Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Czy ktoś chciałby wymienić w szkole okna?
strony: [ 1 ]
Grzegorz07-03-2003 12:30:08   [#01]

Miałem juz o tym napisać wcześniej, ale jakoś wylaciało mi. Aż tu otwieram dziś nasz lokalny dziennik "Gazetę Olsztyńską" i zatkało mnie....

Ale po kolei...

1. Mniej więcej pod koniec stycznia, kiedy zaczęło się robić głośno wokół nowego rozporządzenia menisu w sprawie bhp w szkołach, ukazał się we wspomnianej "GO" artykulik, w którym m.in. wielu wójtów oraz dyrektorów szkół krytykowało w tymże rozporządzeniu zapis dotyczący obowiązującej obecnie w szkołach minimalnej temperatury w klasach (18 st.C). Krytykowało dlatego, że przy obecnej sytuacji finansowej wielu gmin jest to zapis nierealny. Wójtowie i dyrektorzy poinformowali, że aby utrzymać temp. min. 18 st. C w szkołach w okresie zimowych mrozów należało by docieplić budynki i powymieniać okna, a na to po prostu brak pieniędzy.

Na to w tym samym artykule min. Łybacka powiedziała redaktorowi, że z wymianą okien i dociepleniem gminy nie powinny mieć szczególnych problemów, bo cóż to za wydatek? Na pytanie dziennikarza, co mają zrobić jednak gminy których na to nie stać, poinformowała, że niech prześlą pismo z prośbą o pomoc do menisu, to menis im w tym pomoże (czyli dofinansuje, żeby było jasne). NIestety, nie znalazłem w internetowym archiwum "GO" tego artykułu w oryginale, stąd to moje powyższe streszczenie.

Po przeczytaniu tego artykułu sam zadzwoniłem do redakcji, żeby się upewnić, czy naprawdę minister tak powiedziała? Autor artykułu osobiście mnie o tym zapewnił.

2. Po jakimś czasie (jakieś 2-3 tygodnie) gazeta znowu napisała o tej sprawie. Tym razem poinformowała o pewnym wójcie z Warmińsko-mazurskiego, który od ręki wysmażył pismo do menisu i po kilku dnaich otrzymał odpowiedź, że "resort edukacji nie dysponuje w swoim budżecie środkami, które mógłby skierować na dofinansowanie inwestycji oświatowych, będących zdaniem własnym jednostek samorządu terytorialnego".

Pomyślałem wtedy sobie: No tak, normalka. Nie pierwszy i nie ostatni raz jakiś polityk coś publicznie obiecuje i nie dotrzymuje...

3. No i dziś znowu zdębiałem :) Oto co pisze "Gazeta Olsztyńska":

----------------------------------------------------------------

Łączę z minister Łybacką

Po publikacji w Gazecie Olsztyńskiej Ministerstwo Edukacji i Sportu przyzna gminie Świątki 176 tys. zł bezzwrotnej dotacji. Za te pieniądze mają zostać docieplone budynki szkolne w gminie.

Łączę z panią minister Łybacką - usłyszał od sekretarki Janusz Sypiański, wójt Świątek. - Co może chcieć pani minister od wójta gminy, jakich wiele w kraju? - dumał wójt Świątek.

Jak się okazało, powodem telefonu był artykuł w "Gazecie Olsztyńskiej". - W pierwszej chwili nie skojarzyłem tekstu w waszej gazecie z telefonem z ministerstwa. - mówi Janusz Sypiański, wójt Świątek. - Ale widać w ministerstwie czytają "Olsztyńską".

Minister przeprosiła
Krystyna Łybacka, minister edukacji, zaczęła rozmowę od przeprosin. Za co przepraszała?
Kilka tygodni temu Krystyna Łybacka publicznie zapewniła, że ministerstwo wesprze gminy, w których szkołach temperatura spada poniżej 18 stopni Celsjusza. Janusz Sypiański od ręki napisał pismo do ministerstwa, prosząc o dotację na wymianę okien i docieplenie gimnazjum oraz dwóch innych szkół w gminie. Chodziło o 176 tys. złotych.

Choć odpowiedź z Ministerstwa Edukacji nadeszła już po kilku dniach, to wójt nie był kontent. "Resort edukacji nie dysponuje w swoim budżecie środkami, które mógłby skierować na dofinansowanie inwestycji oświatowych, będących zdaniem własnym jednostek samorządu terytorialnego" - wyjaśniała Hanna Kuzińska podsekretarz stanu w ministerstwie edukacji.
- Pani minister przeprosiła mnie za całe to zdarzenie. Nie wykluczyła, że jednak dostaniemy pieniądze, o które wystąpiliśmy - mówi wójt Sypiański. - Czekamy.

Urzędnicza interpretacja
Zadzwoniliśmy do ministerstwa. - Zaszło nieporozumienie. Moi urzędnicy źle zinterpretowali pismo wójta Sypiańskiego. Rzeczywiście resort nie może finansować inwestycji gminnych, ale tu chodziło o konkretną pomoc: docieplenie szkół i wymianę okien. Dlatego Świątki niebawem dostaną te pieniądze - zapewniła nas pani minister.
- To dobra wiadomość dla naszej gminy - mówi uradowany wójt Sypiański.

Wójt Sypiański liczy też, że ministerstwo zmieni swoje stanowisko w sprawie gimbusa, o który wystąpiła gmina: - Wypadliśmy z kuratoryjnej listy, choć urzędnicy z Olsztyna zapewniali mnie, że niemal na sto procent dostaniemy autobus.

W imieniu wójta zapytaliśmy panią minister, czy może pomóc Świątkom i w tej kwestii. Krystyna Łybacka obiecała nam, że zainteresuje się sprawą.
- Niech gmina jeszcze raz złoży podanie - doradziła.

Andrzej Mielnicki

Źródło: http://www.wm.pl/index.php?ct=home&id=463041

--------------------------------------------------------------------

Zatem wracam to pierwszego pytania:

Czy ktoś chciałby wyremontować swoją szkołę? Chociaż okna i ściany?

No to piszcie: mailto:minister@menis.gov.pl

;)

Jacek07-03-2003 12:49:06   [#02]

kurka ...

ja chcę wymienić i pamiętajcie, że pierwszy się zgłosiłem :-))
Ewa z Rz07-03-2003 13:01:14   [#03]

Ja też chcę!!!

I potrzeba mi na to ca. 100 tys. złotych...

O dociepleniu budynku to nawet nie mam co marzyć...

Gmina przewidziała w budżecie 100 tys na wymianę okien w szkołach, ale tych szkół jest 12! Więc, czarno to widzę...

A może by tak p. Minister dofinansowała chociaż drugie tyle???

:)))

Ada 107-03-2003 13:20:22   [#04]
A kto wie jak mają wyglądać siatki zabezpieczające wolną przestrzeń między biegami schodów ... Czy na to pani minister też da pieniądze ?
bogna07-03-2003 14:17:48   [#05]

ale super :-)))

ja też chcę na docieplenie i wymianę okien:-)

też ustawiam się w kolejce do ministerstwa ;-)

Elusia07-03-2003 16:41:16   [#06]
Mi zostało tylko kilka okien do wymiany ( od kilku lat bez skutku). Za to proszę o wymianę kotłowni z koksowej na olejową. To chyba też w tym temacie?
Karolina07-03-2003 17:08:14   [#07]

kurka drukuje wątek dyrekcji - my czekamy na nowe okna parę lat i już świszczy na korytarzach

:-)

Grzegorz....to żeś MENiSowi narobił...... :-))))))

Gaba07-03-2003 17:22:46   [#08]

a ja, a ja to co? gips?

Mam - 40 okien skrzynkowych oraz 16 okien o charaketrze tafli. Super.

1 okno skrzynkowe to... ok. 8 tys.

Już to widzę, te okna nowiutkie!

violka07-03-2003 23:17:27   [#09]

więc jednak ustawia się kolejka

w zasadzie mnie też przydałoby się jeszcze kilka okien (jesteśmy na etapie wymiany kolejnych klas) niestety zabrakło na korytarze i salę gimnastyczną, na której całkiem niedawno bywało ok. 10 stopni przy oknie

może jednak skorzystajmy z tego e-maila, który podał Grzegorz - pospolite ruszenie w sprawie okien ;))

Marek Pleśniar11-03-2003 16:29:02   [#10]

okna mam dobre

ja bym chciał nowy czajnik w biurze;-) i drukarkę

i aparat cyfrowy, bo jade do Szczecina a ten mój był zmarł

i sekretarkę!!

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]