - sprawdziany, prace klasowe w szkołach dla młodziezy) 26. Dokumentacja dot. kwalifikacji zawodowych nauczycieli (wykaz imienny oraz kserokopie dokumentów) 27. Dokumentacja dot. uprawnień pedagogicznych nauczycieli (wykaz imienny oraz kserokopie dokumentów) 28. Rozkład zajęć - grafiki 29. Dokumentacja praktycznej nauki zawodu (dzienniczki praktyk) 30. Arkusz informujący o bazie dydaktycznej szkoły - zgodnej z podstawa programową i według załączonej tabeli: Informacja dotycząca bazy dydaktycznej zapewniającej realizację programu nauczania nr ……, uwzględniającego podstawę programową kształcenia w zawodzie …………... (art.7 ust.3 pkt 1 oraz art.82 ust.2 pkt 3 lit. a i c Ustawy o systemie oświaty).
Lp |
Nazwa przedmiotu |
Wymagane środki dydaktyczne określone w podstawie programowej lub w programie nauczania |
Miejsce realizacji zajęć dydaktycznych |
Posiadane środki dydaktyczne |
Uwagi dyrektora |
|
|
|
|
|
| |
rzewa | 10-09-2007 06:29:48 [#09] |
---|
Ale musisz sprawdzić jak u ciebie jest, jeśli chodzi o plan nadzoru - mój ogran prowadzący wpisał w statut nadzór pedagogiczny i to w taki sposób sprawowany jak w szkołach publicznych
(również policealna :-)) |
Małgoś | 10-09-2007 07:00:23 [#10] |
---|
Ewa, a jak taki wpis ma się do rozp. MEN, gdzie wyraźnie napisano "nie dotyczy szkól niepublicznych"? |
rzewa | 10-09-2007 07:04:26 [#11] |
---|
mój OP ustalił, że dotyczy ... i wymaga - tyle.
:-))
jest ustalone, że mam sprawować nadzór pedagogiczny w trybie i zakresie przewidzianym przez rozporządzenia dla szkół publicznych |
bogna | 12-09-2007 20:11:46 [#12] |
---|
SIO w niepublicznych jest taki zapis w instrukcji: Szkoły niepubliczne, które rozpoczynają roczne zajęcia dydaktyczno-wychowawcze po dniu 10 września, wykazują liczbę uczniów z uwzględnieniem planowanego naboru do klasy I na rok szkolny 2007/2008. Czy dotyczy to też planowanej liczby słuchaczy w naborze zimowym, dla których zajęcia dydaktyczne rozpoczynają się w lutym? |
Małgoś | 12-09-2007 22:58:07 [#13] |
---|
w/g mnie dotyczy ale ja nie robię SIO (w końcu mogę czasem czegoś nie robić ;-) akurat do tego ma speca obecne SIO ma związek z naliczaniem dotacji, a więc powinno się wykazywać plany naboru na luty 2008 Bogna jak mi nie wyfrunie z pamięci, to jutro się upewnię |
bogna | 12-09-2007 22:59:15 [#14] |
---|
dzięki :) |
bogna | 13-09-2007 08:28:27 [#15] |
---|
to już sobie odpowiem sama :) bo się dodzwoniłam do MEN Szkoły niepubliczne, które rozpoczynają roczne zajęcia dydaktyczno-wychowawcze po dniu 10 września, wykazują liczbę uczniów z uwzględnieniem planowanego naboru do klasy I na rok szkolny 2007/2008. ten zapis nie dotyczy planowanego naboru zimowego. |
dota c | 20-09-2007 00:05:26 [#16] |
---|
RR Nie zakładam nowego wątku, coby nie mnożyć bytów, ale mam nową sprawę. Nie mam w szkole RR i nie muszę mieć (nie mam w statucie), ALE: jeżeli powstanie RR (zostanie wprowadzona do statutu), to czy uprawnienia będzie miała takie jak w niepubl czy takie jakie jej określę w statucie? Poproszę o pomoc |
rzewa | 20-09-2007 07:35:17 [#17] |
---|
takie jakie zostaną określone w statucie - mogą być takie jak w publicznych, ale nie muszą |
Małgoś | 20-09-2007 22:10:32 [#18] |
---|
nie wiem czy RR to n ie mus dla niektórych szkół niepul. - moja naszczęście wielkie - dla dorosłych :-):
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 28 sierpnia 2007 r. w sprawie rodzajów szkół i placówek, w których nie tworzy się rad rodziców (Dz. U. Nr 157, poz. 1101) ogłoszono dnia 31 sierpnia 2007 r. obowiązuje od dnia 1 września 2007 r.
Na podstawie art. 53 ust. 6 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty zarządza się, co następuje:
§ 1. Rad rodziców nie tworzy się w następujących rodzajach szkół i placówek publicznych prowadzonych przez jednostki samorządu terytorialnego i ministrów:
1) szkoły dla dorosłych;
2) szkoły policealne dla młodzieży;
3) szkoły przy zakładach opieki zdrowotnej;
4) szkoły przy zakładach poprawczych i schroniskach dla nieletnich;
5) szkoły przy zakładach karnych;
6) szkolne schroniska młodzieżowe;
7) placówki kształcenia ustawicznego, placówki kształcenia praktycznego oraz ośrodki dokształcania i doskonalenia zawodowego;
8) poradnie psychologiczno-pedagogiczne, w tym poradnie specjalistyczne;
9) młodzieżowe ośrodki wychowawcze i młodzieżowe ośrodki socjoterapii;
10) bursy i domy wczasów dziecięcych;
11) biblioteki pedagogiczne.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2007 r. nie słowa o niepubl. :-( |
rzewa | 21-09-2007 06:06:03 [#19] |
---|
Małgoś, dla mnie przytoczony przz Ciebie zapis UoSO (art 54 ust 7) mówi o tym, że RR nie musi byc powoływana w szkołach niepublicznych (oraz publicznych niesamorządowych) - gdyby musiała być nie byłoby potrzeby określania w statucie organu uchwalającego programy: wychowawczy i profilaktyki, bo programy te byc muszą :-)
Czyli jak nie ma RR statut musi określić organ, który ma kompetencje uchwalania tych programów
Ale oczywiście jest to moja interpretacja (oraz obserwacja -> znam szkołę niepubliczną dla młodzieży, w której nie ma RR - szkoła jest prowadzona przez stowarzyszenie rodziców i ma radę nadzorczą :-) - a do jej statutu KO nie miało zastrzeżeń)
No i... dla mnie też ta dyskusja trochę akademicka - ja mam szkołę policealną dla dorosłych (ciekawe czy może być taka dla młodzieży ;-)) |
dota c | 21-09-2007 11:08:58 [#20] |
---|
Małgoś, również w intepretacji mojego ko nie musze mieć rr. Rzewo, Małgoś: dzięki za odpowiedzi. Bardzo mi to ułatwia sprawę, że mogę sama (no, nie do końca ;) okreslić komptencje rr. Pozdrawiam :) |
ewa | 21-09-2007 11:34:21 [#21] |
---|
a co z RP, musi być w niepublicznych ;-) |
Małgoś | 21-09-2007 13:34:16 [#22] |
---|
musi bo:
USoSO
Art. 40. 1. W szkole lub placówce zatrudniającej co najmniej 3 nauczycieli działa rada pedagogiczna, która jest kolegialnym organem szkoły lub placówki w zakresie realizacji jej statutowych zadań dotyczących kształcenia, wychowania i opieki. |
ewa | 21-09-2007 16:02:29 [#23] |
---|
hmm ale ten zapis jest w rozdziale oso szkoły publiczne ;-) |
ewa | 21-09-2007 20:10:23 [#24] |
---|
i co więcej nie ma zapisu, że w przypadku szkół niepublicznych stosuje się odpowiednio... podyskutujcie ze mną, zaciekawił mnie ten problem, inspiracją było spotkanie z dyrkami niepublicznych |
maeljas | 21-09-2007 20:18:52 [#25] |
---|
ale - szkoły niepubliczne o uprawnieniach szkół publicznych muszą przestrzegać zasad ocenainia , klasyfikowania itp zgodnie z roporządzeniem MEN art.7 ust.3 "stosuje zasady klasyfikowania i promowania uczniów oraz przeprowadzania egzaminów i sprawdzianów, o których mowa w ust. 1 pkt 5, z wyjątkiem egzaminów wstępnych," a wyniki klasyfikacji zatwierdza rada pedagogiczna... |
Małgoś | 21-09-2007 20:20:57 [#26] |
---|
hmmm... zaczynam wątpić w konieczność RP jesssu! jak by mi to ułatwiło zycie :-) |
maeljas | 21-09-2007 20:23:49 [#27] |
---|
Małgos - zakres i zasady działania Rady Ped powinien określać statut może być tylko zapis, ze mają obowiązek klasyfikowac i tyle |
Małgoś | 21-09-2007 20:24:12 [#28] |
---|
wyniki klasyfikacji RP zatwierdza bo ma takie kompetencje ...jak już jest ale to wcale nie uzasadnia, że byc musi ;-) |
ewa | 21-09-2007 22:42:06 [#29] |
---|
maeljas :-) znam pp ;-) wiem jaka jest podstawa powołania PR w szkołach publicznych, jakie są jej kompetencje, ale pytanie jest innego rodzaju jakby... co do przytoczonego przez Ciebie argumentu oso mówi: 3. Szkoła niepubliczna może uzyskać uprawnienia szkoły publicznej wymienione w ust. 2, jeżeli:
3) stosuje zasady klasyfikowania i promowania uczniów oraz przeprowadzania egzaminów i sprawdzianów, o których mowa w ust. 1 pkt 5, z wyjątkiem egzaminów wstępnych,
zauważ nie ma mowy o ocenianiu są zasady klasyfikowania i promowania...
i teraz jeżeli, jest RP (?) no to ona podejmuje uchwałę w sprawie klasyfikacji i promocji uczniów i zgoda
a jeżeli jej nie ma? przecież nawet ustawa dopuszcza możliwość istnienia szkół publicznych w których nie tworzy się RP (art.44)
pytanie jest proste - jaka jest pp obligu tworzenia w szkołach niepublicznych RP?
w oso nie potrafię się jej doszukać ;-)
jedyne co wyczytałam: w Rozdziale 8 Szkoły i placówki niepubliczne w zakresie organów szkoły to:
Art. 84. 1. Szkoła lub placówka działa na podstawie statutu nadanego przez osobę prowadzącą. 2. Statut szkoły lub placówki powinien określać:
i teraz tak moim skromnym zdaniem nie ma pp do obligu tworzenia RP w szkołach niepublicznych, jeżeli OP chce utworzyć to w statucie zapisuje, jeżeli nie, to jej po prostu nie ma i nie można z tego powodu stwierdzić niezgodności z prawem....
powiem tak, burzy to i mój dotychczasowy spokój zastany, ale tak mi wynika z zapisów, może się mylę...
jeżeli tak, proszę o spionizowanie... :-))
-----------
Małgoś, a jak myślisz czemu dyrektorzy niepublicznych wywołali ten temat podczas narady
;-)
aha i jeszcze jedno, argument, "że jest w publicznych, to ma być" do mnie nie trafia, no bo w np. publicznych dyrek jest konkursowy, a w niepublicznych niekoniecznie a właściwe to niekonkursowy, to niby dlaczego tak jest ;-) |
ewa | 21-09-2007 22:43:25 [#30] |
---|
mic :-)))))))))) miało być RP a nie PR ;-) |
ewa | 22-09-2007 09:16:04 [#31] |
---|
:-( nikt nie chce ze mną pogadać? |
dota c | 22-09-2007 21:59:42 [#32] |
---|
Ewo, ja chętnie bym pogadała, ale niewiele mam do powiedzenia. Dla mnie rp - nawet jeżeli nie jest obowiązkowa - jest ciałem tak potrzebnym, że gdyby nie istniała, to sama bym ją stworzyła :) Dlatego nie zastanawiam się, co na ten temat uoso. Mam w statucie (rp i jej kompetencje zgodne z uoso) i to mi wystarcza. Taka jakaś minimalistka tutaj jestem. |
rzewa | 22-09-2007 22:53:34 [#33] |
---|
ewa, uważam tak jak Ty - nie ma obligu tworzenia rp w szkołach niepublicznych, zwłaszcza w kształcie przewidzianym dla szkół publicznych - nawet wówczas, gdy mają one uprawnienia szkół publicznych
RP nie gwarantuje stosowania przepisów dot. oceniania i klasyfikowania, można również wyobrazić sobie stosowanie tych przepisów bez istnienia rp
Ba, uważam że są typy szkół (np. zaoczne policealne) gdzie rp w kształcie przewidzianym przez UoSO może sparaliżować pracę szkoły.
Czyli jeśli nawet jest powoływany organ "na kształt rp", to zwykle ma on trochę inne ramy organizacyjne, a także inne zadania (nawet i kompetencje) -> lecz nadal, prawem przyzwyczjenia i "oświatowych klapek" nazywa sie on rp, a mawet można zauważyc silne "ciagoty" (organu nadzorujacego, dyrektorów tych szkół i n-li), by to była "normalna" rp.
No i jeszcze w przebogatej praktyce można znaleźć niezłe kwiatki - od działań będących w całości w granicach prawa, do praktyki stojącej rażąco z nim na bakier, na co wszyscy patrzą przez palce... :-( |
bogna | 22-09-2007 22:57:59 [#34] |
---|
są typy szkół (np. zaoczne policealne) gdzie rp w kształcie przewidzianym przez UoSO może sparaliżować pracę szkoły o matkoooo... a jakie działania RP są w stanie sparaliżować pracę szkoły? |
rzewa | 22-09-2007 23:01:06 [#35] |
---|
:-) bogna, jeśli coś jest uzależnione od decyzji rp, a ona nie jest si e w stanie zebrać, bo ... (różne powody, w tym galopująca rotacja)...
mam jeszcze parę przykładów, ale o tym w poznaniu :-))
(no i w moim zdaniu nie ma ani słowa o działaniu - a o istnieniu i "niedziałaniu" :-)) |
ewa | 23-09-2007 07:38:54 [#36] |
---|
dzięki dota :-))))))))) sprowokowałaś innych do wypowiedzi, a już myślałam, że nikt się nie odezwie no, ale właśnie o to mi chodzi, jeżeli jest RP potrzebna, to wpisuje się w statut i śiwetnie, ale jeżeli komplikuje, to pracę, to czy musi być... |
bogna | 23-09-2007 10:20:40 [#37] |
---|
moim zdaniem, RP jednak jest potrzebna. Przykładowo - jak bez jej istniena, być w zgodzie z zapisem UoSO Art. 7.3. 3) stosuje zasady klasyfikowania i promowania uczniów oraz przeprowadzania egzaminów i sprawdzianów, o których mowa w ust. 1 pkt 5, z wyjątkiem egzaminów wstępnych i tymi zasadami okreslonymi w rozp. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania... § 25. 3. W szkole policealnej kształcącej w formie zaocznej słuchacz zdaje w każdym semestrze egzaminy semestralne, w formie pisemnej, z dwóch przedmiotów zawodowych podstawowych dla zawodu, w którym się kształci. 4. Wyboru przedmiotów zawodowych, o których mowa w ust. 1-3, dokonuje rada pedagogiczna. Decyzję w tej sprawie podaje się do wiadomości słuchaczy na pierwszych zajęciach w każdym semestrze. |
Małgoś | 23-09-2007 12:41:49 [#38] |
---|
o matkoooo... a jakie działania RP są w stanie sparaliżować pracę szkoły? |
| a skreślanie z listy???? kto skreslał na jednym posiedzeniu RP 200-300 słuchaczy? A głosować nalezy nad każdym jednym odddzielnie! Załóżmy, że jedno głosowanie to 1 min. (bo trzeba przedstawić powody, opinię Samorządu i zliczyć głosy) - razem 300 min. czyli 5 godzin samego podnoszenia rąk i zliczania głosów!!!! Jaki nauczyciel stawi się na nastepne posiedzenie po czymś takim? :-( |
Małgoś | 23-09-2007 12:50:30 [#39] |
---|
a gdy RP liczy sobie powiedzmy 60 osób, a na posiedzenia przychodzi około 20-25 (bo to ludzie pracujący, zalatani i zajęci bardzo) - w końcu pracują w formie weekendowej, w większości co 2 tyg. - to szkoła zaoczna każdemu może coś wypaść ;-) ale jak wtedy cokolwiek uchwalać? |
ewa | 23-09-2007 13:15:21 [#40] |
---|
bogna :-))) § 25. 3. W szkole policealnej kształcącej w formie zaocznej słuchacz zdaje w każdym semestrze egzaminy semestralne, w formie pisemnej, z dwóch przedmiotów zawodowych podstawowych dla zawodu, w którym się kształci. 4. Wyboru przedmiotów zawodowych, o których mowa w ust. 1-3, dokonuje rada pedagogiczna. Decyzję w tej sprawie podaje się do wiadomości słuchaczy na pierwszych zajęciach w każdym semestrze. też mnie zastanawia, właściwie jedynie to... pomijam, że zapis dotyczy szkół publicznych, zauważcie, że cały czas mamy wszyscy w głowie i przywołujemy zapisy, które obowiązują w szkole publicznej... a ja jakby nie o nich tu chciałam ;-) bo np. to klasyfikowanie i promowanie, w sumie na czym w zasadzie polega, rola RP taka, że podejmuje uchwałę w sprawie klasyfikacji, i promocji, której i tak dokonują autonomicznie nauczyciele przedmiotów (ocena z egzaminu, zaliczenia) taka sztuka dla sztuki, a ludzi zbierać trzeba ;-) ale nie będę się spierać pytanie nie dotyczy tego czy w szkole niepublicznej RP jest potrzebna, jeżeli jest, to się w statucie zapisze i ok) ale czy zgodnie z obowiązującym prawem musi być? proszę Was praktycy, podzielcie się przemyśleniem... |
bogna | 23-09-2007 17:25:44 [#41] |
---|
kto skreslał na jednym posiedzeniu RP 200-300 słuchaczy? matkooo.... Małgoś taka groźna jesteś i wszystkich słuchaczy skreślasz? ;) |
Małgoś | 23-09-2007 19:40:59 [#42] |
---|
ależ wręcz przeciwnie! :-) robię co mogę, żeby nie, ale z ...pustego i Salomon nie naleje ;-) PS. Przy tysiącu i więcej, to nie jest taka duża liczba ;-) |
dota c | 23-09-2007 20:33:43 [#43] |
---|
Małgoś Możesz w statucie przecież nie wpisywać do kompetencji rady decyzji o skreśleniu ani nawet konieczności opiniowania. Musisz mieć w statucie procedurę skreślenia z listy uczniów, ale może być ona rozbrajająco prosta: np na wniosek wychowawcy (opiekuna roku?) dyrektor skreśla. Jak masz w statucie taki zapis, to każdy kto do Twojej szkoły przychodzi godzi się, że w taki sposó może zostać skreślony :) |
bogna | 23-09-2007 21:47:02 [#44] |
---|
RP w niepublicznych kolejny drobiazg przemawiający, moim zdaniem, za jej istnieniem;) UoSO - art. 7. 3. Szkoła niepubliczna może uzyskać uprawnienia szkoły publicznej wymienione w ust. 2, jeżeli: 4) prowadzi dokumentację przebiegu nauczania ustaloną dla szkół publicznych, rozp. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania... § 12. 1. Szkoła prowadzi dla każdego ucznia przez okres jego nauki w danej szkole arkusz ocen ucznia. Wzór arkusza ocen ucznia określają odrębne przepisy.
2. Wpisów w arkuszu ocen ucznia dokonuje się na podstawie danych zawartych w księdze uczniów, dzienniku lekcyjnym, protokołach egzaminów klasyfikacyjnych i poprawkowych, protokołach zebrań rady pedagogicznej i informacji o wyniku sprawdzianu przeprowadzonego w ostatnim roku nauki w szkole podstawowej i egzaminu przeprowadzonego w ostatnim roku nauki w gimnazjum bądź o zwolnieniu odpowiednio ze sprawdzianu lub egzaminu przez dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej. Nauczyciel wypełniający arkusz ocen ucznia potwierdza podpisem zgodność wpisów z dokumentami, na podstawie których ich dokonano. 4. Podstawą wpisu o klasyfikowaniu, promowaniu lub ukończeniu przez ucznia szkoły jest uchwała rady pedagogicznej, której datę wpisuje się do arkusza ocen ucznia. |
rzewa | 23-09-2007 23:11:44 [#45] |
---|
bo może tak... ;-) rp jest potrzebna i być musi - musi byc organ szkoły, który robi to co wyżej napisane i raczej nazywa się "rada pedagogiczna", ale... nie musi to być rada pedagogiczna w takim kształcie jaki jest opisany w UoSO!!
Po prostu tworzymy w statucie organ, który (dla spokoju) nazywamy radą pedagogiczną, ale np. nie tworzą go wszyscy n-le tylko niektórzy (oczywiście ustanawiani w określony w statucie sposób) i/lub qorum stanowi np. 1/3 (1/4) ogólnej liczby składu organu i/lub jeszcze inne rowiązania...
dla kolegialności organu - a ten warunek musi być spełniony po analizie przytoczonych tu przepisów - wystarcza by RP liczyła min 3 członków -> zatem musi być organ, mający niektore kompetencje RP, najlepiej by nosił taką nazwę i musi on mieć min 3 członków - do tego tylko obligują przepisy...
tak mi wyszło, ale komuś innemu mogło wyjść inaczej... ;-)) |
dota c | 24-09-2007 03:13:09 [#46] |
---|
Wiecie co? Ogromnie się cieszę, że powstał ten wątek. Efro, dzięki! |
ewa | 24-09-2007 09:45:13 [#47] |
---|
mic rzewa mieszasz straszliwie mi tu ;-) znaczy tak RP być nie musi, nie ma pp., zgadzasz sie ze mną? krótka odpowiedź tak czy nie ;-))) a jak sobie to szkoły rozwiążą coby zadania były wykonywane, to sobie już w statucie niepubliczne zapiszą... :-)))) |
rzewa | 24-09-2007 09:52:42 [#48] |
---|
owszem nie musi taka jaką określa UoSO (art 40)
ale szkoła niepubliczna musi mieć choć jeden kolegialny organ jeśli chce mieć uprawnienia szkoły publicznej, któremu musi przypisać kompetencje zgodne z respektowanymi w takim wypadku przepisami
:-))
(na żółto pisać nie będę bo mi IE nie wolno używać, a leniwa jestem i do HTML sięgać mi się nie chce... ;-)) |
bogna | 24-09-2007 10:05:42 [#49] |
---|
ale szkoła niepubliczna musi mieć choć jeden kolegialny organ jeśli chce mieć uprawnienia szkoły publicznej rzewa, na jakiej podstawie tak twierdzisz? |
ewa | 24-09-2007 10:12:25 [#50] |
---|
też ciekawam?? ;-) |
|