Miałem juz o tym napisać wcześniej, ale jakoś wylaciało mi. Aż tu otwieram dziś nasz lokalny dziennik "Gazetę Olsztyńską" i zatkało mnie.... Ale po kolei... 1. Mniej więcej pod koniec stycznia, kiedy zaczęło się robić głośno wokół nowego rozporządzenia menisu w sprawie bhp w szkołach, ukazał się we wspomnianej "GO" artykulik, w którym m.in. wielu wójtów oraz dyrektorów szkół krytykowało w tymże rozporządzeniu zapis dotyczący obowiązującej obecnie w szkołach minimalnej temperatury w klasach (18 st.C). Krytykowało dlatego, że przy obecnej sytuacji finansowej wielu gmin jest to zapis nierealny. Wójtowie i dyrektorzy poinformowali, że aby utrzymać temp. min. 18 st. C w szkołach w okresie zimowych mrozów należało by docieplić budynki i powymieniać okna, a na to po prostu brak pieniędzy. Na to w tym samym artykule min. Łybacka powiedziała redaktorowi, że z wymianą okien i dociepleniem gminy nie powinny mieć szczególnych problemów, bo cóż to za wydatek? Na pytanie dziennikarza, co mają zrobić jednak gminy których na to nie stać, poinformowała, że niech prześlą pismo z prośbą o pomoc do menisu, to menis im w tym pomoże (czyli dofinansuje, żeby było jasne). NIestety, nie znalazłem w internetowym archiwum "GO" tego artykułu w oryginale, stąd to moje powyższe streszczenie. Po przeczytaniu tego artykułu sam zadzwoniłem do redakcji, żeby się upewnić, czy naprawdę minister tak powiedziała? Autor artykułu osobiście mnie o tym zapewnił. 2. Po jakimś czasie (jakieś 2-3 tygodnie) gazeta znowu napisała o tej sprawie. Tym razem poinformowała o pewnym wójcie z Warmińsko-mazurskiego, który od ręki wysmażył pismo do menisu i po kilku dnaich otrzymał odpowiedź, że "resort edukacji nie dysponuje w swoim budżecie środkami, które mógłby skierować na dofinansowanie inwestycji oświatowych, będących zdaniem własnym jednostek samorządu terytorialnego". Pomyślałem wtedy sobie: No tak, normalka. Nie pierwszy i nie ostatni raz jakiś polityk coś publicznie obiecuje i nie dotrzymuje... 3. No i dziś znowu zdębiałem :) Oto co pisze "Gazeta Olsztyńska": ---------------------------------------------------------------- Łączę z minister Łybacką Po publikacji w Gazecie Olsztyńskiej Ministerstwo Edukacji i Sportu przyzna gminie Świątki 176 tys. zł bezzwrotnej dotacji. Za te pieniądze mają zostać docieplone budynki szkolne w gminie. Łączę z panią minister Łybacką - usłyszał od sekretarki Janusz Sypiański, wójt Świątek. - Co może chcieć pani minister od wójta gminy, jakich wiele w kraju? - dumał wójt Świątek.
Jak się okazało, powodem telefonu był artykuł w "Gazecie Olsztyńskiej". - W pierwszej chwili nie skojarzyłem tekstu w waszej gazecie z telefonem z ministerstwa. - mówi Janusz Sypiański, wójt Świątek. - Ale widać w ministerstwie czytają "Olsztyńską".
Minister przeprosiła Krystyna Łybacka, minister edukacji, zaczęła rozmowę od przeprosin. Za co przepraszała? Kilka tygodni temu Krystyna Łybacka publicznie zapewniła, że ministerstwo wesprze gminy, w których szkołach temperatura spada poniżej 18 stopni Celsjusza. Janusz Sypiański od ręki napisał pismo do ministerstwa, prosząc o dotację na wymianę okien i docieplenie gimnazjum oraz dwóch innych szkół w gminie. Chodziło o 176 tys. złotych.
Choć odpowiedź z Ministerstwa Edukacji nadeszła już po kilku dniach, to wójt nie był kontent. "Resort edukacji nie dysponuje w swoim budżecie środkami, które mógłby skierować na dofinansowanie inwestycji oświatowych, będących zdaniem własnym jednostek samorządu terytorialnego" - wyjaśniała Hanna Kuzińska podsekretarz stanu w ministerstwie edukacji. - Pani minister przeprosiła mnie za całe to zdarzenie. Nie wykluczyła, że jednak dostaniemy pieniądze, o które wystąpiliśmy - mówi wójt Sypiański. - Czekamy.
Urzędnicza interpretacja Zadzwoniliśmy do ministerstwa. - Zaszło nieporozumienie. Moi urzędnicy źle zinterpretowali pismo wójta Sypiańskiego. Rzeczywiście resort nie może finansować inwestycji gminnych, ale tu chodziło o konkretną pomoc: docieplenie szkół i wymianę okien. Dlatego Świątki niebawem dostaną te pieniądze - zapewniła nas pani minister. - To dobra wiadomość dla naszej gminy - mówi uradowany wójt Sypiański.
Wójt Sypiański liczy też, że ministerstwo zmieni swoje stanowisko w sprawie gimbusa, o który wystąpiła gmina: - Wypadliśmy z kuratoryjnej listy, choć urzędnicy z Olsztyna zapewniali mnie, że niemal na sto procent dostaniemy autobus.
W imieniu wójta zapytaliśmy panią minister, czy może pomóc Świątkom i w tej kwestii. Krystyna Łybacka obiecała nam, że zainteresuje się sprawą. - Niech gmina jeszcze raz złoży podanie - doradziła.
Andrzej Mielnicki Źródło: http://www.wm.pl/index.php?ct=home&id=463041 -------------------------------------------------------------------- Zatem wracam to pierwszego pytania: Czy ktoś chciałby wyremontować swoją szkołę? Chociaż okna i ściany? No to piszcie: mailto:minister@menis.gov.pl ;) |